Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
O triplă prezență americană în Europa
Strategica
Data publicării:
La doar zile de când G-7 de la Biarritz a avut loc, iată că SUA se întorc din nou. Vicepreședintele SUA Pence, în Polonia, Secretarul de Stat Pompeo vizitează o serie de țări europene iar Secretarul Apărării Mark Esper și el, din 2 Septembrie în drum spre vechiul continent. Iată o triplă prezență care presupune o agendă serioasă, multilaterală dar cu aceleași teme: locul american în evoluțiile europene și globale.
EXCLUSIV

Noua ofensivă SUA trebuia condusă de către însuși președintele Trump, prin deschiderea poloneză, dar violența uraganului Dorian a impus prezența sa în Biroul Oval. Pence a preluat torța și avioanele au început să zboare peste Atlantic.

Cu Air Force 2, vicepreședintele Mike Pence a zburat în Polonia pentru o serie de întâlniri menite să consolideze colaborarea dintre cele două țări. Liderii americani fac adesea tot posibilul pentru a evita vizitarea țărilor care intră în perioade electorale. Cu toate acestea, în cazul Poloniei această cutumă americană a fost încălcată. Simetrie la vizita lui Iohannis la Casa Albă şi ea întâmplată cu doar două luni înainte de alegerile prezidențiale de la București.

Cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare poloneze din octombrie, la doar trei luni de la găzduirea fastuoasă a președintelui polonez Andrzej Duda la Casa Albă, președintele Trump și-a a trimis vicepreședintele pentru a-l reprezenta astăzi la Varșovia, care comemorează 80 de ani de la începerea celui de-al Doilea Război Mondial, eveniment care a dus la împărțirea acestei țări între Germania şi Uniunea Sovietică.

Astăzi situația este schimbată și extrem de diferită. Polonia a cerut ca un număr semnificativ de trupe americane să fie staționate pe teritoriul ei, propunând finanțarea în comun cu SUA a unei baze militare americane permanente pe teritoriul său. De când Lech Walesa, liderul sindical devenit președintele Poloniei, a făcut prima dată cererea când a venit la Washington în noiembrie 1989, această dorință a fost permanent amânată de către succesivii preşedinţi americani de la Casa Albă, singura preocupare a acestora fiind să nu irite Rusia post sovietică. Se pare că în mandatului lui Donald Trump aceasta îngrijorare nu mai există, iată vizita lui Pence confirmă seriozitatea demersului polonez, în noile condiții de securitate europene.

Pentru a doua oară în ultimele două luni, secretarul apărării al SUA, Mark Esper, va călători în Europa săptămâna aceasta, pentru a continua discuțiile cu aliații NATO despre poziția și prezența Statelor Unite în regiune. Anunțul a fost făcut de același Esper la o întâlnire cu presa de la Pentagon. Nu este clar ce țări vor vizita, dar este sigur că întâlnirile se vor concentra în principal pe pregătirea operațională a NATO, pe misiunea în Afganistan, dar și pe amenințarea adusă de Iran la securitatea Orientului Mijlociu. Aceste probleme au fost deja discutate în cadrul ultimei reuniuni ministeriale a NATO, la care a participat și Esper, numai la câteva zile de la numirea sa de către Donald Trump.

De asemenea, secretarul de stat Mike Pompeo va fi în vechiul continent săptămâna aceasta, deși programul său de călătorie nu este cunoscut exact. Pompeo, probabil în timpul șederii sale în Europa, va putea vorbi cu omologul său francez despre ceea ce se întâmplă în Liban, unde tensiunea dintre Israel și Hezbollah este la apogeu. Însuși premierul libanez Saad Hariri a cerut o intervenție a Statelor Unite și Franței, anunţând că, dacă este nevoie se va deplasa la Paris pentru a vorbi despre această solicitare imperioasă cu Pompeo și cu consilierul diplomatic al președinției franceze, Emmanuel Bonne.

Pentru toți experții în domeniul politicii externe americane această prezenţă masivă a demnitarilor americani de-a lungul și de-a latul Europei nu înseamnă decât pregătirea terenului pentru cele două subiecte de maxim interes de pe ambele maluri ale Atlanticului. Iar acestea se referă la Iran și Rusia. Cum Europa devine din ce în ce mai mult o putere continentală integrată, interesele SUA cu privire la cele două subiecte trebuie apărate și, dacă se poate, coordonate cu puterea emergentă a Uniunii Europene. UE a declarat deseori că se află pe poziții diametral opuse în aceste două dosare, având chiar politici directe de sprijin a Iranului împotriva Israel şi Siria sau de reprimirea a Rusiei în Consiliul European. Momentele delicate deci trebuie rezolvate la nivel înalt iar tripleta americană asta va încerca să facă, fără a recunoaște încă influența birocrației ilegale de la Bruxelles.

