NSC: Cele 4 obiective ale terorismului energetic rus împotriva Ucrainei. Sisteme Patriot ar trebui dislocate în România după incidentul din Polonia
Începând din 10 octombrie, Federația Rusă a lansat lovituri masive cu rachete și drone asupra infrastructurii critice a Ucrainei.
George Scutaru, CEO New Strategy Center, împreună cu Marcu Solomon și Ecaterina Dadiverina, experți în cadrul reputatului think tank New Strategy Center, au publicat un studiu despre „Impactul atacului Rusiei asupra sectorului energetic al Ucrainei”.
Începând din 10 octombrie, Federația Rusă a lansat lovituri masive cu rachete și drone asupra infrastructurii critice a Ucrainei.
Studiul realizat de experții New Strategy Center analizează impactul campaniei ruse asupra sectorului energetic al Ucrainei, în contextul în care iarna se apropie, dar și obiectivele pe care Moscova urmărește să le atingă ca urmare a acestei strategii ce amintește mai degrabă de terorism energetic.
Totodată, studiul atrage atenția asupra efectelor asupra Republicii Moldova, ca urmare a campaniei ruse împotriva energiei critice din Ucraina.
Experții New Strategy Center arată că bombardarea masivă de către Federația Rusă a infrastructurii energetice a Ucrainei are cel puțin patru obiective: Politic, militar, social și economic.
Ocupantul rus urmărește să genereze disensiuni la nivel social și economic
Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Ocupantul rus urmărește să genereze disensiuni la nivel social și economic, probleme prin care încearcă să afecteze moralul populației Ucrainei ș ia trupelor aflate pe front. În acest fel Rusia încearcă să-l aducă pe președintele Volodimir Zelenski către un dialog diplomatic cu scopul de a îngheța conflictul, de a se regrupa și a consolida teritoriile ocupate în prezent.
„Este vital pentru Federația Rusă să mențină coridorul terestru dintre Donbas și Crimeea, dar și accesul la sursele de apă ale Niprului, necesare Crimeei, mai ales în contextul retragerii din Herson”, arată experții New Strategy Center.
Aceștia subliniază că iarna și frigul vor genera un val mare de refugiați ucraineni către Uniunea Europeană, punând astfel o presiune suplimentară asupra blocului european. În contextul în care Rusia încearcă să rupă Ucraina de resursele energetice pe care le primește din UE, Kremlinul încearcă să fisureze totodată sprijinul european din jurul Ucrainei.
Experții sesizează totodată că și mașinăria de propagandă rusă are motoarele turate la maximum. Campaniile de dezinformare sunt deja orientate către narațiuni menite să creeze o stare de oboseală în rândul europenilor, cu scopul de a fisura unitatea din jurul Ucrainei.
Cei de la New Strategy Center atrag atenția că e esențial ca statele lumii democratice să accelereze livrarea sistemelor de apărare antiaeriene, astfel încât atacurile masive ale Federației Ruse să-și piardă din eficacitate, iar campania de teroare energetică să nu-și poată atinge obiectivul.
NATO ar trebui să desfășoare sisteme Patriot în România și Polonia
Experții atrag atenția că există totodată și un risc de escaladare, amintind de incidentul din 15 noiembrie din Polonia, stat membru NATO, lovit de rachete antiaeriene care au ratat interceptarea unui atac rusesc. În acest sens se recomandă ca NATO să desfășoare capacități antiaeriene în statele aflate la granița cu Ucraina, precum Polonia și România.
New Strategy Center amintește că o situație similară a avut loc în urmă cu 10 ani când Turcia a cerut ajutorul NATO iar sisteme Patriot au fost mutate la granița cu Siria.
Nu în ultimul rând UE ar trebui să sprijine Ucraina din punct de vedere economic pentru a reduce impactul la nivel social pe care bombardamentele ruse îl au. Totodată, UE va trebui să se pregătească pentru a primi un nou val de refugiați ucraineni, în contextul în care condițiile meteorologice vor deveni tot mai dificile odată cu venirea iernii.
Citește AICI integral studiul The Impact of the Russian attacks on the Ukrainian energy sector publicat de New Strategy Center
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News