Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Oficial ucrainean: „Crimeea e problema întregii regiuni, inclusiv a României”. Ucraina vrea să dezvolte parteneriatul cu România
Conflicte militare în defășurare
Data publicării:
Ocuparea ilegală de către Rusia a peninsulei Crimeea nu este doar problema Ucrainei, ci a tuturor ţărilor din regiunea Mării Negre, inclusiv a României, din cauza riscurilor la adresa securităţii şi libertăţii de navigare şi a consecinţelor economice şi ecologice, afirmă experţi şi oficiali ucraineni, în contextul apropierii summitului Platformei Crimeea, programat să se desfăşoare pe 23 august la Kiev.
Foto: Soldat al Armatei Ucrainei, pe frontul din Donbas, estul țării. Sursă: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook
Foto: Soldat al Armatei Ucrainei, pe frontul din Donbas, estul țării. Sursă: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook

"Crimeea nu este doar problema Ucrainei. Este problema întregii regiuni a Mării Negre, în privinţa securităţii, libertăţii de navigare şi a consecinţelor economice şi ecologice. România este partenerul nostru în a aborda ameninţările de securitate determinate de militarizarea Crimeii (n.r. - de către Rusia)", a declarat Petro Beşta, şeful Direcţiei Politice din cadrul Ministerului de Externe al Ucrainei, la o întâlnire care a avut loc la Kiev în această săptămână cu un grup de jurnalişti români.

 

Ucraina vrea să dezvolte parteneriatul cu România



"Vrem să ne dezvoltăm parteneriatul cu România. Iar contracararea diferitelor forme ale agresiunii ruse, inclusiv în ceea ce priveşte Crimeea, este scopul nostru comun de politică externă", a mai spus oficialul ucrainean, responsabil din partea Ministerului de Externe de summitul la nivel înalt pentru lansarea Platformei Crimeea, un mecanism internaţional de consultare şi comunicare iniţiat de Kiev şi al cărui scop pe termen lung este obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei şi revenirea sa la Ucraina.

"În acest moment, avem sprijin de la fiecare stat vecin, de la fiecare partener-cheie din regiune. Aproape toţi partenerii vor fi reprezentaţi la acest summit şi în activităţile ulterioare ale Platformei Crimeea. Ne aşteptăm ca guvernul român să ia parte la summit la cel mai înalt nivel", a afirmat Petro Beşta.

În opinia Evgheniei Gaber, expertă în securitate şi consilieră de politică externă a premierului Ucrainei, fiecare parte din Marea Neagră este acum folosită de Rusia pentru a-şi proiecta puterea asupra întregii regiuni, iar această chestiune nu vizează doar Ucraina, ci oricare altă ţară de la Marea Neagră, inclusiv România.

"Noile idei apărute mai mult sau mai puţin recent în Ucraina sunt că trebuie să ne dezvoltăm relaţiile cu partenerii regionali, cu ţările vecine, cu ţările din regiune, în special cu cele de la Marea Neagră", a afirmat Evghenia Gaber, la o întâlnire separată cu jurnalişti români prezenţi la Kiev în cadrul unei vizite în Ucraina organizate de ONG-ul Consiliul de Politică Externă 'Ukrainian Prism'.

Ucraina îşi doreşte să lucreze cu România în cadrul platformelor regionale, de exemplu 'Bucureşti 9' şi 'Iniţiativa celor Trei Mări', precum şi să dezvolte cooperarea bilaterală sub umbrela mai largă a NATO, a mai spus Evghenia Gaber, precizând că vorbeşte în calitate de specialistă, nu de consilieră a prim-ministrului.

 

Platforma Crimeea



Potrivit lui Petro Beşta, Platforma Crimeea se bazează pe trei piloni - "strategie, consolidare şi sinergie".

"Contextul internaţional devine tot mai turbulent în fiecare an. Toată lumea observă asta. Există o mulţime de probleme globale şi regionale, de la pandemie, recesiunea economică şi schimbările climatice, la problemele de securitate regionale. Asta înseamnă că resursele, timpul şi atenţia pe care comunitatea internaţională le poate aloca pentru problema Crimeii sunt în scădere", a declarat oficialul ucrainean.

"În acest caz, pentru a fi eficienţi, avem nevoie de o abordare mai strategică privind Crimeea şi să consolidăm în jurul acestei strategii toate aceste resurse care sunt în scădere (...) Încercăm să folosim sinergia ca proiect pentru a uni activităţile guvernamentale, parlamentare şi ale experţilor. Vrem să unim aceste trei niveluri în jurul strategiei privind dezocuparea" peninsulei, a spus reprezentantul MAE de la Kiev.

