Delegația Congresului Statelor Unite care vizitează România, luni, va fi formată din mai mulți reprezentanți americani importanți, republicani și democrați deopotrivă.
De-a lungul timpului a ocupat funcții de conducere în tot felul de ONG-uri, unele dintre ele foarte dubioase, care au fost finanțate sau care au avut legături cu ONG-uri finanțate de George Soros, USAID, UE prin fondurile Phare etc. A fost acuzat și de extorcare prin forțarea finanțării unui ONG. A coordonat (1996-1997, 1998-2008) Centrul Național de Dezvoltare Durabilă, creat sub egida Academiei Române ca agenție a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă. Din 2021 este cadru didactic asociat al Universității din Pitești.
Declarațiile lui privind faptul că ar fi fost trimis în misiuni în afara țării, în perioada comunistă, par a fi simple fantezii.
Din prima căsătorie Georgescu are un fiu de aproape 40 de ani care conduce un club de tenis care a fost sponsorizat de Transelectrica și de Nuclearelectrica, două din cele mai mari companii de stat. Cea de-a doua soție se numește Cristela. Nu se cunoaște numele ei de familie de dinainte de a se căsători. În CV și-a trecut că a urmat tot felul de cursuri referitoare la nutriție naturistă. Declară că „are studii universitare în economie și finanțe și peste 15 ani de carieră în banking, management executiv, public speaking”. Nu a menționat unde și-a făcut studiile și când și unde a căpătat experiența profesională în banking. În 2007 a fost numită director-adjunct al Citibank România.
Georgescu a fost promovat de Mircea Malița și Sergiu Celac. Mircea Malița a fost ministru adjunct al Afacerilor Externe, în anii 1960, și ministru al Educației la începutul anilor 1970. A fost unul din artizanii proiectelor de politică externă ale lui Nicolae Ceaușescu. Malița și Georgescu au publicat o carte împreună. Sergiu Celac a fost interpretul lui Nicolae Ceaușescu pentru limba engleză și primul ministru al Afacerilor Externe de după căderea comunismului în 1989. Georgescu și Celac chiar au fost asociați într-o firmă. Au lucrat împreună în mai multe ONG-uri.
Georgescu a apărut la mai multe evenimente alături de Mugur Isărescu și Daniel Dăianu. Isărescu este guvernatorul Băncii Naționale a României din 1990. Dăianu este fiul unor ofițeri superiori din Securitate. La sfârșitul anilor 1970 a lucrat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. În anii 1990 a fost ministru adjunct și ministru de Finanțe. După ce România a intrat în UE a fost Europarlamentar (2007-2009). A făcut parte din consiliul de administrație al Băncii Naționale.
În 2022 procurorii i-au deschis lui Georgescu dosar penal pentru apologia liderului Legiunii Arhanghelului Mihail (principala mișcarea fascistă din România anilor 1920-1930) Corneliu Zelea-Codreanu și a mareșalului Ion Antonescu, executat pentru crime de război. Promovarea ideilor legionare, a membrilor Legiunii și a criminalilor de război este interzisă în România. În cele din urmă cercetarea penală a fost clasată.
Prima dată când Georgescu a fost vehiculat ca o variantă de prim-ministru tehnocrat a fost în august 2011. Cel care susținea varianta respectivă era Crin Antonescu, președintele Partidului Național Liberal la acea vreme și actualul candidat la prezidențiale al coaliției PNL-PSD-UDMR. Ulterior despre el s-a mai vorbit ca o variantă de prim-ministru în primăvara anului 2012, după demisia guvernului Boc, și în 2015, după demisia guvernului Victor Ponta. După alegerile parlamentare din 2020 George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor, l-a susținut pentru funcția de prim-ministru până la invadarea Ucrainei când s-a dezis de el din cauza ideilor sale proruse. Deoarece Simion nu a intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale l-a nivelul conducerii AUR au fost unele neînțelegeri. Din acest motiv Simion s-a apropiat de Georgescu și a susținut reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale. Pentru alegerile prezidențiale din mai 2025 Simion nu și-a depus candidatura decât după ce Curtea Constituțională a invalidat-o pe cea a lui Georgescu. Cei doi se detestă, jignindu-se reciproc, totuși Simion joacă acest teatru din oportunism și disperare.
Se pare că Georgescu a revenit în România, în 2021, pentru a deveni activ politic. Mai întâi a fost propus de AUR prim ministru. Apoi s-a pregătit pentru campania electorală.
Campania electorală a lui Călin Georgescu nu s-a desfășurat doar prin intermediul rețelelor sociale ci a existat și o campanie fizică care s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani. Sunt foarte multe ramificații care duc către ONG-uri de extremă dreaptă, influenceri locali, televiziuni locale, mercenari etc.
Dacă urmărești pagina sa oficială de Facebook observi că în 2024, cel puțin, a fost în toată țara și a susținut conferințe, a fost invitat de mai multe televiziuni locale și podcasturi moderate de influenceri locali.
Prima apariție în mass-media națională a avut loc în 2014 când a fost invitatul lui Sorin Burtea, moderatorul emisiunii „Euro Economia” difuzată de TVRi. Tot Burtea l-a invitat, pe 2 noiembrie 2016, la emisiunea „Interes general” difuzată de TVR1. Pe 21 mai 2018 a fost invitatul Monicăi Ghiurco la „Întrebări și Răspunderi”, emisiune difuzată de TVR1. TVR este trustul național de televiziune. În data de 25 septembrie 2014 a fost invitatul lui Rareș Bogdan, din 2019 europarlamentar PNL, la Realitatea TV, post privat de televiziune.
La 23 mai 2016 Asociația „Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”, ONG neofascist, organiza o conferință, la Casa de Cultură Constanța, la care a participat și Călin Georgescu. Legăturile sale cu ONG-urile neofasciste au fost documentate de Adina Marincea, cercetătoare la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”.
Georgescu a fost chiar membru fondator al unui ONG neofascist. În 2021 a înființat Asociația „Pământul Strămoșesc”. Pentru fiecare din cele 41 de județe ale României a fost creată câte o adresă de email ceea ce indică o structură națională. Asociația are propriul canal de Youtube. „Pământul Strămoșesc” a fost numită și revista oficioasă a Legiunii „Arhanghelului Mihail”.
Ascensiunea acestor ONG-uri și a discursului urii s-a petrecut într-o perioadă în care justiția și instituțiile de forță ale statului au fost depopulate masiv. Din 2004 procurorii și judecătorii s-au putut pensiona anticipat după doar 20 de ani de activitate în sistem. Din 2015 li s-au adăugat militarii din Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, Serviciul Român de Informații și Serviciul de Informații Externe. Începând cu 2015 structurile militarizate au deficit de personal. Raportul Curții de Conturi din martie 2025 a subliniat că Armata are o problemă de personal, care lasă funcții cheie neocupate, cauzată de pensionările anticipate. După câștigarea alegerilor parlamentare din 2016 de către PSD-ul condus de Liviu Dragnea a început un asalt asupra justiției. Din cauza presiunii exercitată atât politic cât și prin intermediul unor trusturi mass-media foarte mulți procurori și judecători au preferat să se pensioneze anticipat decât să facă compromisuri. Dragnea a făcut acest lucru tocmai pentru slăbi instituțiile de forță ale statului care reprezentau o amenințare față de marea corupție. Dacă în ianuarie-februarie 2017 nu ar fi fost proteste în toată țara cu sute de mii de oameni și dacă România nu ar fi fost membru UE și NATO Liviu Dragnea ar fi instaurat dictatura.
E posibil ca din cauza deficitului de personal Direcția Generală de Protecție Internă din Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și procuratura să fi preferat să nu-și piardă timpul cu toate ONG-urile care promovau idei extremiste atâta timp cât nu puneau în pericol siguranța României în mod direct. E posibil să-i fi considerat doar niște indivizi marginali. Toate aceste ONG-uri s-au dezvoltat, după cum arată articolul Adinei Marincea, cam după 2016. La un moment dat cineva le-a ajutat să se sindicalizeze.
Felul în care a fost organizată campania electorală a lui Călin Georgescu în online, în special pe platforma TikTok, a fost descris de rapoartele desecretizate, în decembrie 2024, de Ministerul de Interne și de Serviciul Român de Informații. Din rapoarte reiese:
profesionalismul celor care s-au ocupat de organizarea campaniei electorale în online;implicarea unui actor statal, cel mai probabil Rusia;coordonarea activității pe platformele Telegram și Discord. Unele conturi Telegram erau afiliate Sputnik Republica Moldova;rezervarea a 797 conturi TikTok încă din 2016;prima sesizare a TikTok cu privire la faptul că se desfășoară o campanie de promovare a lui Călin Georgescu a avut loc în 2020, iar în anul 2021 a fost raportat de aceștia (cel mai probabil către conducerea TikTok) ca fiind o activitate suspectă;plata influencerilor prin intermediul unei companii, posibil fantomă;creșterea abruptă a lui Georgescu pe TikTok care a ajuns în trend 9 mondial;campanie electorală desfășurată ilegal, amplificată cu două săptămâni înaintea alegerilor din 24 noiembrie;în data de 20.11.2024 Biroul Electoral Central a cerut înlăturarea materialelor de propagandă de pe TikTok; pe 22.11.2024 TikTok transmis că a blocat accesul în România, însă au rămas vizibile în străinătate; totuși conținutul nu a fost blocat corespunzător în țară, rămânând disponibil;Partidul Oamenilor Tineri, care îl susține pe Georgescu, a beneficiat de o promovare masivă;o parte din finanțarea în online a fost asigurată de Bogdan Peșchir, un om de afaceri dubios din Brașov;Peșchir avea legături cu Gabriel Prodănescu, un om de afaceri român emigrat în Africa de Sud;finanțarea influencerilor a fost asigurată prin platforma FameUp și prin firma sud-africană FA Agency.
Agenția Națională de Administrare Fiscală a descoperit că PNL a plătit campania care l-a promovat pe Călin Georgescu prin intermediul platformei FameUp. Campania nu a fost destinată promovării lui Călin Georgescu ci a fost deturnată în folosul acestuia. FA Agency are birourile la Varșovia. În codurile sursă ale site-ului au fost descoperite mai multe mesaje în limba rusă.
Din cauza campaniei ilegale a lui Călin Georgescu primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat de Curtea Constituțională a României.
