Nicoleta Pauliuc: Încă avem tancuri fabricate prin anii 1950. Estimez că până în 2030 România va avea o armată foarte bine dotată
Preşedintele Comisiei pentru Apărare a Senatului, Nicoleta Pauliuc (PNL), în cadrul unui interviu acordat, a discutat despre modernizarea Armatei României în contextul agresiunii neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei.,
În cadrul unui interviu publicat pe blogurile Adevărul, Nicoleta Pauliuc a subliniat importanța modernizării Armatei, în contextul alocării 2.5% din PIB pentru Apărare, dar și ca acest proces să țină cont de industria de apărare din România.
Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru Apărare din Senat, a amintit în acest sens de noua lege a offsetului, proiect legislativ la care lucrează de mai mult timp.
Programele de înzestrare care trebuie accelerate și noua lege a offsetului. România încă deține tancuri din anii 1960
„Decizia (n.r. - de a mări bugetul pentru Apărare) este în ton cu tot ce se întâmplă la nivelul european după grozăvia aceasta la care nu ne mai aşteptam – un război pe teritoriul Europei, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial. Fără îndoială, programele de înzestrare ale Armatei trebuie accelerate, pentru că tehnica de luptă este absolut esenţială – or, noi mai avem încă tancuri fabricate prin anii ’50 sau ’60.
În egală măsură însă, eu sunt mare susţinătoare a ideii unei legislaţii care să permită redresarea industriei de Apărare din România. De aceea, insist pe importanţa unei legi a operaţiunilor compensatorii. Putem să îi spunem cum doriţi dumneavoastră – offset, countertrade, cooperare industrială) care să aducă ţării noastre beneficii de securitate şi economice substanţiale. Şi aş sublinia două modificări esenţiale pe care le-ar putea aduce această lege: a) Reintroducerea clauzei de compensare în acordurile sau contractele privind asistenţa de securitate acordată de către guvernele străine (de la guvern la guvern GtoG; b) Introducerea controlul parlamentar asupra activităţii Agenţiei privind operaţiunile compensatorii/ operaţiunile compensatorii în avans. Acest lucru va fi realizat de Comisia de Apărare.
Lucrez de mult la o astfel de iniţiativă legislativă şi sunt convinsă că, în curând, ea va deveni realitate”, a precizat senatorul român.
„Eu estimez că, până în 2030, România va avea o armată de profesionişti foarte bine pregătită şi foarte bine dotată. Vorbim de aproape 50 de miliarde de euro până în anul 2030 care ar trebui să fie evidenţiate în bugetul Ministerului Apărării”, a conchis Nicoleta Pauliuc.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News