 

Ucraina înțelege că nu poate rezolva singură problema Crimeei



"Înţelegem că problema ocupării Crimeei nu poate fi rezolvată de ucraineni. Nu este o chestiune ce ţine de dialogul dintre Ucraina şi Rusia. De aceea am decis să creăm o largă coaliţie internaţională de state care să lucreze împreună, care să fie unite în spatele (viziunii) pe care am oferit-o în strategia privind dezocuparea Crimeii. Această strategie, adoptată la începutul anului de Consiliul de Securitate al Ucrainei, este un document care acoperă politica internă şi politica externă. Sectorul de politică externă include o serie de priorităţi. În primul rând, este politica de nerecunoaştere (...) Trebuie ca niciun actor statal şi nicio organizaţie internaţională din lume să nu recunoască în vreun fel anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia. Este una dintre priorităţile Platformei Crimeea şi ale coaliţiei pe care am creat-o", a explicat Petro Beşta.

Potrivit acestuia, a doua prioritate este securitatea. "Securitatea a fost unul dintre motivele-cheie pentru care Rusia a ocupat Crimeea, deoarece are o bază militară în Sevastopol şi într-un număr de alte puncte din Crimeea, şi a vrut să le păstreze cu orice preţ. Rusia are nevoie de aceste baze militare, pe care le dezvoltă în fiecare an", a adăugat expertul, precizând că prezenţa militară rusă în Crimeea a crescut de peste două ori comparativ cu perioada de dinainte de 2014, numărul militarilor ajungând de la aproape 20.000 la aproape 40.000.

"Rusia are nevoie de Crimeea în primul rând pentru a pune o presiune în privinţa securităţii asupra Europei de Est, pentru a domina Marea Neagră şi pentru a-şi proiecta puterea dincolo de Marea Neagră, în Marea Mediterană, şi pentru a-şi întări prezenţa şi capabilităţile militare în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. În acest scop, ei au nevoie să controleze Crimeea, care se transformă într-o uriaşă bază militară, inclusiv cu posibilitatea desfăşurării de arme nucleare", a avertizat Petro Beşta.

El a mai atras atenţia că oricând există riscul reizbucnirii unui conflict la graniţa Ucrainei cu Rusia. "Vedem o tendinţă pe termen lung de dezvoltare militară din partea forţelor ruse la graniţa cu Ucraina, în Crimeea, în frontiera administrativă de pe mare, dar şi pe flancul de nord, la graniţa Rusiei cu state membre ale NATO. Este o tendinţă clară că Rusia creează noi posturi şi capabilităţi militare în jurul acestui perimetru. Iar asta amplifică riscul escaladării în orice moment. Prin escaladarea militară, Rusia încearcă să obţină unele obiective politice, cum ar fi să pună presiune asupra Ucrainei în privinţa negocierilor în legătură cu Donbas sau să influenţeze dinamica politicii interne din Ucraina, prin amestecul în alegeri, şi să submineze stabilitatea în Ucraina", a declarat oficialul MAE.

 

"Geografia acţiunilor Rusiei se extinde"



La rândul său, Evghenia Gaber a atras atenţia că "geografia acţiunilor Rusiei se extinde".

"Vedem cum politica şi mişcările Rusiei devin mai provocatoare. Asistăm la o dezvoltare militară a Rusiei într-o regiune mai extinsă - trecem de la cureaua de conflicte prelungite din regiunea Mării Negre (Transnistria, Crimeea, Lugansk şi Doneţk, Osetia de Sud şi Abhazia, Nagorno-Karabah) şi ne mutăm în estul Mediteranei, spre Siria şi Libia", a spus ea.

