În noaptea de 3 spre 4 iulie, forțele ruse au atacat regiunea Kiev cu drone și rachete de diferite tipuri. Alerta aeriană a durat mai mult de 15 ore.
Din relatările apărute în presa rusă rezultă faptul că direcțiile principale ale loviturilor au vizat capitala Kiev și orașul Ivan-Frankivsk din vestul țării.
La Kiev, publicul local a scris pe rețelele de socializare despre numeroase sosiri ale rachetelor și dronelor rusești la întreprinderea de reparații Darnitsa, care este una dintre cele mai mari din Ucraina. După câte se pare, în cadrul acesteia erau reparate vehicule blindate și produse vehicule aeriene fără pilot. Detonările secundare de pe teritoriul întreprinderii au dus la apariția mai multor incendii.
Mai multe lovituri aeriene au fost efectuate și asupra întreprinderii Artyom din Kiev. Și aici s-au produs detonări secundare, care au fost atât de puternice încât au distrus intrarea în stația de metrou Lukyanovskaya, aflată vizavi de uzină.
Explozii și detonări secundare au avut loc și pe aeroportul Zhulyany, unde rușii susțin că, numai cu câteva ore mai devreme, a fost descărcat un lot de arme și muniții furnizate din Europa.
La fel ca și la Kiev, rachetele și dronele rusești, inclusiv rachete hipersonice Kinjal, au fost folosite împotriva întreprinderilor din complexul militar industrial din Ivano-Frankivsk și din regiune.
Primarul localității situate în partea de vest a Ucrainei, Ruslan Martsinkiv, a confirmat faptul că obiective din oraș au fost supuse unui atac combinat cu drone și rachete de diverse tipuri. Potrivit precizărilor sale, a fost vorba despre cel mai masiv atac din februarie 2022.
“Din păcate, au fost multe lovituri. Le mulțumim tuturor celor implicați în apărarea orașului Ivano-Frankivsk”, a scris Martsinkiv pe rețeaua de socializare Telegram.
Una dintre țintele atacurilor rachetelor rusești a fost repreentată de aeroportul internațional din Ivano-Frankivsk. Potrivit anumitor surse, mai multe avioane aparținând Forțelor Aeriene ale Ucrainei se aflau pe aeroport în momentul lansării rachetelor rusești.
De asemenea, o altă țintă a loviturilor nocturne din Ivano-Frankivsk a fost fabrica de reparații a locomotivelor. Se pare că partea ucraineană repara în cadrul acesteia nu numai locomotive, ci și vehicule blindate, inclusiv echipamente de tip NATO.
Între altele, au mai fost atacate ținte din Harkov, Cernăuți și Chortkiv din regiunea Ternopil. În ceea ce privește ultimele două localități, partea rusă a subliniat că, prin intermediul acestora, mărfurile militare sunt mutate din vestul Ucrainei în partea centrală a țării, inclusiv în Hmelnițki și Kiev.
Lansarea unei rachete rusești Kalibr. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Ca de obicei în cazurile în care rachetele și dronele rusești lovesc ținte din vestul Ucrainei, Forțele Aeriene poloneze au ridicat în aer avioane de vânătoare pentru a preveni pătrunderea acestora pe teritoriul Poloniei. În același timp, au fost activate și alte forțe și mijloace din cadrul sistemului polonez de apărare antiaeriană.
Deocamdată, Forțele Aeriene ale Ucrainei nu au prezentat un bilanț oficial al loviturilor rusești din timpul nopții. Cu toate acestea, se poate aprecia că atacul a fost unul dintre cele mai puternice de la începutul ostilităților. În acesta au fost implicate bombardiere strategice de tip Tu-95MS, care au lansat rachete de croazieră Kh-101, precum și avioane de vânătoare MiG-31K purtătoare de rachete hipersonice Kinjal. În același timp, nave de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră au efectuat lansări de rachete de croazieră Kalibr, iar forțele terestre au folosit atât rachete balistice Isknder-M, cât și rachete de croazieră Iskander-K.
Nu în ultimul rând, trebuie precizat faptul că, din avertizările publicate pe rețelele de socializare de către reprezentanții oficiali ai Forțelor Aeriene ucrainene, rezultă că trupele ruse au întrebuințat și un număr mare de drone de atac, probabil fiind vorba de câteva sute de unități.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
În noaptea de 3 spre 4 iulie, forțele ruse au atacat regiunea Kiev cu drone și rachete de diferite tipuri. Alerta aeriană a durat mai mult de 15 ore.
Președintele american Donald Trump a discutat vineri la telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre securizarea spațiului aerian ucrainean de rachetele și dronele rusești, la scurt timp după ce SUA au anunțat că suspendă unele livrări de arme către Kiev, care includ, probabil, și rachete de apărare aeriană Patriot.
Două agenții de informații olandeze au declarat vineri că Rusia își intensifică utilizarea armelor chimice interzise în Ucraina, inclusiv a gazului toxic cloropicrină, din perioada Primului Război Mondial.
Serviciul de securitate ucrainean SBU a arestat un colonel al forțelor aeriene care ar fi fost în contact direct cu un ofițer al serviciului secret rus FSB. Acesta ar fi fost recrutat de soția sa pentru a coopera cu Rusia.
Potrivit corespondenților militari ai canalului Informant de pe rețeaua de socializare Telegram, în cursul nopții de 04.07.2025, mai multe rachete rusești au lovit ținte din Kiev, după ce anterior capitala Ucrainei a fost supusă unui atac masiv cu drone.
Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, şi directorul general al companiei Swift Beat LLC, Eric Schmidt, au semnat un memorandum privind un parteneriat strategic pe termen lung, în prezenţa preşedintelui ucrainean.
Generalul rus Mihail Gudkov, care comanda o brigadă de marină în Flota Pacificului și a fost recent promovat la funcția de comandant adjunct al Marinei, a fost ucis în regiunea Kursk din vestul Rusiei.
Coreea de Nord urmează să tripleze numărul trupelor sale care luptă pentru Rusia pe frontul cu Ucraina, trimițând încă 25.000 până la 30.000 de soldați pentru a asista Moscova, potrivit unei evaluări a serviciilor de informații realizate de oficiali ucraineni. Trupele ar putea sosi în Rusia în lunile următoare, conform evaluării văzute de CNN, adăugându-se la cele 11.000 trimise în noiembrie, care au ajutat la respingerea incursiunii Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a reacționat la decizia SUA de a suspenda o parte din ajutorul militar acordat Ucrainei.
Restricțiile impuse Ucrainei privind livrările de arme occidentale apropie sfârșitul conflictului, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ca răspuns la decizia Statelor Unite de a suspenda livrările de muniții cheie, precum rachetele Patriot, obuzele de artilerie de precizie Hellfire și alte rachete.
Rușii au încercat să producă propriile drone de atac naval, dar eforturile lor au eșuat complet, a declarat reporterilor șeful serviciilor secrete ucrainene, Kyrylo Budanov.
În trecut, Iranul a mai ameninţat cu închiderea Strâmtorii Ormuz, dar nu a pus niciodată în practică o astfel de acţiune.
Conform unei analize a datelor Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, publicată marți (01.07.2025) de AFP, avansul trupelor ruse în Ucraina s-a accelerat în iunie pentru a treia lună consecutiv, atingând cea mai mare scară din noiembrie 2024. Astfel, armata rusă a ocupat 588 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean în iunie, comparativ cu 507 kilometri pătrați în mai, 379 de kilometri pătrați în aprilie și 240 de kilometri pătrați în martie.
Germania este cel mai important susținător european al Ucrainei, o demonstrează și noua serie de anunțuri, făcute în ultimele zile.
