Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O nouă operaţiune militară împotriva militanţilor kurzi. Turcia lanseze o ofensivă în nordul Siriei
05 aug 2019 / 09:02
Turcia intenţionează să lanseze o ofensivă în nordul Siriei, la est de fluviul Eufrat, pentru a alunga din zonă o miliţie kurdă considerată teroristă, a anunţat duminică preşedintele Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

,,Am intrat în Afrin, Jarabulus şi Al-Bab. Vom merge acum la est de Eufrat", a declarat Erdogan, făcând aluzie la localităţile cucerite de rebelii sirieni susţinuţi de Turcia.

,,Am spus acest lucru Rusiei şi SUA. Pentru că atâta timp cât vom fi hărţuiţi, nu ne va fi posibil să păstrăm tăcerea", a declarat şeful statului turc în cadrul unui discurs televizat susţinut la Bursa, în nord-vestul Turciei.

Erdogan ameninţă de luni de zile că va lansa o ofensivă la est de Eufrat împotriva miliţiei kurde YPG (Unităţi de apărare a poporului), susţinute de Washington. Ameninţările sale nu au fost totuşi puse în practică, după propunerea SUA de la începutul lui 2019 de a forma o "zonă de securitate" pentru a evita orice intervenţie turcă.

Ankara s-a plâns anul trecut de tiruri împotriva soldaţilor săi venite din partea YPG în nordul Siriei.

Recep Tayyip Erdogan a făcut anunţul în ajunul venirii unei delegaţii militare americane la Ankara pentru a discuta despre "zona de securitate" cu autorităţile turce.

Turcia consideră că YPG sunt o "emanaţie teroristă" a mişcării pentru independenţă kurde. SUA se bazează însă pe YPG în lupta lor împotriva grupării Stat Islamic (SI).

Preşedintele american Donald Trump a propus crearea unei "zone de securitate" de 30 km de-a lungul frontierei turco-siriene după ameninţările lui Erdogan de a pătrunde în Siria din decembrie.

Responsabili turci au declarat că orice "zonă de securitate" ar trebui să fie sub controlul Ankarei şi că miliţia YOG ar trebui îndepărtată din regiune.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Hami Aksoy, a declarat vineri că nu există încă un acord privind "zona de securitate", Ankara sperând ca SUA să prezinte noi propuneri.

Dacă niciun "teren de înţelegere nu va fi găsit cu SUA", Turcia va fi obligată "să creeze ea însăşi zona de securitate", a adăugat el.

În ultimele săptămâni, media locale au relatat despre trimiterea de vehicule militare şi unităţi de comando spre localităţi turce din apropierea frontierei siriene.

Forţele turce i-au susţinut pe rebelii sirieni în cadrul unei operaţiuni desfăşurate în 2016 împotriva Stat Islamic. De la începutul lui 2018, rebelii susţinuţi de Ankara au cucerit Afrin de la YPG.

Ştiri Recomandate

Militarii români se familiarizează cu modul de operare al sistemului Patriot
Bombardament asupra aeroportul din Tripoli. Armata mareșalului Haftar a folosit un lansator de rachete ruses Grad
Ambasadorul Ucrainei la București spune că Zelenski nu a folosit cuvântul ”ocupație” și a fost o eroare de traducere
România, prima reacție după ce Zelenski a spus că ”Bucovina de Nord a fost ocupată de români”
EXCLUSIV
Defender 20: Ce va presupune cea mai mare desfășurare de trupe SUA în Europa din ultimii 25 de ani
Atacuri cibernetice: Thales lansează Cybels Analytics, noua platformă bazata pe inteligență artificială
Avionul Su-57 a pierdut bătălia aeriană cu F-22 și F-35. Superioritatea aeriană americană îşi spune cuvântul
Rusia continuă să-și consolideze legăturile cu Republica Laos. Moscova a livrat un lot de tancuri T-72B1