O soluție mai ieftină pentru România: O flotilă de drone, pe modelul inventat de Ucraina. ”Au trecut ani de când le spun prietenilor din Marina română să investească în drone”
Miercuri, serviciul secret ucrainean SBU a publicat imagini cu ambarcațiunile sale fără pilot, denumite ”Sea Baby”, care au fost folosite în atacurile de pe podul Kerci. Potrivit șefului SBU, acestea au fost folosite și pentru atacuri asupra navei de desant Olenegorsky Gornyak, dar și în acțiunea care a vizat petrolierul SIG, care transporta combustibil pentru nevoile Armatei ruse, spun ucrainenii.
Pe baza imaginilor, expertul H. Sutton a remarcă faptul că este o dronă cu o nouă formă de fuzelaj și menționează câteva îmbunătățiri.
Șeful serviciului de informații ucrainene, Vasil Malyuk, a declarat miercuri că drona maritimă care a lovit Podul Kerci este rezultatul a mai multor luni de muncă și că este o invenție a SBU.
Sursă: SBU, Captură video
Sea Baby are o nouă formă de carenă, cu prova înălțată, similară unei bărci de pescuit. Mult mai important, ceea ce nu s-a văzut încă, este că poate fi echipat cu un focos special. Rapoartele estimează greutatea focosului la 860 kg, ceea ce este mult mai mult decât modelele mai vechi, explică Sutton pe site-ul său.
În prima treime a carenei este montat un dispozitiv electro-optic folosit pentru ghidarea navei. În spatele acestuia, în zona mediană a navei, se poate monta un radar sau un dispozitiv de comunicare. Nu este clar din filmare ce sistem de comunicare este folosit, însă pentru ambarcațiunile mai vechi fără pilot pare să fi fost sistemul Starlink.
Sutton remarcă, de asemenea, containerele montate lateral, folosite ca rezervoare suplimentare de combustibil. Potrivit lui Suton, designul arată un efort de a face barca capabilă să navigheze la viteză mare, să fie joasă și să aibă o semnătură radar cât mai mică.
Ar putea România să dezvolte drone maritime capabile să facă față navelor militare ruse?
Dronă militară ucraineană / Foto: SBU
Cât de tehnologizată este Marina Română, a văzut o țară întreagă pe 15 august, la parada navală de la Constanța.
Printre perdelele dense de fum negru, care erau ”lansate” de navele Marinei militare române, defilarea navelor militare nu prea a arătat că România poate rezista mai mult de câteva ore în fața unui atac rusesc.
Cu programul corvetelor aflat în același punct ca acum 7 ani, România nu are prea multe variante pentru a-și înzestra Flota de la Marea Neagră.
Una dintre alternative ar fi cumpărarea de nave deja construite, dar asta înseamnă câștig zero pentru economia și industria românească de profil.
O variantă de luat în calcul ar putea fi demararea rapidă a unui program de dezvoltare a dronelor maritime, similar cu cel al Ucrainei (eventual, beneficiind și de pe urma experienței acumulate de vecinii noștri).
Același lucru l-a subliniat, într-un interviu acordat Digi24, gen. Ben Hodges, care avertizează că România trebuie să se grăbească și să decidă dacă investește în drone maritime, o alternativă mult mai rapid de realizat și mai ieftină decât navele de război.
” Au trecut ani de când îi încurajez pe prietenii mei din Marina militară română să investească în drone marine (UMV-uri - n.r.). Uitați-vă ce au făcut ucrainenii cu astfel de UMV-uri, ambarcațiuni dirijate de la distanță care pot lovi nave și poduri. Sunt utile pentru descoperirea submarinelor sau minelor”, a spus generalul american.
Ucraina a lansat noi imagini ale atacului cu dronele folosite la podul Kerci
SBU a publicat pe site-ul său o fotografie care arată cinci dintre aceste bărci, dar care nu au încă echipamentul electro-optic instalat, se vede doar structura tip ”U” de care se atașează echipamentele. De asemenea, dronele prezentate nu au montate nici rezervoarele laterale.
Din fotografie reiese că primele două drone diferă ușor față de celelalte prin proeminența de pe laterala stângă a punții din față. Cu toate acestea, se pare că au fost create într-o singură serie, deoarece sunt pulverizate cu același camuflaj în două nuanțe de gri.
”Sea Baby” se deosebește nu numai de ambarcațiunile fără pilot din prima generație utilizate anul trecut în primele atacuri asupra Sevastopolului, ci și de dronele ”Magura V5” folosite în atacurile de la Sevastopol din 22 martie și 16 iulie și asupra navelor ”Ivan Khurs” din 24 mai și ”Priazovie” din 11 iunie, mai arată analiza lui Sutton.
Se pare că vorbim de o evoluție a dronelor maritime, așa cum remarca și expertul britanic în drone Steve Wrigt, care consideră că noile navel fără pilot vor fi adaptate mai multor tipuri de misiuni. „Le poți adapta la misiune”, spunea acesta pentru revista Newsweek.
Atacurile asupra petrolierului SIG și a navei Olenegorsky Gornyak, care transportau echipamente în Crimeea, au confirmat acest lucru. În plus, ei au arătat că Ucraina poate efectua atacuri chiar și la distanțe mai mari, în partea de est a Mării Negre.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News