Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ofensiva de la Kurshchina, prin ochii generalului Ben Hodges: Ne arată că Ucraina nu va pierde, că Rusia este mult mai slabă decât acum un an
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Ucraina a declarat marți, 7 ianuarie, că trupele sale lansează o nouă ofensivă în regiunea rusă Kursk. Potrivit Reuters, aceasta vine la două zile după ce Rusia a raportat o nouă ofensivă ucraineană în zonă. Marți, Statul Major al Armatei Ucrainene a declarat că trupele sale au lovit un post de comandă rusesc aflat în apropierea satului Belaia din regiunea Kursk.
Duminică, 5 ianuarie 2025, armata ucraineană a început un nou val de atacuri în regiunea Kursk. Surs foto: Colaj 5.ua.
Duminică, 5 ianuarie 2025, armata ucraineană a început un nou val de atacuri în regiunea Kursk. Surs foto: Colaj 5.ua.

Atacul și alte operațiuni recente din regiunea rusă au fost coordonate cu forțele terestre ucrainene, care „lansează în prezent noi operațiuni ofensive” împotriva trupelor ruse, se arată în declarație.

Cu o zi mai devreme, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe X (fostul Twitter) că Ucraina „menține o zonă tampon pe teritoriul Rusiei de cinci luni, distrugând în mod constant potențialul lor militar”.

„În timpul operației Kursk, inamicul a pierdut deja peste 38.000 de soldați numai în această zonă, dintre care aproximativ 15.000 iremediabil”, a declarat Zelenski.

Acesta a subliniat că rușii au fost nevoiți să își desfășoare cele mai puternice unități, inclusiv soldați nord-coreeni, în regiunea Kursk. ”

Este important ca toată această forță să nu poată fi transferată în celelalte zone ale frontului - nici în regiunea Donețk, nici în Sumi, Harkov sau Zaporojie”, a adăugat Zelenski.

Ucraina a cucerit o parte din regiunea Kursk în timpul unei invazii surpriză în august anul trecut și a continuat să dețină o parte din teritoriu timp de cinci luni, în ciuda unor pierderi de teritorii.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul la Washington, a confirmat într-un raport din 6 ianuarie că „forțele ucrainene au realizat recent un avans tactic” în regiunea Kursk.

„Imaginile rezultate în urma generalizării publicate la 5 și 6 ianuarie arată că forțele ucrainene au avansat recent în sudul Berdin, centrul Russkoye Porichye și centrul Novosotnitskoye (toate la nord-est de Suzha)”, au scris analiștii ISW în raportul lor.

Citând date de la Ministerul rus al Apărării (MoD) și bloggeri militari ruși, experții raportează că trupele ruse au respins mai multe atacuri ucrainene, inclusiv lângă Berdin și lângă Novosotnitske.

Potrivit ISW, intensificarea operațiunilor ofensive ucrainene în regiunea Kursk ar putea fi etapa inițială a unei operațiuni ucrainene concertate în regiunea Kursk sau în altă parte în teatru. Însă experții se abțin de la a face predicții în acest moment.

Potrivit Reuters, Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că Kievul a lansat un nou contraatac. Ulterior, armata rusă a eliminat orice referire la un nou atac într-o declarație pe Telegram, fără explicații, înlocuind fraza cu formularea mult mai vagă „operațiuni de luptă”.

 

Putin nu poate elimina punctul de sprijin al forțelor armate ucrainene în interiorul Rusiei


Vorbind pentru Voice of America, generalul în retragere al armatei americane Ben Hodges a declarat că este „impresionant” faptul că trupele ucrainene au menținut capul de pod de la Kursk din august și că Ucraina a fost capabilă să construiască noi forțe și să pregătească o nouă ofensivă fără ca Rusia să observe.

„Aceasta îmi spune că forțele ucrainene au devenit și mai experimentate și mai capabile să folosească războiul electronic și ceea ce numim securitate operațională”, a declarat Hodges într-un scurt interviu acordat biroului ucrainean al Voice of America.

Potrivit expertului militar, ofensiva creează, de asemenea, o presiune politică asupra președintelui rus Vladimir Putin, care „a încercat să ignore” ofensiva ucraineană în august și apoi a declarat de două ori că aceasta trebuie să fie eliminată până la 1 octombrie sau 1 ianuarie.

