Aeronavele F16-Fighting Falcon din cadrul Escadrilei 48 Aviație Vânătoare, participante la exercițiul Ramstein Flag 25, au revenit săptămâna trecută în Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.
Pentru început trebuie precizat că, pentru cine nu ştie, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) este cea mai mare rețea de investigație pe crimă organizată și corupție din lume şi este fondată de jurnalistul român de investigaţii Paul Radu.
Compania rusă Evraz Steel neagă că ar fi implicată în procesul de producţie al unor echipamente militare, anunțând într-un comunicat de presă că toate produsele pe care le furnizează - cele de infrastructură și de construcții - sunt doar pentru uz civil.
Cu toate acestea, jurnaliştii de investigaţii OCCRP au efectuat mai multe cercetări și au constatat că filialele Evraz au participat la contracte guvernamentale [aceste companii sunt listate pe site-ul de achiziții publice din Rusia] anunțate de fabricile militare rusești, inclusiv de cel mai mare producător de tancuri de luptă din Rusia, UralVagonZavod, fabrici de explozibili, precum și la o cooperare directă cu Garda Națională Rusă.
Evraz ZSMK [United West Siberian Iron and Steel Works] a furnizat toluen în perioada 2015 - 2018, care este o componentă în producția de explozibili. Contractul este încheiat cu o companie de stat rusă pentru producția de explozibili și are o valoare de 2,8 milioane USD.
Un alt exemplu similar este furnizarea de oțel, în anul 2018, de către Evraz NTMK [Nizhny Tagil Metallurgical Plant] în valoare de 1,4 milioane USD care UralVagonZavod - singura întreprindere rusă care realizează asamblarea în serie a tancurilor, atât pentru nevoile armatei ruse cât și pentru export.
Un alt exemplu similar este implicarea unei filiale a Evraz, înregistrată în Marea Britanie, care a furnizat zgură de vanadiu în valoare de 227.000 USD tot la UralVagonZavod. Zgura de vanadiu este utilizata la obținerea de oțeluri speciale necesare pentru angrenaje de mare viteză.
Un purtător de cuvânt al Evraz a negat că firma ar fi furnizat materii prime către industria rusă de armament. ,,În Rusia, Evraz furnizează produse pentru proiecte de infrastructură și de construcții destinate exclusiv uzului civil", au declarat acesta într-o declarație trimisă prin e-mail celor de OCCRP.
Jurnaliştii de investigaţii ai OCCRP susţin că este destul de dificil să se demonstreze clar că exista o legătură exactă între furnizorii de materii prime și tancurile și gloanțele folosite de soldații ruși în Ucraina. Dar chiar și stabilirea companiilor care furnizează produse și servicii care ar putea sprijini acțiunile militare nu mai este posibilă în urma unei legi introduse la începutul acestui an de guvernul rus.
În ianuarie, guvernul rus a interzis publicarea oricăror contracte de achiziții publice legate de securitatea și apărarea națională. Iar în această lună, parlamentul rus a adoptat un proiect de lege care impune companiilor precum Evraz să furnizeze bunuri și servicii pentru armată, invocând cererea tot mai mare din cauza războiului din Ucraina și a scăderii ofertei de materiale disponibile din cauza sancțiunilor.
,,Sarcina asupra industriei de apărare a crescut semnificativ. Pentru a garanta aprovizionarea cu arme și muniții, este necesar să se optimizeze activitatea complexului militar-industrial și a întreprinderilor care fac parte din lanțurile de cooperare", a declarat vicepremierul rus Iuri Borisov în fața parlamentarilor ruși.
Dacă oțelul de la Evraz, unul dintre cei mai mari producători din Rusia, nu a fost deja folosit pentru a fabrica arme pentru armata rusă, probabil că va fi folosit în curând. Oțelul este destul de folosit de companiile de apărare pentru a produce muniţie şi echipamente militare.
După cum precizează OCCRP, serviciilor de informații americane au precizat anterior ca producătorul rus de tancuri Uralvagonzavod şi-a întrerupt activitatea din cauza lipsei de componente.
În lună martie, pe baza informaţiilor publicaţie de Statului Major al Forțelor Armate Ucrainei, DefenseRomania a relatat că singurul producător de tancuri din Rusia - compania Uralvagonzavod - și-a oprit activitatea din cauza lipsei de componente.
În ciuda încercărilor de a nu mai depinde de importurile de componente din alte state, dependența reală a complexului militar-industrial rus de componentele occidentale este foarte mare.
