Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a cerut în mod constant și insistent aliaților să mărească finanțarea cheltuielilor militare, a reiterat că ajutorul acordat Ucrainei pentru a contracara agresiunea rusă este, de asemenea, o contribuție la securitatea comunității transatlantice însăși.
,,Realitatea este că a avea un vecin agresiv este costisitor, iar noi avem un vecin foarte agresiv. Nu putem fugi de acest preț", a declarat Stoltenberg la 23 aprilie, în ziua în care Congresul SUA a aprobat un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
În aceeași zi, Marea Britanie a anunțat că adaugă 500 de milioane de lire sterline (617 milioane de dolari) la programul său de sprijin pentru Ucraina, ceea ce ridică suma totală alocată de Londra în acest an fiscal la 3 miliarde de lire sterline (3,7 miliarde de dolari).
Ca răspuns la comentariile jurnaliștilor potrivit cărora țările occidentale vor trebui să aloce sute de miliarde pentru a sprijini Ucraina în următorul deceniu, Jens Stoltenberg a declarat că ajutorul acordat ucrainenilor este, de asemenea, o contribuție la securitatea țărilor occidentale: "Este bine pentru ei, este bine pentru noi și, de fapt, reduce costul total".
"Sprijinind Ucraina, o ajutăm să distrugă capacitățile militare rusești care ar putea fi o potențială amenințare pentru noi", a spus el: "Sprijinirea Ucrainei nu este o acțiune de caritate. Sprijinirea Ucrainei este o investiție în propria noastră securitate."
Premierul britanic Rishi Sunak a vorbit, de asemenea, despre acest lucru în cadrul unei conferințe de presă comune cu Jens Stoltenberg la Varșovia, la 23 aprilie, unde a anunțat că Regatul Unit va crește cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB până în 2030.
,,Ucraina este importantă pentru că investiția în Ucraina este o investiție în securitatea noastră. Dacă nu descurajăm Rusia în Ucraina, îi vom da curaj să meargă și mai departe, iar acest lucru ar da curaj și altor adversari din lume. În cele din urmă, acest lucru nu numai că ne-ar costa mai mult pe termen lung, dar ar submina și ordinea mondială pe care o construim de zeci de ani", a declarat premierul.
Rishi Sunak le-a reamintit britanicilor că invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022 a avut un impact negativ imediat asupra vieții tuturor oamenilor.
,,Acest lucru nu se întâmplă prea departe. Ceea ce s-a întâmplat în Ucraina cu Rusia a însemnat că facturile la energie ale tuturor au crescut vertiginos. S-au dublat. S-ar fi cvadruplat dacă nu ar fi intervenit guvernul. Ceea ce se întâmplă în Marea Roșie afectează prețul bunurilor din magazinele noastre. Aceste lucruri ne afectează acasă", a declarat premierul britanic.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News