Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat miercuri că armata germană trebuie să-și consolideze capacitățile operative pentru a fi pregătită pentru un eventual război în 2029, informează Agerpres, care citează EFE.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat miercuri că armata germană trebuie să-și consolideze capacitățile operative pentru a fi pregătită pentru un eventual război în 2029, informează Agerpres, care citează EFE.
Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președintele Partidului Național Liberal, va discuta în cadrul unui interviu acordat DC Media Group despre situația din România cu câteva zile înainte de alegeri, precum și situația de securitate.
În cadrul unei declarații din 05.06.2024, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a anunțat că secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Serghei Șoigu, prim-vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, și consilierul prezidențial, Alexei Dyumin, vor continua să supravegheze dezvoltarea Complexului Militar Industrial, fiecare în zona sa de responsabilitate.
Președintele francez Emmanuel Macron a deschis astăzi comemorarea a 80 de ani de la debarcarea Aliaților din 6 iunie 1944 în Normandia, un șir de evenimente care îi va aduna în Franța pe cei mai importanți lideri occidentali care ar trebui să dea dovadă de unitate în timp ce războiul din Ucraina continuă, arată AFP.
Marți, 4 iunie, Parlamentul Sloveniei a luat decizia de a recunoaște Palestina ca stat independent. Deși votul este unul istoric pentru politica externă a Sloveniei, acesta a fost obținut doar de la 52 din totalul de 90 de deputați, în sală fiind prezenți doar 53 de aleși ca urmare a boicotării ședinței de către blocul de opoziție.
Trei puncte principale vor fi discutate la Conferința de la Lucerna privind Ucraina, care se va desfășura la jumătatea lunii iunie: asigurarea siguranței nucleare, siguranța alimentelor și returnarea copiilor răpiți.
Cele trei aspecte au fost selectate din planul în zece puncte al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, iar scopul este de a deschide calea pentru viitoare negocieri cu Rusia, care nu a fost invitată la conferință.
Forțele speciale ucrainene ale Direcției Principale de Informații Militare (HUR) din cadrul Armatei ucrainene luptă în Siria împreună cu rebelii locali împotriva mercenarilor ruși care operează în țară din 2015 și sprijină regimul Bashar al-Assad în războiul civil, arată The Kyiv Post.
Sancțiunile din cauza războiului din Ucraina au afectat grav gigantul Gazprom, confirmă un raport de cercetare comandat chiar de compania rusă. Veniturile pierdute, cauzate de reducerea vânzărilor de gaze către Europa s-ar putea să nu recuperate nici după un deceniu, orice nouă tranzacție de export aducând mult mai puțini bani, arată Financial Times.
Coreea de Sud a anunțat marți 4 iunile că a luat măsuri pentru suspendarea acordului militar încheiat cu Coreea de Nord privind activitățile militare de la frontieră, ca urmare a creșterii tensiunilor dintre cele două țări din cauza lansării recente de către Nord a baloanelor care transportă gunoi.
Nu greșim dacă tragem concluzia că premierul israelian Benjamin Netanyahu prelungește în mod deliberat războiul din Fâșia Gaza pentru propria sa supraviețuire politică, a declarat Joe Biden.
India își reduce dependența de vânzările de arme rusești. Îndepărtarea de la Moscova vine pe măsură ce capacitatea Rusiei de export de arme a fost văduvită de războiul ruso-ucrainean.
Totuși, India va fi nevoită să mențină relații cordiale cu Rusia, pentru a nu împinge Kremlinul spre cel mai mare rival al Indiei, China.
Armata germană intenționează să comande cu 200.000 mai multe obuze de artilerie decât era planificat inițial.
Rusia desfășoară cel mai mare atac hibrid din ultimele decenii și apelează la toate armele, exceptând forța militară.
Noul ministru rus al apărării, Andrei Belousov, a participat, pe 03.06.2024, pentru prima dată, la o întâlnire operativă a președintelui rus, Vladimir Putin, cu membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al Federației Ruse. Anterior, numele său era absent de pe listele participanților la astfel de evenimente.
Rusia salută dorința exprimată de Turcia de a deveni parte a grupului BRICS, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov , anunțând că această problemă va fi subiectul următoarei întâlniri cu acest format, relatează RIA Novosti.
