Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O idee ce datează din timpul războiului din Vietnam: SUA au testat lansarea rachetelor de croazieră de pe avioane militare de transport
23 sep, 13:21
Forțele Aeriene americane (US Air Force) și compania Lockheed Martin au efectuat, în iulie 2021, două teste de lansare a munițiilor Rapid Dragon (rachete JASSM-ER surogat) din avioane militare de transport.
EC-130SJ Commando Solo, sursă foto: US Air Force

Armele au fost îmbarcate paletizat la bordul a două aeronave de mobilitate (C-17A Globemaster III și EC-130SJ Commando Solo) și lansate în poligonul de rachete White Sands, New Mexico, a informat Lockheed Martin, pe 21 septembrie.

În ambele zboruri, avioanele au atins o altitudine relevantă din punct de vedere operațional, după care au parașutat paleții cu muniții. După stabilizarea parașutei, paleții au lansat rachetele surogat (fiecare identică aerodinamic cu o rachetă JASSM-ER) într-o succesiune rapidă.

 

SUA avansează în programul Rapid Dragon: În doar 10 luni programul a trecut de la faza de concept la cea de testare

 

G Ad:

1. Imagini di... (rapid-dragon-jassm-lansare-avion-transport-sua_15558100.jpg)

Imagini din timpul testului efectuat în cadrul programului Rapid Dragon - Lansarea de rachete JASSM de către aeronave de transport americane. Sursă foto: US Air Force

În doar 10 luni, programul Rapid Dragon de lansare a munițiilor paletizate a trecut de la faza de concept, la cea de testare.

 „Aceste implementări Rapid Dragon reprezintă prima demonstrație integrală (end-to-end) a unei misiuni de lovire paletizată, de la îmbarcarea paleților pe o aeronavă, până la lansarea rachetelor”, a declarat Scott Callaway, directorul programelor avansate de lovire de la Lockheed Martin. „Sunt un mare pas spre a arăta fezabilitatea conceptului de muniții paletizate și capacitatea avioanelor de mobilitate de crește capacitatea de lovire a avioanelor tactice de luptă și a bombardierelor strategice.”

Un echipaj de la sol a transmis prin radio informații noi de direcționare către rachetele Rapid Dragon în timpul ambelor zboruri.

Forțele Aeriene americane și Lockheed Martin vor efectua, în lunile următoare, teste suplimentare, care vor avea ca punct culminant lansarea, până la sfârșitul anului 2021, a unui palet cu rachete JASSM-ER reale, de la bordul unei aeronave MC-130J.

 

Ideea folosirii avioanelor de transport pentru lansarea rachetelor datează din timpul războiului din Vietnam

 

2. Imagini di... (rapid-dragon-jassm-sua-program-avion-transport_95115500.jpg)

Imagini din timpul testului efectuat în cadrul programului Rapid Dragon - Lansarea de rachete JASSM de către aeronave de transport americane. Sursă foto: US Air Force

Comentariul autorului: Ideea folosirii avioanelor de transport de capacitate mare pentru lansarea rachetelor și a bombelor de mari dimensiuni a intrat în atenția Forțelor Aeriene americane încă din timpul războiului din Vietnam, fiind chiar și pusă în aplicare, când o bombă mamut de 6.800 kg a fost aruncată dintr-o aeronavă C-130.

Cu toate astea, s-a continuat dezvoltarea bombardierelor strategice, cu accent pe componenta stealth, amenajarea avioanelor cargo pentru misiuni de lansare rachete rămânând implementată ocazional și nesistematizat, deși acestea din urmă aveau o capacitate de până la trei ori mai mare față de bombardiere.

În ultimii doi ani, însă ideea întrebuințării avioanelor de transport a revenit printre preocupările importante ale Forțelor Aeriene americane, probabil datorită creșterii razei de acțiune a rachetelor, precum și pe fondul nevoii de găsire a unor soluții ieftine de a obține cât mai rapid superioritatea de lovire.

Recent, compania Boeing a prezentat conceptul său pentru o nouă rachetă aer-aer în două trepte (LRAAM), destinată angajării țintelor aeriene aflate la mare distanță, posibil 500 km, urmând să devină cea mai puternică armă aer-aer din lume. Cel mai probabil, această rachetă va avea o masă destul de mare și deși sunt luate în calcul avioanele tactice de luptă pentru lansarea ei, o variantă ar fi și avioanele cargo echipate cu paleți corespunzători. Câteva astfel de aeronave ar putea opri un atac masiv cu aviația și rachetele de croazieră, într-o zonă, în care apărarea antiaeriană nu există sau a fost eliminată.

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Două avioane de vânătoare rusești Su-30 au escortat bombardierele americane B-1B deasupra Mării Negre (Video)
Nicolae Ciucă, întâlnire oficială cu secretarul american al Apărării: Pilonul de bază pentru securitatea şi apărarea României rămâne Parteneriatul Strategic cu SUA
Su-57, predestinat eșecului? Cum a ajuns un fiasco programul prin care Rusia voia să rivalizeze cu F-22 
România, implicată în asigurarea unei misiuni a SUA: Două bombardiere B-1B au zburat în zona Mării Negre
SUA laudă modernizarea Armatei și admit rolul de lider al României în regiune. Secretarul Austin, asigurări privind angajamentul în Est
SUA reconfirmă susținerea Ucrainei în conflictul cu Rusia. Austin încheie în România turneul statelor din zonă aflate “pe linia frontului cu Rusia”
Forțele Aeriene Române participă la exercițiul militar CASTLE FORGE. Aeronave F-15E Strike Eagle ale US Air Force au aterizat la Baza Aeriană Borcea
Coreea de Sud investește masiv în apărare: Știința și tehnologia de ultimă oră oferă o capacitate puternică pentru asigurarea păcii
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro