Noul șef al diplomației din Grecia întinde mâna Turciei. Soluționarea problemelor comune nu se poate face însă prin impunerea liniilor roșii
Grecia este pregătită să înceapă discuții cu Turcia pentru a rezolva disputa de lungă durată asupra granițelor maritime care a adus în repetate rânduri cele două țări în pragul unui conflict armat, după cum a declarat marți noul ministru de externe al Greciei.
Giorgos Gerapetritis a subliniat că guvernul grec dorește „să profite de climatul pozitiv actual” pentru a ajunge la un acord privind delimitarea Zonelor Economice Exclusive (ZEE), zone în care fiecare țară are drepturi exclusive, printre care se numără și cel de a căuta petrol și gaze naturale.
Turcia contestă zone din Marea Egee despre care Grecia spune că se încadrează în propria ZEE și în care încearcă să înceapă căutarea rezervelor de petrol și gaze naturale. De asemenea, Turcia revendică o mare parte din zona economică a Ciprului, din estul Mediteranei, unde au fost descoperite mari zăcăminte de gaze naturale.
Dispute asupra drepturilor de foraj exploratoriu au culminat cu un impas privind navigația în zonă, în urma cu trei ani.
O altă problemă cheie în centrul tensiunilor greco-turce, pe care Gerapetritis vrea să o rezolve, constă în extinderea platformei continentale - și, prin extensie, teritoriul suveran grec - al insulelor grecești de lângă coasta Turciei în Marea Egee și estul Mediteranei.
Turcia nu recunoaște că insulele grecești de lângă granițele sale au dreptul la platou continental, în timp ce Grecia insistă că această poziție contravine dreptului internațional.
„Rămâne doar să stabilim dacă Turcia dorește sincer să creeze o cale de apropiere, fără ca aceasta să însemne că Grecia va regresa spre liniile roșii sau prioritățile naționale ale acesteia”, a declarat Gerapetritis după discuții cu omologul său cipriot, Constantinos Kombos.
Gerapetritis a precizat că în fruntea acestor priorități se află un acord de reunificare a Ciprului divizat etnic, ca federație formată din sectoare vorbitoare de greacă și turcă, în conformitate cu rezoluțiile Națiunilor Unite.
Cipru a fost divizat în 1974, când Turcia a invadat insula în urma unei lovituri de stat din partea susținătorilor unirii cu Grecia. Turcia și ciprioții turci separați insistă acum că orice acord de pace trebuie să plece de la recunoașterea mai întâi suveranității ciprioților turci.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News