Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Noile abordări în operațiile militare care vor influența războaiele de mâine. Armata americană revine la operațiile pe scară mare pentru următorii 10 ani
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
În cel de-al Doilea Război Mondial, operațiile de luptă la scară mare (în engleză Large-Scale Combat Operations – LSCO) au fost cheia pentru victorie. Tehnologiile ofensive și cele de mobilitate de acum 80 de ani au permis, relativ ușor, depășirea apărărilor de atunci inspirate de fizionomia Primului Război Mondial.

Lecțiile din anii '40 ai secolului trecut pare să fi fost învățate și, de atunci, accentul s-a mutat pe tehnologiile defensive. Apărarea a trecut din nou în avantaj după cum o arată evoluția războiului ruso-ucrainean. Confruntarea armată din Ucraina a intrat, de mai bine de un an, într-o fază cvasi-pozițională, în care un avans de câteva sute de metri, realizat după săptămâni de mari eforturi și pierderi, este considerat deja o mare reușită.

Pe acest fond, structura din Forțele Terestre americane, care se ocupă de pregătirea trupelor - Comandamentul pentru Pregătire și Doctrină (prescurtat TRADOC) - a prezentat, pe 30 iulie, evaluarea impactului noilor abordări de ducere a luptelor asupra fizionomiei LSCO în următorii 10 ani.

Războiul din Ucraina a arătat că în următorul război va prevala războiul informațional și acțiunile militare concentrate pe efectele multidomeniu. Loviturile la mare distanță vor fi centrul de greutate făcând protecţia o prioritate şi manevra dificilă. Acestea sunt o parte dintre concluziile evaluării făcute de TRADOC.

În plus, un război prelungit va necesita, de asemenea, pregătirea de noi soldați pentru a-i înlocui pe cei pierduți și pentru a oferi forțe mai mari necesare pentru a învinge. „Chiar dacă industria poate ține pasul, Forțele Terestre americane (în engleză US Army) vor trebui, probabil, să se confrunte cu cerințele de pregătire pentru noii soldați și lideri pentru a învăța aceste sisteme în luptă”, se mai precizează în raport.

TRADOC a identificat 12 caracteristici cheie – numite în document ”condiționări” -  care, vor influența semnificativ LSCO în viitor.

Ele pot fi grupate în cinci categorii în funcție de componenta mare de arhitectură a unei eventuale conflagrații mondiale, din perspectiva capabilităților care afectează forțele terestre.

    1. Război informațional și hibrid care va exploata șlei amplifica operațiile clasice

- Confruntarea de tip LSCO a viitorului se va desfășura în toate domeniile (terestru, aerian, naval, spațial, cibernetic, spectru electromagnetic și sonor – nota autorului) și se va extinde dincolo de luptele fizice, implicând din ce în ce mai multe domenii și dimensiuni interconectate.

- Capacitatea adversarilor de a influența rapid informația și dimensiunile umane vor provoca capacitatea US Army de a obține avantaje informaționale în LSCO.

      2. Mediu fizic de luptă expus și cu apărări consolidate, greu de penetrat

- Creșterea producției, a angajării și succesului sistemelor fără echipaj va determina prezența acestor sisteme pe întreaga lățime și adâncime a LSCO.

- Toți beligeranții vor avea acces la tehnologii avansate şi comunicații globale hiperconectate, creându-se un câmp de luptă din ce în ce mai transparent care face este greu să te ascunzi de inamic.

- LSCO va fi din ce în ce mai letal datorită folosirii în masă a senzorilor, corelată cu automatizarea câmpului de luptă și cu loviturile de precizie folosite și ele la scară mare.

- În LSCO, forțele americane se vor confrunta cu zonele de antiacces (A2/AD) construite de adversari.

- Un mediu operațional (în traducere Operational Environment – OE) din ce în ce mai urbanizat înseamnă că LSCO va include război urban dens în medii cu condiţii provocatoare de luptă.

    3.  Munițiile ca element care va face diferența pe câmpul de luptă – combinația adecvată între calitate și calitate

- Masa și precizia se vor completa reciproc în LSCO și combatanții vor trebui să identifice combinația corectă dintre acești factori pentru a obține avantaje.