Întrebarea iraniană

În vizita sa în Europa, Esper va vorbi cu siguranță cu omologii săi, subliniind cu siguranță și în continuare amenințarea reală produsă de Iran, dar va evidenția, de asemenea, eforturile diplomatice în curs de a încerca să găsească un nou acord cu Teheranul pentru a pune capăt provocărilor din ce în ce mai sângeroase iraniene și pentru a asigura pacea și stabilitatea în zonă. Secretarul apărării se va concentra asupra operațiunii Sentinel, care a devenit recent pe deplin operațională și la care participă Regatul Unit, Australia și Bahrain. Operațiunea Sentinel este detestată e către europeni, pentru că le încurcă micile coterii pro iraniene la Bruxelles. Obiectivul este aderarea unui număr mai mare de țări la misiune, încercând să le implice mai presus de toate pe cele care au un interes direct în asigurarea libertății de navigație în Golful Persic, unde amenințarea adusă de Iran pentru petroliere este foarte ridicat. Lupta SUA împotriva guvernului din Teheran este la ordinea de zi și crește în importanță, chiar mai mult decât stările conflictuale cu China sau Rusia. Motivul este de natură economică, deoarece Iranul este unul dintre principalii producători de petrol la scară globală, iar politicile sale agresive din Golful Oman devine amenințătoare pentru prețul barilului de petrol.

Amenințarea rusă

Cealaltă amenințare majoră percepută de Statele Unite, de data aceasta și de Europa, dar nu la intensitatea americană, este cea provenită din mișcările militare și para militare organizate de către Rusia. Temerea americană este sporită și de finalul Tratatului INF, în urma încălcării clauzelor care interziceau dezvoltarea și producerea de rachete balistice cu rază intermediară (IRBM) de către Moscova. Intrarea în serviciu a noilor rachete rusești Nova 9M729 este îngrijorătoare deoarece, potrivit celor declarate de Esper acestea ar urma să vizeze potențiale obiective pe solul european. Din acest motiv, celălalt obiectiv al călătoriei lui Esper va fi găsirea unei soluții care să asigure apărarea și securitatea împotriva rachetelor cu acțiune medie şi lungă.

SUA consideră că această amenințare a devenit reală mai ales la adresa țărilor din Europa de Est. Secretarul Apărării va avea, de asemenea, o sarcină mai complicată în diferitele întâlniri pe sol european, care constă în a convinge țărilor aliate să se deschidă către o reintegrare a Rusiei în rândurile marilor puteri globale. Poziție exprimată de Donald Trump în timpul ultimului summit G7 de la Biarritz va fi un punct sensibil atât pentru toți cei trei demnitari americani. Pence, Pompeo și Esper vor avea destule momente dificile în a explica pe de o parte dorința de expansiune a pozițiilor americane în Europa, în paralel cu deschiderea unei punți duble pentru Rusia, considerată amenințare tocmai la adresa acestor poziții americane.