Redăm mai jos declarațiile făcute de oficialii a două state care par să se afle pe poziții foarte asemănătoare în mai toate aspectele: influențarea majoră a justiției de către stat (domnia legii, zero); reducerea la tăcere a societății civile (hăituirea ONG-urilor în Ungaria; iar în Belarus nici nu se mai pune problema de opoziție) sau poziționarea față de agresiunea rusă din Ucraina.
Atacul a avut loc sâmbătă după-amiază în locul unde standul organizației de voluntari ucrainene Prazsky Maidan. Voluntarii colectează bani pentru Ucraina invadată și încearcă să vorbească cu oamenii despre război.
Luni după-amiază, rușii care i-au atacat pe activiști au fost arestați pe aeroportul din Praga
Noul obuzier rusesc autopropulsat 2S43 „Malva”, de 152 mm, a fost observat pentru prima dată pe câmpul de luptă din Ucraina, potrivit informațiilor publicate de agenția de știri Militarnyi și de canalului de telegrame OSINTua.
Comandantul șef al Armatei Naționale Libiene (ANL), Khalifa Haftar, l-a primit pe adjunctul ministrului rus al Apărării, Yunus-Bek Evkurov, și delegația sa în biroul său de la baza militară Ar Rajma, lângă Benghazi. Comandamentul General ANL a informat că generalul Khalifa Haftar a salutat delegația în vizită, "subliniind relațiile de prietenie dintre cele două țări și importanța dezvoltării lor militare și economice".
Cel mai clar semn că oficialii ruși se tem de armele occidentale: Viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov a declarat luni că SUA s-ar putea confrunta cu „consecințe fatale” dacă ignoră avertismentul Moscovei de a nu permite Ucrainei să folosească armele pe care le furnizează pentru a ataca ținte pe teritoriul Rusiei.
Descoperirea șocantă a fost făcută de personalul Turnului Eiffel când au găsit cinci sicrie din lemn acoperite cu steagul francez și cu inscripția „Soldații francezi căzuți în Ucraina” la baza monumentului reper din Paris.
Structuri NATO de apărare aeriană și antirachetă, dar și avioane de luptă se vor reuni în România și Bulgaria pentru a exercita tactici de apărare antiaeriană și antirachetă integrată (IAMD) în perioada 3 - 14 iunie 2024.
Camuflaj pentru propaganda pro-Moscova? Zeci de mii de oameni au venit la evenimentul Fidesz intitulat Marșul Păcii.
Fostul președinte american Donald Trump, recent declarat vinovat de un juriu din New York, a declarat duminică că o eventuală pedeapsă cu închisoarea în cazul său ar putea fi un punct de ruptură pentru susținătorii săi, informează Agerpres, care citează AFP.
Miercuri, Suedia a anunțat un ajutor militar de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina, care vine în contextul în care Kievul se confruntă cu întârzieri în livrările din țările occidentale.
Ucraina va putea folosi arme germane împotriva țintelor din Rusia. Aceasta reiese dintr-o declarație a purtătorului de cuvânt al cancelarului german, care s-a referit la dreptul internațional.
Tehnologia cuantică permite acum valorificarea unor proprietăți ale particulelor, precum superpoziția și inseparabilitatea cuantică (entanglement-ul), în aplicațiile militare, iar radarele îmbunătățite cuantic sunt printre primele beneficiare ale acestor noi descoperiri.
Președintele american Joe Biden a autorizat ca Ucraina să folosească armele SUA peste granițele Rusiei. Cu toate acestea, permisiunea este doar parțială, astfel încât Ucraina să poată apăra regiunea Harkiv.
Guvernul neutru elvețian dorește o prezență largă din diferite părți ale lumii la summitul de pace pe Ucraina, din 15 și 16 iunie.
Fostul președinte american Donald Trump a fost găsit vinovat joi de toate acuzațiile în procesul său penal de la New York, legat de plățile ascunse către o vedetă de filme pentru adulți, informează Agerpres, care citează AFP. Acest verdict reprezintă un moment de cotitură în cariera politică a lui Trump, care a denunțat procesul ca fiind o "rușine", în plină campanie pentru a recâștiga Casa Albă.