Un fost emisar american susține că Washingtonul 'nu are un plan' pentru perioada de după retragerea trupelor americane.
Statele Unite ale Americii (SUA) nu au un plan pentru Siria la momentul în care pun în aplicare ordinul preşedintelui Donald Trump de retragere a trupelor americane, a afirmat duminică fostul trimis special american pentru coaliţia internaţională antijihadistă, Brett McGurk, informează luni AFP. 'Nu există un plan pentru ceea ce urmează', ceea ce majorează riscurile pentru trupele americane de la faţa locului, a declarat McGurk, care a demisionat din funcţie în decembrie, după anunţul privind retragerea americană din Siria.
El a făcut aceste declaraţii într-un interviu pentru postul CBS, după un atac sinucigaş care s-a soldat miercuri cu 19 morţi, printre care patru americani, la Manbij, în nordul Siriei, oraş aflat sub controlul combatanţilor kurzi susţinuţi de militari americani. Atentatul a fost revendicat de gruparea Stat Islamic (SI), fiind cel mai sângeros atac împotriva trupelor americane după desfăşurarea lor în Siria, în 2014.
Donald Trump a ordonat luna trecută retragerea celor circa 2.000 de militari americani prezenţi în Siria. Această măsură a fost urmată de demisia ministrului american al apărării Jim Mattis şi de cea a lui Brett McGurk, care şi-au exprimat dezacordul cu această decizie. Înalţi responsabili americani au făcut de atunci declaraţii contradictorii cu privire la intenţiile Washingtonului, însă Pentagonul a anunţat că retragerea a început, chiar dacă nu se cunoaşte cât timp va dura aceasta înainte de a se încheia. 'Preşedintele a fost clar, plecăm. Iar aceasta înseamnă că trupele noastre trebuie să aibă în mod clar o misiune: să se retragă şi să se retragă în siguranţă', a spus McGurk. Însă 'în acest moment nu avem un plan', a adăugat el, subliniind că 'aceasta sporeşte vulnerabilitatea' trupelor americane. 'Aceasta sporeşte riscurile pentru oamenii noştri pe teren în Siria şi lasă deschis spaţiul pentru SI', a atenţionat fostul emisar american.
Brett McGurk a opinat că un asemenea partener precum Turcia, aliată a Washingtonului în cadrul NATO, nu este în măsură să înlocuiască SUA, după cum asigură Ankara. 'Nu este realist', a afirmat el, apreciind că este dificil să retragi trupele şi în acelaşi timp să cauţi o formulă pentru a le înlocui cu un alt partener din cadrul coaliţiei antijihadiste. 'Nu este un plan viabil', a insistat McGurk. Într-un articol publicat la 18 ianuarie în The Washington Post, Brett McGurk a afirmat că Turcia nu are singură mijloacele militare pentru un astfel de rol. Donald Trump şi-a justificat decizia privind retragerea trupelor americane prin faptul că SI a fost învinsă, ceea ce Brett McGurk şi alţi experţi pun sub semnul întrebării. Fostul emisar a atenţionat anterior că o retragere a SUA va întări poziţiile preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi va diminua influenţa americană în faţa Rusiei şi Iranului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News