Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Oferta Bell pentru Armata României: Elicoptere AH-1Z Viper și UH-1Y Venom. Americanii sunt deschiși și la cooperare industrială
12 Martie, 09:16
Joel Best, director Global Business Development Europe la Bell Helicopter, a discutat cu publicația noastră despre oferta americanilor în ceea ce privește elicopterele pentru Armata României. Oferta Bell există iar americanii se angajează ca în cazul în care vor câștiga contractul să efectueze mentenanța în România.
Elicopter de atac AH-1Z Viper, sursă foto: Bell

Joel Best ne-a vorbit despre oferta celor de la Bell - tandemul AH-1Z Viper, elicoptere de atac și UH-1Y Venom, transport. Americanii spun că acesta este marele avantaj al Bell în competiția pentru elicopterele Armatei României: Un elicopter axat pe o misiune specifică va reuși să o îndeplinească mult mai bine decât un multirol care se axează pe mai multe misiuni. Bell amintește de politica ouălor puse într-un singur coș. Americanii amintesc că elicopterele de atac Viper au o capacitate unică de a integra rachete aer-aer.

2. Concept Be... (bell-concept-romania_89360500.jpg)

Foto: Concept elicoptere ale Armatei României, sursă foto: Bell

Bell amintește că acest tandem e folosit cu mare succes de pușcașii marini americani, fiind combat proven. Și, o astfel de achiziție, potrivit reprezentanților Bell, ar aduce și un cost de întreținere mai ieftin în contextul în care aparate de zbor împărtășesc elemente comune.

 

România ar deveni deținător Bell, nu client. Vânzare s-ar face prin Guvernul SUA

 

Totodată, reprezentanții Bell ne-au precizat că în cazul în care decidenții vor alege AH-1Z Viper și UH-1Y Venom, țara noastră va fi deținător al echipamentelor Bell, asemenea Marine Corps, și nu client al companiei. Vânzarea se va face prin Foreign Military Sales (FMS), astfel că vânzătorul va fi Guvernul Statelor Unite ale Americii. Însă când vine vorba de cooperare industrială, cei ce se vor implica vor fi cei de la Bell.

Iar Joel Best dă asigurări că lucrările de mentenanță s-ar face în țara noastră. 

Reprezentantul Bell amintește că în anii 1990 Bell a fost la un pas să producă în România, când s-a încercat o cooperare cu IAR. 

3. UH-1Y Veno... (bell-uh-1y-venom_48417600.jpg)

Foto: UH-1Y Venom, sursă foto: Bell

În ceea ce privește asamblarea, lucrurile sunt complexe și dinamice. Depinde evident de numărul de elicoptere pe care țara noastră le-ar achiziționa. Joel Best ne-a precizat că planul inițial era ca reprezentanții IAR să se deplaseze în SUA să aibă acces la tehnologia de producere a primelor patru elicoptere, apoi americanii să vină să asambleze. Dar, așa cum am precizat, situația e dinamică și depinde de numărul de elicoptere.

Și, se pare că o comandă de 61 de elicoptere ar mulțumi producătorul. Ar fi 24 de elicoptere de atac, 21 multirol și 16 pentru forțele speciale. Bell se află în discuții permanente cu Guvernul, ultima fiind în ianuarie, despre cele 16 pentru Forțele pentru Operațiuni Speciale.

 

Totul depinde de ceea ce vrea România. Bell spune că va continua proiectele în țara noastră indiferent cine va câștiga contractul

 

În concluzie, decizia finală a celor de la Bell în ceea ce privește cooperarea industrială cu firmele din România - americanii precizând că sunt deschiși - depinde de România și de numărul de elicoptere comandate. 

Amintim că în noiembrie 2016, compania americană Bell Helicopter a semnat un memorandum de înţelegere cu IAR-Ghimbav în vederea unei potenţiale colaborări ce ar consta în sprijin tehnic, în caz că România cumpără elicopterul de atac AH-1Z Viper. Americanii dau de înțeles că încă sunt deschiși.

Reprezentanții Bell sunt convinși că nu există „o ofertă mai bună pe masă” în acest moment. Și asta pentru că, transmit cei de la Bell, „suntem singurii care am făcut un studiu de tranziție în numeroase locații, precum Craiova, Brașov sau București”. 

4. -imagine fara descriere- (5993228_39789200.jpg)

Totodată, indiferent de decizia României, americanii ne-au transmis că rămân angajați în proiectele din România. În ceea ce privește oferta de elicoptere pentru MAI (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență), Bell spune că nu au înaintat încă vreo ofertă deoarece așteaptă certificarea noilor elicoptere Bell 525 Relentless.

Trebuie să precizăm că pe lângă Bell, România mai are pe masă oferte pentru elicopterele Armatei din parte Airbus cu H145M și Sikorsky prin PZL Mielec cu Black Hawk.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Hamas a schimbat tactica și țintește Iron Dome. Indiciile duc către un atac plănuit de ani și organizat de Iran
Israelul a fost atacat și dinspre Siria
US Army a dat publicității imagini spectaculoase cu noul binoclu nightvision: Sistemul ENVG-B (Video)
Hamas a lansat un nou atac asupra Israelului
Avioanele franceze de luptă Mirage-2000, prezente în ultima perioadă deasupra Mării Negre, au executat de fapt misiuni de culegere de date
Tancurile israeliene Merkava așteaptă ordinul să invadeze Gaza, premieră în ultimii ani (Video). Rachete, lansate și din Liban
Ministrul apărării naționale s-a întâlnit cu comandantul Forțelor pentru Operații Speciale ale SUA în Europa
Palestinienii anunţă că şase persoane au fost ucise în ciocnirile din Cisiordania cu forţele israeliene
SUA și Cehia pe lista Rusiei cu ”ţările neprietenoase"
Israelul răspunde atacurilor Hamas: 160 de avioane ale IAF au atac poziţiile teroriştilor din Gaza (Foto/Video)
General american: Intenţia exerciţiului Defender Europe 21, care se desfăşoară şi pe teritoriul României, este apărarea în interiorul NATO
Armata SUA a dezvăluit noi detalii despre noul sistem LRHW, dotat cu rachete hipersonice
SUA reiau activitatea consulară în Rusia după ce Moscova a amânat interdicțiile privind angajarea cetățenilor ruși
Forţele americane s-au retras din Kandahar. A doua cea mai mare bază militară a SUA din Afganistan
Nava de patrulare americană Hamilton a ieșit din Marea Neagră după 17 zile petrecute în regiune
Tragere a militarilor Batalionului 228 Apărare Antiaeriană “Piatra Craiului” în Poligonul Capu Midia (Video)
Germania denunţă ”atacurile teroriste” ale Hamas împotriva Israelului
Teroriştii Hamas folosesc o nouă rachetă pentru a lovi Israelul. Un F-16 al IAF a interceptat o dronă kamikaze
Pericol radioactiv în zona fostei Rafinării Astra
Klaus Iohannis a semnat acreditarea a 12 ambasadori români
Fregata Mărășești a efectuat trageri cu sistemele de artilerie de la bord
„Din Patagonia până la Miercurea Ciuc”. Orban cheamă maghiarii din străinătate să se vaccineze în Ungaria
Armata israeliană dă înapoi şi spune că nu a intrat în Fâşia Gaza
Ucraina l-a arestat pe magnatul Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Putin. Acuzaţia: "înaltă trădare" în beneficiul Moscovei
România a pariat bine pe F-16. ”Falconul” e în planurile de viitor ale SUA, în timp ce F-22 va fi retras mai devreme
Aviația militară a Israelului a spulberat un centru de comandă Hamas din Fâșia Gaza (Video)
Zeci de rachete au fost interceptate azi de Iron Dome. Atacul Hamas continuă chiar și în aceste momente
Armenia denunță un atac asupra sa după ce trupele azere au pătruns mai mulți kilometri în teritoriul armean
Întărirea capacității de apărare a Ucrainei împotriva Rusiei poate deveni o prioritate a Occidentului
După violențele din 2014, Franța interzice la Paris manifestații după escaladarea luptelor între Israel și Hamas
Republicanii îi cer lui Biden să stopeze negocierile cu Iranul, acuzând Teheranul de finanțarea atacul împotriva Israelului
Israelul plănuiește un atac terestru în Gaza
Kosovo și armata proprie. Serbia: O mare putere va propune retragerea misiunilor internaționale. O decizie „catastrofală”
După ce Dodon și comuniștii au creat un bloc comun, Rusia condamnă SUA și Occidentul pentru ingerință în alegerile din R. Moldova
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro