Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ofensiva de la Kurshchina, prin ochii generalului Ben Hodges: Ne arată că Ucraina nu va pierde, că Rusia este mult mai slabă decât acum un an
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Ucraina a declarat marți, 7 ianuarie, că trupele sale lansează o nouă ofensivă în regiunea rusă Kursk. Potrivit Reuters, aceasta vine la două zile după ce Rusia a raportat o nouă ofensivă ucraineană în zonă. Marți, Statul Major al Armatei Ucrainene a declarat că trupele sale au lovit un post de comandă rusesc aflat în apropierea satului Belaia din regiunea Kursk.
Duminică, 5 ianuarie 2025, armata ucraineană a început un nou val de atacuri în regiunea Kursk. Surs foto: Colaj 5.ua.
Duminică, 5 ianuarie 2025, armata ucraineană a început un nou val de atacuri în regiunea Kursk. Surs foto: Colaj 5.ua.

Atacul și alte operațiuni recente din regiunea rusă au fost coordonate cu forțele terestre ucrainene, care „lansează în prezent noi operațiuni ofensive” împotriva trupelor ruse, se arată în declarație.

Cu o zi mai devreme, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe X (fostul Twitter) că Ucraina „menține o zonă tampon pe teritoriul Rusiei de cinci luni, distrugând în mod constant potențialul lor militar”.

„În timpul operației Kursk, inamicul a pierdut deja peste 38.000 de soldați numai în această zonă, dintre care aproximativ 15.000 iremediabil”, a declarat Zelenski.

Acesta a subliniat că rușii au fost nevoiți să își desfășoare cele mai puternice unități, inclusiv soldați nord-coreeni, în regiunea Kursk. ”

Este important ca toată această forță să nu poată fi transferată în celelalte zone ale frontului - nici în regiunea Donețk, nici în Sumi, Harkov sau Zaporojie”, a adăugat Zelenski.

Ucraina a cucerit o parte din regiunea Kursk în timpul unei invazii surpriză în august anul trecut și a continuat să dețină o parte din teritoriu timp de cinci luni, în ciuda unor pierderi de teritorii.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul la Washington, a confirmat într-un raport din 6 ianuarie că „forțele ucrainene au realizat recent un avans tactic” în regiunea Kursk.

„Imaginile rezultate în urma generalizării publicate la 5 și 6 ianuarie arată că forțele ucrainene au avansat recent în sudul Berdin, centrul Russkoye Porichye și centrul Novosotnitskoye (toate la nord-est de Suzha)”, au scris analiștii ISW în raportul lor.

Citând date de la Ministerul rus al Apărării (MoD) și bloggeri militari ruși, experții raportează că trupele ruse au respins mai multe atacuri ucrainene, inclusiv lângă Berdin și lângă Novosotnitske.

Potrivit ISW, intensificarea operațiunilor ofensive ucrainene în regiunea Kursk ar putea fi etapa inițială a unei operațiuni ucrainene concertate în regiunea Kursk sau în altă parte în teatru. Însă experții se abțin de la a face predicții în acest moment.

Potrivit Reuters, Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că Kievul a lansat un nou contraatac. Ulterior, armata rusă a eliminat orice referire la un nou atac într-o declarație pe Telegram, fără explicații, înlocuind fraza cu formularea mult mai vagă „operațiuni de luptă”.

 

Putin nu poate elimina punctul de sprijin al forțelor armate ucrainene în interiorul Rusiei


Vorbind pentru Voice of America, generalul în retragere al armatei americane Ben Hodges a declarat că este „impresionant” faptul că trupele ucrainene au menținut capul de pod de la Kursk din august și că Ucraina a fost capabilă să construiască noi forțe și să pregătească o nouă ofensivă fără ca Rusia să observe.

„Aceasta îmi spune că forțele ucrainene au devenit și mai experimentate și mai capabile să folosească războiul electronic și ceea ce numim securitate operațională”, a declarat Hodges într-un scurt interviu acordat biroului ucrainean al Voice of America.

Potrivit expertului militar, ofensiva creează, de asemenea, o presiune politică asupra președintelui rus Vladimir Putin, care „a încercat să ignore” ofensiva ucraineană în august și apoi a declarat de două ori că aceasta trebuie să fie eliminată până la 1 octombrie sau 1 ianuarie.

„Evident, nu au reușit. Și astfel el are o dilemă reală că forțele sale nu sunt capabile să elimine complet acest cap de pod al forțelor armate ucrainene în interiorul Rusiei”, a spus Hodges.

De asemenea, potrivit lui Hodges, ofensiva ucraineană perturbă planurile Rusiei de a păstra teritoriile ucrainene confiscate în timpul negocierilor viitoare, afirmând că „punctul de plecare este ceea ce se află acum pe teren, aceste lucruri sunt înregistrate”.

„Nu cred că Rusia ar fi de acord ca Ucraina să păstreze o parte din regiunea Kursk. Deci, pentru mine, acest lucru evidențiază adevărata strălucire a statului major ucrainean în lansarea acestei contraofensive în august”, a declarat Hodges.

Generalul american crede că acest lucru a oferit Ucrainei o pârghie importantă de influență „la cel mai inalt nivel”. De asemenea, ar trebui să contribuie la schimbarea narațiunii conform căreia „Rusia va câștiga în mod inevitabil, într-un fel sau altul, și Ucraina nu poate face nimic pentru a-i opri”.

Potrivit lui Hodges, operațiunea Kursk ar trebui să demonstreze că Ucraina nu pierde și că Rusia se află de fapt într-o poziție mult mai slabă decât acum un an.

Estimările occidentale și ucrainene sugerează că Rusia nu dispune de forțe proprii la Kursk și a adus aproximativ 11 000 de soldați de la aliatul său, Coreea de Nord.

Atât Ucraina, cât și Statele Unite reclamă un număr mare de victime, secretarul de stat american Antony Blinken estimând luni la peste 1.000 numărul nord-coreenilor uciși sau răniți.

Reutes adaugă că escaladarea luptelor în regiunea Kursk vine într-un moment critic pentru Ucraina, în timp ce trupele sale încearcă să respingă ofensiva Rusiei în est.

„Preluarea și păstrarea unei bucăți de teritoriu rusesc în regiunea Kursk a oferit Ucrainei o monedă de schimb în potențialele discuții de pace, în timp ce ambele părți se luptă să-și îmbunătățească pozițiile pe câmpul de luptă înainte ca Donald Trump să se întoarcă la Casa Albă”, notează Reuters.

