Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Noile abordări în operațiile militare care vor influența războaiele de mâine. Armata americană revine la operațiile pe scară mare pentru următorii 10 ani
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
În cel de-al Doilea Război Mondial, operațiile de luptă la scară mare (în engleză Large-Scale Combat Operations – LSCO) au fost cheia pentru victorie. Tehnologiile ofensive și cele de mobilitate de acum 80 de ani au permis, relativ ușor, depășirea apărărilor de atunci inspirate de fizionomia Primului Război Mondial.

Lecțiile din anii '40 ai secolului trecut pare să fi fost învățate și, de atunci, accentul s-a mutat pe tehnologiile defensive. Apărarea a trecut din nou în avantaj după cum o arată evoluția războiului ruso-ucrainean. Confruntarea armată din Ucraina a intrat, de mai bine de un an, într-o fază cvasi-pozițională, în care un avans de câteva sute de metri, realizat după săptămâni de mari eforturi și pierderi, este considerat deja o mare reușită.

Pe acest fond, structura din Forțele Terestre americane, care se ocupă de pregătirea trupelor - Comandamentul pentru Pregătire și Doctrină (prescurtat TRADOC) - a prezentat, pe 30 iulie, evaluarea impactului noilor abordări de ducere a luptelor asupra fizionomiei LSCO în următorii 10 ani.

Războiul din Ucraina a arătat că în următorul război va prevala războiul informațional și acțiunile militare concentrate pe efectele multidomeniu. Loviturile la mare distanță vor fi centrul de greutate făcând protecţia o prioritate şi manevra dificilă. Acestea sunt o parte dintre concluziile evaluării făcute de TRADOC.

În plus, un război prelungit va necesita, de asemenea, pregătirea de noi soldați pentru a-i înlocui pe cei pierduți și pentru a oferi forțe mai mari necesare pentru a învinge. „Chiar dacă industria poate ține pasul, Forțele Terestre americane (în engleză US Army) vor trebui, probabil, să se confrunte cu cerințele de pregătire pentru noii soldați și lideri pentru a învăța aceste sisteme în luptă”, se mai precizează în raport.

TRADOC a identificat 12 caracteristici cheie – numite în document ”condiționări” -  care, vor influența semnificativ LSCO în viitor.

Ele pot fi grupate în cinci categorii în funcție de componenta mare de arhitectură a unei eventuale conflagrații mondiale, din perspectiva capabilităților care afectează forțele terestre.

    1. Război informațional și hibrid care va exploata șlei amplifica operațiile clasice

- Confruntarea de tip LSCO a viitorului se va desfășura în toate domeniile (terestru, aerian, naval, spațial, cibernetic, spectru electromagnetic și sonor – nota autorului) și se va extinde dincolo de luptele fizice, implicând din ce în ce mai multe domenii și dimensiuni interconectate.

- Capacitatea adversarilor de a influența rapid informația și dimensiunile umane vor provoca capacitatea US Army de a obține avantaje informaționale în LSCO.

      2. Mediu fizic de luptă expus și cu apărări consolidate, greu de penetrat

- Creșterea producției, a angajării și succesului sistemelor fără echipaj va determina prezența acestor sisteme pe întreaga lățime și adâncime a LSCO.

- Toți beligeranții vor avea acces la tehnologii avansate şi comunicații globale hiperconectate, creându-se un câmp de luptă din ce în ce mai transparent care face este greu să te ascunzi de inamic.

- LSCO va fi din ce în ce mai letal datorită folosirii în masă a senzorilor, corelată cu automatizarea câmpului de luptă și cu loviturile de precizie folosite și ele la scară mare.

- În LSCO, forțele americane se vor confrunta cu zonele de antiacces (A2/AD) construite de adversari.

- Un mediu operațional (în traducere Operational Environment – OE) din ce în ce mai urbanizat înseamnă că LSCO va include război urban dens în medii cu condiţii provocatoare de luptă.

    3.  Munițiile ca element care va face diferența pe câmpul de luptă – combinația adecvată între calitate și calitate

- Masa și precizia se vor completa reciproc în LSCO și combatanții vor trebui să identifice combinația corectă dintre acești factori pentru a obține avantaje.

- LSCO va necesita susținere masivă cu muniții împotriva adversarilor care ar putea beneficia de avantajul inițial al liniilor de apărare bine pregătite. Va fi o adevărată provocare pentru a lovi cu aceste muniții cât mai eficient în toată zona de desfășurare a LSCO.

     4. Logistica și sprijinul în general, vor fi tot mai contestate, inclusiv pe teritoriul SUA

 - Vor fi cerințe de logistică crescute ale LSCO care vor afecta capacitatea de sprijin iar adversarii vor viza aceste capabilități de sprijin atât pe teritoriul SUA cât și pe câmpul de luptă.

- LSCO vor fi condiționate de apărarea teritoriului SUA, deoarece adversarii vor avea capabilități convenționale, hibride și neregulate de a efectua operații asupra teritoriului continental al SUA.

      5. Armele nucleare au depășit nuanța de descurajare și sunt văzute de adversari ca element al operațiilor de luptă clasice

- Adversarii privesc armele de distrugere în masă (ADM) ca un avantaj asimetric care are un impact enorm asupra operațiilor SUA și vor încerca probabil să angajeze ADM în LSCO.

 

Potrivit raportului, este de așteptat ca cele 12 condiționări să determine mai multe implicații pentru modul în care US Army va aborda un viitor conflict bazat pe LSCO:

  • Este posibil ca LSCO să solicite combatanților să înțeleagă și mai bine diferența dintre arta și știința militară pentru a găsi un echilibru care exploatează cel mai bine vulnerabilitățile adversarului și ocolește punctele forte ale adversarului.

  • Costurile umane și materiale ale LSCO sugerează că combatanții vor beneficia de o înțelegere clară a modului în care ei văd anihilarea versus uzura ca obiectiv al LSCO înainte de începerea ostilităților.

  • Transparența sporită, letalitatea și provocările pentru mobilitatea în zona LSCO poate necesita o reevaluare a abordării US Army pentru manevră, lovituri și protecție.

  • Oamenii sunt avantajul în LSCO, iar US Army va trebui să-și mențină avantajul privind recrutarea, instruirea și dezvoltarea eficientă a soldaților și liderilor de talie mondială.

  • Combatantul din LSCO care se va adapta rapid - o parte fundamentală a abordării sale privind lupta –va putea exploata mai bine oportunitățile care sunt extrem de efemere pe câmpul de luptă.

Raportul este, probabil, prima actualizare a mediului operațional pe baza efortului compartimentului de de informații al TRADOC pentru a aborda LSCO, a spus Ian Sullivan, ofițerul superior de informații al TRADOC, într-un interviu pentru Defense One.

Lucrarea este parțial rezultatul unor întâlniri săptămânale, determinate de războiul Rusiei în Ucraina, în care analiștii TRADOC și-au comparat așteptările despre comportamentul adversarului cu ceea ce vedeau pe câmpul de luptă.

„Am făcut aceste serii de analize interne”, a spus Sullivan. „Am făcut asta, într-adevăr, pentru fiecare săptămână de război – aveam o bază de date cu mii de observații ale lucrurilor pe care le-am văzut și care ne-au interesat în timp ce ne uitam la mediul operațional.”

Modul în care aceste lecții se folosesc în unitățile US Army este, în cele din urmă, atributul celor care fac doctrine, echipamente, instructorilor și altora din serviciu. Raportul TRADOC este un produs de informații și nu prescrie direct cum ar trebui să reacționeze SUA, a precizat Sullivan.

Raportul este pe aceeași lungime de undă cu unele comentarii făcute de șeful Comandamentului de Viitor al US Army (US Army Futures Command), generalul James Rainey. „Când manevrați, va fi pentru a lovi”, a spus Rainey reporterilor în mai. „Dacă este o formație de forțe terestre, marele ei avantaj vor fi loviturile: rachete, tunuri, lovituri întrunite, elicoptere de atac.”

Presiunea în creștere a adversarilor și modul în care trebuie menținută supremația forțelor americane este una dintre preocupările de bază ale conducerii US Army.

Șeful de stat major al US Army, generalul Randy George, a vorbit în mod regulat despre impactul supravegherii constante, adâncimea de lovire a muniției și alte subiecte enumerate în raportul TRADOC. Între timp, centrele de antrenament de top ale US Army se adaptează la lecțiile învățate din Ucraina și din alte părți.

