Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O poveste de succes: F-16 ar putea zbura și în 2070. Lockheed - linie de producție pentru 128 de avioane
24 mai, 15:07
Pe baza recentelor comenzi pentru F-16, a actualizărilor planificate pentru acest tip de aeronavă și a  ultimelor declarații ale comenzii Forțelor Aeriene americane (USAF), potrivit cărora avionul va rămâne în înzestrare până aproape de 2040, apusul pentru F-16 ar putea veni în anii 2070, se precizează într-un articol, din 23 mai, al publicației Air Force Magazine.
F-16 al SUA, în timpul unei misiuni de realimentare aeriană. Sursă foto: US Air Force

Săptămâna trecută, Lockheed Martin a anunțat că a deschis o nouă linie de producție în Greenville, Carolina de Sud, pentru 128 de aeronave F-16 Block 70/72, toate destinate vânzărilor militare externe. Cererea este mare și se estimează că aparatele nu vor fi livrate până în 2026. În plus, compania anticipează că ar putea veni mai multe comenzi. Cu o durată potențială de viață de 40 de ani sau mai mult, acele avioane ar putea zbura spre sfârșitul anilor 2060 sau mai târziu.

"Există 25 de națiuni care operează F-16 astăzi", a declarat colonelul Brian Pearson, șeful Centrului de Gestionare a Ciclului de Viață (AFLCMC) pentru F-16, într-un comunicat de presă din 17 mai. Unitatea de producție și modernizare F-16 de la Greenville, care va începe să producă noile F-16 în 2022, „ne ajută să satisfacem cererea globală” a precizat Pearson, potrivit Air Force Magazine.

De la deschiderea noii linii, direcția de asistență și cooperare în domeniul securității a AFLCMC „a văzut o creștere a numărului de țări partenere care, solicită guvernului SUA informații detaliate și solicitări de vânzări”, a declarat colonelul Anthony Walker, lider senior pe probleme de materiale în divizia internațională a AFLCMC.

 

G Ad:

Cinci state vor beneficia de avioane F-16 din noua linie de proucție

 

Cele 128 de avioane sunt destinate Bahrainului, Bulgariei, Slovaciei, Taiwanului și unei alte țări pe care compania a refuzat să o numească. Aceste aeronave vor fi în configurația Block 70/72 care include noutăți în ceea ce privește radarul, afișajele, rezervoarele de combustibil conforme precum și alte îmbunătățiri față de versiunea Block 50/52, cea mai recentă din înzestrarea USAF. Lockheed va construi aproximativ patru aeronave F-16 într-o lună, la fabrica din Greenville.

India are în vedere să cumpere o versiune avansată a F-16, pe care Lockheed a numit-o „F-21” și despre care susține că are o durată de viață de 12.000 de ore, cu aproximativ 50 la sută mai mult decât cele care zboară în USAF. La utilizarea normală, 12.000 de ore reprezintă aproximativ 32 de ani de serviciu. India intenționează să cumpere 114 avioane de vânătoare și ar urma să producă aeronavele respective chiar în țară. Lockheed va face un parteneriat cu compania multinațională Tata, cu sediul în In dacă va câștiga licitația.

Gregory Ulmer, vicepreședinte pentru aeronautică la Lockheed, a declarat în februarie că există un potențial pentru 300 de aeronave suplimentare, care nu sunt încă în cărți, unele reprezentând clienți vechi pentru acest tip de aeronavă.

 

Aproximativ 600 de F-16 vor servi în următorii 15 ani în US Air Force

 

În cadrul USAF, cel puțin 600 de avioane F-16 se vor găsi în următorii 15 ani, a precizat șeful Statului Major al USAF, generalul Charles Brown. Aeronavele vor opera atât în ​​medii de luptă competitive, cât și permisive, iar numărul lor va fi ajustat în funcție de succesul programului F-35 și al înlocuitorului F-16 denumit în prezent Multi-Role-X.

USAF consideră un mediu aerian ca fiind „competitiv” dacă este suficient de bine apărat cu aviația și sistemele sol-aer. Mediile aeriene din categoriile „extrem de competitiv” și „refuzat” sunt considerate penetrabile numai de avioanele de generația a cincea și a șasea, care sunt foarte puțin observabile - capabilitatea ”stealth”.

Pe termen scurt, USAF planifică retragerea tuturor aeronavelor F-16 care sunt versiuni „pre-block” și păstrarea doar a variantelor block 15-25-30-50.

Lockheed a primit în ianuarie un contract de 64,3 miliarde de dolari pentru o perioadă  și cantitate nedeterminate, pentru producția de noi F-16 pentru clienții străini, precum și upgrade-uri la 405 de aeronave la configurația F-16V, care este similar cu modelul F-21 propus Indiei.

Potrivit prevederilor contractului, va fi realizată o configurație de bază pentru toată producția, iar  fiecare țară va semna un contract separat pentru echipamentele unice sau personalizate care vor fi instalate pe avioanele lor. Un oficial al USAF a declarat că acordul „simplifică și accelerează” procesul pentru țările care doresc să cumpere F-16, abordarea fiind necesară din cauza cererii mari, a adăugat oficialul. De asemenea, se reduce costul aeronavei datorită producției unui număr mare de aparate. Pe aeronavele respective va fi integrată și actualizarea la software-ul Joint Mission Planning System / Mission Planning Environment.

Contractul menționa în mod specific exporturi către Bahrain, Bulgaria, Chile, Columbia, Croația, Egipt, Grecia, India, Indonezia, Iordania, Maroc, Coreea, Oman, Pakistan, Filipine, Polonia, România, Singapore, Slovenia, Taiwan, Thailanda, Turcia și Emiratele Arabe Unite.

 

F-16, o poveste de succes. Din 1970, peste 4.550 de avioane au fost livrate de SUA statelor aliate

 

Peste 4.550 de F-16 au fost livrate în SUA și țările aliate din anii 1970. Regretata Michele A. Evans, în calitate de vicepreședinte pentru aeronautică la Lockheed, a declarat în septembrie 2020 că, compania vede posibilitatea „de a construi până la 5.000” de aparate F-16. Ea a adăugat că F-16 este considerat de companie ca un fel de anticameră la F-35, pentru țările care, nu sunt încă pregătite să adopte avionul de vânătoare de generația a cincea, dar l-ar putea dori mai târziu.

Generalul de brigadă Dale White, ofițerul executiv pentru programul USAF dedicat avioanelor de luptă și avioanelor avansate, a numit F-16 un „luptător compact durabil, extrem de capabil, care va avea un rol important în securitatea multor țări partenere în anii următori”.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Aviația israeliană a bombardat iar Fâșia Gaza după un atac cu baloane incendiare (Video)
Bombardierul stealth chinez H-20 va fi mai mare decât B-21 Raider
Palestinienii acuză pe Hamas că depozitează arme în zone rezidențiale
Zumwalt - distrugătoarele stealth prin care SUA vor continua să domine mările: Rachete hipersonice și semnătură radar a unei bărci de pescuit
Statele Unite vor continua raidurile aeriene în Afganistan dacă ofensiva talibanilor nu încetează
Putin: Marina rusă „poate descoperi orice adversar și, în caz de necesitate, îl poate lovi în mod decisiv”
India va participa la exercițiul “Vest-2021”, organizat de Rusia, deși printre invitați se numără China și Pakistanul
Doi soldați turci au fost uciși după ce blindatul în care se aflau a fost atacat în Siria
S-a încheiat exercițiul aerian “Thracian Star 2021” din Bulgaria la care au luat parte și avioanele F-16 românești
Transnistria, calul troian al Rusiei pentru R. Moldova și Ucraina. Angela Grămadă: Trupele ruse s-au pregătit inclusiv pentru dezghețarea conflictului
Patru talibani au fost arestați pentru atacul cu rachete asupra palatului prezidențial din Kabul
Un elev român a realizat un aeromodel al MiG-21 LanceR controlat de la distanță. Zbor demonstrativ la Boboc (Video)
Ungaria e dispusă să renunțe la 7 miliarde de euro din PNRR dacă banii vor fi condiționați de abrogarea legii LGBT ungare
Capacitatea noului avion rusesc Su-75 “Checkmate” de a penetra piața de profil
Un C-27J Spartan al ROAF va transporta trei pacienți cu arsuri în Germania
Traducător afgan pentru US Army, decapitat de talibani
După modernizare, crucișătorul rusesc Amiral Nakhimov va reprezenta o amenințare serioasă pentru SUA și NATO
Macron a discutat cu premierul japonez despre cooperare şi o regiune ”indo-pacifică liberă”
Un virusolog chinez acuză: SARS-CoV-2 a fost produs de armată
Teama de un nou puci îl urmărește pe Erdogan. Militarii din Ciprul de Nord au defilat în fața președintelui turc fără cuiul percutor la armă
Experții ruși pretind că invincibilitatea F-22 a apus. Noile sisteme S-500 ar trebui să fie capabile să detecteze aeronave stealth ale SUA
Forțele speciale române au apărat eroic un punct strategic: 1.000 de insurgenți au atacat în valuri zile întregi. Dezvăluiri din iadul din Afganistan
Interdicţie de circulaţie pe timp de noapte în 31 din cele 34 de provincii din Afganistan, din cauza ofensivei talibanilor
Atac cu dronă împotriva unei baze a militarilor americani din Irak
Confruntări armate violente între cele mai importante miliții din Tripoli și din vestul țării
Comandantul Comandamentului Maritim Aliat a apreciat Forțele Navale Române pentru măsurile de consolidare a posturii NATO
Vehiculul blindat Ajax, prea zgomotos şi prea lent pentru gustul armatei britanice. Înalţi oficiali militari urmează să fie traşi la răspundere
Batalionul 84 Asigurare Date, tehnici de supraviețuire în condiții grele și de izolare în Vrancea
Noi discuții SUA - Rusia la Geneva. Tema: ”măsuri de control al armelor şi de reducere a riscurilor"
Venezuela denunţă o ''încălcare a spaţiului său aerian'' de către un avion C-17 american
Talibanii distrug infrastructura din Afganistan
Un site media rusesc, care a colaborat la multe anchete cu Bellingcat, declarat "agent străin"
Delegațiile afgane se vor reîntâlni la Doha pentru un acord de încetare a focului. Rusia și Turcia par a negocia mai bine cu talibanii decât cu guvernul afgan
Bombardament aerian israelian, dejucat de sistemele rusești Buk-M2E din Siria
Kievul protestează față de decizia Rusiei de a-i atrage pe locuitorii din Donbas în alegerile pentru Dumă
US Marine Corps are nevoie de 500 de noi vehicule de recunoaștere. Textron Systems propune vehiculul 6x6 Cottonmouth
Noul Parlament al Republicii Moldova, convocat luni, după semnarea decretului prezidenţial şi validarea rezultatelor scrutinului
Regimul lui Alexandr Lukașenko continuă represiunea opoziției și a jurnaliștilor critici
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro