Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O posibilă misiune de menținere a păcii în Ucraina, tot mai aproape de stabilit: Kievul cere trupe străine pe uscat, în aer și pe mare
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Oficiali militari ucraineni, francezi și britanici au discutat despre solicitările Ucrainei pentru o potențială misiune de menținere a păcii, Ucraina urmărind să obțină forțe de menținere a păcii pentru a preveni o viitoare agresiune rusă.
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Noțiunea unei misiuni de menținere a păcii în Ucraina, deși discutată frecvent în cercurile diplomatice și în analizele grupurilor de reflecție, rămâne o perspectivă îndepărtată, umbrită de luptele intense de pe linia frontului ucrainean. Articolele recente din presă și comentariile experților evidențiază obstacolele semnificative care împiedică în prezent desfășurarea unei astfel de forțe, subliniind realitățile dure ale conflictului în curs și perspectivele divergente ale principalilor actori internaționali.

Cu toate acestea, principalii aliați ai Ucrainei se vor întâlni pe 10 aprilie pentru a continua discuțiile privind o potențială misiune de menținere a păcii în Ucraina, în cazul în care se va ajunge la un acord de pace cu Rusia.

Condusă de ministrul francez al apărării, Sebastien Lecornu, și de ministrul britanic al apărării, John Healey, reuniunea va avea loc la sediul NATO din Bruxelles. Coaliția include țări europene, Canada și Australia, dar exclude în special Statele Unite.

Oficiali militari ucraineni, francezi și britanici au purtat discuții pentru a defini nevoile Ucrainei pentru o astfel de misiune, Ucraina dorind să dispună de forțe de menținere a păcii pentru a descuraja o viitoare agresiune rusă.

Cel mai mare obstacol în calea unei misiuni de menținere a păcii este lipsa unei încetări durabile și cuprinzătoare a focului. Rapoartele de presă detaliază în mod constant luptele neîncetate, în special în estul și sudul Ucrainei, fără ca niciuna dintre părți să demonstreze dorința de a înceta complet ostilitățile.

Experții militari subliniază faptul că o forță de menținere a păcii poate fi desfășurată în mod eficient numai într-un mediu post-conflict în care a fost stabilită o încetare clară a violenței și care este respectată în mare măsură de toate părțile. Situația actuală, caracterizată prin lupte active și dispute teritoriale continue, face ca desfășurarea forțelor tradiționale de menținere a păcii să fie extrem de periculoasă și posibil ineficientă.

 

Multe state ezită să desfășoare în Ucraina trupe fără sprijinul SUA

 

Președintele Volodimir Zelenski a subliniat importanța prezenței trupelor străine pe uscat, în aer și pe mare pentru a asigura pacea. „Discutăm despre prezența trupelor străine pe uscat, în cer și pe mare. Apărarea aeriană, precum și alte chestiuni strategice delicate. Partenerii noștri înțeleg de ce are nevoie Ucraina”, a spus el.

Zelenski a remarcat, de asemenea, importanța mandatului trupelor și a infrastructurii și a menționat că așteaptă clarificări cu privire la calendarul misiunii de menținere a păcii în cursul lunii următoare.

Pavlo Palisa, consilierul principal pentru apărare al Ucrainei, a declarat că aproximativ zece țări ar putea fi dispuse să se alăture coaliției și să trimită trupe în Ucraina, potrivit Politico. „Se vorbește, de asemenea, despre participarea țărilor baltice și nordice”, a declarat Palisa reporterilor.

Multe țări, inclusiv Regatul Unit, ezită să desfășoare trupe fără sprijinul SUA, care rămâne incert sub conducerea președintelui Donald Trump. Între timp, Rusia a avertizat că orice desfășurare de trupe fără un mandat al Organizației Națiunilor Unite ar fi inacceptabilă.

În plus, există o lipsă semnificativă de consens între actorii internaționali cu privire la mandatul, componența și desfășurarea unei eventuale forțe de menținere a păcii. Declarațiile oficiale ale diferitelor țări relevă diviziuni profunde cu privire la această chestiune.

În timp ce unele națiuni, în special cele mai puțin implicate direct în înarmarea Ucrainei, și-au exprimat deschiderea față de examinarea acestor opțiuni legate de menținere a păcii, altele, în special aliații-cheie ai NATO care sprijină Kievul, rămân ezitante. Principala lor preocupare se referă la riscul ca forța de menținere a păcii să fie implicată în ostilitățile în curs sau să legitimeze în mod neintenționat câștigurile teritoriale ale Rusiei.

Ucraina continuă să militeze pentru misiunea de menținere a păcii, în pofida provocărilor legate de finalizarea detaliilor. Palisa a subliniat importanța coordonării componentelor militare și politice înainte ca orice decizie să poată fi luată.

„Înțelegem foarte bine că, pentru a lua astfel de decizii, este necesară sincronizarea componentelor militare și politice”, a declarat Palisa. Ucraina este încrezătoare că procesul avansează, chiar dacă discuțiile privind formatul misiunii de menținere a păcii sunt încă în desfășurare.

 

Ucraina încearcă să-și consolideze capacitățile de apărare

 

Misiunea propusă vine în contextul în care Ucraina încearcă să-și consolideze capacitățile de apărare, în special odată cu blocarea aderării la NATO.

Prezența trupelor aliate ar oferi o garanție de securitate pentru Ucraina, descurajând viitoarele atacuri rusești. După cum a explicat Palisa, orice forță de menținere a păcii ar necesita o planificare cuprinzătoare, inclusiv sisteme de apărare aeriană, război electronic și protecție pentru forțele navale, pentru a asigura siguranța forțelor străine și ucrainene.

NATO va găzdui, de asemenea, Grupul de contact pentru apărare al Ucrainei a doua zi după reuniunea coaliției, pentru a continua discuțiile privind ajutorul militar.

În schimb, Ucraina insistă asupra restabilirii depline a integrității sale teritoriale și se teme de orice aranjament de menținere a păcii care ar putea îngheța conflictul de-a lungul actualelor linii de front, cedând efectiv teritoriul Rusiei.

Experții militari subliniază, de asemenea, provocările logistice și de securitate ale desfășurării și susținerii unei forțe de menținere a păcii la scară largă într-o țară atât de vastă și volatilă precum Ucraina. Prezența combatanților puternic înarmați, distribuirea pe scară largă a armelor și riscul unor violențe continue și sporadice ar prezenta riscuri semnificative pentru forțele de menținere a păcii.

Mandatul unei astfel de forțe - dacă s-ar limita la monitorizarea unei încetări a focului sau dacă s-ar implica activ în impunerea păcii și protejarea civililor - rămâne o problemă controversată, complicând și mai mult orice posibilă desfășurare.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

O explozie a afectat o facilitate unde Northrop Grumman dezvoltă motoare de rachete
Mimarea păcii: Rusia încă plănuiește să lanseze asupra Ucrainei o nou ofensivă militară în această vară
O înregistrare video arată un atac rusesc cu drone FPV asupra Ucrainei, coordonat de la Moscova: Propaganda rusă este acuzată de neglijenţă pentru divulgarea acestor informaţii
Planul de construcție navală al U.S. Navy, semnat de Trump: Pentru a contracara China, Statele Unite au nevoie de o flotă gigant de peste 350 de nave
Contractul care-i ţine pe militarii americani în Europa? NATO achiziționează un sistem militar bazat pe AI de la compania americană Palantir
Schimbare de atitudine pentru Germania: Rachete Taurus pentru Ucraina care trebuie să treacă în ofensivă. Mai mult, Podul Crimeei ar putea fi lovit
Turcia a anunțat o întâlnire între reprezentanții Rusiei și Ucrainei privind Inițiativa Mării Negre
Amploarea conflictului din Ucraina nu mai poate fi ignorată de Statele Unite. Sprijinul militar pe care China și Coreea de Nord îl oferă Rusiei creează un risc de securitate chiar și în Pacific
Rusia îmbină tacticile de luptă sovietice cu utilizarea dronele pentru a respinge acțiunile forţelor ucrainene: Forţele ruse preferă războiul de uzură
Președintele american nu poate obține pacea în Ucraina cât timp administrația sa nu are o viziune unitară. Este Steve Witkoff veriga slabă din echipa Trump?
Complexitatea frontului din Ucraina scoate la iveală minusurile tancurilor Leopard, dar vechiul sistem german Gepard a depăşit toate aşteptările
Marea Britanie și Franța îi vor prezenta lui Trump planul „Forței de reasigurare” în Ucraina în câteva săptămâni
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
EXCLUSIV
Proiect ipotetic de pace: Statele Unite propun „modelul vest-german” pentru soluţionarea conflictului din Ucraina
Să ne pregătim pentru modificarea geografiei? Statele Unite ar dori să anexeze Groenlanda apelând la un scenariu hibrid - utilizarea campaniilor publicitare și a rețelelor de socializare
Unde calcă Rusia apar şi tensiuni geopolitice: Imaginile din satelit confirmă că ruşii au mutat avioane de luptă Su-35S din Egipt în Algeria (Foto)
Profesorul Adrian Papahagi, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
EXCLUSIV
Adrian Papahagi, despre wokeism, Europa și cum a ajuns „un băiat” la Înalta Poartă a SUA ca emisar să reprezinte România | Obiectiv EuroAtlantic, la DefenseRomania
Guvernul chinez a elaborat Carta Albă privind problemele din relațiile economice și comerciale cu SUA
Transferul submarinelor SUA în Australia ar putea fi reevaluat. Washingtonul vrea asigurări că aliații nu vor ezita să se implice într-o confruntare contra Chinei
Rusia lui Putin vrea ca Balcanii de Vest să fie următorul său „loc de joacă”: Este în interesul său să desfășoare aici războaie cibernetice și hibride
Un ordin executiv al Casei Albe vizează accelerarea vânzărilor de armament și reducerea birocrației: Ce vrea Donald Trump de la industria americană de apărare?
O posibilă misiune de menținere a păcii în Ucraina, tot mai aproape de stabilit: Kievul cere trupe străine pe uscat, în aer și pe mare
Angajamente nerespectate: Ucraina a primit jumătate din sistemele Patriot pe care le-a solicitat partenerilor occidentali, iar furnizarea de rachete este și mai deficitară
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ce înseamnă incursiunea militară a Ucrainei în regiunea rusă Belgorod: Impactul imediat a fost deturnarea resurselor militare ruse alocate pentru alte zone ale liniei de front
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Tarife, securitate națională și mondială - SUA intră în competiţie cu o Chină care nu mai este mulțumită de statutul său mondial
Pentru ce se pregătesc Statele Unite la baza Diego Garcia? Activitatea devine tot mai intensă şi are legătură cu desfăşurarea bombardierelor stealth B-2 Spirit
O lege necesară: Militarii români care luptă ca mercenari devin istorie. Rodeanu: Mercenariatul modern e dublă loialitate, propagandă și dezinformare 
Europa, ținută în șah de sabotajele rusești din Marea Baltică. Dronele, radarele și navele de patrulare ale NATO nu pot bloca toate tentativele de sabotaj
Administrația Trump promite un buget record al Pentagonului de 1 trilion de dolari
România şi Polonia sunt ţările din care SUA ar dori să retragă militari americani. Reducerea trupelor americane în Europa de Est și dilema de securitate a Europei
Forţele Armate Ucrainene, utilizând drone de atac cu rază lungă de acţiune, au distrus un depozit de rachete ruseşti Kh-22 de la baza aeriană Shaikovka (Foto)

Ştiri Recomandate

Administrația Trump schimbă tonul față Moscova: Rusia criticată aspru în Consiliul de Securitate al ONU
Stația de armament Agil, produsă în România, în centrul atenţiei la o expoziției internațională: Transformă orice vehicul într-o platformă militară de luptă
Doborârea a doua Su-30SM arată că dronele ucrainene reprezintă acum o amenințare serioasă la adresa avioanelor de luptă rusești
Josep Borrell, îndemn la ruperea de America lui Trump: Statele Unite nu mai sunt aliatul Europei, ci au devenit un adversar
Ucraina deschide ușa negocierilor de pace, dar insistă pe o incetare totală a focului: Suntem realiști şi înțelegem că unele probleme vor trebui discutate la masa negocierilor
Se ciocnesc două curente în GOP: Intervenționiștii și adepții reținerii în politica externă. Epoca post-Trump în Partidul Republican va adânci falia
Germania vrea să aloce până la 63 de miliarde de euro pe echipamente militare în 2025. Berlinul are banii, dar industria de apărare încă nu produce suficient
Orice e bine primit. SUA au construit tancuri M10 Booker cu care nu au ce face, dar prima care ridică mâna e Ucraina
Serviciile de informații americane au primit instrucțiuni să-și intensifice spionajul asupra Groenlandei. Danemarca își convoacă ambasadorul
Dronele ucrainene au lovit fabrici de armament și baze aeriene din Rusia. Au fost țintite, inclusiv facilități de producție pentru sistemele Grad, Urgan și Smerch
Analiză asupra grupului rus de manipulare a informațiilor ,,Storm-1516'': Cum influențează Rusia alegerile și dezbaterea publică europeană?
Portavionul USS Truman pierde încă un F/A-18F Super Hornet. Este al treilea avion pierdut în ultimele luni
D.J. Vance consideră că Rusia cere prea mult de la Ucraina, dar își dorește pacea
Cum va evolua conflictul dintre India și Pakistan
Statele Unite au înaintat ideea unei zone demilitarizate în care ar fi controlată de ambii beligeranți ai războiului ruso-ucrainean
”Cine crede că Putin se va opri este un nătâng". Biden critică tactica de amator a lui Trump în privința războiului din Ucraina
De ce „mor” dronele militare iarna. SUA învață din mers războiul dronelor și se adaptează condițiilor meteo extreme, cea mai mare provocare pentru UAV-uri
Rusia pregăteşte terenul pentru o interferenţă majoră în procesul electoral din Polonia: A fost semnalată o creștere alarmantă a atacurilor cibernetice și a campaniilor de dezinformare
Două portavioane din Marea Britanie și Italia participă la un exercițiu NATO de amploare din Marea Mediterană
Curtea Supremă a SUA autorizează temporar administraţia Trump să excludă din armată persoanele transgender
Black Hawk pilotat de la distanță, testat în misiuni de stingere a incendiilor
La un pas de un nou mare război între două puteri nucleare (Video): India lovește Pakistanul cu rachete ca răspuns la un atac terorist
,,Jocul de-a războiul'' pe mare în teatrul european. SUA au testat un răspuns naval la un posibil conflict militar în Europa
Comandantul Diviziei 76 Desant-Asalt a forțelor ruse a fost ucis în luptele din Ucraina. Kremlinul l-a transformat deja într-un simbol al patriotismului rus
România rămâne singurul exemplu pozitiv din Est. Un stat din regiune tocmai ce a refuzat să livreze un sistem Patriot către Ucraina
Premierul canadian, la întâlnirea de la Casa Albă: Canada „nu este și nu va fi niciodată de vânzare” / Trump: SUA oprește atacurile aeriene asupra rebelilor Houthi din Yemen
Ucrainenii atacă din nou regiunea Moscovei cu drone
UE se rupe complet de energia rusească: Comisia adoptă Planul pentru eliminarea importurilor de gaze, petrol și energie nucleară din Rusia
Hegseth a oprit, în ianuarie, livrările de ajutoare către Ucraina, fără ca Trump să știe acest lucru
Artileria e regina iar francezii spun că au caimacul. Franța a livrat 78 de obuziere Caesar și dezvăluie câte a pierdut Ucraina în luptă
Cancelar din a doua încercare. Friedrich Merz este noul cancelar al Germaniei
Un general american avertizează să nu credem sub nicio formă în Rusia. Putin nu se va opri până nu va obține controlul asupra întregii Ucraine
pixel