Membrul NATO cel mai apropiat de președintele rus Vladimir Putin dorește să-și modifice apartenența la alianța militară occidentală pentru a putea evita sprijinirea luptei Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.
Membrul NATO cel mai apropiat de președintele rus Vladimir Putin dorește să-și modifice apartenența la alianța militară occidentală pentru a putea evita sprijinirea luptei Ucrainei împotriva invaziei Rusiei.
În cadrul discursului ținut la Conferința de Apărare de la Londra, prim-ministrul Kosovo, Albin Kurti, a afirmat că alinierea Serbiei la Rusia, "abordarea distructivă" a relației cu Kosovo și consolidarea prezenței militare în zonă sunt indicatori că “Serbia urmărește escaladarea în scopul realizării ambițiilor sale teritoriale".
Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său chinez, Dong Jun, a anunțat vineri Pentagonul, într-un moment în care Beijingul desfășoară manevre militare de amploare în jurul Taiwanului, relatează Agerpres, care citează AFP. Pe de altă parte Beijingul a anunțat că exercițiul militar a ajuns la final.
Franța a efectuat cu succes primul test al unei rachete de croazieră cu rază medie de acțiune îmbunătățită, ASMPA-R. Anunțul a fost făcut de Sébastien Lecornu, ministrul francez al Forțelor Armate, care și-a exprimat satisfacția față de rezultatul testului.
Salturi demonstrative cu parașuta ale militarilor moldoveni în onoarea generalului român Grigore Baștan.
Dacă mai avem îndoieli privind modul cum ar arăta vecinătatea noastră în Marea Neagră în cazul în care Rusia ar ocupa regiunea Odesa și ar ajunge la Gurile Dunării, putem înțelege foarte bine din ceea ce se întâmplă în prezent în Marea Baltică.
Ungaria lucrează pentru a-și „redefini” apartenența la Alianța Nord-Atlantică, ceea ce ar permite Budapestei să nu trimită arme și bani în Ucraina în viitor. Bloomberg raportează că, de asemenea, Ungaria nu dorește să participe la misiuni ale Alianței, desfășurate în afara teritoriului Aliat.
În marja convorbirilor oficiale avute vineri, 24 mai, la sediul MApN, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a semnat, împreună cu omologul de la Chișinău, Anatolie Nosatîi, cel de-al doilea Protocol de amendare a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar, semnat inițial la Chișinău, la 20 aprilie 2012.
Liderul rus Vladimir Putin este gata să oprească războiul din Ucraina prin negocierea unui încetare a focului care „recunoaște liniile de luptă actuale”.
Un cetățean român a fost arestat pentru acțiuni de spionaj în favoarea Federației Ruse.
În perioada 23-24 mai 2024, New Strategy Center va organiza cea de-a opta ediție a „Black Sea and Balkans Security Forum”, eveniment dedicat problemelor de apărare, securitate și relații internaționale privind regiunea extinsă a Mării Negre și a Balcanilor.
Mișcarea, în mare parte simbolică, vine chiar înainte ca Kenya să trimită 1.000 de ofițeri de poliție pentru a înăbuși violența bandelor din Haiti.
Un decret semnat de Vladimir Putin joi, 23 mai, permite confiscarea proprietăților americane pentru a compensa prejudiciile cauzate de instanțele de la Washington sau de către guvernul SUA.
Producătorul român Bluespace Technology a semnat cu compania Marshall un memorandum de înțelegere la expoziția de tehnică militară și securitate BSDA - Black Sea Defence & Aerospace.
În cursul zilei de 23.05.2024, trupele ruse au lansat un atac puternic cu rachete și bombe asupra unor ținte din localitatea și din regiunea Harkiv (ucr.) / Harkov (rus.). Potrivit unor surse rusești, localitățile Harkiv (ucr.) / Harkov (rus.) și Lyubotin au fost lovite cu 15 rachete, în special de tip Iskander.
Agenția de presă Interfax a anunțat, pe 23.05.2024, că Tribunalul Militar 235 din garnizoana Moscova a dispus arestarea șefului Direcției Principale Comunicații a Forțelor Armate ale Federației Ruse și locțiitor al șefului Statului Major General, general-locotenentului Vadim Shamarin.
Ministerul de externe de la Minsk a scuzat o serie de state din vecinătate că încearcă să conducă ceea ce el numește „agenda anti-belarusă” occidentală.
Energia direcționată, ca armă de luptă, este considerată încă dificil de operaționalizat, unii experți în domeniu considerând-o imatură în prezent. Cu toate acestea, Forțele Aeriene americane (USAF) le-ar avea deja în arsenalul lor operațional, potrivit unui responsabil cu informațiile din Comandamentul European al SUA.
Președintele rus Vladimir Putin l-a numit luni pe fostul ministru adjunct al Dezvoltării Economice, Oleg Saveliev, ca nou ministru adjunct al Apărării. Numirea a doi economiști la conducerea Ministerului Apărării demonstrează și mai mult hotărârea lui Putin de a crește eficiența economiei de război a Rusiei.
Perturbarea sistemelor de navigație nu este un fenomen nou și a devenit tot mai evident începând cu 2022. Avioanele de linie se confruntă cu bruierea semnalelor GPS de mai bine de 15 ani.
Finlanda e pe cale să interzică rușilor și companiilor rusești să cumpere proprietăți imobiliare.
Pe 15 mai, Japonia și Statele Unite au semnat un acord pentru dezvoltarea în comun a așa-numitului Glide Phase Interceptor (GPI - interceptor în faza de planare), un sistem de apărare antirachetă de ultimă generație capabil să combată rachetele hipersonice pe care le dețin deja China și Rusia, sau sunt în dezvoltare în Coreea de Nord.
Procurorul șef al Curții Penale Internaționale solicită mandate de arestare pentru pentru Netanyahu și ministrul Apărării Yoav Gallant pentru rolul lor în războiul din Gaza. De asemenea, au fost cerute mandate pentru liderii Hamas Yahya Sinwar, Ismail Haniyeh și Mohammed Deif.
Președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul său de externe, Hossein Amirabdollahian, și-au pierdut viața în urma prăbușirii elicopterului care îi transporta într-o zonă muntoasă, în condiții de vreme foarte rece, a declarat luni un oficial iranian.
Un elicopter care transporta președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul său de externe Hossein Amir Abdollahyan s-a prăbușit duminică într-o zonă muntoasă și împădurită din apropierea graniței cu Azerbaidjan.
Noile evoluții de pe frontul din Ucraina cer angajarea de resurse suplimentare din partea Germaniei.
Războiul din Ucraina a scos la iveală și problemele atât în privința armelor occidentale, ci și în cea a capacității Europei și SUA de a le produce în cantitatea necesară.
Joi, premierul senegalez, Ousmane Sonko, a criticat prezența militară occidentală, în special cea franceză, în țara sa.
Știrile despre formarea iminentă a "Legiunii libiano-europene" în vestul țării, prin intermediul unei companii de securitate semi-oficiale americane, a stârnit mai multe întrebări și speculații cu privire la relația dintre mutarea și confruntarea cu Legiunea ruso-africană din estul Libiei, care sprijină forțele generalului-maior în retragere Khalifa Haftar.
După ce în urmă cu trei zile China a trimis zeci de nave ale pazei de coastă și ale “miliției maritime” să blocheze bărcile pescarilor filipinezi care protestau pentru dreptul la pescuit în reciful Scarborough, s-a văzut clar cât de dificil va fi pentru forțele navale mai mici să facă față puterii navale a Beijingului. Ca o consecință, ieri, la nici două zile de la incident, Filipine și Japonia au finalizat cel mai mare proiect comun de securitate maritimă de până acum.