Noul șef al Pentagonului: ”Granițele din 2014” ale Ucrainei sunt un obiectiv nerealist. Aderarea la NATO nu este o soluție
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat că o revenire la granițele Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist și că administrația Trump nu vede aderarea la Kiev la NATO ca parte a unei soluții la războiul declanșat de invazia Rusiei.
Pete Hegseth a dat un semnal important privind noua politică oficială a SUA privind războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei.
Șeful pentagonului a mers miercuri la Bruxelles, pentru reuniunea Grupului de contact pentru Ucraina (Formatul Ramstein), ocazie cu care a făcut o serie de declarații.
„Ne dorim, la fel ca și voi, o Ucraină suverană și prosperă, dar trebuie să începem prin a recunoaște că o repune în granițele Ucrainei de dinainte de 2014 este un obiectiv nerealist”.
El a respins, de asemenea, aderarea Ucrainei la NATO. „Statele Unite nu cred că aderarea Ucrainei la NATO ar fi acum un rezultat realist al negocierilor”, a continuat Hegseth.
Comentariile oficialului american sugerează că Ucraina va trebui să renunțe la unele dintre obiectivele sale principale de război - recâștigarea teritoriilor ocupate de Rusia și asigurarea protecției împotriva viitoarelor atacuri prin apartenența la NATO.
Obiective realiste
Hegseth le-a transmis aliaților europeni că aceștia vor trebui să intensifice și să își asume o mai mare responsabilitate pentru securitatea Europei.
„Dacă aceste trupe sunt desfășurate ca forțe de menținere a păcii în Ucraina, ar trebui să fie dislocate ca parte a unei misiuni non-NATO și nu ar trebui să facă obiectul articolului 5”, a spus șeful Pentagonului, adăugând că trebuie să existe o supraveghere internațională puternică a liniei de contact. „Pentru a fi clar, niciun militar american nu va fi dislocat în Ucraina ca parte a vreunei garanții de securitate”, a adăugat Hegseth.
SUA nu se poate concentra în primul rând pe securitatea în Europa, deoarece se confruntă cu propriile amenințări, în special din partea Chinei. Prioritatea SUA este de a descuraja războiul cu China în Pacific, a subliniat Hegseth .
Administrația americană spune că săptămâna aceasta, reprezentantul special al președintelui american Keith Kellogg va organiza o serie de întâlniri în Europa pentru a aduna idei despre încheierea războiului din Ucraina. După aceea, îi va oferi lui Donald Trump posibile opțiuni pentru un plan de pace.
Cum ar trebui să arate un plan de pace
Declarațiile Secretarului american al Apărării, Pete Hegseth, se concentrează mai mult pe descurajarea Rusiei.
Șeful Pentagonului subliniază că viitorul acord de pace ar trebui să facă imposibilă lansarea Federației Ruse a unui nou atac asupra Ucrainei.
Hegseth a reluat cuvintele președintelui american Donald Trump, potrivit căruia principala prioritate este încetarea ostilităților și obținerea unei păci durabile. În special, după cum a spus ministrul Apărării, Trump „intenționează să pună capăt acestui război prin diplomație și angajând Rusia și Ucraina în negocieri”.
„Vom opri acest război devastator și vom introduce o pace de durată doar combinând puterea aliaților cu o evaluare realistă a situației de pe câmpul de luptă”, a spus Hegset.
În același timp, aducerea Rusiei la masa negocierilor se poate realiza prin prețuri mai mici la energie și aplicarea mai eficientă a sancțiunilor energetice;
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News