Un incident mai puțin plăcut pentru Marina iraniană a fost relatat la începutul săptămânii de presa internațională. Aflată în construcție, corveta iraniană Talayieh s-a răsturnat într-un doc uscat.
scris de
DefenseRomania Team
Potrivit publicației War Zone, nava de război iraniană Talayieh s-a răsturnat într-un doc uscat din portul Bandar Abbas din Golful Persic.
Imaginile surprinse din satelit confirmă acest lucru.
Pe internet au apărut ulterior diferite clipuri video care surprind nava de război iraniană răsturnată.
Despre corveta Talayieh, care se pare că are la bază clasa Moudge, se cunosc puține informații publice. E posibil ca nava să fie modificată pentru a-i fi îmbunătățite capacitățile de recunoaștere și de război electronic.
G Ad:
Ce știm sigur e că nava se afla în faza finală de construcție în momentul în care s-a răsturnat. Imaginile video ne arată nava de război aflată în construcție răsturnată într-un doc uscat, care la rândul lui e parțial inundat.
Nu există vreo informație oficială din partea executivului de la Teheran.
Sursa citată precizează că pagubele sunt greu de estimat. Contează mult desigur perioada de timp în care corveta a stat răsturnată și ce sisteme au fost inundate și afectate de acest incident în care a fost implicată nava.
Marina Iranului plănuia ca nava să fie livrată în 2022. Totuși, în urma incidentului de acum câteva zile acest lucru devine destul de dificil.
Incidentul amintește de o un alt „succes” al Iranului. Anii trecuți Iranul a construit o replică a unui portavion american din clasa Nimitz. Iranienii au folosit replica în scopuri propagandistice iar în timpul unor exerciții militare Gardienii Revoluției au atacat-o de mai multe ori sub privirile conducătorilor militari „macheta” americană. Ultima oară s-a întâmplat anul trecut.
Problema a fost că în vara anului trecut „portavionul” era scufundat și abandonat la intrarea în portul Bandar Abbas, unde replica navei a fost dusă după exercițiile militare.
Locul în care replica portavionului american s-a scufundat a dat mari bătăi de cap iranienilor. Acesta se afla aproape de intrarea în port, în apropierea canalului principal de navigație, unde apa avea o adâncime de doar 14 metri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, având la bord o grupă de scafandri deminori (EOD - Explosive Ordnance Disposal), execută astăzi, 28 martie, o misiune de cercetare și intervenție într-un raion maritim situat la o distanță de aproximativ 39 mile marine (70-72 km), în largul Mării Negre, travers de Capu Midia, unde a fost semnalată o mină marină în derivă.
Comunitatea internațională de experți continuă să privească cu îngrijorare confruntarea continuă dintre flotele NATO și Rusiei, în diverse raioane ale Oceanului Planetar. Situația cea mai încordată este în Marea Mediterană, unde trei portavioane occidentale și grupările navale ale acestora se opun unei escadre rusești, care include 15 nave de luptă și auxiliare, între care și două submarine.
Surse locale turcești de pe Twitter au informat că, pe 26.03.2022, Strâmtoarea Bosfor a fost închisă din cauza amenințării minelor marine aflate în derivă. Nave de patrulare, precum și avioane și elicoptere aparținând Forțelor Navale ale Turciei și Gărzii de coastă caută minele în partea de nord a strâmtorii. Se estimează că, în scurt timp, tranzitul navelor va fi reluat înspre Marea Neagră.
Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, Franța a desfășurat în același timp trei submarine cu rachete balistice. Decizia Franței de a desfășura în același timp trei submarine nucleare poate fi un răspuns la amenințarea nucleară a Rusiei, potrivit The Times.
Grecia a semnat două contracte cu Franţa privind achiziţia a trei fregate Belharra şi șase avioane de luptă Rafale, într-o nouă etapă a alianţei strategice dintre cele două ţări, informează Agerpres, care citează AFP. Cele șase avioane sunt o suplimentare a celor 18 Rafale contractate deja.
Conform Statului Major al Forţelor Armate Ucrainene, Rusia îşi intensifică atacurile aeriene în Ucraina, în ultimele 24 de ore fiind înregistrate peste 250 de zboruri.
Ministrul Vasile Dîncu a precizat că termenul de semnarea al controversatului contract „Corveta multifuncțională” este finalul lui aprilie 2022. DefenseRomania amintește că termenul a fost prelungit de mai multe ori.
