Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Numai o „reînarmare rapidă și amplă” a NATO poate opri Rusia: Vestul a ignorat mesajul est europenilor, inclusiv pe al României, încă din 2009
Strategica
Data publicării:
Occidentul nu este suficient de conștient de amenințările pe care le reprezintă un imperialism rus în ascensiune, însă timpul pentru a acționa prompt se scurge rapid, potrivit analiștilor din Europa Centrală și de Est care avertizează de decenii asupra pericolelor reprezentate de acţiunile ostile ale Rusiei. Țările care au o mai veche experienţa cu modul în care acţionează Rusia pe plan extern ar putea forma ,,un sistem critic de avertizare'' pentru restul Europei cu privire la agresiunea rusă, dacă statele aflate mai departe de granițele ruseşti ar fi dispuse să asculte. Dar chiar și acum, când timpul le-a dat dreptate, nu toată lumea este pregătită să acționeze, potrivit analiștilor din Europa Centrală și de Est care au depus mărturie miercuri (23 octombrie) în fața Comisiei Helsinki din cadrul Congresului SUA.
EXCLUSIV

„Suntem în criză de timp pentru a crea o forță de descurajare eficientă și pentru a evita un conflict mult mai mare în Europa decât cel pe care îl vedem în Ucraina. Și îi îndemn pe toți să acționeze în mod decisiv și imediat”, a declarat Dalibor Rohac, expert şi cercetător la American Enterprise Institute, în mărturia depusă în fața comisiei din cadrul Congresului SUA, miercuri, 23 octombrie.

Youtube video image

Acesta a subliniat că în 2007, la Conferința de Securitate de la München, președintele rus Vladimir Putin vedea deja Occidentul drept dușmanul său, însă țările occidentale nu au vrut să creadă acest lucru pentru o lungă perioadă de timp.

Occidentul nu au vrut să creadă nici mai târziu, în 2009, după atacul Rusiei asupra Georgiei, când lideri din Europa Centrală și de Est, precum fostul președinte ceh Vaclav Havel, președintele polonez Lech Walesa, președintele român Emil Constantinescu și președintele leton Vaira Vike-Freiberga, i-au avertizat într-o scrisoare deschisă adresată președintelui american de atunci, Barack Obama, că Rusia încearcă din ce în ce mai mult să restabilească vechea sferă de influență sovietică la granițele sale.

 

În timp ce Occidentul tergiversează, Vladimir Putin mănâncă încet, dar sigur, din Ucraina

 

Dalibor Rohac crede că pericolul de a forța Ucraina să negocieze cu Rusia ar fi repetarea aceleiași greșeli pe care Occidentul a făcut-o cu acordurile de la Minsk și cu alte încercări de a pretinde că Rusia ar putea fi un membru responsabil al comunității internaționale.

Acum, când Rusia avansează încet, dar sigur, în estul Ucrainei, iar ajutorul occidental este insuficient, tardiv și nesigur pentru viitor, există aproape o ultimă șansă de a ne veni în fire și de a acționa decisiv înainte ca războiul să depășească granițele Ucrainei, a declarat Dalibor Rohac.

Într-o analiză publicată cu câteva zile în urmă la American Enterprise Institute, expertul slovac Dalibor Rohac preciza că ,,există un sentiment ciudat de paralizie la Bruxelles, capitala Uniunii Europene. Toată lumea așteaptă alegerile prezidențiale din Statele Unite și audierile de confirmare a unei noi Comisii Europene. Cu toate acestea, există cineva care nu trebuie să se îngrijoreze că este paralizat de rigorile politicii democratice: Vladimir Putin. Războiul său de agresiune pe teritoriul european continuă, cu drone iraniene și obuze de artilerie nord-coreene - și posibil chiar trupe nord-coreene''.

Experții au subliniat că acele țări care au fost în fruntea NATO ar trebui să facă mai mult pentru a împărtăși experiențele lor cu restul statelor membre.

 

Războiul din Ucraina, o etapă pe calea atingerii principalului obiectiv al Rusiei - stabilirea dominației „lumii ruse”

 

Vorbind în numele statelor baltice, Indra Ekmanis, cercetător leton la Institutul pentru Studii de Politică Externă, a declarat că Estonia, Lituania și Letonia au aderat la NATO în 2004, iar la acea vreme unii au spus că aderarea lor la alianță „provoacă ursul rus”.

„Aceste argumente au fost aduse din nou în discuţie după invazia rusă din Ucraina în 2022. Cred că aceasta este o narațiune tulburătoare. Nu numai pentru că favorizează confortul agresorului și diminuează liberul arbitru și autodeterminarea statelor suverane, ci și pentru că a fost dovedită greșită de experiența Ucrainei. Statele baltice știu din propria lor experiență că un NATO puternic și rezistent, care oferă sprijin maxim și include în cele din urmă Ucraina, este crucial pentru contracararea Rusiei, a argumentat cercetătoarea.

Printre alte lecții pe care le putem învăţa din experiența țărilor baltice, „care au fost ignorată prea mult timp”, se numără o înțelegere clară a Rusiei de astăzi și a viziunii asupra lumii în care este imersată, care se bazează pe confruntarea cu Occidentul.

Soft power-ul manifestat de Occident nu a atras Rusia de partea sa, ci a condus la o interdependență care crește, nu scade, riscul ca liniștirea să nu aducă pacea, ci, dimpotrivă, să încurajeze agresorii și să conducă la opresiune și conflicte viitoare.

Indra Ekmanis a subliniat că statele baltice au fost mult timp un teren de testare pentru tacticile hibride pe care Rusia le-a folosit în alte părți, inclusiv în Georgia, Ucraina și Statele Unite.

„Și acum este foarte important că avertismentele baltice să continue să rezoneze nu ca o paranoia din partea statelor traumatizate, ci mai degrabă ca o înțelegere cheie a naturii unui vecin agresiv cu ambiții imperiale şi expansioniste bazate pe manipularea guvernelor și a societăților”, a declarat cercetătoarea.

„Rusia este statul revizionist prin excelență”, a declarat politologul american de origine poloneză Andrew Michta, Senior Fellow la Atlantic Council .

Acesta subliniază că astăzi Rusia este unită cu alte trei state: China, Coreea de Nord și Iran, cu care încearcă să anuleze rezultatele Războiului Rece și să restaureze în forță nucleul interior al fostului său imperiu și să stabilească o sferă de influență în Europa Centrală și de Est și dincolo de aceasta.

Războiul din Ucraina, a spus el, este o etapă pe calea atingerii acestui obiectiv - stabilirea dominației „lumii ruse”, care reflectă gândirea rusă bazată pe o opoziție fundamentală față de Occident.

Iar Rusia nu se va opri pe această cale până când Occidentul nu o va opri. Problema este că nu toată lumea înțelege amploarea acestor amenințări și nevoia de acțiune imediată, spune Michta.

„Voi fi foarte direct: în opinia mea, nu există un imperativ mai mare pentru aliații europeni decât acela de a se reînarma rapid și cu fermitate. Dacă ceva poate descuraja Rusia, este o demonstrație reală a capacității militare cu o apărare aeriană și antirachetă adecvată”, a declarat Michta.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Mark Rutte își începe în forță mandatul: NATO efectuează exerciții în care avioane F-35 și B-52 ale SUA vor simula un atac nuclear
Ucraina primeşte avioane de luptă F-16, dar fără un important sistem de comunicaţii: Ce este Link 16 şi de ce Statele Unite nu vor să-l ofere şi ucrainenilor?
NATO ia în considerare înființarea unei „bănci de cheltuieli destinate apărării” în cazul unei victorii a lui Donald Trump
După disputele diplomatice ascuțite cu Mali, Algeria încearcă să se apropie de Niger
Ucraina ia în considerare ridicarea interdicției privind exportul de arme pentru a stimula creșterea producției de drone. Decizia vine la pachet cu o serie de provocări
„Fundamentele păcii” sau cum vrea Ucraina să pună capăt războiului: Trei luni sunt cruciale pentru a face situația să evolueze către pace
De ce un Iran nuclear este o linie roșie pentru Israel?
Franța se pregătește pentru momentul în care Rusia ar vrea să testeze Europa din punct de vedere militar: Obișnuiam să ne jucăm de-a războiul. Acum există un inamic desemnat
Asistăm la crearea NATO 3.0: Ne-am întors la rolul inițial al NATO ca o alianță militară puternică și bazată pe descurajare
Foto: Administrația prezidențială de la Kiev @OfficialVolodimirZelenski @Володимир Зеленський
EXCLUSIV
Aderarea Ucrainei la NATO după modelul Germaniei de Vest: O idee înaintată de occidentali, dar nepopulară la Kiev şi neacceptată de Rusia
EXCLUSIV
Misterul din jurul dronei ruse S-70 doborâte de un Su-57 se adâncește. De ce s-au aventurat rușii cu două aeronave stealth în spațiul controlat de ucraineni
Franța își testează capacitatea de a lupta împotriva Rusiei. Un test major va viza capacitatea de a ajunge în România în 10 zile
Mașină de luptă a infanteriei (IFV) Redback. Photo source: DefenseRomania
EXCLUSIV
Expansiunea armamentului coreean în Europa: Coreea vrea linii de producție și transfer tehnologic în Europa. Șansă pentru revitalizarea industriei române?
Guvernul norvegian va crește bugetul pentru apărare și dimensiunea armatei în 2025: Vom lua măsuri pentru a face slujba în rândul forțelor armate mai atractivă
Cum poate transforma Ucraina operațiunea Kursk într-un succes strategic și politic: La nivel tactic, Kursk a fost o surpriză, dar aliaţii occidentali nu şi-au regândit strategiile de sprijin
Rusia își arată colții: Lansatoarele nucleare Yars au fost scoase pe rutele de patrulare pentru ”acțiuni de manevră”
Rusia vrea, fără succes, să transforme BRICS în ”Arca lui Putin”: Serbia a primit o invitație de participare la summitul de la Kazan. Vucic a refuzat categoric
Statele Unite răspund la întrebarea de ce doboară rachetele care ameninţă Israelul, dar nu și pe cele care lovesc Ucraina: Sunt „câmpuri de luptă diferite”
Eșecul uimitor de rușinos al Rusiei: Drona rusă S-70 Okhotnik, doborât chiar de un Su-57, a fost implicat în misiuni de bombardament asupra Ucrainei
Cine se scuză, se acuză: Companiile franceze din domeniul aviației reacționează diferit la acuzațiile privind legăturile cu antreprenorii din Kazahstan care ajută Rusia
Scenariul RFG pentru intrarea Ucrainei în NATO, compromisul care ar putea fi propus lui Zelenski la reuniunea de la Ramstein
NATO a stabilit cerințele minime de capacitate pentru viitorul Alianței. Numărul marilor unități de luptă va crește cu peste 50%
Șeful Statului Major al forțelor armate poloneze: „Totul indică faptul că suntem generația care se va ridica cu armele în mâini pentru a ne apăra țara”
Ultimul summit de la Ramstein din acest an, decisivi pentru Ucraina? NATO ia în considerare „măsuri concrete” privind aderarea
O hartă a celor mai importante elemente ale infrastructurii de petrol și gaze din Iran pe care Israelul le-ar putea lovi: Instalațiile nucleare rămân şi ele în centrul atenției
Garanții de securitate în schimbul controlului Rusiei asupra teritoriilor ocupate din Ucraina? „Podul spre NATO” al Ucrainei să nu devină un „pod spre nicăieri”
Plecat recent de la conducerea NATO, Jens Stoltenberg face o dezvăluire interesantă despre Ucraina: Ar putea deveni ţară membră chiar și cu teritoriile ocupate de Rusia
Ucraina câștigă bătălia pentru Crimeea: Rușii trimit rachete pentru sistemele S-300 din peninsulă, pregătindu-se pentru un asalt masiv asupra țintelor militare
Emiratele Arabe Unite, mesaj pentru cei care sprijină grupările Hamas și Hezbollah: Epoca milițiilor cu dimensiunile sale sectare și regionale i-a costat scump pe arabi și a împovărat regiunea
Războiul hibrid al Rusiei împotriva Occidentului (II.) Acțiunile cibernetice: De la atacul asupra sectorului energetic la spionajul ambasadelor

