'Ne opunem loviturilor de stat sau tentativelor de lovitură de stat oriunde în lume. Prin urmare, condamnăm cu fermitate tentativa de puci din Armenia', a declarat şeful diplomaţiei turce, Mevlüt Cavusoglu, într-o conferinţă de presă la Budapesta cu omologul său ungar Peter Szijjártó.
'Tentativele de puci nu pot decât să destabilizeze regiunea şi, din acest motiv, ne opunem lor', a adăugat ministrul turc.
Presat de Statul Major al armatei să demisioneze, premierul armean Nikol Paşinian l-a acuzat de tentativă de lovitură de stat şi şi-a chemat susţinătorii să iasă în stradă.
După ce l-a demis pe şeful armatei, Paşinian a luat parte la o manifestaţie cu sute de susţinători la Erevan.
Turcia şi Armenia au relaţii tensionate, mai ales din cauza refuzului Ankarei de a recunoaşte genocidul împotriva armenilor comis de Imperiul otoman în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat şi mai mult în ultimele luni din cauza conflictului militar care a opus Armenia şi Azerbaidjanul în Nagorno-Karabah şi în care Ankara a sprijinit guvernul de la Baku.
Fostul secretar al apărării american Mark Esper este de părere că Statele Unite ar trebui să desfăşoare mai multe trupe în zona Mării Negre, pentru a descuraja potenţiala agresiune din partea Rusiei, pe fondul tensionării relaţiilor dintre Washington şi Moscova, a relatat marţi Reuters.
Administraţia preşedintelui american Joe Biden a informat Congresul că SUA vor vinde arme în valoare de 23 de miliarde de dolari Emiratelor Arabe Unite (EAU), inclusiv avioane F-35, drone şi alte echipamente militare, au anunţat surse parlamentare americane, citate marţi de Reuters.
Potrivit publicației Israel Defense, în aceste zile Iranul este angajat într-un meci de șah în care are ca obiectiv să-și manifeste persuasiunea în dezvoltarea programului nuclear simultan cu afișarea disponibilității de a purta discuții cu SUA și alte puteri.
Phenianul şi-ar putea relua testele nucleare în acest an pentru a forţa Washingtonul la dialog, au estimat serviciile de informaţii american în raportul lor anual privind ameninţările la adresa SUA în lume, relatează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au convenit marţi, într-o conversaţie telefonică,"să continue dialogul" în beneficiul "securităţii globale", transmite AFP.
În ultimele săptămâni, Ministerul rus al Apărării a concentrat în mod deschis trupe la frontiera cu Ucraina. În prezent, unitățile de luptă rusești sunt desfășurate în Regiunile Smolensk, Voronezh, Rostov și în Peninsula Crimeea.
Un operator se face vinovat de prăbușirea unei drone MQ-9 după ce a acționat greșit o manetă în timp ce decola, lucru care a dus la pierderea alimentării cu combustibil, potrivit unei anchete a Forțelor Aeriene.
Președintele american Joe Biden a avut o conversație telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin. Discuția dintre cei doi lider a avut loc în contextul crizei din Ucraina.