Un bombardier supersonic Su-34 s-a prăbușit în regiunea Nijni Novgorod din Federația Rusă, a confirmat Ministerul rus al Apărării.
Marți, 1 iulie, dronele ucrainene au atacat Uzina Electromecanică Kupol din orașul rusesc Ijevsk, situat la aproximsativ 1.300 de kilometri de Ucraina.
Forțele ucrainene au oprit înaintarea trupelor ruse în regiunea Sumi și încă mai dețin un cap de pod în raionul Glushkovsky din regiunea Kursk. Anunțul a fost făcut, pe 30 iunie, de Statul Major General (SMG) ucrainean, după ce Wall Street Journal (WSJ) a relatat, duminică, că înaintarea rușilor în Sumi a fost posibilă și pentru că pozițiile ucrainene de apărare nu au fost amenajate corespunzător.
Armata ucraineană pare să fi orchestrat unul dintre cele mai complexe și ample atacuri cu rachete de la distanță de până acum, lovind simultan ținte militare în teritoriile ocupate și în mai multe regiuni din interiorul Rusiei. Operațiunea, care a avut loc aseara, nu este doar o simplă răzbunare, ci o demonstrație clară a capacităților în creștere ale Kievului de a proiecta forță adânc în spatele liniilor inamice și de a testat limitele sistemelor de apărare aeriană rusești.
Serviciile secrete americane au interceptat o conversație telefonică confidențială între doi înalți oficiali iranieni care încercau să înțeleagă de ce atacurile americane asupra instalațiilor nucleare ale Republicii Islamice au fost mai puțin distructive decât se aștepta Teheranul, a relatat The Washington Post duminică, 29 iunie, citând mai multe surse de încredere.
Trupele ruse controlează deja întreaga regiune Lugansk, a declarat în seara zilei de luni (30.06.2025), Leonid Pasechnik, șeful administrației de ocupație a regiunii ucrainene, potrivit agenției de știri ruse Interfax. Kievul nu a comentat afirmațiile sale, iar declarații similare ale părților beligerante nu pot fi verificate independent în condiții de război. Dacă informațiile sunt confirmate, regiunea Lugansk va fi prima regiune ucraineană ocupată complet de Rusia de la invazia sa în țara vecină în 2022, a notat AP.
Dronele Shahed sunt folosite de ruși pe scară largă, dar Kievul ar putea să neutralizeze în curând problema.
Comunitatea ucraineană din București a organizat, pe 28 iunie 2025, un eveniment de solidaritate intitulat „Întoarce-te viu”, cu ocazia Zilei Internaționale de Susținere a Victimelor Torturii. Evenimentul a avut loc în fața Teatrului Odeon din București și a avut ca scop tragerea unui semnal de alarmă asupra încălcărilor grave ale drepturilor omului și a tratamentului inuman la care sunt supuși prizonierii de război și civilii ucraineni în Federația Rusă.
La o săptămână după bombardamentul american de weekendu-trecut, iranienii s-au întors la instalația nucleară de la Fordow. Majid Takht-Ravanchi, secretarul ministrului de externe iranian, a declarat pentru BBC că negocierile suplimentare cu SUA ar fi posibile doar dacă Statele Unite se angajează să nu mai comită atacuri similare.
Blocul este convins că restricțiile împotriva Federației Ruse în condițiile actuale ar trebui menținute și, dacă este necesar, consolidate.
Rușii au adunat până la 50.000 de soldați în regiunea Sumî din Ucraina, depășindu-i numeric de trei ori pe apărătorii ucraineni, a relatat duminică Wall Street Journal (WSJ). Trupele rusești se află în prezent la aproximativ 19 kilometri de capitala regională.
„Recunoștința” pe care statul rus o arată față de trupurile neînsuflețite ale tinerilor căzuți în războiul din Ucraina este doar una declarativă. Mormintele acestora din diferite localități și regiuni sunt tratate de autorități cu orice, însă mai puțin cu respect.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat duminică că Occidentul nu a învins niciodată Rusia şi că nici de data aceasta nu va reuşi, în cadrul unei întâlniri cu omologul său din Kârgâzstan, Jeenbek Kulubaiev, în oraşul kârgâz Cholpon-Ata, informează agențiile Agerpres și EFE.
