O alianță regională de apărare fără precedent se formează în ultimele luni între armata israeliană și armatele arabe ale țărilor moderate din Orientul Mijlociu.
Tanc Merkava al Israelului, sursă foto: Wallpaper via. Israel Today
Potrivit canalului "13" israelian, alianța include exerciții comune în zone îndepărtate și pregătiri operaționale pentru a contracara diferite amenințări venite din partea Iranului și a milițiilor șiite pro-iraniene din Yemen, Siria și Irak.
Condusă de eșalonul politic, această alianță creează practic un nou Orient Mijlociu, cu activități între diferite forțe militare și armata israeliană, care în urmă cu câțiva ani erau considerate fictive.
Din această cauză, Forțele Aeriene Israeliene nu se mai opun înarmării cu avioane de luptă avansate a armatelor țărilor vecine și ale semnatarelor unui tratat de pace.
Forțele Aeriene Israeliene solicită în prezent să-și mențină avantajul calitativ față de restul armatelor arabe.
Canalul "13" a precizat că majoritatea activităților sunt ținute secrete de Israel pentru a nu stânjeni partenerii din alianța care se formează, dar includ, parțial, relații personale între ofițerii superiori din armatele țărilor vecine și omologii lor din Israel.
Interesul comun central al tuturor părților este oprirea programului nuclear iranian, dar preocupările imediate și cele mai grave sunt legate de răspândirea acțiunilor Gărzilor Revoluționare iraniene. Acestea includ atacuri cu drone și rachete de croazieră ce au loc aproape în fiecare lună împotriva țintelor din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite din partea unor actori regionali susținuți de Iran, printre care și mișcarea șiită yemenită Houthi.
Unele dintre aceste atacuri au fost executate săptămâna trecută în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Acest pas va permite Forțelor Aeriene Israeliene să intercepteze amenințări departe de granițele sale, ceea ce va spori acțiunea strategică a Israelului.
Luni, 28 mai, a fost lansat în Negev un summit la care au participat patru miniștri arabi de externe și omologii lor din Israel și Statele Unite ale Americii. La întâlnirea numită "Summitul Negev", au participat miniștrii de externe ai Egiptului - Sameh Shoukry, Emiratelor Arabe Unite - Abdullah bin Zayed, Marocului - Nasser Bourita, Bahrainului - Abdellatif Al-Zayani, Israelului - Yair Lapid și Statelor Unite - Antony Blinken.
Prin participarea la summit, Blinken a încercat să-i liniștească pe aliații SUA cu privire la politica Washingtonului vizavi de Iran, în contextul relatărilor media privind reluarea iminentă a acordului nuclear.
În septembrie 2020, Israelul a ajuns la acorduri istorice pentru normalizarea relațiilor cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc și Sudan, pentru a se alătura Egiptului și Iordaniei, care au încheiat acorduri similare anterior, pe fondul unor condamnări puternice venite din partea facțiunilor palestiniene și a oponenților Israelului din țările din regiune, printre care Hezbollahul libanez.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News