- LSCO va necesita susținere masivă cu muniții împotriva adversarilor care ar putea beneficia de avantajul inițial al liniilor de apărare bine pregătite. Va fi o adevărată provocare pentru a lovi cu aceste muniții cât mai eficient în toată zona de desfășurare a LSCO.

     4. Logistica și sprijinul în general, vor fi tot mai contestate, inclusiv pe teritoriul SUA

 - Vor fi cerințe de logistică crescute ale LSCO care vor afecta capacitatea de sprijin iar adversarii vor viza aceste capabilități de sprijin atât pe teritoriul SUA cât și pe câmpul de luptă.

- LSCO vor fi condiționate de apărarea teritoriului SUA, deoarece adversarii vor avea capabilități convenționale, hibride și neregulate de a efectua operații asupra teritoriului continental al SUA.

      5. Armele nucleare au depășit nuanța de descurajare și sunt văzute de adversari ca element al operațiilor de luptă clasice

- Adversarii privesc armele de distrugere în masă (ADM) ca un avantaj asimetric care are un impact enorm asupra operațiilor SUA și vor încerca probabil să angajeze ADM în LSCO.

 

Potrivit raportului, este de așteptat ca cele 12 condiționări să determine mai multe implicații pentru modul în care US Army va aborda un viitor conflict bazat pe LSCO:

  • Este posibil ca LSCO să solicite combatanților să înțeleagă și mai bine diferența dintre arta și știința militară pentru a găsi un echilibru care exploatează cel mai bine vulnerabilitățile adversarului și ocolește punctele forte ale adversarului.

  • Costurile umane și materiale ale LSCO sugerează că combatanții vor beneficia de o înțelegere clară a modului în care ei văd anihilarea versus uzura ca obiectiv al LSCO înainte de începerea ostilităților.

  • Transparența sporită, letalitatea și provocările pentru mobilitatea în zona LSCO poate necesita o reevaluare a abordării US Army pentru manevră, lovituri și protecție.

  • Oamenii sunt avantajul în LSCO, iar US Army va trebui să-și mențină avantajul privind recrutarea, instruirea și dezvoltarea eficientă a soldaților și liderilor de talie mondială.

  • Combatantul din LSCO care se va adapta rapid - o parte fundamentală a abordării sale privind lupta –va putea exploata mai bine oportunitățile care sunt extrem de efemere pe câmpul de luptă.

Raportul este, probabil, prima actualizare a mediului operațional pe baza efortului compartimentului de de informații al TRADOC pentru a aborda LSCO, a spus Ian Sullivan, ofițerul superior de informații al TRADOC, într-un interviu pentru Defense One.

Lucrarea este parțial rezultatul unor întâlniri săptămânale, determinate de războiul Rusiei în Ucraina, în care analiștii TRADOC și-au comparat așteptările despre comportamentul adversarului cu ceea ce vedeau pe câmpul de luptă.

„Am făcut aceste serii de analize interne”, a spus Sullivan. „Am făcut asta, într-adevăr, pentru fiecare săptămână de război – aveam o bază de date cu mii de observații ale lucrurilor pe care le-am văzut și care ne-au interesat în timp ce ne uitam la mediul operațional.”

Modul în care aceste lecții se folosesc în unitățile US Army este, în cele din urmă, atributul celor care fac doctrine, echipamente, instructorilor și altora din serviciu. Raportul TRADOC este un produs de informații și nu prescrie direct cum ar trebui să reacționeze SUA, a precizat Sullivan.

Raportul este pe aceeași lungime de undă cu unele comentarii făcute de șeful Comandamentului de Viitor al US Army (US Army Futures Command), generalul James Rainey. „Când manevrați, va fi pentru a lovi”, a spus Rainey reporterilor în mai. „Dacă este o formație de forțe terestre, marele ei avantaj vor fi loviturile: rachete, tunuri, lovituri întrunite, elicoptere de atac.”

Presiunea în creștere a adversarilor și modul în care trebuie menținută supremația forțelor americane este una dintre preocupările de bază ale conducerii US Army.

Șeful de stat major al US Army, generalul Randy George, a vorbit în mod regulat despre impactul supravegherii constante, adâncimea de lovire a muniției și alte subiecte enumerate în raportul TRADOC. Între timp, centrele de antrenament de top ale US Army se adaptează la lecțiile învățate din Ucraina și din alte părți.

US Army are un „adevărat simț al urgenței” atunci când vine vorba de a reînvăța cum să lupte împotriva inamicilor care pot urmări cu ușurință mișcările SUA, a spus George într-un interviu din ianuarie 2024, potrivit publicației Defense One.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Serviciile de informații americane: „Este puțin probabil” ca Rusia să lanseze un atac nuclear în ciuda amenințărilor lui Putin
CSAT: Au existat atacuri cibernetice care au influențat turul I al alegerilor prezidențiale. România, o țintă a Federație Ruse
Avertisment de la fostul șef al MI6: Trebuie să recunoaștem faptul că rușii cred că sunt în stare de război cu noi europenii
Este Europa pregătită pentru un război cu Rusia, dar fără implicarea Statelor Unite? Evităm să reacţionăm cu fermitate la acțiunile de sabotaj și teroare ale ruşilor
Trump a intrat pe drumul către respectarea promisiunii de a încheia războiul din Ucraina? Generalul Keith Kellogg, numit trimis special pentru negocieri de pace
Polonia vrea să pună tancurile sud-coreene K2 Black Panther în prima linie a apărării graniţelor împotriva amenințărilor estice
Turcia ar fi închis cazul sistemului rusesc S-400 şi face deja demersuri pentru avioane americane F-35. De ce ar fi devenit Washingtonul mai îngăduitor cu Ankara?
Nord Stream 2 rămâne blocat. Curtea de Justiție a UE respinge în primă instanță pretențiile operatorului
Apel al unui grup de experţi: Occidentul ar trebui să trateze Biserica Ortodoxă Rusă ca pe un instrument al propagandei ruse
În cazul unei „păci proaste” între Rusia și Ucraina, Kremlinul va începe pregătirile pentru un nou atac asupra țărilor europene
Merkel, cândva cel mai iubit politician din Europa, respinge acum acuzațiile legate de greșelile făcute în relaţia cu Putin și spune că a întârziat atacul Rusiei asupra Ucrainei
Marea Britanie a livrat Ucrainei, în linişte şi fără prea multă reclamă, un nou lot de rachete Storm Shadow: Sprijinul acordat ucrainenilor este „de fier”
„Le luăm în serios” - Statele Unite nu ignoră amenințările Rusiei la adresa noului sistem de apărare aeriană din Polonia
Călin Georgescu, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Ce mă sperie cu adevărat la Călin Georgescu
Statele Unite intenționează să desfășoare rachete în Japonia pentru a răspunde amenințărilor Chinei
Avertisment de la Institutul american pentru Studiul Războiului: Forțele ruse, gata să încerce mai multe moduri de a avansa în regiunea ucraineană Donețk
Alegerile prezidențiale din România se caracterizează prin candidați cu opinii opuse în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei
Să nu-l supărăm pe Putin, o alegere perdantă pentru Europa. Angela Merkel încă își justifică decizia de la summitul NATO de la București
„Nu exagerați” - racheta Oreshnik nu este atât de nouă precum susține Rusia. Se încearcă intimidarea Occidentului
„Utilizarea armelor nucleare nu le va aduce ruşilor beneficii”. Experți militari americani explică de ce Moscova recurge la șantaj
Putin plusează: Occidentul nu are tehnologie împotriva Oreshnik / Ucraina negociază un sistem capabil să intercepteze rachete balistice cu rază medie
SUA pregătesc schimbări importante în strategia nucleară și se concentrează pe descurajarea simultană a mai multor adversari
Vulnerabilitatea noastră e în Marea Caspică: Rusia folosește canalul Volga-Don pentru a aduce în Marea Neagră nave militare și arme din Iran
”Expansiune nucleară fără precedent”. China va deține peste 1.000 de focoase nucleare până în 2030 (Oficial al Pentagonului)
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Marea Britanie este pregătită să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară est-europeană membră NATO
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii
Rusia câștigă doar dacă Occidentul renunță. Generalul Ben Hodges: Moscova este încurajată de cuvintele goale pe care le folosim pentru a descrie sprijinul acordat ucrainenilor
Zelenski: Dacă SUA reduc ajutorul pentru Ucraina, „cred că vom pierde”, dar oricum, vom rămâne și ne vom lupta
Încurajarea unui posibil acord de pace între Kiev şi Moscova s-ar putea face prin trimiterea de trupe occidentale în Ucraina - o propunere înaintată de Estonia

Ştiri Recomandate

Comandă uriașă plasată pentru 145 de avioane F-35. Americanii vor construi o parte din ele și în Europa, dar și într-un stat din Asia
Polonia ne-a luat-o înainte și dă liber avioanelor F-16 și antiaerienei să doboare drone și rachete ruse, cu o condiție. În ce stadiu e proiectul României?
Arde, uite cum arde. Dronele ucrainene au atacat un depozit de petrol din regiunea Oryol din Rusia (Video)
Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Unde pun rușii piciorul începe războiul. Un stat din Africa se teme că va fi următoarea țară răvășită de război după ce Rusia a mutat aici armele din Siria
Războiul aerian va arăta complet diferit. Dronele CCA vor revoluționa tot ce știm, dar SUA dau verdictul: F-35 nu va dispărea
Orașul rus Kazan, sub asediul atacurilor ucrainene. Drone kamikaze au lovit mai multe clădiri, zborurile de pe aeroport sunt suspendate (Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Masacrul comis de ruși și gropile comune de la Bucha. Înalți diplomați din Austria au vizitat locul masacrului de la Bucha, Ucraina
Se formează noua armată a Siriei. Fondatorul Armatei Siriene Libere: Lucrăm la integrarea facțiunilor și reintegrarea foștilor dezertori în noua armată
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
Noi schimburi de lovituri între Rusia și Ucraina: Rușii au atacat Kievul cu rachete Iskander și hipersonice Kinjal, în timp ce Ucraina a lovit cu ATACMS și Storm Shadow regiunea rusă Kursk
Prezența militară a SUA în Siria este mai mare decât cea declarată oficial. Pentagonul afirmă însă că asta nu are nicio legătură cu căderea lui Assad  
Carte de vizită pentru atât de criticatele F-16 ale României: F-urile aviației militare române vor apăra cele mai fierbinți regiuni ale Europei
Cu harta Rusiei în spate ce include teritoriile ucrainene ocupate sau anexate ilegal, Putin spune că regretă că nu a invadat mai rapid Ucraina
Noua rachetă balistică hipersonică Oreshnik le-a dat aripi rușilor. Rusia îndeamnă SUA să desfășoare sistemul THAAD în Ucraina și spune că S-400 ar fi superior acestuia
Pentru a contracara o posibilă agresiune militară rusă în Europa, Polonia vrea un ''scut de apărare estic'' la care să participe toate statele europene
Explozii masive în apropierea bazei Flotei ruse de Nord (Foto/Video): Nu este exclus ca regiunea Murmansk să fi fost atacată
Premierul portughez, în vizită la Caracal unde sunt dislocate trupe portugheze. Generalul Vlad, șeful Armatei, mulțumește pentru sprijinul acordat României de către Portugalia
Transferul planificat de avioane F-16 către Ucraina stagnează pe fondul unei decizii luate de Belgia: Există o lipsă de piloți instruiți și de piese de schimb esențiale
Armata SUA desfășoară noi lansatoare de rachete M270A2 pentru a spori capacitățile în Europa în materie de apărare în fața Rusiei
Trump „taie” de tot gazul rusesc în Europa. Președintele ales al SUA amenință cu taxe vamale dacă UE nu cumpără mai mult gaz și petrol din State
Regatul Unit trimite avioane Eurofighter Typhoon în Turcia. Se pregătește Ankara să achiziționeze avioane europene în detrimentul F-16?
Departamentul american al Apărării atenţionează: China devine lider mondial la capitolul sisteme balistice, având în dotare peste 3.000 de rachete
EXCLUSIV
Operațiunea Trandafirul, cum au fost arși morții împușcați la ordinul lui Ceaușescu și „turiștii” străini de la Revoluție | Procurorul Dan Voinea, la Obiectiv EuroAtlantic (I)
Forțele ruse continuă să împingă în regiunea Kursk. ”Toate unitățile au intrat în defensivă”, recunosc ucrainenii
Rheinmetall a folosit cu succes un sistem automatizat anti-drone pentru distanțe ultra-scurte
Rusia confirmă că a fost atacată cu rachete ATACMS și Storm Shadow. A fost lovită o facilitate unde se produce combustibili pentru rachete
pixel