Ştiri Recomandate

Ce se întâmplă mai departe după atacul Israelului asupra Iranului? Biden l-a „încurajat” anterior pe Netanyahu să „conceapă” un atac de retorsiune
Compania Rheinmetall își extinde activitatea de producție în domeniul apărării în Ucraina: Vor fi construite patru fabrici, iar una este dedicată blindatelor Lynx
Țările baltice pariază mult pe planurile de apărare regională ale NATO: Angajament față de Lituania în cadrul unui acord privind rotația sistemelor de apărare aeriană
Rusia se apropie de orașul strategic ucrainean Pokrovsk. Armata ucraineană: Pregătirea pentru apărare a intrat în linie dreaptă
Israelul a lansat „atacuri precise” asupra Iranului ca parte a misiunii „Zilele Pocăinței”. Cât de mari sunt pierderile suferite de iranieni?
Programul militar F-35, cel mai costisitor din lume, nu a reușit să-şi atingă obiectivele de fezabilitate timp de șase ani
Joaca de-a războiul cu soldaţi nord-coreeni pe frontul din Ucraina a deranjat China: Beijingul încearcă să evite repetarea primilor ani ai Războiului Rece
Armata și agențiile de informații ale SUA au primit ordin să adopte inteligența artificială: Trebuie să devansăm pe toată lumea cât de repede posibil
Israelul a atacat Iranul cu lovituri de precizie. Exploziile au zguduit Teheranul
Invadarea Ucrainei de către Rusia a aruncat Europa pe un teritoriu energetic necunoscut. Christina Verchere, CEO OMV - Petrom: Europa trebuie să facă tranziția energetică
Bombardiere rusești Tu-22M3 continuă să lovească periodic Insula Șerpilor
România, parte a „Triunghiului de la Weimar”? Geoană: Ar fi un echilibru natural alături de Franța, Germania și Polonia
SUA își va înarma navele cu rachete Patriot. Interceptoarele PAC-3 MSE ar urma să contracareze rachetele hipersonice ale Chinei
Rusia pregătește o ofensivă majoră în regiunea Kursk. Trupele ruse verifică acum punctele slabe ale apărării ucrainene
Temuta forță a Americii: De ce e B-21 Raider primul avion de generația a 6-a și câte astfel de bombardiere plănuiesc SUA să dețină
Liderul ucis al Hamas lucra pentru agenția ONU pentru refugiații palestinieni. Israelul cere o anchetă
Su-35, numitorul comun al aviației militare în Axa Răului? Rusia ia în calcul prima linie externă de producție, pe teritoriul noului său aliat
Rusia le-a furnizat rebelilor Houthi date satelitare pentru atacurile din Marea Roșie. Informațiile au fost transmise prin intermediul Iranului
„Întoarcerea în Pacific”. SUA vor efectua o demonstrație de forță cu 300 de avioane, la o scară nemaivăzută în istoria recentă a aviației militare
EXCLUSIV
Numai o „reînarmare rapidă și amplă” a NATO poate opri Rusia: Vestul a ignorat mesajul est europenilor, inclusiv pe al României, încă din 2009
Ziua Armatei | Ciolacu: România nu va fi atrasă în niciun război. Actuala situaţie ne obligă să accelerăm ritmul de modernizare a Armatei
Șeful SpaceX, Elon Musk, a negociat în secret cu Putin încă din 2022, scrie WSJ. Produsele SpaceX sunt folosite inclusiv de Armata SUA
De la Marea Mediterană la Marea Barents: Un avion britanic de cercetare radioelectronică RC-135W a monitorizat, într-o singură misiune, întreaga graniță de est a NATO
Tranziția către energia verde este inevitabilă. Cu cât acționăm rapid, cu atât costurile vor fi mai reduse | Aspen – GMF Bucharest Forum 2024
Sursa foto: Adobe Stock.
EXCLUSIV
Lupta pentru combaterea propagandei electorale din SUA se întețește: Adversarii americanilor vor încerca să „alimenteze tulburările sociale”
Ucraina atinge un nivel record în ceea ce privește producția de drone: Conflictul ruso-ucraineana a fost caracterizat de utilizarea dronelor FPV la un nivel fără precedent
Tancuri germane Leopard 2A4, trimise de ucraineni pentru a apăra orașul Kurakhove din regiunea Donetsk (Foto/Video): Forţele ruse au fost respinse, dar continuă asaltul
Sisteme rusești Pantsir-S1M, lângă THAAD americane? Rusia convinge un important aliat al SUA în Orient să-i achiziționeze sistemele
Balansul Serbiei între banii UE și BRICS-ul Rusiei. ”Vor să împace capra cu varza”
Impactul inteligenței artificiale generative asupra economiei. Institutul Aspen România subliniază potențialul economic al acestei tehnologii
Rusia, alocări record de peste 140 de miliarde de dolari pentru apărare. În 2025, cheltuielile militare mănâncă aproape jumătate din buget
Avioane de luptă, tancuri și sisteme de apărare antiaeriană. Marocul și-a mărit din nou bugetul de apărare
pixel