Pentru a obține ceea ce ar fi un succes pentru stabilitatea globală, Statele Unite trebuie să convingă țările din Europa de Est că reducându-și prezența militară în vestul continentului, dar progresând în est, echilibru în fața amenințărilor Rusiei va fi menținut. Dacă nu cumva Polonia va fi piatra unghiulară a menținerii unui echilibru dintre creșterea influenței Rusiei pentru a diminua virulența antiamericană a elitelor neoficiale de la Bruxelles. Un joc fin și subtil, dar o sarcină dificilă pentru orice administrație americană în viitor. Joc geostrategic și politic care ar putea dura mult timp de acum înainte. Iar Polonia și România sunt linia de front.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Joc de război: NATO ar câștiga posibilul conflict cu Rusia, iar frontul decisiv ar fi cerul Europei de Est 
Șeful diplomației turce afirmă că războiul din Ucraina ar putea fi încheiat până la sfârșitul anului: “Atât Rusia, cât și Ucraina își doresc încetarea focului”  
De ce e mai bine să descurajezi Rusia înainte să atace: Ucraina cheltuie în patru luni bugetul de anul trecut al României pentru apărare
Războiul hibrid al Beijingului: Cum încearcă China să paralizeze Taiwanul prin atacuri asupra infrastructurii critice?
De la 2% la 3,5% (sau 5%): Dincolo de politică, cât de mult este Europa pregătită să plătească pentru NATO?
UE publică Strategia pentru Securitate la Marea Neagră. Obiective majore: Dezvoltarea coridoarelor de mobilitate militară și protecția platformelor energetice precum Neptun Deep
Planeta în trei culori: Visul lui Trump despre o lume împărțită cu Rusia și China
Europa intensifică ajutorul militar acordat Ucrainei, în timp ce Rusia respinge încetarea focului și se pregătește pentru ,,ofensiva de vară''
“Pentru reducerea tensiunilor din regiune”: Belarus a anunțat mutarea locurilor de desfășurare a exercițiului “Vest-2025” de la granițele occidentale în interiorul țării
Primul contact la vârful Washingtonului: Președintele Nicușor Dan, convorbire telefonică cu Donald Trump
Pacea, tot mai departe: Rusia îşi intensifică presiunea militară asupra Ucrainei, atacurile cu dronele fiind tot mai puternice
Oficiali militari taiwanezi: China este capabilă de a transforma exercițiile militare într-o invazie
Războiul dronelor: Armata britanică stabilește un nou standard de luptă bazat pe ,,strategia 20-40-40'', cu 80% sisteme autonome pe câmpul de luptă
Forţele Armate Ucrainene, liber la lovit teritoriul Rusiei cu rachete occidentale: Nu mai există restricții privind raza de acțiune a armelor livrate
Tancuri, Obuze și Demografie: De ce pierderile imense nu opresc ,,mașina de război'' a Rusiei pe frontul din Ucraina
Vedeta exercițiului Swift Response 25: Desfăşurarea sistemului HIMARS, un semnal de forță arătat de NATO în Nordul îndepărtat și în statele baltice
Liderii Forțelor Aeriene ale SUA îndeamnă la o schimbare tactică radicală: Accentul se pune pe aeronavele F-47 și B-21 pentru a contracara amenințările Chinei
Trupele rusești au început să folosească frecvent pe frontul din Ucraina strategia așa-numitei “triple sufocări”, ce produce câștiguri teritoriale lente dar constante
Securitatea europeană sub lupă: Între agresiunea rusă și reechilibrarea domeniului apărării, ce este de făcut pentru un NATO mai puternic?
Războiul viitorului se va duce pe inteligența artificială. Iar cel mai important front de luptă al AI va fi protejarea sistemelor împotriva deturnării
Armata americană și-ar putea schimba strategia? SUA iau în considerare repoziționarea forțelor din Indo Pacific. Coreea de Sud afirmă că nu a purtat discuții legate de acest subiect
Pentagonul avertizează că rușii au pus rachete aer-aer cu focoase nucleare pe avioane MiG-31 și Su-35. Cât de eficiente ar fi împotriva unor ținte aeriene
Ucraina propune integrarea armatei sale în sistemul de apărare al U.E: Armata ucraineană are toată experiența necesară pentru acest lucru
Nevoia unei schimbări de paradigme la nivelul strategiei militare a Ucrainei. Generalul Zaluzhnîi: Să nu mai credem într-un miracol, iluzia granițelor din 1991 trebuie abandonată
Răspuns la amenințarea rusă asupra flancului estic al NATO: Germania staționează permanent câteva mii de militari în Lituania (Foto/Video)
Noua strategie a Rusiei: Dronele cu fibră optică țintesc armamentul crucial al Ucrainei (Video). Un sistem HIMARS a fost distrus pe front
Generalul Ben Hodges avertizează România: Portul Constanța, țintă sigură în cazul unui atac rusesc asupra NATO
B61-13, bomba nucleară finalizată de SUA cu un an mai devreme, va fi utilizată exclusiv de bombardierul de generația a 6-a B-21 Raider
Șeful Armatei Române, generalul Vlad: "Pericole constante de la Rusia" – De la Spoofing GPS la mine plutitoare în Marea Neagră
Nicușor Dan la Black Sea Forum: Eu văd România consolidată intern şi mai activă pe plan extern în UE și NATO