Mircea Toma, membru în Consiliul Național al Audiovizualului, a declarat într-un interviu că atacul online a început în urmă cu 8 ani cu promovarea de mesaje false pe rețelele sociale. Scopul a fost crearea unei baze de date cu persoane care să distribuie astfel de mesaje. Pandemia a fost momentul declanșator care a amplificat distribuirea de mesaje false.
Principala enigmă în cazul lui Georgescu o reprezintă finanțarea și mai ales finanțarea campaniei electorale. Până acum se știe doar că în 2024 a primit bani cash de la Horațiu Potra, mercenar care a luptat în legiunea străină. Potra i-a pus la dispoziție și o mașină închiriată. În 2022 a intervenit pe lângă Frank Timiș pentru a-i cere, în numele lui Georgescu, 20-35 milioane de dolari. Timiș este un om de afaceri dubios care exploatează minereuri metalice în Africa de Vest, în special. La schimb Georgescu i-a promis redeschiderea exploatărilor miniere. Alte finanțări au venit de la oameni de afaceri dubioși din România.
În perioada 2011-2021 Georgescu a locuit la Viena sau în apropiere, schimbând de trei ori locuința. Se pare că traiul său în Austria ar fi fost finanțat de controversatul om de afaceri Roland Schantz, un critic al lui Donald Trump, care a susținut-o pe Kamala Harris în campania din 2020.
Unul dintre finanțatorii și apropiații lui Călin Georgescu a fost Horațiu Potra. Acesta are o lungă carieră de mercenar. A avut legături cu GRU și China. A fost cercetat penal de mai multe ori pentru fapte grave, însă a fost condamnat doar cu suspendare. Deși era cercetat penal din decembrie 2024 totuși nu a fost introdusă nicio măsură de control judiciar, astfel a putut pleca din țară în februarie 2025. La sfârșitul lui februarie, după ce acesta plecase din țară, au avut loc percheziții la domiciliul lui unde au fost găsite: armament de mai multe tipuri; peste 25 kg de aur lingouri; peste 3,3 milioane de dolari; peste 700.000 de lei; 43.000 de euro; 13.000 dirham; 21.000 de dinari sârbi.
Lui Potra i se permitea să intre în România fără a fi controlat de Poliția de Frontieră prin aeroporturile din Sibiu și Târgu Mureș. Potra a recrutat doar pentru R. D. Congo aproximativ 1000 de foști militari români.
La sfârșitul lunii ianuarie 2025 în R. D. Congo o grupare rebelă a luat cu asalt orașul Goma, aflat la granița cu Rwanda. Mercenarii români s-au refugiat în misiunea ONU. În urma intervențiilor României aceștia au fost evacuați în Rwanda de unde au fost aduși cu o cursă charter.
Statutul cultelor religioase este reglementat prin Legea nr. 489 din 28 decembrie 2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor. Conform legii:
„Art. 8 (1) Cultele recunoscute sunt persoane juridice de utilitate publică. Ele se organizează şi funcţionează în baza prevederilor constituţionale şi ale prezentei legi, în mod autonom, potrivit propriilor statute sau coduri canonice. [...] Art. 9 1) În România nu există religie de stat; statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee.”
Horațiu Potra este de asemenea un apropiat al Bisericii Ortodoxe Române. În 2006 Potra și-a însușit, în mod ilegal, veniturile unui om de afaceri fugit din România al cărui reprezentant legal era. O parte din bani i-a donat către: Mănăstirea Buna Vestire reprezentată de Irineu Popa, episcop vicar al Episcopiei Râmnicului la acea vreme, din 2008 este mitropolit al Olteniei; Episcopiei Alexandriei și Teleormanului reprezentată de episcopul Galaction; Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului reprezentată de Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.
Cea mai veche alăturare dintre Călin Georgescu și preoții ortodocși datează din 2014 când a participat la o dezbatere alături de preotul Mihai Oancea. Oancea realiza emisiunea „Univers Creștin” la postul de televiziune regional Tele Moldova Plus. Mihai Oancea era preot, la acea dată, la parohia Almaș, protopopiatul Piatra Neamț, Arhiepiscopia Iașilor. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei este și arhiepiscop al Iașilor. În 2024 Georgescu a apărut la diverse evenimente electorale alături de preoți. În decembrie 2024 arhiepiscopul Teodosie declara la EuroNews România că Georgescu avea sprijinul lui Dumnezeu.
Pe site-ul Basilica, agenția de știri a Patriarhiei Române, se regăsește o știre cu următorul conținut:
„În ziua de 22 martie 2019, la Reședința patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în vizită pe domnul Brad Parscale, director digital media al domnului Donald Trump, în timpul campaniei electorale prezidențiale din anul 2016, şi directorul viitoarei campanii prezidenţiale a președintelui Trump din anul 2020.
La întrevedere, au mai participat doamna Candice Blount, soția domnului Brad Parscale, domnul profesor universitar Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române „Ion I.C.Bratianu”, și domnul Adrian Thiess, om de afaceri român. […]
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a exprimat aprecierea pentru faptul că domnul președinte Trump este un protector și un promotor al valorilor religioase și morale tradiționale, în special, al valorilor creștine.
De asemenea, Patriarhul României apreciază faptul că președintele Donald Trump este un bun patriot, care își iubește poporul și țara, respectând, în același timp, pe toți cei care apără valorile lor naționale, deodată cu promovarea cooperării internaționale. […]
Domnul Parscale a subliniat preţuirea pe care domnul președinte Donald Trump o acordă tuturor celor care împărtășesc și promovează valori religioase autentice.