Între timp, Abramovici - care a locuit la Londra - s-a grăbit să își reorganizeze activele ca răspuns la sancțiunile de marea britanie Marea Britanie, inclusiv să vândă clubul de fotbal Chelsea unui miliardar american.
Bursa de Valori din Londra a suspendat tranzacționarea acțiunilor Evraz în lună martie, în ciuda faptului că societatea a insistat că participația de 28,64% a lui Abramovici nu se traduce prin faptul că acesta deține controlul efectiv. Cu o săptămână înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Abramovici și-a transferat singur participația pe care o avea la gigantului siderurgic, pe care o deținea anterior prin intermediul companiei Greenleas Internaţional Holdings Ltd., cu sediul în Insulele Virgine Britanice.
Purtătorul de cuvânt al Evraz a declarat pentru OCCRP că Abramovici este cel mai mare acționar al companiei și a confirmat că el este beneficiarul final al Greenleas Internaţional.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Aeronavele F16-Fighting Falcon din cadrul Escadrilei 48 Aviație Vânătoare, participante la exercițiul Ramstein Flag 25, au revenit săptămâna trecută în Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii.
După trei ani în care Federația Rusă nu a dorit să dea curs solicitărilor repetate privind declararea unui armistițiu în zilele de Paște sau de Crăciun, Vladimir Putin anunță astăzi o încetare temporară a focului până la sfârșitul zilei de duminică.
Ucraina a impus vineri sancțiuni asupra a trei companii chineze, susținând că sunt implicate în producția de rachete avansate Iskander.
Moscova a anexat Crimeea în 2014 într-o mișcare pe care marea majoritate a comunității internaționale o consideră ilegală.
Reprezentantul permanent al Rusiei la Consiliul de Securitate al ONU, Vasili Nebenzya, a declarat, pe 18.04.2025, că bazele militare rusești din Siria rămân în vigoare, iar Moscova continuă dialogul cu guvernul de tranziție.
Valurile de atacuri cu drone sunt coșmarul oricărei apărări aeriene, nevoită să-și consume prețioasele rachete antiaeriene pe drone de câteva zeci de ori mai ieftine.
Israelul nu exclude un atac asupra instalațiilor nucleare ale Iranului în lunile următoare, deși președintele Donald Trump i-a spus premierului Israel i Benjamin Netanyahu că SUA nu sunt dispuse deocamdată să susțină o astfel de mișcare, potrivit surselor Reuters.
Președintele Donald Trump a declarat vineri că negocierile dintre Ucraina și Rusia s-ar putea încheia și a insistat că niciuna dintre părți nu îl „joacă” în eforturile sale de a pune capăt războiului.
Rusia este pregătită să mai facă un pas în escaladarea conflictului și intenționează să trimită militarii nord-coreeni pe teritoriul Ucrainei, recunoscut internațional.
De această dată, armata rusă a pierdut trupele de asalt ale unei brigăzi, fără să înregistreze vreun avans.
În cei peste trei ani de război, Rusia s-a adaptat și a schimbat de mai multe ori tacticile în Ucraina. Însă dacă facem azi o radiografie, aviația militară rusă, cunoscută oficial ca Forțele Aerospațiale Ruse, și Marina Rusă au avut experiențe radical diferite.
Armata rusă schimbă tactica în sudul Ucrainei, atacând cu mai mult de un batalion odată, încercând spargerea frontului la Orikhiv, regiunea Zaporojie.
Analistul de politică externă Ștefan Popescu a atras atenția, într-o ediție specială a podcastului Obiectiv EuroAtlantic moderat de Tudor Curtifan la DefenseRomania, asupra limitelor și implicațiilor reale ale capacităților nucleare franceze în actualul context geopolitic tensionat.
Atacul SUA asupra portului petrolier yemenit Ras Isa de pe coasta Mării Roșii a ucis peste 70 de persoane și a rănit alte 171, potrivit presei locale.
Un pachet de înțelegeri strategice vechi de decenii, care include prezența militarilor americani pe teritoriul statelor aliate din Asia, este pe cale să fie reevaluat din temelii de administrația Trump
Marco Rubio susține că Donald Trump va abandona în curând eforturile de mediere a păcii între Rusia și Ucraina, dacă nu apar rapid semne clare că un acord poate fi încheiat, informează Reuters.
Cetățenii de pe teritoriul Poloniei trebuie să respecte, de vineri, o interdicție strictă privind fotografierea și filmarea anumitor obiecte considerate parte a infrastructurii critice, cum ar fi podurile, tunelurile sau trenurile.
Implicate în programul GCAP, care vizează dezvoltarea unui avion de vânătoare de generația a 6-a, Marea Britanie, Italia și Japonia au anunțat, în decembrie anul trecut, crearea unui jont venture deținut în părți egale de BAE Systems, Leonardo și Japan Aircraft Industrial Enhancement (JAIEC, care reunește Mitsubishi Heavy Industries și Society of Japanese Aerospace Companies). Programul are ca obiectiv dezvoltarea unui avion de generația a 6-a prin fuzionarea programelor Tempest (al Marii Britanii) și F-X al Japoniei. Până aici totul bine, doar că se pare că au început rapid problemele în paradis.
Vineri, 18 aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că „moratoriul de o lună privind grevele asupra instalațiilor energetice ” a trecut.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat China că furnizează arme Rusiei. Cel mai înalt oficial ucrainean a făcut această declarație joi, citând informații de la informațiile armatei.
Donald Trump a declarat joi că nu-l consideră pe Volodimir Zelenski "responsabil" pentru războiul din Ucraina, continuând totodată să-l critice pe preşedintele ucrainean, informează Agerpres și AFP.
Primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, candidatul Coaliţiei Civice (KO) a premierului Donald Tusk, conduce în intenţiile de vot înaintea primului tur ale alegerilor prezidenţiale din Polonia, programat pe 18 mai, indică un sondaj Opinia24 publicat joi de televiziunea privată TVN24, transmit Agerpres și Reuters.
Un avion Boeing care luna trecută a ajuns la un centru de finalizare din China, s-a reîntors în SUA, arată datele de zbor de vineri, o dovadă că cel puţin o companie aeriană chineză a încetat să mai intre în posesia avioanelor comandate anterior producătorului american din cauza tarifelor impuse de preşedintele Donald Trump, transmite Reuters.
Rusia va considera orice lovitură cu rachete germane Taurus împotriva unor ținte ruse drept o ''participare directă'' a Germaniei în conflictul din Ucraina, a indicat purtătoarea de cuvânt a diplomației de la Moscova, în contextul în care Berlinul semnalează că ar putea furniza această armă Kievului, transmit Agerpres și AFP.
Ce știm sigur e că România va produce muniție de 155 mm în două filiale din subordinea companiei de stat Romarm. Obuzele vor deservi obuzierelor autopropulsate K9 Tunetul pe care România le-a achiziționat recent de la gigantul sud-coreean Hanwha. Concomitent, Hanwha va ridica o fabrică în România pentru producerea obuzierelor. Dar ce facem cu muniția? Va putea industria să respecte termenii, mai ales că implicat este statul?
Vasile Bănescu, invitat special în podcastul „Obiectiv EuroAtlantic” – o ediție despre credință, propagandă și sensul Învierii în vremuri de război.
Șeful diplomației americane, Marco Rubio, și emisarul special al președintelui Donald Trump, Steve Witkoff, au fost primiți joi la Paris de președintele francez Emmanuel Macron pentru discuții asupra conflictului din Ucraina, în timp ce europenii încearcă să-și facă auzită vocea în tratativele despre o încetare a focului care nu înregistrează progrese, transmit Agerpres și AFP.
Germania este țara lui ”se poate”, iar oficialii se adaptează din mers: inima industriei germane, sectorul auto, este reprogramată din mers pentru a ajuta la accelerarea industriei de apărare. De asemenea, giganții din domeniul militar vor să extindă RAPID facilitățile existente.
Danemarca, țară membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), dorește să-și trimită soldații în Ucraina pentru antrenament începând din această vară.
Dronele ucrainene au lovit miercuri baza Brigăzii ruse 112 de rachete din orașul Shuya, relatează presa ucraineană și rusă.
Avioanele F-35 olandeze, utilizând un gateway (interfață sau poartă electronică) de comunicații dezvoltat de Lockheed Martin, au partajat date clasificate cu un sistem olandez de comandă și control pentru a realiza lovirea unei ținte terestre în timpul exercițiului NATO Ramstein Flag de la începutul acestei luni, a anunțat Lockheed Martin, pe 15 aprilie.
O delegație ucraineană a sosit la Paris pentru discuții cu reprezentanții SUA și ai Europei. Acesta include miniștrii de externe și miniștrii apărării, scriu agențiile de presă.