US Army are un „adevărat simț al urgenței” atunci când vine vorba de a reînvăța cum să lupte împotriva inamicilor care pot urmări cu ușurință mișcările SUA, a spus George într-un interviu din ianuarie 2024, potrivit publicației Defense One.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Cine încearcă să-l sape politic pe Zelenski la Kiev? Membri ai echipei lui Trump vor să sugereze că SUA au şi alţi parteneri politici în Ucraina
Europa are o strategie pentru reînarmare. Investițiile de sute de miliarde de euro vor prioritiza echipamentele europene
Se deschide un nou front? Zelenski confirmă operația ucraineană din regiunea rusă Belgorod. Dar, ce este de fapt în spate?
Un sistem HIMARS al armatei ucrainene a lovit simultan trei obuziere nord-coreene M1989 Koksan aflate în Kursk (Video)
O încetare a focului maritim în Marea Neagră, pe masa negocierilor Putin-Trump. Rusia acceptă să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei timp de 30 de zile
Europa strânge tot mai mult rândurile pentru a apăra democrația de tip occidental: Rusia și China folosesc „arsenale digitale masive”
Intenţia Franței de a-și extinde umbrela nucleară este reală: Vor fi desfăşurate avioane de luptă cu focoase nucleare la granița cu Germania până în 2035
Ce plan unelteşte Rusia cu adevărat? Moscova consideră că oprirea ajutorului american în timpul armistițiului din Ucraina este obiectivul său de bază
Președinta Comisiei Europene, mesaj dur pentru europeni: ”Fiecare trebuie să înțeleagă ce este în joc”, Rusia se pregătește de o confruntare. Introducem Readiness 2030
Putin schimbă tactica și pregătește următoarea fază a războiului în timp ce „negociază” pacea. De ce crede Trump în Rusia?
Schimbarea la față a Germaniei: Rusia a trezit puterea militară germană, în timp ce noua politică a SUA schimbă doctrina financiară. Merz nu mai crede în SUA
De la F-16, tancuri Abrams la Patriot sau HIMARS : Peste 90% din achizițiile de arme ale României sunt din SUA. Politica ouălor în același coș american
Statele Unite fac tot mai multe presiuni: Ucraina ar putea pierde teritorii în schimbul garanțiilor de securitate. Ce principii nu vrea Kievul să negocieze?
Încetarea efectivă a focului în Ucraina: Când lumea începe să își abată atenția de la război, rușii pot lansa din nou un nou atac
Franța recunoaște că „vânează” armament rusesc, chiar și clandestin. Strategia SUA cu MiG-21, aplicată și de francezi
Ne pregătim pentru o nouă intervenţie militară americană? Casa Albă cere U.S. Army să elaboreze un plan militar pentru a-și spori prezența militară în Panama
Nu doar HIMARS pentru Ucraina: SUA modernizează bombele GLSDB pentru a depăşi provocările create de sistemele ruseşti de război electronic
Fost consilier pentru securitate națională la Casa Alba: Putin îl joacă pe degete pe Trump. SUA au avut o șansă reală de a descuraja agresiunea rusă din Ucraina
„Tactici tipice rusești.” Rusia face un joc murdar: Atrage SUA și Ucraina în discuții prelungite, în timp ce continuă seria de atacuri pe front
ATACMS, submarine, portavioane, drone. SUA trebuie să-și aleagă cu grijă caii câștigători. Aviz și Europei: Banii nu sunt totul; unde trebuie investite fondurile
Generalul flotilă aeriană (r) dr. Laurențiu Simionescu, fost comandant al Bazei 90 de Transport Aerian Otopeni
EXCLUSIV
Aripile României: Trei escadrile de F-16 în așteptarea F-35. Elicoptere când? Generalul de flotilă (r.) Laurențiu Simionescu vine la Obiectiv EuroAtlantic
Un arsenal nuclear pe flancul de est al NATO: Președintele Poloniei îndeamnă SUA să mute focoasele nucleare pe teritoriul polonez
SUA reia complet furnizarea de rachete pentru sistemele HIMARS aflate in Ucraina: Sunt pachetele de ajutor militat aprobate de administrația Joe Biden
“Omuleții verzi” au apărut în regiunea Kursk din Rusia: Putin și Gherasimov s-au deplasat în zona frontului din regiunea de la frontiera cu Ucraina
Ofensiva din Kursk dovedește că Putin nu caută pacea: Mai poate miza Ucraina pe un schimb de teritorii în viitoarele discuţii de pace cu Rusia?
Comisia Europeană pune la bătaie 150 de miliarde de euro pentru sectorul apărării. Victor Negrescu: România trebuie să obţină minim 20 de miliarde de euro
Face sau nu Ucraina concesii teritoriale? Rezultatele întâlnirii din Arabia Saudită dintre americani şi ucraineni: SUA reia imediat asistența militară pentru Ucraina și schimbul de informații
Perspective privind industria europeană de apărare: Ţările UE ar trebui să cumpere echipamente militare fabricate în Europa, mai degrabă decât din Statele Unite
Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar doborî un avion european? Expert britanic: Întrebarea e dacă ne aventurăm într-un mare război pentru că un pilot a tras o rachetă din greșeală
La discuţiile din Arabia Saudită, SUA negociază de pe poziţii de forţă cu Ucraina: Va trebui să facă concesii teritoriale ca parte a oricărei reglementări pașnice