Președintele ales al SUA, care va depune jurământul pe 20 ianuarie, a declarat în repetate rânduri că va pune capăt rapid războiului de aproape trei ani, dar nu a spus cum.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Pentru Ucraina discuțiile de pace cu Rusia sunt posibile doar atunci când Moscova va rămâne fără resurse militare: Concesiile făcute ruşilor nu fac decât să le permită să își refacă armata
Putin care a speriat Vestul: Rachetele Oreșnik vor fi produse pe bandă rulantă
Letonia anunță o verificare surpriză a nivelului de pregătire pentru luptă al armatei sale: Dăinuie teama de un posibil atac surpriză al Rusiei
Ucraina ar deţine deja o armă laser capabilă să doboare avioane: Sistemul „Trizub” permite forțelor armate ucrainene să distrugă ținte rusești
„Există un mic progres”. Donald Trump vorbește despre eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina
Ministrul rus al apărării, mesaj alarmist: Rusia trebuie să fie pregătită pentru un război cu NATO în Europa în următorii 10 ani
Infrastructura militară rusă din Cecenia, atacată cu drone cu rază lungă de acțiune (Foto/Video): Forţele lui Kadîrov au fost principala ţinta
O conflagrație mondială e iminentă. Occidentul nu pare pregătit, iar Rusia va ataca punctul cel mai slab: ”Gândiți-vă care sunt vecinii săi non-NATO”, spune un general NATO
Imagine de la parada militară de pe 1 Decembrie 2022 - Ziua Națională a României. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApN)
EXCLUSIV
NATO, la un pas de a pierde cheia de boltă a Europei de sud-est: Odată cu România, s-ar dezintegra întregul Flanc regional al Alianței
Presiune maximă pe Teheran. Trump are în vedere o lovitură preventivă asupra Iranului, bănuit că poate construi o armă nucleară în doar de câteva zile
Nu dați vina pe militari! Divergențele au creat o breșă iar lecția dură a alegerilor trebuie asumată de clasa politică și impune schimbarea mentalității
Pentru Statele Unite, războiul din Ucraina a ajuns să reprezinte o situație mai complicată decât conflictul din Orientul Mijlociu care trebuie să înceteze imediat
Un bilanţ sumbru pe care Rusia nu vrea să-l recunoască: A pierdut mai mult de 500 de militari în Siria, mulți din unități de elită
Forțele Israeliene au atacat baza navală Tartus, unde până recent au fost prezente nave miliare rusești (Foto/Video)
Problemele întâmpinate de Rusia la începutul războiului din Ucraina ar trebui să „îngrijoreze profund” China: Ucrainenii, un exemplu de rezistență și inovație împotriva unui agresor
Norvegia desfășoară avioane F-35 în Polonia pentru a securiza livrările de echipamente militare destinate Ucrainei
În timp ce US Army spune că dependența de F-16 robotizate e ”la secole distanță”, China vrea să fie lider global în AI până în 2030
Cele două blocuri ale celui de-al treilea război mondial: Ce țări s-ar așeza în spatele SUA vs. Rusia și China dacă mâine ar începe un război mondial
Ceremonie de schimbare a comenzii la scutul antirachetă de la Deveselu: Această facilitate terestră de apărare antirachetă oferă stabilitate ridicată întregii apărări a NATO
Fără nici cea mai mică ezitare, Ucraina continuă atacarea peninsulei Crimeea: Mai multe lansatoare ale unor sisteme ruseşti de rachete S-400 au fost distruse (Foto)
Armata României, defilând în timpul paradei militare cu ocazia Zilei Naționale. Foto: Forțele Terestre Române
EXCLUSIV
România nu intră în război
O nouă amenințare pentru Europa și Ucraina: Rusia, plan pentru amplasarea rachetei balistice Oreshnik în Belarus până în 2025
Rusia își repoziționează forțele din bazele militare din Siria, pe fondul atacului rebelilor sirieni: Sistemele de rachete S-400 și Tor au fost relocate urgent (Foto/Video)
Canada va consolida cooperarea cu SUA în Arctica pe fondul amenințărilor în creștere ale Rusiei
Pentagonul dă undă verde inițiativei strategice de combatere a dronelor în contextul unei amenințări considerate urgente
Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România (2019-2021)
EXCLUSIV
Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA: România, scoasă din prăpastie în ultimul moment. Cei care sunt în spatele atacului rus trebuie aduși în fața justiției
Acţiunile de război hibrid derulate de Rusia împotriva României, determină Polonia să ia măsuri suplimentare: Aliații NATO sunt îndemnaţi să abordeze mai serios dezinformarea rusă din Europa de Est
Garanții de securitate NATO pentru Ucraina: Cum și de ce Kievul și-a schimbat poziția în relațiile cu Alianța
Dacă vrem pace în Ucraina, militarii ucraineni ar trebui să fie bine echipaţi pentru a se impune pe câmpul de luptă și la masa negocierilor
Statele Unite, ingrijorate de implicarea Rusiei în activități cibernetice maligne menite să influențeze alegerile din România

Ştiri Recomandate

După dislocarea Rafale în România, Franța se conectează total la Europa: Pentru prima dată tehnicienii avioanelor Rafale vor lucra și pe Eurofighter
Situaţiile disperate, cer măsuri disperate: Ca un tanc M1A1 Abrams să nu ajungă în mâinile ruşilor, ucrainenii l-au distrus cu o dronă (Video)
Polonia, primul membru NATO care e oficial de acord cu propunerea lui Trump: 5% din PIB pentru Apărare
O imagine rară cu momentul în care un avion ucrainean MiG-29 lansează o bombă de tip AASM Hammer asupra unor ținte rusești
Nu era țintă ucraineană. Un “friendly fire” ruso - nord-coreean spune multe despre nivelul și calitatea cooperării militare dintre cele două părți (Video)
Statistici rusești privind atacurile ucrainene din 2024: “Peste 7.300 de drone au atacat ținte din 35 de regiuni ale Rusiei”
Tensiuni între Turcia și Algeria din cauza participării separatiștilor kurzi la conferința Frontului Polisario de la Tinduf
Turcia a „deconectat” sistemul de producție rusă S-400 din rețeaua sa de radare. De la început ar fi putut fi o simplă eroare a echipei de proiectare
Avertisment din partea celor trei state membre NATO care se învecinează cu Rusia: Europa nu este pregătită de o confruntare fără ajutorul SUA
Cehia răspunde declarațiilor lui Trump cu: „Să ne păstrăm calmul”. Președintele Pavel nu crede că 5% din PIB e realist, dar admite că trebuie atins 3%
Cinci scenarii ale războiului din Ucraina, iar renunțarea la teritorii e doar în unul, cel mai „umanist”. Un pont: Nu pariați niciodată împotriva SUA
SUA pregătesc războiul viitorului: Coordonarea trupelor de la sol se va face din spațiu de către „armata de mici sateliți” aflată pe orbite
Israelul nu crede în noua conducere siriană și dorește o zonă de control în Siria cu o adâncime de 60 km
Avioane britanice Eurofighter Typhoon, dislocate la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România. Foto: Royal Air Force
EXCLUSIV
O ofensivă a SUA de la Kogălniceanu în teritoriile Rusiei nu e posibilă nici într-un scenariu de Spielberg. Georgescu e la al doilea delir major în doar câteva zile
Ucraina confirmă că a reușit să captureze doi soldați nord-coreeni care sunt acum interogați de serviciile ucrainene
Turcii au modificat clasa Istanbul: Imaginile cu cea de-a doua fregată trădează un nou sistem de lansare (Video). Rachete mai puternice?
Cum a preluat Elon Musk un fake news grosolan despre România și care e de fapt adevăratul motiv al derapajului lui Musk către extrema dreaptă
Ucraina are visuri mărețe: Avioane F-35. România e în schimb singurul stat din regiune care va avea acces la cel mai performant avion de luptă din lume
Olaf Scholz a fost confirmat drept candidat al SPD pentru un nou mandat de cancelar al Germaniei, în contextul ascensiunii AfD
O navă din „flota din umbră” a Rusiei a rămas în offside și în întuneric, la propriu. Nava a eșuat lângă coasta Germaniei
Donarea sistemului Patriot către Ucraina a fost mișcarea câștigătoare. Detalii despre ce va primi România, o versiune mai performantă, „vârful tehnologic” al Patriot
Rezistența Ucrainei timp de trei ani, prin cifre care siderează: Rusia a lansat 51.000 de bombe de aviație de la începutul invaziei pe scară largă
Un ultim apel la Washington. Zelenski a discutat cu Biden înainte ca acesta din urmă să preda puterea către Trump
Trei ani de război sunt suficienți. Elita politică din Rusia începe să dea semne de oboseală: Starea dominantă de spirit este dezamăgirea.
Dificultăți legate de livrările de echipamente rusești limitează utilizarea de către Serbia a avioanelor MiG-29, a tancurilor T-72 și a altor sisteme de rachete
Inițiativă kurdă de securizare a granițelor din nordul Siriei cu participarea forțelor americane și franceze
Un F-35 a zburat „umăr la umăr” cu un Su-34 (Video). Într-o regiune în care prezența Su-34 rus a ridicat multe semne de întrebare
Gen. (r.) Dănilă: Renunțarea la Războiul Întregului Popor a dus România în cea mai puternică alianță militară din istorie. Alternativa „morții pentru țară”
Eșecurile înregistrate cu brigada ucraineană antrenată în Franța își au rădăcinile în trecutul sovietic al Forțelor Armate ale Ucrainei
Guvernul federal al Statelor Unite tocmai a anunțat oficial că România intră de astăzi în clubul select numit Visa Waiver
Rusia, gata să profite de contextul tensionat cu privire la situația Groenlandei, iar Europa este prudentă în legătură cu declarațiile lui Trump
Burduja: „Nu vom permite intrarea gazelor rusești în România”. Preluarea E.ON de o companie maghiară ar putea fi blocată pe motive de securitate națională
pixel