Pe structura vechii cazări 1026 Tunari va fi amplasată o bază de staționare temporară. Programul a fost anunțat încă de anul trecut.
Modernizarea cazărmii din Tunari se face și prin finanțare NATO, lucrările fiind clasificate în cadrul NATO Security Investment Programme. Datele datelor oficiale ale MApN ne specifică faptul că valoarea proiectului se ridică la suma de 18.318.877,68 euro fără TVA.
Potrivit E-licitatie.ro, proiectul prevede ridicarea de clădiri noi pe structura cazărmii. Vor fi ridicate patru corpuri de cazare cu centrală termică, zonă de depozitare în care vor fi ridicate platforme pentru depozitarea materialelor speciale.
Totodată, printre altele, noua bază va dispune și de o zonă de parcare militară, drumuri amenajate, atelier auto, un poligon de calibrare a armamentului, urmând să fie ridicat și un heliport.
Potrivit portalului SICAP (Sistem informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare al achizițiilor publice), în 23 februarie a fost actualizat programul prin atribuirea de „Lucrări de execuție pentru proiectele clasificate NATO Security Investment Programme din cadrul pachetului de capabilităţi CP 9A0996 – RSOM (Reception, Staging and Onward Movement), NSIP 3RS35002 “Realizare bază de staționare temporară”.
Autoritatea contractantă este Ministerul Apărării prin Unitatea Militară 02523.
Potrivit caietului de sarcini: „În urma aderării României la NATO, Cazarma 1026 Tunari fost selectată pe lista unităților disponibile pentru îndeplinirea misiunilor NATO ca baza de staționare temporară. Prin urmare, în Cazarma 1026 Tunari se vor dezvolta capabilități de infrastructură după standarde NATO, pentru asigurarea spațiilor de cazare personal, a clădirilor administrative, drumurilor, aleilor și platformelor pentru depozitarea tehnicii, împrejurimilor perimetrale și interioare necesare pentru buna desfășurare a activităților specifice unei baze de staționare temporară, prin proiecte finanțate din fonduri comune NISP”.
Potrivit publicației Israel Defense, în aceste zile Iranul este angajat într-un meci de șah în care are ca obiectiv să-și manifeste persuasiunea în dezvoltarea programului nuclear simultan cu afișarea disponibilității de a purta discuții cu SUA și alte puteri.
Phenianul şi-ar putea relua testele nucleare în acest an pentru a forţa Washingtonul la dialog, au estimat serviciile de informaţii american în raportul lor anual privind ameninţările la adresa SUA în lume, relatează AFP.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden au convenit marţi, într-o conversaţie telefonică,"să continue dialogul" în beneficiul "securităţii globale", transmite AFP.
În ultimele săptămâni, Ministerul rus al Apărării a concentrat în mod deschis trupe la frontiera cu Ucraina. În prezent, unitățile de luptă rusești sunt desfășurate în Regiunile Smolensk, Voronezh, Rostov și în Peninsula Crimeea.
Un operator se face vinovat de prăbușirea unei drone MQ-9 după ce a acționat greșit o manetă în timp ce decola, lucru care a dus la pierderea alimentării cu combustibil, potrivit unei anchete a Forțelor Aeriene.
Președintele american Joe Biden a avut o conversație telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin. Discuția dintre cei doi lider a avut loc în contextul crizei din Ucraina.
Soldații Statelor Unite au decis ca trupele americane să rămână în Afganistan și după 1 mai, data la care potrivit acordului ar fi vrut să părăsească acest stat. US Army se va retrage însă până pe 11 septembrie 2021.
Potrivit agenției Interfax, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat, pe 13.04.2021, că SUA și NATO redislocă trupe către frontierele rusești din partea europeană a țării, intenționând să aducă în zonă 40.000 de militari și 15.000 de unități de tehnică militară.