După ce vineri o a doua aeronavă A-50 de detecție radar și control (tip AWACS) a fost doborâtă deasupra Mării Azov, rușii au rămas cu doar câteva aparate de zbor asemănătoare.
După ce vineri o a doua aeronavă A-50 de detecție radar și control (tip AWACS) a fost doborâtă deasupra Mării Azov, rușii au rămas cu doar câteva aparate de zbor asemănătoare.
Există o disensiune între ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, și șefii de Stat Major în legătură cu restructurarea Forțelor Armate germane (Bundeswehr).
„Am analizat în detaliu situația actuală și am discutat pașii ulterioare necesari, mai ales protecția forțelor de drone”.
Rebelii Houthi susținuți de Iran își continuă atacurile în Marea Roșie.
După cum era de așteptat, Donald Trump a câștigat primarele republicane din Carolina de Sud, fiind tot mai aproape de nominalizarea republicană la președinție.
Sistemul de control IBCS va fi creierul apărării antiaeriene poloneze. Un acord pentru achiziția de către Polonia a acestui sistem este așteptat să fie semnat ”în curând”.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 23.02.2024, ministrul Serghei Șoigu și primarul Moscovei, Serghei Sobianin, au inspectat progresul lucrărilor de renovare a clădirii Statului major al Regiunii Militare Moscova, de pe terasamentul Kosmodamianskaia din capitala rusă.
Contractul semnat de Ministerul Apărării de la Budapesta va permite extinderea aviației Ungariei la un total de 18 aeronave Gripen.
Salonul aerian din Singapore, unul dintre cele mai importante evenimente de profil, nu a avut printre expozanți nicio companie din industria militară a Rusiei, remarcă Reuters.
La un an după ce un balon spion chinez a traversat SUA înainte de a fi doborât, Pentagonul a anunțat că urmărește un nou balon neidentificat peste vestul Statelor Unite.
Polonia știe de unde vin adevăratele amenințări.
Anul trecut România a demarat o procedură de achiziție de sisteme antiaeriene cu rachete pe rază scurtă și foarte scurtă (VSHORAD / SHORAD), care vor asigura protecția obiectivelor împotriva țintelor care evoluează la joasă altitudine, in special a rachetelor de croazieră, dronelor, elicopterelor sau a avioanelor.
Prim-ministrul Armeniei, Nikol Paşinian, a declarat într-un interviu difuzat joi că țara sa și-a înghețat participarea la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Rusia, deoarece tratatul a eșuat în privinţa Armeniei
România intenționează să-l desemneze pe președintele Iohannis drept candidat pentru funcția de secretar general al NATO.
Noua ofensivă a Rusiei în estul Ucrainei (în regiunile Harkiv și Lugansk – pe direcția Kupiansk-Lîman) este cea mai amplă campanie a armatei ruse, comparabilă doar cu acțiunile din primele luni ale invaziei, scriu analiștii de la Institutul pentru Studierea Războiului.
Amenințările oficialilor ruși vin constant, iar declarațiile au un scop precis: slăbirea unității în rândul aliaților NATO.
Într-un interviu acordat Fox News, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns la o întrebare despre pierderea de vieți omenești din război. Potrivit afirmației sale, de cinci ori mai puțini soldați au murit apărând Ucraina decât a pierdut Rusia, care a lansat invazia în urmă cu doi ani.
Parlamentul german a votat în favoarea unei moțiuni înaintate de coaliția de guvernământ a țării, care a cerut furnizarea de „sisteme de arme și muniție suplimentare, necesare cu rază lungă” Ucrainei.
Europa de Est ar putea avea un cuvânt de spus în ceea ce privește noul secretar general al NATO.
Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a anunțat, pe 22.02.2024, că Vladimir Putin a participat la un zbor al unui bombardier strategic modernizat de tip Tu-160M.
Guvernul și parlamentul somalez au convenit - miercuri - asupra unui acord de apărare cu Turcia pe fondul tensiunilor sale regionale cu Etiopia, care a semnat un acord cu regiunea separatistă Somaliland.
Spania arată cu degetul către Rusia, în cazul asasinatului la comandă, căruia i-a căzut victimă Maxim Kuzminov, pilotul militar rus care a fugit cu tot cu elicopter în Ucraina.
Rusia intenționează să aibă o armată de 1,5 milioane de oameni, asta este mai mult decât are nevoie pentru Ucraina, spune un fost ambasador al SUA la NATO și consilier al președintelui Trump.
La congresul așa zișilor deputați de toate nivelurile din Transnistria, care va avea loc pe 28 februarie, ar urma să fie adoptată o solicitare către Moscova privind alipirea regiunii separatiste la Federația Rusă.
Kremlinul a exprimat joi dezaprobarea față de remarcile făcute de liderul de la Casa Albă, Joe Biden, la adresa președintelui rus, Vladimir Putin, considerând că astfel de expresii nu reflectă bine imaginea Statelor Unite și a celor care recurg la un limbaj similar. Agerpres, citând Reuters, relatează că Moscova percepe comentariile lui Biden ca o încercare nereușită de a se prezenta ca un "cowboy de la Hollywood".
Ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la MAE român.
Deputatul Ana-Maria Cătăuţă, membru al Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO şi vicepreşedinte al Grupului Pro America, a participat, în perioada 19-21 februarie 2024, la Bruxelles, la şedinţa comună a Comisiilor pentru apărare şi securitate, respectiv pentru economie şi securitate şi cea politică ale Adunării Parlamentare a NATO (AP NATO).
SUA încearcă să convingă Moscova să întrerupă programul pentru construirea unei arme spațiale.
Alianţa Nord-Atlantică este mult mai pregătită în prezent să contracareze Rusia, afirmă analistul politic Cristian Pîrvulescu, apreciind că România a reuşit să depăşească toate momentele critice provocate de repercusiunile agresiunii ruseşti asupra Ucrainei.
Armata ucraineană a doborât un alt avion de luptă rusesc Su-34, a declarat comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene Mîkola Oleșciuk.