„Evident, nu au reușit. Și astfel el are o dilemă reală că forțele sale nu sunt capabile să elimine complet acest cap de pod al forțelor armate ucrainene în interiorul Rusiei”, a spus Hodges.

De asemenea, potrivit lui Hodges, ofensiva ucraineană perturbă planurile Rusiei de a păstra teritoriile ucrainene confiscate în timpul negocierilor viitoare, afirmând că „punctul de plecare este ceea ce se află acum pe teren, aceste lucruri sunt înregistrate”.

„Nu cred că Rusia ar fi de acord ca Ucraina să păstreze o parte din regiunea Kursk. Deci, pentru mine, acest lucru evidențiază adevărata strălucire a statului major ucrainean în lansarea acestei contraofensive în august”, a declarat Hodges.

Generalul american crede că acest lucru a oferit Ucrainei o pârghie importantă de influență „la cel mai inalt nivel”. De asemenea, ar trebui să contribuie la schimbarea narațiunii conform căreia „Rusia va câștiga în mod inevitabil, într-un fel sau altul, și Ucraina nu poate face nimic pentru a-i opri”.

Potrivit lui Hodges, operațiunea Kursk ar trebui să demonstreze că Ucraina nu pierde și că Rusia se află de fapt într-o poziție mult mai slabă decât acum un an.

Estimările occidentale și ucrainene sugerează că Rusia nu dispune de forțe proprii la Kursk și a adus aproximativ 11 000 de soldați de la aliatul său, Coreea de Nord.

Atât Ucraina, cât și Statele Unite reclamă un număr mare de victime, secretarul de stat american Antony Blinken estimând luni la peste 1.000 numărul nord-coreenilor uciși sau răniți.

Reutes adaugă că escaladarea luptelor în regiunea Kursk vine într-un moment critic pentru Ucraina, în timp ce trupele sale încearcă să respingă ofensiva Rusiei în est.

„Preluarea și păstrarea unei bucăți de teritoriu rusesc în regiunea Kursk a oferit Ucrainei o monedă de schimb în potențialele discuții de pace, în timp ce ambele părți se luptă să-și îmbunătățească pozițiile pe câmpul de luptă înainte ca Donald Trump să se întoarcă la Casa Albă”, notează Reuters.

Președintele ales al SUA, care va depune jurământul pe 20 ianuarie, a declarat în repetate rânduri că va pune capăt rapid războiului de aproape trei ani, dar nu a spus cum.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Cele două blocuri ale celui de-al treilea război mondial: Ce țări s-ar așeza în spatele SUA vs. Rusia și China dacă mâine ar începe un război mondial
Ceremonie de schimbare a comenzii la scutul antirachetă de la Deveselu: Această facilitate terestră de apărare antirachetă oferă stabilitate ridicată întregii apărări a NATO
Fără nici cea mai mică ezitare, Ucraina continuă atacarea peninsulei Crimeea: Mai multe lansatoare ale unor sisteme ruseşti de rachete S-400 au fost distruse (Foto)
Armata României, defilând în timpul paradei militare cu ocazia Zilei Naționale. Foto: Forțele Terestre Române
EXCLUSIV
România nu intră în război
O nouă amenințare pentru Europa și Ucraina: Rusia, plan pentru amplasarea rachetei balistice Oreshnik în Belarus până în 2025
Rusia își repoziționează forțele din bazele militare din Siria, pe fondul atacului rebelilor sirieni: Sistemele de rachete S-400 și Tor au fost relocate urgent (Foto/Video)
Canada va consolida cooperarea cu SUA în Arctica pe fondul amenințărilor în creștere ale Rusiei
Pentagonul dă undă verde inițiativei strategice de combatere a dronelor în contextul unei amenințări considerate urgente
Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România (2019-2021)
EXCLUSIV
Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA: România, scoasă din prăpastie în ultimul moment. Cei care sunt în spatele atacului rus trebuie aduși în fața justiției
Acţiunile de război hibrid derulate de Rusia împotriva României, determină Polonia să ia măsuri suplimentare: Aliații NATO sunt îndemnaţi să abordeze mai serios dezinformarea rusă din Europa de Est
Garanții de securitate NATO pentru Ucraina: Cum și de ce Kievul și-a schimbat poziția în relațiile cu Alianța
Dacă vrem pace în Ucraina, militarii ucraineni ar trebui să fie bine echipaţi pentru a se impune pe câmpul de luptă și la masa negocierilor
Statele Unite, ingrijorate de implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze alegerile din România
Pentru a menține capacitățile de descurajare, statele membre NATO trebuie să cheltuiască pe viitor peste 2% din PIB pentru apărare
Ucraina are nevoie de garanții de securitate credibile, nu de impunerea unui conflict înghețat
Rusia este pusă în faţa celui mai negru scenariu: Riscă să piardă resursele navale aflate în trei regiuni în același timp
Ucraina a cerut din nou o invitație de a se alătura NATO: Apartenența la organizație, „singura garanție reală a securității” și „un mijloc de descurajare'' pentru continuarea agresiunii ruse
Războiul din Ucraina trebuie să se încheie într-un mod care să răspundă aspirațiilor poporului ucrainean. Ce sugestie are fostul secretar general al NATO?
Mișcarea îndrăzneață a Norvegiei: Avioanele de luptă F-35 și sistemele de apărare aeriană se îndreaptă spre Polonia pentru consolidarea flancului estic al NATO
Mișcări interesante pe Frontul de Sud: Rușii s-ar pregăti să forțeze Niprul pe mai multe direcții. Ucraina pregătește contracararea planului
SUA vor să încetinească avântul Chinei în dezvoltarea AI pentru domeniul militar: Restricții pentru 140 de producători chinezi de cipuri
U.E are voință politică pentru a sprijini Ucraina. În 2025, uniunea va transfera lunar Ucrainei 1,5 miliarde de euro
U.S. Marine îşi consolidează infrastructura militară în Pacific pentru un eventual conflict militar: Sistemul NMESIS, pregatit pentru a ataca ținte ostile
În următoarele 50 de zile, SUA vor face totul pentru a oferi Ucrainei toate instrumentele posibile și pentru a-și consolida poziția pe câmpul de luptă
Acordul ,,Icebreaker'', semnat de Statele Unite, Canada și Finlanda, vrea să submineze dominația Rusiei în Arctica
Institutul american pentru Studiul Războiului ne avertizează să fim atenţi la următoarea mişcare a Rusiei: Un serviciu separat de sisteme fără pilot poate apărea în armata rusă
Acum este momentul potrivit pentru a invita Ucraina în NATO: Garanțiile de securitate ar putea pune capăt „fazei fierbinți” a războiului
Final de eră? Franța pierde influența istorică din Africa. Alte două țări africane au cerut închiderea bazelor militare franceze
Arctica, bazele militare estoniene sau Kaliningrad: Posibile scenarii pentru cum ar putea începe Rusia războiului împotriva NATO
Armata rusă, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Apel la istorie pentru România: Neutralitatea, cu Armata Rusiei la porți

Ştiri Recomandate

Turcia își consolidează apărarea cu sistemul Steel Dome și cu dezvoltarea de rachete cu rază lungă de acțiune de 2000 km
SUA vor anunța un ajutor de 500 de milioane de dolari pentru Ucraina: Până la plecarea lui Joe Biden din funcție, aproximativ 80-90% din toate echipamentele promise Kievului vor fi livrate
Proiect inedit: Marea Britanie vrea să pună cap la cap jucători industriali globali pentru a produce o dronă navală de atac rapid destinată în principal Ucrainei
Simple declaraţii sau un angajament direct? Trump refuză să excludă utilizarea forței militare pentru a prelua controlul Groenlandei și Canalului Panama
Ofensiva de la Kurshchina, prin ochii generalului Ben Hodges: Ne arată că Ucraina nu va pierde, că Rusia este mult mai slabă decât acum un an
Israelul trebuie să se pregătească pentru o posibilă „confruntare directă cu Turcia”: Erdogan a avertizat ca este împotriva oricărei împărțiri a Siriei
Securitate energetică | Fără gaze direct din Golf. Qatarul neagă posibilitatea exportului de gaze naturale către Europa prin Siria și Turcia
U.S. Air Force a primit toate bombele nucleare B61-12 comandate: Tot procesul a durat 17 ani și a costat 9 miliarde de dolari
Neimpresionată de avioanele rivalilor, SUA se întreabă: E oare potrivit designul înlocuitorului F-22? Miza e mare, va fi un singur program de generația a 6-a
Cum vrea Turcia să rezolve conflictul care macină de atât de mult timp Sudanul
Obiectivul României e să crească numărul militarilor din Armată la 100.000. Tîlvăr: Azi numărul celor care intră în Armată e mai mare decât a celor care pleacă
S-a terminat cu cablurile tăiate de ruși. 10 nave de luptă aliate vor „patrula” în Marea Baltică, unde „flota din umbră” a Rusiei a fost foarte activă
Avem tun, dar încă nu tanc: Imagini impresionante cu noul tun ASCALON de 140 mm, în acțiune (Video). Eurotank-ul se lasă însă așteptat
„Armata obligatorie”, un subiect parte a războiului hibrid. Tîlvăr: Au fost folosite imagini cu armament pe care România nu îl are în dotare cu mesajul că „intrăm în război”
Ucraina forțează „pana prostului” pentru bombardierele ruse Tu-95 și Tu-160. Arde adânc în teritoriul rus un depozit de combustibil pentru aviație strategică
Zelenski se dezlănțuie cu cuvinte dure față de modul în care garanții Memorandumului de la Budapesta și-au respectat angajamentul
Trump spune că „înțelege Rusia” când cere ca Ucraina să nu intre în NATO, caz în care Alianța ar fi în pragul Rusiei. Trump cere în schimb 5% din PIB pentru apărare
Ucrainenii au paralizat Brigada 810 Infanterie Marină a Rusiei, a cărui PC a fost lovit chiar pe teritoriul rus. Sunt încă multe semne de întrebare asupra noii ofensive din Kursk
Cele 4 cauze pentru care dronele ucrainene nu pot lovi capitala Rusiei la fel de eficient cum lovesc „shahedurile” ruse Kievul
Trump dă Hamas un ultimatum: Dacă toți ostaticii israelieni nu sunt eliberați din Gaza până pe 20 ianuarie se va dezlănțui iadul asupra Orientului
Ucraina atacă din nou teritoriul rus cu tancuri britanice Challenger 2. Câte Challenger au fost livrate și câte a reușit Rusia să distrugă
S-a stabilit un nou record istoric. Cum a doborât un pilot ucrainean de F-16 șase rachete rusești deși avea la bord doar patru rachete aer-aer
Neînțelegeri în coaliția din Germania: Scholz critică propunerea de a crește cheltuielile de apărare de la 2% la 3.5% din PIB
Noua axă a stabilității europene trece prin Polonia, dar nu și prin România. Radu Carp: Țările cu cap compas clar, Rusia agresor și Ucraina victimă, culeg roadele
Mai au viitor elicopterele de atac? Franța mută inteligent și le integrează într-un singur aparat: Un elicopter Gazelle și o dronă au făcut deja primul pas
Primele efecte ale războiului energetic rus împotriva Moldovei: Zeci de mii de gospodării și apartamente din Transnistria au rămas fără gaz în plină iarnă
În sfârșit rușii pun la treabă noile sisteme S-500 despre care spun că pot doborî F-35. Dar S-500 au și slăbiciuni pe care Ucraina le știe
Un număr uriaș din cele 1.200 de avioane ale Rusiei sunt la finalul ciclului de viață. Pe câte avioane s-ar baza rușii într-un război ipotetic împotriva SUA
A murit liderul extremei drepte franceze Jean-Marie Le Pen, tatăl Marinei Le Pen. Apogeul politic l-a atins în finala prezidențială cu Jacques Chirac (2002)
Zelenski e dispus să negocieze încetarea focului, dar întâi cu Trump. Apoi cu UE și abia în ultimă instanță cu ocupantul rus
Trump spune că e în interesul Canadei să devină al 51-lea stat al SUA pentru a nu fi „complet singură în fața navelor Rusiei și Chinei”
România va doborî drone cu noul sistem ReDrone al Elbit. Ce știm despre ReDrone, sistem conceput pentru lupta împotriva UAV-urilor
pixel