Armata israeliană le-a ordonat palestinienilor să evacueze duminică zone din nordul Fâşiei Gaza înainte de intensificarea operaţiunilor sale împotriva Hamas, în timp ce preşedintele Donald Trump a cerut încheierea războiului în contextul noilor eforturi de a ajunge la un armistiţiu, relatează Agerpres și Reuters.
Într-un comunicat de presă postat pe rețelele de socializare, Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat faptul că, “în noaptea de 29 iunie 2025, ocupanții ruși au lansat din nou un atac masiv cu rachete și drone asupra Ucrainei (în total, peste 500 de ținte aeriene)”.
În cursul nopții de 29.06.2025, Forțele Armate ruse au lansat unul dintre cele mai mari atacuri combinate asupra Ucrainei, folosind rachete de croazieră și balistice cu bazare aeriană, maritimă și terestră, precum și un număr mare de drone de atac de tip Geran (Shahed).
De ce ne era frică, se pare că nu vom scăpa. Rusia și China par a-și coordona mișcările în direcția destructurării ordinii mondiale din ultimii 80 de ani.
Polonezii avansează programul achiziției de submarine. Printre criteriile solicitate în program, Agenția Poloneză pentru Armament a indicat că viitoarele submarinele trebuie să fie capabile de imersiune la peste 200 de metri adâncime (caracteristică adaptată Mării Baltice), să angajeze ținte aeriene (elicoptere și avioane de patrulare maritimă), să poată găzdui comando-uri navale, să utilizeze vehicule subacvatice teleghidate și/sau autonome și, în cele din urmă, să lanseze rachete de croazieră. În acest sens amintim că și România are semnată o scrisoare de intenție pentru achiziția de submarine franceze Scorpene, dar acest lucru nu mai pare o prioritate.
În noaptea de duminică spre luni, 20 spre 21 iulie, în jurul orei 03.00, sistemele de supraveghere radar ale Ministerului Apărării Naționale au semnalat ținte aeriene care au evoluat pe diferite traiecte de zbor în spațiul aerian ucrainean, la nord de frontiera cu România, în apropiere de zona Maramureș - Suceava. Patru avioane ucrainene au intrat neintenționat și în spațiul aerian al țării noastre, fiind ridicate două avioane F-16 ale României și două Eurofighter Typhoon ale Italiei, stat partener care efectuează aici misiuni de Poliție Aeriană.
În cursul nopții de 21.07.2025, trupele ruse au executat un atac masiv asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei, întrebuințând rachete balistice și de croazieră cu bazare terestră, aeriană și maritimă, precum și drone de diferite tipuri.
O invitație oficială din partea președintelui american Donald Trump a fost transmisă președintelui român Nicușor Dan, a anunțat Cristian Diaconescu, consilier prezidențial pe probleme de securitate și șeful cancelariei.
Oficialii americani au informat guvernul elvețian că sistemele de apărare antiaeriană Patriot aflate în curs de producție pentru Elveția vor fi redirecționate pentru a ajuta la apărarea Ucrainei, potrivit unui anunț al autorităților elvețiene. Desigur, acest transfer către Ucraina se face cu acordul Elveției.
Fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, susține că există o legătură între blocul politic Alternativa, condus de primarul Chișinăului, Ion Ceban, și Călin Georgescu. Blocul politic face parte dintr-o strategie sofisticată de infiltrare politică a Rusiei în Uniunea Europeană și România iar interdicția pe care Ceban a primit-o de a intra în Spațiul Schengen și implicit UE, are legătură cu dosarele lui Călin Georgescu, unde e foarte probabil să fi apărut noi informații.