Ştiri Recomandate

Sprijinul tăcut pe care Germania l-a acordat Ucrainei. Fostul șef al Fortelor Armate Ucrainene detaliază operațiunile militare care au fost planificate la Wiesbaden
Ucraina folosește „în fiecare zi” avioanele sale F-16 împotriva Rusiei și urmează să dispună de și mai multe: Șeful EUCOM
Accident sau campanie de PR atent planificată a Chinei: Au apărut noi imagini cu avionul de luptă stealth de nouă generație J-36
Rusia accelerează construcția celei mai mari nave de desant de la Războiul Rece, după ce Ucraina a scufundat Moskva (Foto)
NATO stă cu ochii larg deschiși pe întregul flanc estic al alianței: Misiuni de cercetare aeriană de la Arctica la Marea Neagră
Faceți cunoștință cu elicopterul NH90 Caïman. A fost prezentat în premieră noul elicopter al forțelor speciale din Franța
Războiul comercial inițiat de Trump lovește inclusiv în giganții europeni din industria de apărare
Caravana Forțelor Aeriene ajunge în sud-estul României: zboruri demonstrative și oportunități pentru viitorii militari
TOP 10 cele mai scumpe avioane de luptă din lume: De ce F-35 e departe de primele trei poziții, mult sub Rafale sau Eurofighter
Norvegia alocă încă 378 de milioane de dolari pentru obuzele furnizate Ucrainei
Lituania își face partea în Flancul Estic. Proiecte majore de infrastructură militară, pregătite pentru următorii ani
Ritmul avansurilor ruse a încetinit și datorită contraatacurilor ucrainene. Situația în Est rămâne dificilă, dar ofensiva e departe de a rupe liniile
2% din PIB nu este suficient pentru apărarea țărilor NATO: Obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate
Rusia a invadat Ucraina având o adevărată ,,armată industrială'': Maşinăria de război rusească a fost susţinută de 1.400 de întreprinderi şi până la 4,5 milioane de muncitori
Europenii cer Statelor Unite predictibilitate. Finlanda crede că e nevoie de o "foaie de parcurs clară" privind o eventuală retragere americană din Europa
Pe fontul tensiunilor cu Iranul, Armata SUA a desfășurat a doua baterie a sistemului de rachete THAAD în Israel
Atacurile asupra infrastructurii din spate au provocat Rusiei pagube de aproape un miliard de dolari, în jumătate de an
O zdruncinătură zdravănă dată europenilor de administrația Trump. Nu irosi această criză, Europa: Consolidează-ți industria de apărare
Rusia urmărește submarinele Marii Britanii: Au fost găsiți mai mulți senzori care urmăreau activitatea Royal Navy
După ce au ,,disecat'' un IFV Bradley, ruşii recunosc că blindatul american este net superior unui BMP-3 rusesc
Armata SUA caută înlocuitor pentru muniţiile ATACMS: Compania Lockheed Martin va furniza către U.S. Army 400 de rachete PrSM de ultimă generație
Militari ai Garzii Nationale a SUA. Sursa Foto: Twiiter National Guard
EXCLUSIV
Dezarmarea Americii și șubrezirea celor 4 linii de apărare în noile războaie reci. Sistemul și aliații au fost mereu cele mai valoroase arme ale SUA
Patriot vs. rachetele hipersonice ruse Kinjal. Ucraina spune că rușii învață din greșeli și devine tot mai dificil de interceptat rachetele
Mai funcționează Trilaterala cu Polonia și Turcia? Ștefan Popescu: Tusk a fost la Ankara fără să oprească la București. Istoria a intrat într-un accelerator iar noi pierdem timp
Cu aproape 70 de avioane F-16, România devine o forță în regiune. Dar ne vom confrunta cu o provocare, atrage atenția gen. (r) Strîmbeanu
Putin a anunțat războiul Rusiei împotriva Europei în 2008 din România. Marcăm Ziua NATO sub umbrela celei mai puternice alianțe militare din istoria omenirii
Atacuri masive cu drone și rachete rusești de croazieră Kalibr și Kh-101 asupra Ucrainei. Rușii au atacat Kievul în valuri, dar și în vestul Ucrainei
Un republican avertizează: Dacă SUA se lasă adormite de Rusia s-ar putea trezi într-un coșmar real. Ucraina a arătat slăbiciunile Armatei ruse, dar ea s-a adaptat putând suporta pierderi uriașe
NATO, garantul apărării colective. La 21 de ani de la aderare, Bolojan confirmă că România va crește gradual bugetul apării care azi atinge 2% din PIB
Efect de bumerang asupra F-35 în războiul declanșat de SUA împotriva tuturor? Vestea proastă e că 80% din piesele pentru F-35 nu sunt produse în State
Obuzierele K9, alegerea mai multor țări care au Rusia „în coastă”. În timp ce în România începe construcția unei fabrici de K9, o altă țară suplimentează achiziția
pixel