Unul dintre obiectivele invaziei militare a Rusiei în Ucraina este reprezentat de privarea acesteia din urmă de statutul de putere maritimă. Astfel, după ce au închis accesul Ucrainei la Marea Azov, trupele ruse intenționează să facă același lucru și în Marea Neagră.
MApN a venit cu informații în contextul Direcția Hidrografică Maritimă a transmis că există pericolul de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. În acest sens Forțele Navale Române au dispus în regim de urgență ca puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu" să efectueze misiuni în apele teritoriale românești.
Potrivit unor informații apărute în ultimele zile pe rețelele de socializare, Ministerul rus al Apărării a început să livreze de pe mare echipamente militare, arme și muniții pentru trupele participante la acțiunile militare din sudul Ucrainei.
Pe 18 martie, căpitanul portului rusesc Soci de la Marea Neagră a emis un document, conform căruia minele navale plantate de Marina ucraineană în zonele de coastă ale localităților Odesa, Cernomorskoe, Yuzhnoe și Ochakov, au fost desprinse din ancore de o furtună, fiind duse spre sud până în apropierea Strâmtorii Bosfor, informează Dumskaya, în această dimineață.
Marinarii ruși au început să remorcheze nave mici și vedete ale Forțelor Navale ucrainene către locuri de păstrare temporară și dezmembrare a sistemelor de luptă de pe acestea. Foarte probabil, dezechiparea ambarcațiunilor ucrainene va fi continuată pe teritoriul Peninsulei Crimeea, unde există infrastructura necesară pentru acest lucru.
O navă comercială sub pavilion panamez a fost scufundată de tiruri de rachete ruse în Marea Neagră, iar alte două vase sunt avariate, a anunţat miercuri şeful Autorităţii maritime din Panama, Noriel Arauz, transmite AFP.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi, la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, referitor la contractul privind programul de înzestrare "Corvetă multifuncţională", că acesta va fi probabil semnat la finalul lunii aprilie, precizând că nu Romtehnica blochează semnarea controversatului contract.
Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Alexei Danilov, a declarat că Forțele Armate ale Federației Ruse plănuiesc să efectueze o debarcare a desantului maritim la Odesa în zilele următoare.
Reprezentantul Statului major operativ al Administrației Militare din Regiunea Odesa, Serghei Bratchuk, a declarat, pe 11.03.2022, că grupul rusesc de nave mari de desant aflat în apropierea coastelor regiunii s-a mutat în Peninsula Crimeea.
Saga construcției celor patru corvete pentru Forțele Navale Române, program care include și modernizarea bătrânelor fregate Regele Ferdinand și Regina Maria, pare departe de final. Asta deși nu de puține ori a existat senzația că mult așteptatul acord va fi într-un final parafat iar construcția va începe. Între timp situația din Marea Neagră se degradează de la o zi la alta pe măsură ce Federația Rusă a atacat Ucraina.
O aeronavă de patrulare P-8A Poseidon a Royal Air Force (Forţele Aeriene Regale Britanice) a monitorizat deplasarea mai multor nave de război ruseşti în Marea Mediterană, pe fondul invadării Ucrainei de către Rusia, informează DPA.
Franţa îşi mută portavionul său Charles de Gaulle în Marea Mediterană, pentru a organiza mai bine zboruri de recunoaştere pe flancul estic al NATO şi să securizeze Franţa şi continentul european.
Centrul pentru comunicații strategice și securitate internațională din Ucraina a informat, pe 04.03.2022, că nava amiral a Forțelor Navale ucrainene, fregata Hatman Sagaidacini, a fost inundată în portul Nikolaev.
Compania de transport Vista Shipping Agency a informat că, pe 03.03.2022, cargoul estonian Helt s-a scufundat în largul coastelor orașului ucrainean Odesa, în urma unei explozii. Soarta echipajului este, deocamdată, incertă.
Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a informat, pe 02.03.2022, că Forțele Navale ucrainene au închis pentru navigație raionul de nord-vest al Mării Negre.
Ministrul tur de externe, Mevlüt Cavusoglu, a anunţat marţi seară, într-o declaraţie la postul de radio Habertürk, că Turcia a continuat să blocheze accesul navelor militare ruse în strâmtorile Bosfor şi Dardanele.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 26.02.2022, că 16 vedete aparținând Forțelor Navale ale Ucrainei au încercat să atace nave de luptă ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), în apropierea Insulei Șerpilor, folosind tactica roiului.
Agenția Navală a Republicii Moldova informează că nava MILLENIAL SPIRIT IMO Nr. 7392610 (nava de tip Chemical Tanker), aflată sub pavilionul Republicii Moldova, fiind în apele neutre din Marea Neagră a fost lovită astăzi, 25 februarie, de un obuz. Nu se cunoaște sursa lansării obuzului, precizează instituția.
Turcia nu pare să dea curs cererii Ucrainei de a închide Bosforul și Dardanelele astfel încât navele militare ruse să nu mai poată intra în Marea Neagră.
Ministerul Apărării Naționale tocmai a anunțat că o navă militară a Federației Ruse, la limita de nord a Zonei Economice Exclusive a României (în afara acestei zone), deviază sau oprește navele comerciale aflate în marș către porturile ucrainene. Totodată, MApN nu confirmă agresiunea în zona Insulei Șerpilor, așa cum unele publicații media au anunțat.
Potrivit portalului topcor.ru, care citează presa ucraineană, nave mari de desant aparținând Forțelor Navale ale Federației Ruse au primit la bord grupuri de atac la Sevastopol și, în prezent, se află în Golful Karkinitsky, în apropierea orașului ucrainean Skadovsk (Regiunea Kherson).
Potrivit evaluărilor Comandamentului operațional Sud din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, riscurile privind debarcarea desantului maritim rusesc pe litoralul Regiunii Odesa și executarea unor lovituri cu rachete asupra orașului rămân în continuare ridicate.
Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, au anunţat luni autorităţile de la Kiev.
Pe canalul de Telegram al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au fost postate primele fotografii exclusive cu noua navă de patrulare Serghei Kotov, Proiect 22160, care a fost introdusă recent în dotarea flotei.
Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunţat oficial, luni, premierul Magdalena Andersson, care a evocat o nouă ''eră'' pentru ţara scandinavă, relatează agenţia France Presse.
Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene a declarat că Forțele pentru Operații Speciale, în cooperare cu Forţele de Apărare Teritorială, continuă să poarte un adevărat război de gherilă în spatele liniilor inamice pentru a bloca rutele de aprovizionare cu armament ale armatei ruse. Astfel, Forțele pentru Operaţii Speciale ale Armatei Ucrainene au aruncat în aer o cale ferată importantă din punct de vedere strategic, mai precis un pod care leagă oraşele Rubezhnoie și Severodonețk din Lugansk.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu vicepreședintele pentru afaceri internaționale al companiei Lockheed Martin, Raymond Pisseli.
Bulgaria va achiziționa din Statele Unite ale Americii două escadrile de F-16 Fighting Falcon în versiunea Block 70, cunoscută sub denumirea de Viper, cea mai modernă versiune a F-16. Avioanele americane vor înlocui MiG-29 sovietice.
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis se află luni în vizită oficială la Washington pentru a se pune de acord cu Statele Unite asupra achiziționării de avioane de luptă F-35, potrivit Euractiv.
Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE ce include un embargo asupra petrolului rusesc, în forma sa actuală, a declarat luni pentru BBC europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi, transmite MTI.
Atenția majorității analiștilor militari preocupați de războiul ruso-ucrainean este îndreptată acum către evoluția situației din Donbas, fiind tot mai clar că impunerea controlului în această regiune reprezintă un punct decisiv de cotitură pentru soarta războiului și a relațiilor ulterioare dintre cele două state.
România susţine un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, a afirmat, luni, Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE, care se desfăşoară la Bruxelles.
E fără îndoială că după scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a Flotei ruse a Mării Negre, înfrângerea catastrofală a forțelor ruse de ocupație pe Severski Donețk e cel mai mare dezastru militar al Federației Ruse de la depubul așa-zisei operațiuni militare speciale din Ucraina.
Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează Agerpres, care citează AFP. Totodată, secretarul general al NATO a declarat că Alianța e pregătită să ofere garanții de securitate Suediei și Finalandei, înainte de aderarea lor.
Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea unilaterală a acordului de cooperare cu NATO din 1997, a declarat duminică ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, transmite Reuters.
Mașinile de luptă rusești pentru sprijinirea tancurilor de tip Terminator au fost semnalate, pe 15.05.2022, în raionul localității Severodonețk din Regiunea Lugansk, unde forțele aliate ale Rusiei și Republicii Populare Lugansk au ajuns la periferia orașului și desfășoară lupte în condiții urbane.