Președintele Vladimir Putin a cerut guvernului rus să impună noi restricții privind platformele online și aplicațiile utilizate în media socială rusă, în principal împotriva celor care provin din țările „neprietenoase”, întrucât acestea “limitează dezvoltarea sectorului IT intern al Rusiei”.
DefenseRomania a participat la ziua Aviației, sărbătorită duminică, la Monumentul Eroilor Aerului din Piaţa Aviatorilor.
Arma asimetrică a săracului, drona explozivă „Shahed”, folosită în atacuri masive, întinde tot mai mult apărarea ucraineană.
În plus, prognoza despre cum va evolua numărul dronelor rusești, utilizate într-un singur atac (acum având ziua și atacul), produce și mai multă îngrijorare.
După decenii de relativă pace, războiul de pe continentul european readuce în prim-plan nevoia de a adapta doctrinelor militare și de a regândi înzestrarea forțelor armate. Dacă Afganistanul și deceniile de luptă împotriva terorismului au schimbat doctrinele armatelor aliate, războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei are un impact similar.
Compania americană L3Harris a lansat, oficial pe 17 iulie, familia modulară de rachete Wolf. Combinația obișnuită de atac a roiului Wolf este formată dintr-o rachetă cu explozibil și una de război electronic, dar compania afirmă că pot exista și alte variante în funcție de dorințele clienților. În plus, racheta se poate întoarce acasă deschizând o parașută pentru a ateriza lin și fără probleme.
Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene este sărbătorită, anual, la 20 iulie, dată la care, potrivit calendarului ortodox, este prăznuit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al aviatorilor.
Rusia își extinde masiv capacitățile de producție pentru a lansa atacuri de saturație cu până la 2.000 de drone simultan, o tactică menită să copleșească apărarea antiaeriană a Ucrainei și să inducă o stare de epuizare în rândul populației, a declarat un înalt oficial militar german. Acesta a subliniat că actualele metode de apărare sunt nesustenabile din punct de vedere economic și a cerut dezvoltarea unor contramăsuri inteligente și lovituri în adâncimea teritoriului rus.
Administraţia preşedintelui Donald Trump revizuieşte calendarul transferului sistemelor de apărare antiaeriană Patriot, astfel încât Germania să poată transfera rapid două sisteme către Ucraina, relatează sâmbătă agenţiile de presă Agerpres și UNN, citând The Wall Street Journal (WSJ)
Compania americană Lockheed Martin a anunțat, pe 16 iulie, teste de zbor reușite cu noul său produs destinat loviturilor de masă cu muniții ieftine la distanțe medii și lungi.
O mare componentă a vizitei pe care delegația României a avut-o în Germania, delegație condusă de președintele Nicușor Dan, a fost cooperarea bilaterală în domeniul apărării și a industriei de apărare. Să trecem în revistă așadar câteva dintre aceste cooperări, care includ modernizarea sistemelor de artilerie antiaeriană de tip Oerlikon GDF 103 din dotarea României, o posibilă colaborare în programul Lynx în ceea ce privește contractul pentru viitoarele mașini de luptă ale infanteriei, dar și producție de muniție și pulberi în România.
Un nou lot de tancuri de producție americană de tip M1A1 Abrams a fost livrat Ucrainei, acestea urmând să ajungă în scurt timp pe frontul ucrainean, unde forțele de apărare ucrainene rezistă de mai bine de trei ani și jumătate războiului rus de agresiune declanșat după invazia pe scară largă din februarie 2022. Tancurile nu vor fi însă livrate de SUA, care nu mai sunt principalul furnizor de astfel de tancuri pentru ucraineni. Nu vor fi nici un „game changer” în război, dar orice tehnică transferată contribuie la rezistența Ucrainei.
Zilele trecute, ministrul apărării Ionuț Moșteanu, într-o discuție cu jurnaliștii, la care a participat și DefenseRomania, s-a referit și la subiectul ajutorului militar pe care România îl acordă Ucrainei. Informațiile rămân clasificate, dar situația ar putea să se schimbe, lucru confirmat și de șeful MApN.