Ştiri Recomandate

Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm
Chinezii se laudă cu o nouă bombă, despre care se presupune că poate provoca pene de curent după impact
”În trei luni, situația s-ar putea schimba radical”. Ucraina are pe masă o soluție la problema Shahed
Va fi aruncată în luptă „Furnica” ucraineană. Noua dronă terestră Muraha va ajunge în premieră pe front
Ședință CSAT. Pacea în Ucraina trebuie să excludă ferm încercările Rusiei de redivizare a Europei în sfere de influență
Rușii au avansat cu 50.000 de soldați în regiunea Sumî. Cum se face că apărarea ucraineană nu a fost pregătită?
Iranienii se întorc la Fordow, arată imaginile din satelit
Spionaj, cipuri și un război tehnologic: Statele Unite acuză DeepSeek că a devenit un instrument AI în mâna armatei chineze
România va avea noi sisteme antiaeriene. Israelienii de la Rafael, câștigătorii licitației pentru SHORAD-VSHORAD?
UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei cu șase luni
Gulag 2.0. Manifestație de solidaritate cu victimele torturii rusești, organizată de comunitatea ucraineană din București
Armatele private ale Rusiei: Grupările paramilitare care activează în Ucraina, factor de instabilitate în regiune şi risc de securitate pentru Kremlin
Iranul renunță la avioanele de luptă rusești. Următoarea oprire: China, pentru „Ucigașul de Rafale” J-10C
Armata SUA vrea lansatoare de rachete autonome: Cum vor schimba noile sisteme de arme fața războiului modern?
,,Cupola de Oțel'' a Turciei are o ,,problemă franceză'': Ankara solicită acces la sistemul european de rachete sol-aer SAMP/T
Marea Britanie trimite Ucrainei 350 de rachete și mai multe lansatoare ,,FrankenSAM''. Fondurile provin din activele rusești înghețate
Morminte în noroi, dezinteres și vandalism: Mormintele soldaților ruși căzuți în războiul împotriva Ucrainei nu reprezintă niciun interes pentru statul rus
Fără J-35A, deocamdată. Deși s-a anunțat spargerea gheții, un aliat al Chinei a negat că e primul stat care a cumpărat „F-35-ul chinezesc”
Ucraina a mai pierdut un F-16: Pilotul a doborât șase ținte rusești, dar din păcate în timpul atacurilor ruse s-a prăbușit și nu a mai avut timp de catapultare
Un misterios avion chinez cu transponderul închis și alte zboruri din Iran spre China ridică o întrebare: Unde e de fapt uraniul îmbogățit al Iranului?
Lavrov: Occidentul nu a învins niciodată în istoria sa Rusia. Azi Occidentul colectiv s-a ridicat din nou împotriva noastră, dar nu ne va învinge nici acum
Mașinile de luptă Puma, despre care se zvonea că ar intra și în „bătălia pentru România” și care au avut la început probleme tehnice cu turela, „salvate” de Bundeswehr
Rusia a dezlănțuit din nou iadul stabilind un record: Zeci de rachete Kh-101 lansate de bombardiere Tu-95, sute de drone și rachete Iskander au fost lansate spre Ucraina din mai multe direcții
În cimitirul de tancuri din Ucraina: TOP 3 cele mai „îngropate” tancuri ale Rusiei, inclusiv „imbatabilul” T-90, cel mai performant tanc rus
Israelul a ordonat palestinienilor să evacueze zone din nordul Fâșiei Gaza înainte de intensificarea operațiunilor împotriva grupării teroriste Hamas
Kaan e un avion de viitor cu o altă menire, dar F-35 e palpabil: Cum ar putea Turcia reveni la F-35. Rămâne problema mărului otrăvit al Rusiei
Ivan pățitul: De teama Ucrainei, rușii își construiesc hangare speciale pentru a-și proteja „perlele rare”: Avioanele Su-57
B-2 Spirit, imagine concept. Photo source: NamuWiki
EXCLUSIV
Momentul în care Israelul a atacat nu a fost întâmplător: Zidul destructurat ce oferea Iranului adâncime strategică și paradoxul bombardierelor SUA B-2 care au lovit Iranul
Trump spune că nu va tolera continuarea procesului pentru corupție împotriva lui Benjamin Netanyahu, premierul Israelului
Ziua și provocarea: Un avion rus de spionaj Il-20 a decolat din Kaliningrad și s-a îndreptat spre Germania. Două Eurofighter germane au fost ridicate de la sol
Aflat pe final de mandat, președintele polonez Duda s-a dus la Kiev într-o vizită de adio unde a fost decorat de Zelenski
Continuă seria neagră pentru ruși: Patru Su-34 au fost lovite de drone ucrainene cu rază lungă de acțiune
pixel