„Nu este o armă miraculoasă, mai mult zgomot decât rezultate” - militarii și serviciile de informații europene au făcut o descriere a rachetei Oreshnik
Racheta balistică Oreshnik utilizată de Rusia pentru a ataca Dnipro este cel mai probabil o variantă a rachetei balistice Rubizh, au concluzionat serviciile britanice de informații. Iar Forțele Armate Estoniene au declarat că Oreshnik a produs „mai mult zgomot decât efect”.
RS-26 Rubezh, desemnat de NATO ca SS-X-31, este o rachetă balistică rusă .
Cel mai probabil, Rusia are în prezent la dispoziţie doar câteva rachete Oreshnik care nu au intrat încă în producția de masă, potrivit Ministerului britanic al Apărării. Se crede că această rachetă va fi mult mai scumpă decât celelalte pe care Rusia le folosește în prezent împotriva Ucrainei.
Racheta Rubizh RS-26 a fost testată pentru prima dată în 2011. După cum a detaliat Voice of America, RS-26 are o rază de acțiune de până la 5.800 km. O rachetă balistică intercontinentală lansată din Rusia are nevoie de aproximativ 40 de minute pentru a ajunge la o țintă din Statele Unite.
Zborul de 700 km către Nipru din regiunea Astrakhan din Rusia, de unde forțele aeriene ucrainene au declarat că racheta a fost lansată joi, durează mai puțin de 10 minute.
Conform serviciilor britanice de informaţii, încărcătura rachetei conține șase încărcături cu câte șase focoase, pentru un total de 36 de submuniții. Aceste submuniții zboară la viteze hipersonice (mai mult de 5 Mach) înainte de impact, ceea ce este tipic pentru rachetele din această clasă.
„Utilizarea acestui sistem experimental împotriva Ucrainei a fost aproape sigur intenționată ca un mesaj strategic după utilizarea de către Ucraina a rachetelor occidentale împotriva Rusiei”, sugerează Ministerul britanic al Apărării.
În același timp, locotenent-colonelul Toomas Vali, șeful adjunct al operaţiilor militare din cadrul Statului Major al forțelor de apărare estoniene, consideră că atacul asupra Niprului cu racheta Rubizh este o „lovitură demonstrativă” a Federaţiei Ruse.
„Acum toată lumea înțelege că aceasta nu este un fel de „armă miraculoasă”, [scopul ei] este să producă mai mult zgomot decât rezultate”, a spus Toomas Vali.
Cu toate acestea, a spus el, atacul este îngrijorător într-un moment în care Ucraina aderă la dreptul internațional al războiului în atacurile cu drone, în timp ce Rusia nu.
„Este foarte rău și arată că Rusia este condusă de bandiți”, a spus Vali.
În ceea ce privește alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA, oficialul estonian a adăugat: „Este posibil ca Putin să fi sperat că de acolo vor veni astfel de „porumbei ai păcii”, dar, în realitate, aceștia sunt tot „pike” - foști generali în retragere care sunt acum reprezentantul special pentru Ucraina”.
De asemenea, Vali a atras atenția asupra a ceea ce se întâmplă în Siria, unde Rusia îl susține pe președintele Bashar al-Assad. El a remarcat că, în ultima săptămână, forțele lui Assad au fost forțate să fugă din cauza atacurilor opoziției, iar mai mulți consilieri militari ruși au fost capturați.
„Este o evoluție foarte interesantă care ar putea avea un impact asupra Rusiei”, a argumentat Toomas Vali.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News