În pofida atacurilor puternice din partea trupelor ruse, armata ucraineană continuă să controleze aproximativ 10% din teritoriul regiunii Lugansk, potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii, Serhii Gaidai, citat de DPA, potrivit Agerpres. La Kiev, preşedintele Volodimir Zelenski a operat o schimbare la conducerea Forţelor de apărare teritorială, anunţă EFE şi agenţii de presă ucrainene.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a subliniat, duminică, în a doua zi a reuniunii informale de la Berlin a miniştrilor de Externe din statele membre NATO, că noul Concept Strategic, care va fi adoptat de liderii Alianţei la sfârşitul lunii iunie, trebuie să fie centrat pe apărarea colectivă şi să reflecte faptul că Rusia va rămâne principala ameninţare la adresa NATO.
Site-urile locale de știri din Regiunea Lvov din Ucraina au informat că, pe 15.05.2022, rachete de croazieră rusești de tip Kalibr au lovit din nou infrastructura militară din zonă.
Liderii Uniunii Europene au declarat joi că UE dorește să devină un actor mai mare în Asia, pe care au numit-o „teatru de tensiuni”, avertizând asupra tendinței Chinei de a deveni din ce în ce mai asertivă.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat sâmbătă, în prima zi a Reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO desfăşurată la Berlin, la discuţia cu omologii din Finlanda şi Suedia cu privire la perspectivele aderării la Alianţă a celor două state.
Rusia a lansat bombe cu fosfor asupra combinatului siderurgic Azovstal din oraşul Mariupol, au anunţat duminică surse ucrainene, după victoria Ucrainei la Eurovision, informează Agerpres, care citează DPA.
Războiul din Ucraina va ajunge la un "punct de cotitură" în luna august, iar Rusia va fi învinsă "înainte de sfârşitul anului", a prezis şeful serviciilor de informaţii militare ucrainene, asigurând că armata va reuşi să recucerească întregul teritoriu, inclusiv Peninsula Crimeea. relatează Agerpres, care citează AFP.
Potrivit unui comunicat al MApN, emis DefenseRomania, ministrul Vasile Dîncu a efectuat la sediul Brigăzii 15 Mecanizate "Podu Înalt". Aici, echipa de comandă a prezentat ministrului Apărării Naţionale o informare cu privire la principalele obiective stabilite pentru anul în curs, principalele activităţi planificate pentru perioada imediat următoare, pe domenii de responsabilitate, precum şi nivelul de dotare cu echipamente şi tehnică militară. Oficialul român a precizat că prioritatea MApN nu e doar înzestrarea Armatei la nivelul celorlalte state NATO, ci și ridicarea nivelului salarial și pensii echitabile pentru toți rezerviștii.
Servicul de presă al Flotei ruse de Nord a informat că, pe 13.05.2022, submarinul nuclear Knyaz Oleg, Proiect 955A, clasa Borey-A, a executat lansări de torpile în Marea Barents, în timpul navigației sub gheață.
În ultimele zile, tema Odesa a fost în topul fluxurilor informaționale, în special din cauza a ceea ce s-a întâmplat în jurul Insulei Șerpilor din Marea Neagră. Acum, în special pe Twitter și Telegram, au început să apară alte știri rfeferitoare la pregătirea catacombelor și tunelurilor din Odesa pentru o evoluție a evenimentelor după scenariul Mariupol.
Statele Unite au înaintat o cerere oficială guvernului grec pentru a disloca avioane F-35 și F-15 în Creta, a cincea insulă ca mărime din Marea Mediterană.
Rusia a desfăşurat în Insula Şerpilor sisteme de apărare antiaeriană de tipul "Tor-M2" şi "Panţîr", a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki, citat de agenţia de presă Unian, potrivit Agerpres.
În seara zile de 13 aprilie, mass-media de la Kiev, citând mai mulţi oficiali ucraineni, raporta că nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, crucișătorul rus Moskva a fost lovit de sistemul de rachete de coastă RK-360MT „Neptun”. Rușii au negat inițial informația, apoi, puși în fața faptului împlinit, au fost nevoiți să recunoască că Moskva, nava amiral a Flotei, s-a scufundat. Comandorul (ret) Eugen Niculae, în exclusivitate pentru DefenseRomania, explică de ce rușii nu au avut nicio șansă.