De asemenea, domnul Brad Parscale a evidențiat rolul foarte important pe care îl au strategiile digitale media în pregătirea și desfășurarea unei campanii electorale în epoca actuală, precum cea prezidențială din SUA. […]”
În septembrie 2024 postul de televiziune România TV l-a adus la București pe Donald Trump Jr.. Pe data de 2 decembrie 2024 jurnalistul Victor Ciutacu de la România TV anunța, pe X, că Brad Parscale urma să aterizeze la București. Parscale i-a răspuns l-a scurt timp. Parscale nu a mai ajuns la București ci la Belgrad. E posibil ca administrația Biden să-l fi oprit în ultimul moment mai ales că erau dezbateri intense și o încordare privind viitorul alegerilor atât la nivelul instituțiilor statului cât și al societății. La Belgrad s-a întâlnit cu Adrian Thiess. Tot la Belgrad se află refugiat și patronul din umbră al România TV, Sebastian Ghiță. Nu se știe dacă cei doi s-au întâlnit și cu Ghiță. Adrian Thiess și Sebastian Ghiță au discutat în timpul unei întâlniri în Dubai despre susținerea pentru Călin Georgescu. Thiess este un susținător declarat al lui Georgescu. În timp ce Parscale și Thiess se aflau la Belgrad Donald Trump Jr. a publicat pe X următorul mesaj: „Wow, uite ce se întâmplă în România! Curtea Constituțională tocmai a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale. O altă încercare Soroș-Marxistă de a falsifica rezultatul și de a nega voința poporului. Ea va pierde, iar ei știu asta”.
Alături de Patriarhia Română Dan Dungaciu a lansat, în 2017, Laboratorul de Sociologia și Geopolitica Religiilor. Acesta a susținut, în 2023, o conferință cu tema „Geopolitica Ortodoxiei azi”. Dungaciu l-a avut ca mentor pe Mircea Malița asemenea lui Călin Georgescu. Se pare că Dungaciu vrea să-și urmeze mentorul prin intermediul patriarhului Daniel. Astfel Daniel se dorește a fi un patriarh geopolitic.
BOR îi consideră pe membrii Legiunii „Arhanghelului Mihail”, principala mișcare fascistă din anii 1920-1930, care au trecut prin închisorile comuniste martiri ai lui Hristos. Mulți dintre aceștia au fost torturați oribil. Din punct de vedere al doctrinei ortodoxe legionarii au fost eretici deoarece ei credeau că fac dreptate, în numele lui Dumnezeu, prin asasinarea indezirabililor. De asemenea promovau un misticism de factură păgână care nu avea legătura cu credința ortodoxă. BOR nu s-a dezis de legionari niciodată și nici nu a sancționat derapajele legionare ale unor membri ai clerului. De curând i-a canonizat pe unii dintre legionarii morți în închisorile comuniste.
De asemenea BOR nu a luat nicio atitudine oficială de a condamna discursul religios al lui Călin Georgescu care se declară doar creștin fără a menționa cărui cult îi aparține. Singura demonstrație că discursul lui Georgescu este unul de factură New Age și nu creștină îi aparține jurnalistului Make, pseudonimul lui Florian Goldștein, proprietarul ziarului „Bursa”.
De Crăciun episcopul Hușilor Ignatie a condamnat tulburarea provocată în societate cu ocazia campaniei electorale și promovarea ideilor New Age, fără a menționa pe cineva. A fost mustrat, prin „dojană patriarhală”, la fel ca arhiepiscopul Tomisului Teodosie, pentru că nu a fost neutru din punct de vedere politic.
Ceea ce își dorește cu adevărat BOR este simfonia bizantină dintre Stat și Biserică, dualitatea împărat-patriarh. Ori în prezent acest lucru ar însemna o dictatură teocratică după modelul Iranului.
Cultele neoprotestante din România au legături foarte strânse cu neoprotestanții din SUA, care sunt foarte influenți politic, și din întreaga lume. O facțiune importantă a PNL este reprezentată de neoprotestanți. În 2015 Protecția Copilului din Norvegia a preluat cei cinci copii ai unui cuplu mixt româno-norvegian care aparținea Bisericii Penticostale. Tatăl era român, iar mama norvegiancă. Prin intermediul Bisericii Penticostale au început presiunile politice asupra guvernului și parlamentului din România. O delegație de parlamentari români s-a deplasat în Norvegia. Penticostalii din mai multe țări, inclusiv SUA, au organizat proteste în fața reprezentanțelor diplomatice norvegiene. În cele din urmă autoritățile norvegiene au cedat și le-au permis copiilor să fie preluați de familie.
În 2022 Călin Georgescu a susținut un discurs într-o biserică penticostală. E posibil să fi susținut discursuri în mai multe biserici penticostale.
Schimbul de idei ultraconservatoare și teorii ale conspirației între diversele culte creștine, din SUA și până în Rusia, are loc prin World Council of Churches. WCC reunește 365 de culte creștine din 121 de țări. A fost înființată în 1948 de bisericile din lumea liberă cărora li s-au adăugat, ulterior, și cele din țările comuniste.
Horațiu Potra a fost contactat, pe 4 decembrie 2024, de un interlop care îi transmitea că un apropiat al lui Georgescu dorea să vorbească cu el. La acel moment Potra se afla în R. D. Congo. Pe 5 decembrie un individ care se ocupa de protecția lui Georgescu a alertat cadre din Ministerul de Interne cu privire la faptul că interlopii au primit arme. Pe 7 decembrie Georgescu s-a întâlnit cu Potra la o fermă aflată în apropiere de București. Pe 8 decembrie Potra alături de mai mulți mercenari care se aflau în drum spre București au fost opriți în trafic și reținuți de polițiști. Se pare că se pregăteau pentru organizarea unor acțiuni de destabilizare. Ulterior a fost pus în libertate de judecători deoarece nu a fost considerat un pericol.
Pe 12 ianuarie AUR a organizat un protest la care au participat câteva mii de persoane. Aceștia au protestat față de decizia Curții Constituționale de a anula organizarea turului doi al alegerilor prezidențiale. Pe 1 martie a fost organizat un al doilea protest la care au participat peste 20.000 de persoane.
În seara zilei de 9 martie Biroul Electoral Central i-a respins lui Călin Georgescu participarea la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025. În fața sediului BEC au izbucnit proteste violente la care au participat aproape o mie de persoane. În aceeași zi Potra le-a cerut celor care au fost în Congo să se alăture revoltelor „cu parul, furca, coasa și toporul”. A doua zi le-a cerut să-i aresteze pe toți cei responsabili de anularea candidaturii lui Georgescu. Nu l-a ascultat nimeni. Să le fi cerut Potra mercenarilor din Congo să abandoneze lupta și să se refugieze în baza ONU din orașul Goma pentru a fi aduși cât mai repede în țară în vederea implicării acestora în susținerea violentă a lui Georgescu?
Anterior, în data de 5 martie, au fost arestați mai mulți indivizi sub acuzația de trădare pentru că plănuiau o lovitură de stat. Aceștia făceau parte din organizația numită Comandamentul „Vlad Țepeș” care are și site. Aceștia sunt admiratori ai lui Călin Georgescu. Doreau: înlocuirea structurii centrale a statului (parlament, guvern, președinție); schimbarea denumirii țării din România în Geția; ieșirea României din NATO; recuperarea teritoriilor pierdute de România în favoarea Uniunii Sovietice prin Tratatul de Pace de la Paris din 1947; „să abroge relațiile subalterne cu Ucraina”; reorientarea României către Rusia și China. Cei care se aflau la conducere au vizitat Ambasada Federației Ruse la București și au fost la Moscova.
Liderul onorific al acestei grupări era generalul în rezervă Radu Theodoru, în vârstă de 101 ani. Theodoru este cunoscut, încă din anii 1990, pentru vederile sale de extremă dreaptă și pentru negarea Holocaustului.
În anii 1980 în anumite cercuri pseudointelectuale din zona Securității și a Armatei a apărut curentul dacopat. Adepții acestui curent consideră că la originea tuturor civilizațiilor se află civilizația geto-dacă. Geto-dacii ar fi inventat scrisul, iar limba latină ar fi evoluat din limba lor. Romanii și grecii ar fi preluat toată cunoașterea de la geto-daci. Cred că sub Munții Carpați sunt tuneluri energetice prin care se poate ajunge în Munții Himalaya sau în Anzi. Din cauza lipsei de finanțare mediul academic nu i-a putut combate în mod eficient. Nu pot prezenta nici cea mai mică dovadă științifică pentru a-și susține teoriile. Consideră că există o conspirație mondială care a acționat încă din Antichitate pentru a distruge dovezile măreției civilizației geto-dace și de aceea nu s-au păstrat mărturii privind scrierea și limba lor. Romanii ar fi invadat Dacia tocmai din acest motiv. De aceea cei care au planificat lovitura de stat au dorit să schimbe numele țării din România în Geția. Geția este un exonim și nu endonimul folosit de geți. Nu știm cum se numeau în limba lor triburile care locuiau pe teritoriul de azi al României înainte de cucerirea romană.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Delegația Congresului Statelor Unite care vizitează România, luni, va fi formată din mai mulți reprezentanți americani importanți, republicani și democrați deopotrivă.
Alianța Nord-Atlantică se pregătește activ inclusiv pentru un potențial atac rusesc asupra României, unul dintre pilonii sudici ai Flancului Estic al NATO.
”Nu vom lăsa Bruxellesul să ne oblige să acceptăm aderarea Ucrainei la UE. Aceasta este o problemă uriașă, cu implicații pe scară largă pentru securitatea, economia și agricultura noastră”, a declarat astăzi premierul ungar Viktor Orban.
Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, demisionează din funcția sa în urma unor dezacorduri tot mai mari cu administrația președintelui Donald Trump.
Președintele chinez Xi Jinping a avertizat că țara sa „nu va ceda niciodată unui comportament nerezonabil” și i-a spus premierului spaniol Pedro Sánchez că Uniunea Europeană ar trebui să ajute China să reziste „bullying-ului tarifar unilateral” impus de președintele american Donald Trump.
Comandantul bazei Forțelor Spațiale americane Pituffik din Groenlanda, colonelul Susan Meyers, a fost revocat joi din funcție, la scurt timp după ce vicepreședintele SUA JD Vance a vizitat facilitatea, pe 28 martie.
Președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO (AP NATO), deputatul Petre-Florin Manole (PSD), a participat, în perioada 5–6 aprilie, la reuniunea Comisiei Permanente, structura de conducere a Adunării.
Aproximativ cincisprezece țări, ca parte a unei coaliții de partide dispuse, doresc să-și trimită soldații în Ucraina pentru a monitoriza respectarea acordului de încetare a luptelor.
Președintele american Donald Trump a anunțat pe platforma Truth Social, o majorare spectaculoasă a tarifelor pentru importurile din China la 125%, în timp ce pentru toate celelalte zeci de alte țări a decis o pauză de 90 de zile. Deși mulți spun că decizia a fost luată după prăbușirea burselor, Casa Albă spune că de fapt acesta a fost de la început planul președintelui.
Uniunea Europeană pregătește o serie de măsuri tarifare dure ca răspuns la decizia președintelui american Donald Trump de a impune tarife „reciprocale” tuturor partenerilor comerciali ai SUA.
Rusia răspunde cu o măsură similară, după ce luna trecută atașatul militar al Rusiei la București și adjunctul acestuia au fost declarați ”persona non-grata” de către MAE român.
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a anunțat chiar din Panama care este planul noii administrații americane: ”Vom recupera Canalul Panama de sub influența Chinei”.
Preşedintele american Donald Trump a cerut din nou marilor companii americane să se întoarcă în SUA pentru a evita impunerea de tarife, în primele sale declaraţii după ce Beijingul a anunţat că va creşte tarifele pentru bunurile din Statele Unite de la 34% la 84%, informează miercuri Agerpres și EFE.
Statele Uniunii Europene au aprobat în Consiliul de Miniștri impunerea de contramăsuri comerciale împotriva Statelor Unite.
Comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi, a declarat că forțele ruse au lansat o nouă ofensivă în regiunile Sumî și Harkov.
Conservatorii din CDU/CSU au convenit asupra unui acord de coaliție cu social-democrații (SPD). Părțile vor să prezinte documentul miercuri după-amiază.
Administrația Trump crește tarifele pentru importurile din China. Mișcarea a fost anunțată de Casa Albă, concretizând o amenințare anterioară a președintelui Donald Trump. Purtătoarea de cuvânt a spus că Trump nu va renunța la politicile sale actuale. De asemenea, Beijingul a avertizat luni SUA împotriva unor noi creșteri ale tarifelor, spunând că „se vor lupta până la capăt”.
Comandamentul Armatei SUA în Europa a anunțat retragerea contingentului militar american de pe aeroportul Jasienka, un hub cheie în Polonia de unde sosește ajutorul militar pentru Ucraina. Trupele și echipamentele vor fi relocate către alte facilități americane din Polonia.
Președintele Volodimir Zelenski spune că soldații ucraineni au angajat șase soldați chinezi în sectorul Donețk, doi dintre ei au fost capturați.
Președintele interimar Ilie Bolojan a comentat informația apărută pe surse în presa americană cu privire la planul SUA de a retrage 10.000 de soldați de pe Flancul Estic, cu scopul de a reduce cheltuielile.
Statul Major al Forțelor Aeriene lansează, în perioada 7-11 aprilie 2025, o amplă campanie de promovare a carierei militare sub forma unei caravane care va traversa cinci orașe din sud-estul țării: Galați, Brăila, Tulcea, Constanța și Medgidia.
Norvegia intenționează să aloce 4 miliarde NOK (peste 378 milioane USD) inițiativei cehe de a furniza Ucrainei muniție de artilerie.
Aliaţii europeni din NATO ar trebui să aibă o "foaie de parcurs clară" care să explice cum ar funcţiona orice retragere a SUA de pe continent, a declarat ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen, pentru Politico.
70% din totalul exporturilor UE către SUA sunt supuse unor tarife de 20% sau mai mult.
Micul stat baltic continuă să-și dezvolte infrastructura militară, mai ales în zona Mării Baltice.
Încă de anul trecut, Ucraina s-a concentrat asupra atacurilor asupra infrastructurii petroliere și militare ale Rusiei, situate în spatele liniilor inamice. Au vost vizate în special marile depozite de arme și muniții, precum și facilitățile de petrol și gaze.
NATO rămâne garantul apărării noastre colective, iar angajamentul României de a-şi respecta obligaţiile în cadrul Alianţei este de neclintit, a afirmat, duminică, preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, în mesajul transmis cu ocazia Zilei NATO în România şi a aniversării a 21 de ani de la aderarea ţării noastre la Alianţa Transatlantică.
Ziua NATO în România este marcată, în 2025, la 6 aprilie. Această zi este celebrată în prima duminică a lunii aprilie, începând cu anul 2005, în baza Legii 390/2004. Aderarea la NATO e unul din cele mai importante momente din istoria țării noastre, România fiind azi sub o umbrelă de securitate de care nu a beneficiat niciodată în istoria sa. Aderarea însă la cea mai puternică alianță militară defensivă din istoria omenirii nu a fost un proces simplu iar pe lângă diplomația politică, la proces a participat și diplomația militară și mai ales Armata României prin sacrificiile pe care le-a făcut în teatrele de operații.
China va impune taxe vamale de 34% asupra tuturor importurilor din SUA începând cu 10 aprilie. Beijingul ripostează imediat și extrem de dur tarifelor impuse de americani.
Consilierul pentru securitate națională și echipa au împărtășit „informații sensibile” în chat-urile de grup din aplicație, spun sursele Politico.
Forțele Armate Britanice au utilizat recent sistemul Gladiator pentru a simula modul în care funcționează sistemul lor naţional de apărare aeriană în fața unui atac masiv cu rachete lansat de Rusia. Pentru această simulare, britanicii au decis să recreeze condițiile din prima zi a invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, când țara agresoare a lansat (potrivit unor rapoarte) aproximativ 160 de rachete de diferite tipuri asupra Ucrainei.
Cu mai puțin de două milioane de locuitori și un PIB de aproximativ 40 de miliarde de euro, Letonia face eforturi să transfere un nou lot de drone de atac către Ucraina, în cadrul așa-numitei Coaliții internaționale pentru drone.
Surse de monitorizare a navigației au confirmat faptul că, în după-amiaza zilei de 27.04.2025, submarinul B-265 Krasnodar aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse a traversat Strâmtoarea Gibraltar, părăsind Marea Mediterană. Acesta este escortat de remorcherul Evgheni Churov al Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB).
Conceptul de „reconstrucție a NATO” presupune o adaptare crucială și continuă a Alianței la un peisaj de securitate aflat într-o continuă schimbare. Acest obiectiv este impulsionat de două forțe principale și interconectate: relația în schimbare dintre statele europene și Statele Unite și amenințările persistente și în creștere la adresa securității reprezentate de Rusia. Un NATO revitalizat și coerent din punct de vedere strategic este esențial nu numai pentru apărarea colectivă a statelor sale membre, ci și pentru menținerea stabilității în zona euro-atlantică.
Tancurile M1A1 Abrams, pe care Australia le-a scos din uz și pe care s-a angajat să le trimită Ucrainei ca parte a ajutorului său militar, nu au părăsit încă Australia, a anunțat în acest sens postul australian ABC. Presa notează că transferul tancurilor Abrams către Ucraina ridică unele probleme logistice. Cu toate acestea, oficialii de la departamentul de apărare al Australiei atribuie întârzierea în parte și Statelor Unite.
Turcia se va alătura Inițiativei celor Trei Mări în calitate de partener strategic, aliniindu-se unei platforme geopolitice și economice ambițioase care cuprinde țări situate între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră, a anunțat președintele polonez Andrzej Duda.
Industria europeană de apărare a făcut un pas important către viitor prin lansarea proiectului FMBTech, care vizează dezvoltarea unui tanc de generația a cincea.
Rusia a început construcția intensivă de baze militare de-a lungul frontierei cu Finlanda. În același timp, rușii își repară și extind căile ferate care duc spre frontierele cu Finlanda, Norvegia și Estonia.
Conform informațiilor publicate pe 27 aprilie 2025 de Korea JoongAng Daily, un cotidian sud-coreean, Statele Unite ale Americii analizează posibilitatea de a disloca permanent avioane de luptă stealth F-35A Lightning II la Baza Aeriană Kunsan din Coreea de Sud. Această acțiune ar consolida semnificativ capacitățile aeriene ale SUA în Peninsula Coreeană, care în prezent se bazează în mare măsură pe avioane F-16. În timp ce F-35A au fost dislocate temporar doar pentru exerciții militare comune, o prezență militară permanentă ar reprezenta o schimbare într-una dintre cele mai instabile regiuni ale lumii.
Compania canadiană Xanadu Quantum Technologies a încheiat un acord de colaborare în cercetare și dezvoltare cu Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene ale SUA (AFRL) pentru a dezvolta tehnologii cuantice fotonice.
Divizia 101 Aeropurtată a ajuns la concluzia că noile blindate M10 Booker, concepute pentru infanterie și care ar fi trebuit să înlocuiască tancurile Sheridan scoase din serviciu, sunt prea grele pentru infrastructura de la Fort Campbell. Un proiect care ar fi trebuit sistat, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Presa din State arată cu degetul către eșecul M10 Booker și îl numește un caz elocvent de birocrație a Pentagonului.
Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat vânzarea către Guvernul României a unui sistem de apărare aeriană PATRIOT și echipamente aferente, pentru un cost estimat la 280 de milioane de dolari.
Berlinul solicită mai mult sprijin UE pentru consolidarea apărării. În acest sens, Germania a solicitat UE să activeze o clauză de urgență care ar permite consolidarea capacităților de apărare din cauza „războiului agresiv continuu al Rusiei împotriva Ucrainei” și a „mediului global de securitate în schimbare”.
Un avion de vânătoare F/A-18 Super Hornet al Marinei SUA a fost pierdut pe mare după ce a căzut peste bord de pe portavionul USS Harry S. Truman în timp ce era remorcat la bord, a anunțat Marina într-un comunicat emis luni.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat luni o 'tentativă de manipulare' după ce omologul său rus Vladimir Putin a anunțat o încetare a focului în Ucraina între 8 și 10 mai pentru a marca victoria sovietică asupra Germaniei naziste, relatează Agerpres și AFP.
În noaptea de 28 spre 29 aprilie, forțele ruse au executat o serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, de lângă frontiera cu România.
Ministrul Apărării din Pakistan a declarat luni că o incursiune militară a Indiei este iminentă, în urma unui atac militant mortal comis săptămâna trecută asupra turiștilor din regiunea disputată Kashmir.
Partidul Liberal, aflat la guvernare și condus de premierul Mark Carney, a câștigat alegerile anticipate din Canada, relatează agențiile de știri, citând previziuni din presa publică canadiană. Totuși, potrivit acestora, nu este încă clar dacă liberalii vor câștiga și ei majoritatea locurilor în parlamentul format din 343 de membri și, astfel, vor putea forma un guvern majoritar unicolor.
Fostul ministru a fost distins cu titlul de Cavaler de Gran Croce al Ordinului Steaua Italiei, într-o ceremonie oficială desfășurată la reședința Ambasadorului Italiei la București.
Deși NATO menține în prezent un control ferm asupra Mării Baltice, capacitățile militare ale Rusiei în zonă rămân impresionante, putând oferi Moscovei opțiuni strategice neprevăzute în timpul unei crize. Într-un articol publicat în publicația franceză Challenges din 25 aprilie 2025, Vincent Lamigeon folosește imagini din satelit de la Maxar, analizate de Safran AI, pentru a oferi o analiză completă a forțelor navale, aeriene și hibride pe care Rusia le are în regiunea baltică, cu accent pe enclava Kaliningrad.
Un avion de luptă ucrainean MiG-29 a distrus un punct rusesc de control și lansare pentru drone FPV. Punctul distrus a fost localizat în sudul Ucrainei, potrivit unui videoclip publicat de canalul de Telegram Sonyashnyk, care este asociat cu Forțele Armate ale Ucrainei.
Franța și India au pus bazele celui mai mare acord în domeniul apărării încheiat vreodată între cele două țări, marcând astfel prima comandă de export pentru varianta navală a avionului de vânătoare francez Rafale Marine (Rafale M), care are la bază livrarea către Marina indiană a 26 de astfel de aeronave de luptă.
Comisia pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților, condusă de reprezentantul Mike Rogers, a prezentat, la 27 aprilie 2025, un proiect de lege care vizează investirea a 150 de miliarde de dolari în modernizarea armatei Statelor Unite și consolidarea securității naționale. Această inițiativă a fost elaborată în colaborare de Comisiile pentru serviciile armate ale Camerei Reprezentanților și Senatului, în parteneriat strâns cu Casa Albă, și se aliniază obiectivelor strategiei „Peace Through Strength” a președintelui Donald Trump.
Rusia așteaptă un semnal din partea Ucrainei privind reluarea negocierilor directe cu Moscova, a declarat astăzi (28.04.2025) purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agențiilor de presă. Președintele Vladimir Putin, la ordinele căruia armata rusă a lansat invazia din Ucraina în februarie 2022, a declarat vineri că Moscova este gata să negocieze cu Kievul fără condiții prealabile.
Pentagonul a solicitat fonduri suplimentare pentru dezvoltarea avionului de luptă F-47 de generația a 6-a în cadrul programului Next Generation Air Dominance (NGAD). Potrivit unui document guvernamental publicat recent, au fost alocate 400 de milioane de dolari în plus pentru a sprijini dezvoltarea continuă a prototipului F-47 de către Boeing și pentru a pregăti producția de serie. Programul NGAD a costat până în prezent Departamentul american al Apărării suma record de 8,73 miliarde de dolari, cu 2,33 miliarde de dolari alocate în 2024.
Vladimir Putin a anunțat un nou „ armistiu” în războiul cu Ucraina , care va dura trei zile — de la 00:00 pe 8 mai până la 00:00 pe 11 mai, au scris propagandiștii ruși luni, 28 aprilie, citând Kremlinul.
Forțele ucrainene care operează sisteme de apărare aeriană NASAMS au doborât 11 rachete de croazieră rusești în mai puțin de două minute în timpul unui masiv atac aerian efectuat de ruşi, a declarat locotenent-colonelul ucrainean Kirilo Peretiatko într-un videoclip publicat pe 27 aprilie.
Părți mari din Spania și Portugalia, Andorra și sudul Franței sunt afectate de o pană de curent.
Natura războiului trece printr-o schimbare radicală, determinată de progresul continuu al tehnologiei. Dacă altădată soldații reprezentau nucleul puterii de luptă, pe câmpul de luptă modern vehiculele autonome și inteligența artificială devin din ce în ce mai indispensabile. Producătorii de armament, coloana vertebrală tradițională a puterii militare, se află acum într-o cursă de adaptare, investind masiv în cercetarea, dezvoltarea și producția acestor sisteme de ultimă generație pentru a răspunde cerințelor armatelor din întreaga lume.
Rachetele HIMARS sunt victima propriului succes. GMLRS și HIMARS au devenit componente cheie ale eforturilor de apărare ale Ucrainei împotriva invaziei rusești, dar eficiența lor pe câmpul de luptă a crescut cererea globală, ceea ce riscă să dezechilibreze stocurile SUA.
Într-o rară luare de poziție, oarecum în favoarea Ucrainei, Departamentul de Stat al SUA din administrația Trump condamnă implicarea Coreei de Nord în războiul de agresiune lansat de Rusia împotriva Ucrainei.
O rachetă intactă de ultimă generație StormBreaker a fost descoperită în deșert.