Oficial de la Chişinău: În cazul în care R. Moldova va fi atacată, evident că o să cerem ajutor de la vecinii noștri
În caz de o eventuală agresiune militară, R.Moldova se va putea apăra cu resursele pe care le are, însă va ține cont și de sprijinul țărilor vecine, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV Chişinău.
Armata Națională. Sursă foto: Sursă foto: Ministerul Apărării din Republica Moldova
Potrivit șefului legislativului, R.Moldova este pregătită pentru toate scenariile, iar potențialul militar din regiunea transnistreană nu prezintă pericol pentru Ucraina în cazul unei invazii.
„Noi suntem pregătiți pentru toate scenariile. Nu o să vi le spun acum, fiindcă este informație clasificată. La moment implicarea sau neimplicarea, toate analizele arată că aceste forțe militare ruse din regiunea transnistreană de unele singure să declanșeze careva acțiuni militare nu au potențialul suficient. Acest scenariu ar fi ipotetic numai în cazul în care s-ar declanșa operațiuni militare în zona Odesa, Odesa-Nikolaev. Ceea ce vedem noi acum este că aceste două regiuni sunt bine fortificate. Deci sunt luate în calcul mai multe scenarii și suntem în dialog permanent cu partenerii noștri, cu vecinii noștri”, a declarat șeful legislativului de la Chişinău, potrivit Deschide.md.
Întrebat ce vom face în cazul în care vom fi atacați, neavând o armată bine pregătită și înarmată, Igor Grosu a recunoscut că vom fi nevoiți să cerem ajutor.
„Eu sunt de acord că în toți cei 30 de ani de existență a R. Moldova nu s-a investit mai nimic în armată. Noi trebuie să facem tot posibilul să ne apărăm țara și noi o să o apărăm cu sursele pe care le avem și ținând cont și de sprijinul colegilor din vecinătate. Noi o să cerem ajutor, evident că o să cerem ajutor de la vecinii noștri”, a mai declarat speakerul Parlamentului.
Igor Grosu a ținut să menționeze că atât România cât și Ucraina nu își doresc escaladarea situației în zonă.
„Nu cred că este cazul să ne dăm acum cu părerea ce o să facă NATO sau România în cazul dat. Cert este că și cei de la București și cei de la Kiev înțeleg condiția în care ne aflăm noi și bineînțeles că ei sunt interesați ca aici să fie o zonă stabilă, să nu mai apară vreun focar, lucru pe care noi nu ni-l dorim. Nici ei nu și-l doresc”, a spus acesta.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News