Numele domnitorilor Ştefan cel Mare şi Şerban Cantacuzino, înscrise pe armele folosite în atacul terorist din Noua Zeelandă
Anchetatorii au descoperit inscripționate, pe armele folosite de atacatorul din Noua Zeelandă, numele unor figuri istorice care au luptat împotriva musulmanilor, transmite The Guardian, citat de DCNews .
Autorul atacului terorist asupra a două moschei din Noua Zeelandă a postat pe internet imagini cu încărcătoarele şi armele folosite pe care a inscripţionat texte cu referire la ideile sale extremiste, la agresiunile sexuale comise de musulmani pakistanezi asupra unor fete în oraşul englez Rotherham, referiri la Hitler şi la diferite evenimente şi figuri istorice, printre care numele lui Ștefan cel Mare, domnul Moldovei între anii 1457 și 1504, apare pe o armă, în timp ce numele lui Șerban Cantacuzino, domnul Țării Românești între 1678 și 1688, apare scris pe un încărcător.
Australianul Brenton Tarrant, un supremaţist alb în vârstă de 28 de ani, a ucis cel puţin 49 de persoane şi a rănit alte 48 în atacul armat asupra a două moschei din oraşul Christchurch pe care l-a transmis live pe internet. Potrivit poliţiei, 41 de persoane au murit la moscheea Masjid Al Noor, iar alte şapte la moscheea din suburbia Linwood, o altă victimă murind la spital.
O examinare a imaginilor postate pe internet relevă admiraţia sa faţă de figuri istorice care au luptat împotriva imperiului otoman, o superputere islamică în epoca sa.
Printre numele inscripţionate pe încărcătoarele folosite îl regăsim şi pe Şerban Cantacuzino, domn al Ţării Româneşti care a participat în 1683 la asediul Vienei alături de otomani, dar apoi a negociat trecerea în tabăra creştină.
Numeroase alte figuri istorice sunt înscrise pe armele şi încărcătoarele sale. Îi regăsim astfel pe Dmitry Senyavin, amiralul rus care a participat la campanii militare anti-otomane, Stefan Lazarevic, un prinţ sârb care a fost vasal al otomanilor înainte de a-şi elibera ţara de sub ocupaţia lor, prinţul bulgar Fruzhin, care de asemenea a luptat împotriva otomanilor sau amiralul britanic Edward Codrington, care a participat la războaiele Napoleoniene şi mai târziu i-a ajutat pe greci să obţină independenţa faţă de imperiul otoman.
Regăsim de asemenea inscripţia ''For Rotherham'' (pentru Rotherham), referire la abuzurile sexuale comise de un grup de bărbaţi pakistanezi asupra unor fete vulnerabile în acest oraş englez şi ignorate în mare măsură de poliţia locală.
O altă inscripţie menţionează doar cifra ''14'', probabil o aluzie la ''14 cuvinte'', un slogan inspirat din cartea lui Hitler, Mein Kampf.
Extremistul de dreapta l-a menţionat şi pe Luca Traini, un simpatizant neonazist afiliat partidului Liga Nordului şi care în februarie anul trecut a rănit cu focuri de armă şase migranţi africani pentru a răzbuna uciderea unei tinere de 18 ani, al cărei corp dezmembrat a fost descoperit în două valize. Fata a fost ucisă de un migrant nigerian căruia îi fusese respinsă cererea de azil. Luca Traini a fost condamnat la 12 ani de închisoare.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News