Secretarul apărării, dr. Mark T. Esper, s-a întâlnit astăzi la Pentagon cu ministrul bulgar al apărării, Krasimir Karakachanov.
Secretarul apărării, dr. Mark T. Esper, s-a întâlnit astăzi la Pentagon cu ministrul bulgar al apărării, Krasimir Karakachanov.
Fondatorul şi liderul partidului neonazist grec Zori Aurii, Nikos Michaloliakos, a fost găsit vinovat miercuri de "conducerea unei organizaţii criminale", iar decizia a provocat o explozie de bucurie printre miile de manifestanţi adunaţi în faţa Palatului de Justiţie, relatează AFP.
Armenia susține că a respins un atac al Azerbaidjanului în cursul acestei nopți. Totodată, armata Armeniei a lovit mai multe depozite azere cu combustibil, fiind publicate imagini video pe rețelele de socializare.
Pe 07.10.2020, șeful Statului Major General (SMG) al Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Valeri Gherasimov, l-a informat pe președintele Vladimir Putin, în cadrul unei videoconferințe, că fregata Amiral Gorshkov a Flotei de Nord a efectuat lansarea unei rachete hipersonice ”Zircon” din Marea Albă.
În perioada 7-11 octombrie, ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, se va afla în vizită oficială în Statele Unite ale Americii, la invitaţia secretarului american al apărării, Mark T. Esper.
Opozantul rus Aleksei Navalnîi l-a acuzat pe fostul cancelar german Gerhard Schroeder că protejează criminali şi că ia bani de la preşedintele rus Vladimir Putin, relatează DPA.
Premierul armean Nikol Pashinyan a declarat marţi că este ''convins'' că Rusia va veni în ajutor dacă ţara va fi atacată direct, pe fondul ostilităţilor cu Azerbaidjanul în enclava separatistă Nagorno-Karabah, relatează Agerpres, citând AFP.
Șeful Serviciului de Informații Externe (SVR) din Federația Rusă, Serghei Naryshkin, a declarat, pe 06.10.2020, că faptul că Turcia sprijină în mod deschis Azerbaidjanul în conflictul său cu Armenia a devenit un factor extern fundamental nou în situația din Nagorno Karabah.
Comandantul-şef bolnav de COVID-19, principalii responsabili militari ai ţării în carantină: aparatul de securitate naţională a Statelor Unite, cel mai puternic din lume, este pus sub presiune de pandemie, comentează AFP.
DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de marți, 6 octombrie.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a analizat şi aprobat, marţi, o serie de documente pentru aplicarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 - 2024, printre care Planul de implementare a acesteia, Analiza strategică a Apărării, Carta Albă a Apărării, informează Administraţia Prezidenţială.
Secretarul de presă al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), Vladimir Zainetdinov, a anunțat, pe 06.10.2020, că două exerciții ale organizației planificate pentru sfârșitul lunii octombrie în Armenia au fost anulate.
Pe 1 octombrie, în cadrul unui interviu acordat postului TV Kanal 24, secretarul adjunct al Consiliului Național pentru Securitate și Apărare din Ucraina, Serhiy Krivonos, a anunțat că la nivelul instituției pe care o reprezintă este analizată propunerea privind păstrarea armamentului de serviciu al militarilor acasă, și nu în comisariatele militare sau la secțiile de poliție, cum este în prezent.
Ministerul Apărării din Azerbaidjan a publicat imagini cu tehnică militară armeană capturată de forțele armate azere în zona de conflict Nagorno-Karabah.
Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, au participat luni, 5 octombrie, la Uzina Mecanică Bucureşti S.A, la încheierea etapei de recepţie calitativă a primului lot de transportoare blindate pentru trupe 8x8, PIRANHA V.
O analiză publicată în Ziarul Financiar prezintă nevoile marilor puteri și lupta lor pentru a avea acces la metale rare, în special de litiu, materie primă indispensabilă nu doar pentru bateriile mașinilor, dar și în industria de apărare.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se va reuni, marţi, în sistem videoconferinţă, sub conducerea preşedintelui Klaus Iohannis, pe ordinea de zi fiind incluse subiecte referitoare la analiza strategică a Apărării; Carta Albă a Apărării; planul de implementare a Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 - 2024; riscurile, ameninţările şi vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale prognozate pentru anul viitor, a informat Administraţia Prezidenţială.
DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de luni, 5 octombrie.
Turcia trebuie să fie implicată în procesul de pace din Nagorno-Karabah - regiune din Azerbaidjan populată majoritar de etnici armeni - după o potenţială încetare a focului, a susţinut preşedintele azer Ilham Aliev într-un interviu acordat luni postului de televiziune turc TRT Haber, informează agenţia de presă Reuters.
Negociatori ruşi şi americani se reunesc luni în capitala Finlandei, Helsinki, pentru o nouă serie de convorbiri cu privire la controlul armelor nucleare, au declarat oficiali finlandezi, citaţi de dpa.
Ungaria, prin vocea ministrului ungar al justiţiei Judit Varga, susține că nu există nicio autoritate pentru UE să întocmească evaluări comparative privind statul de drept în ţările membre ale Uniunii Europene şi de a introduce sancţiuni pe această bază.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut luni încetarea imediată a focului în Nagorno-Karabah, unde numărul de victime în conflictul dintre Azerbaidjan şi Armenia continuă să crească, informează Reuters.
Nava turcă de prospecţiuni pentru hidrocarburi Yavuz a părăsit luni zona maritimă a Ciprului pentru a se întoarce pe coasta Turciei, un gest ce ar putea fi interpretat ca un posibil semn de dezescaladare a tensiunilor din partea Ankarei în estul Mediteranei, relatează France Presse.
Poliţia din Belarus a arestat 317 persoane în timpul protestelor de duminică de la Minsk şi din alte oraşe din ţară, a anunţat luni Ministerul de Interne, potrivit Reuters.
În imaginile surprinse de o cameră de supraveghere în timpul unui bombardament care a avut loc asupra orașului Stepanakert capitala regiunii Nagorno-Karabah și care a fost atribuit forțelor azere se poate observa că după ce bombele lovesc clădirile aceasta se fragmentează în mai multe bucăți care la rândul lor explodează.
Liderul Republicii Artsakh (Nagorno-Karabah) a fost rănit grav după ce buncărul în care se afla a fost bombardat de Armata azeră, potrivit unei declarații făcute de Hikmet Hajiyev, un consilier al președintelui azer Ilham Aliyev.
Pe paginile de socializare circulă o postare în care un vehicul de transport al forțelor armate din Azerbaijan a fost distrus, într-o ambuscadă, de la aproximativ 20 de metri, cu un lansator de grenade.
Preşedintele azer Ilham Aliev a cerut duminică retragerea forţelor armene din Nagorno-Karabah, în a opta zi a luptelor care au loc în această enclavă între separatiştii armeni şi armata azeră, apreciind că autorităţile de la Erevan trebuie să-şi ceară scuze, relatează Agerpres, care citează AFP.
Agravarea situației din Nagorno Karabah a ridicat o serie de întrebări din partea observatorilor. În special, aceștia au fost surprinși de faptul că Moscova nu se grăbește să sprijine Armenia și nu critică aspru Azerbaidjanul. Însă, Rusia și Azerbaidjanul au relații foarte strânse și nu numai în domeniul economic. Din această cauză Rusia are nevoie de Azerbaidjan.
Statele Unite și Maroc au semnat vineri un acord care vizează consolidarea cooperării militare și a pregătirii militare a regatului nord-african în următorul deceniu.