Secretele uneia dintre cele mai puternice unități de spionaj ale Kremlinului au fost făcute publice dintr-o sursă la care puţini s-ar fi gândit vreodată: site-uri de colecționari și forumuri online dedicate medaliilor militare. Un nou raport al grupului de investigații CheckFirst, publicat pe 18 iulie 2025, expus toată structura ,,Centrului 16’’ al FSB, considerat punctul nevralgic al aparatului de informații SIGINT (Signals Intelligence) al Rusiei.
În cursul nopții de 19.07.2025, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat un nou atac masiv asupra țintelor de pe teritoriul Ucrainei, întrebuințând drone și rachete de mai multe tipuri, cu bazare terestră și aeriană.
Creşterea ponderii armelor produse în Ucraina de la 40%, în prezent, la 50% este o prioritate-cheie, a subliniat sâmbătă noul ministru al apărării, Denis Şmîgal, după o reuniune cu German Smetanin, ministrul în exerciţiu al industriilor strategice, informează Agerpres și EFE.
Nu este primul eveniment militar pe care Rusia îl anulează. În iulie 2024, parada de Ziua Marinei planificată în St. Petersburg a fost anulată din motive de securitate și pare că nu se va desfășura nici anul acesta.
Secretarul apărării american, Pete Hegseth, a declarat vineri că administraţia SUA ia în considerare interzicerea accesului inginerilor străini la sistemele Departamentului Apărării, informează agențiile Agerpres și EFE.
Aproximativ 70 de soldați din șase țări, inclusiv România, participă la un program de antrenament de patru săptămâni în Coreea de Sud privind operarea obuzierelor K9. În cazul țărilor care au semnat contracte și pentru achiziția de tancuri, antrenamentele prevăd și operarea tancurilor K2.
Preşedintele Nicuşor Dan a declarat, vineri, că Germania este principalul partener comercial al României, subliniind că ţara noastră îşi doreşte ca această cooperare să se dezvolte în anii următori.
Prețul oficial european al petrolului rusesc a scăzut cu peste 10 dolari pe baril.
Ca răspuns la transformările rapide ale conflictelor moderne și pentru a-și întări securitatea națională, România inițiază un viraj strategic major, având ca obiectiv transformarea țării într-un centru de greutate regional în producția de drone. Această nouă direcție se bazează pe o abordare duală: pe de o parte, demararea imediată a asamblării a mii de drone printr-un parteneriat tehnologic cu o companie americană, iar pe de altă parte, explorarea unui proiect de anvergură pentru fabricarea în comun a modelelor ucrainene, testate pe câmpul de luptă, destinate atât forțelor naționale, cât și exportului european.
NATO și UE au condamnat vineri „ferm” activitățile cibernetice ostile ale Rusiei, care au ca scop destabilizarea statelor europene.
Marshall și Romaero au anunțat astăzi o colaborare pentru întreținerea programată de tip PDM a aeronavelor C-130 Hercules actuale și viitoare operate de Forțele Aeriene Române, se arată într-un comunicat al companiei britanice, relatează DefenseRomania.
În spatele retoricii președintelui Aleksandr Lukașenko despre neutralitate tarii sale, o rețea de întreprinderi de stat din Belarus a devenit un furnizor esențial pentru producția de rachete de precizie și tehnică militară a Rusiei, alimentând direct atacurile asupra infrastructurii civile și militare din Ucraina. Documente obținute de la firma privată de intelligence Dallas și analizate de publicația ucraineană Canal 24 dezvăluie o cooperare industrial-militară puternica, care transformă Belarusul dintr-un simplu aliat logistic într-un cobeligerant de facto în conflict.
Orbán a postat pe Facebook o fotografie a incidentului, în care era scris mesajul „Maghiarii, la cuțit”.