O victorie a Rusiei pe frontul din Ucraina poate avea repercusiuni majore asupra securității europene
Încetarea fluxului de ajutoare militare americane și europene către Ucraina ar afecta atât de mult efortul de război al Kievului, încât o "cucerire" a Ucrainei de către Rusia este "aproape imposibil" să nu aibă loc, potrivit unui important think tank militar american.
Trupe pro-ruse în apropiere de Mariupol, Ucraina, 20 aprilie 2022.
Un raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), publicat joi, afirmă că o victorie a Rusiei ar putea avea, de asemenea, repercusiuni profunde asupra securității europene, conducând "o armată rusă înfrântă, dar triumfătoare, mai aproape de granița cu NATO, care se întinde de la Marea Neagră până la Oceanul Arctic".
Bazându-se pe informaţiile serviciilor secrete americane care estimează că 90% din efectivele militare ale armatei ruse ruse care au intrat în Ucraina la începutul războiului din februarie 2022 au fost distruse, raportul explică faptul că încă acele grele "pierderi de efective" înregistrate de partea rusă au fost înlocuite. Între timp, Moscova se bucură de un nou succes pe plan industrial, accelerând producția de armament "pentru a-și reface pierderile materiale într-un ritm mult mai rapid decât îi permitea capacitatea de dinainte de război".
O victorie rusă ar aduce cu ea o armată rusă mult mai puternică, întărită de experiența considerabilă în luptă în Ucraina și "considerabil mai mare" decât cea a forței stabilite înainte de război.
În plus, autorii analizei publicate pentru ISW se așteaptă că economia Rusiei "să își revină treptat, pe măsură ce sancțiunile se vor eroda inevitabil", iar Moscova va găsi modalități de a le ocoli pe cele rămase în vigoare.
În ciuda avertismentului privind o victorie a Rusiei și a consecințelor acesteia pentru puterile occidentale, raportul arată clar că SUA și celelalte state membre NATO au capacitatea militară de a învinge Moscova, chiar dacă Rusia ar ocupa atât Ucraina, cât și Belarus. Minskul a simpatizat cu cauza rusă pe tot parcursul războiului, aprobând ca avioanele de luptă rusești să fie staționate în bazele sale aeriene pe parcursul conflictului.
Raportul oferă o descriere detaliată a costului ridicat pe care SUA îl vor plăti probabil pentru că "vor permite Rusiei să câștige" în Ucraina, bazat în mare parte pe faptul că Pentagonul va fi forțat să consolideze apărarea și descurajarea împotriva unei amenințări rusești "consolidate".
Aceste posibile scenarii ar trebui să includă "o parte considerabilă" a forțelor terestre americane și "un număr mare" de avioane stealth care să fie desfășurate sau staționate în Europa.
,,Construirea și întreținerea acestor avioane este în mod intrinsec costisitoare, dar provocările legate de fabricarea rapidă a acestora vor forța probabil Statele Unite să facă o alegere teribilă între a păstra suficiente în Asia pentru a apăra Taiwanul și alți aliați asiatici și a descuraja sau a împiedica un atac rusesc asupra unui aliat NATO", susțin analiştii raportului publicat de Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW).
Analiza Institutului pentru Studiul Războiului coincide cu faptul că președintele rus Vladimir Putin și-a reafirmat planurile, în timpul conferinței sale anuale de presă de joi de la Moscova, în ceea ce priveşte o victorie a Rusiei asupra Ucrainei.
"Va fi pace atunci când ne vom atinge obiectivele, acestea nu s-au schimbat", a declarat el presei ruse și străine. "Practic, de-a lungul întregii linii de contact [în Ucraina], forțele noastre armate, ca să mă exprim modest, își îmbunătățesc poziția. Ele se află într-o etapă activă", a precizat Putin.
În altă ordine de idei, au apărut rapoarte potrivit cărora forțele ucrainene folosesc muniție cu moderație din cauza unei penurii îngrijorătoare și în contextul în care la nivelul Congresului SUA se poartă o dispută cu privire la un pachet suplimentar de cheltuieli de 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina.
Pachetul, care face parte dintr-o cerere de buget mai mare de 105 miliarde de dolari care include, de asemenea, fonduri pentru Israel și Indo-Pacific, s-a dovedit a fi un subiect foarte sensibil din punct de vedere politic și a fost blocat anterior de republicani care doresc o reformă mai strictă a imigrației și a securității frontierelor americane. Democrații și Casa Albă au promis că vor găsi o modalitate de a vedea proiectul de lege adoptat pentru a nu bloca ajutorul militar promis Ucrainei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News