"Nu vreau să le numesc conflicte îngheţate, pentru că nu sunt îngheţate. În estul Ucrainei sunt încă ucişi oameni din când în când. Oricând poate fi turnat gaz pe foc. Asta e ce îşi doreşte Rusia - nu să ia fâşii de pământ, ci să poată destabiliza parţial o ţară sau alta, o regiune sau alta. Să lase răni deschise, pentru a nu le permite acestor ţări să se mişte spre un viitor mai prosper, spre dezvoltare economică, chiar spre integrarea în NATO, fiind în schimb nevoite să se ocupe de aceste probleme interne", a explicat experta ucraineană.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Forțele kurde au doborât din greșeală o dronă americană MQ-9 Reaper pe teritoriul Siriei
Rusia a început să retragă din Siria echipamente militare, inclusiv elemente din sistemul antiaerian S-400
Încetarea focului în prima zi de mandat. Echipa lui Trump negociază cu Biden și cu ucrainenii sfârşitul războiului
F-16 ale Ucrainei au interceptat 11 rachete de croazieră în timpul atacului rusesc din această dimineață
Una caldă, alta rece pentru Putin: În timp ce Rosneft va livra Indiei petrol de 13 miliarde de dolari, industria cărbunelui e în pragul falimentului
Franța: Vom continua să livrăm Ucrainei rachete SCALP, instalațiile militare de pe teritoriul Rusiei sunt ținte legitime
Rusia a atacat masiv Ucraina, atât cu aviație militară cât și de pe mare. Avioane MiG-31 au lansat rachete hipersonice Kinjal iar navele rachete Kalibr
Al 72-lea pachet militar al SUA pentru Ucraina care inclue muniție, pe repede înainte. Sunt ultimele livrări înainte ca Trump să preia conducerea
Ucraina dă o lovitură în inima Moscovei: Forțele speciale au eliminat un proiectant rus de rachete Kh-59 folosite și de Su-35 sau noile Su-57
Trump critică dur lovirea cu rachete ATACMS americane adânc în interiorul Rusiei considerând decizia una „nebunească”
Fost ofițer al serviciilor ucrainene: Trump e un chirurg. Nu va prelungi boala ci va amputa. Dar doar așa Ucraina va supraviețui
De ce atacul ucrainean asupra facilității militare Taganrog a înfuriat Rusia. Spoiler: Mentenanța avioanelor A-50 de tip AWACS
Rusia susține că Ucraina a ataca un important aerodrom militar din regiunea Rostov, folosind rachete ATACMS
Forțele ruse înaintează pe frontul din Donbas și pregătesc acțiuni în sudul Ucrainei. Zaporoje se pregătește pentru apărare
Ucraina a dezvăluit cât poate rezista fără niciun ajutor din SUA în fața mașinăriei ruse de război. Vestea bună e că nu vine colapsul
Ucraina extinde războiul împotriva Rusiei: Succesul rebelilor sirieni, alimentat și cu drone ucrainene
Incendiu la un depozit de petrol din Briansk, ca urmare a unui atac cu drone ucrainene
Nu e Patriot. Un singur sistem ar face față noii rachete balistice hipersonice rusești Oreșnik, iar SUA l-a dislocat și în România. Nicio șansă să-l vedem în Ucraina
„E incorect ca Ucraina să lupte cu o singură mână” iar aliații pregătesc noi brigăzi ucrainene. O concluzie la cald: SUA nu abandonează Europa în fața Rusiei
Pace pe modelul „coreean”? Franța și Polonia vor să dea șah Rusiei: 40.000 de militari ca forță de menținere a păcii în Ucraina, o garanție că Rusia nu mai atacă
Siria are un premier numit din rândul rebelilor. Urmează stabilirea guvernului de tranziție
Nu a rămas mai nimic din echipamentul Armatei siriene. Bombardamentele israeliene au împiedicat Hezbollah să confiște tehnica de luptă a Damascului
Rusia nu renunță la nicio condiție pentru a opri războiul. Ucraina denunță că cererile ruse echivalează cu o capitulare
IDF a lovit luni ținte din Siria: Depozite de armament și zeci de aeronave pentru a preveni eventuala utilizare a acestora de către forțe ostile
Danemarca și Franța accelerează ajutorul pentru Ucraina. Un lot de obuziere Caesar va veni cu un an mai devreme
Dosarul Siria, în ultimele săptămâni ale administrației Biden: SUA, hotărâte să împiedice renașterea Statului Islamic și fragmentarea Siriei
Trupele ruse au avansat puternic în Ucraina în luna noiembrie: Rusia a cucerit de aproape cinci ori mai mult teritoriu ucrainean în ultima lună decât în tot anul trecut
Desfășurarea de trupe străine în Ucraina, readusă în discuţie: Poate fi o garanție de securitate până la obţinerea statului de stat membru NATO

Ştiri Recomandate

Turcia și Qatar se întrec pentru a culege beneficiile răsturnării lui Assad
Președintele Taiwanului promite că va crește bugetul de apărare al insulei / Xi Jinping: Nimeni nu poate opri „reunificarea” Chinei cu Taiwanul
Transnistria a rămas fără gaze. ”TiraspolTransgaz” sistează furnizarea de apă caldă și căldură către populație
În 2024, Rusia a pierdut 102 militari pe kilometru pătrat capturat. Ucraina explică de ce e optimistă că 2025 va fi un an mai bun pentru ea decât 2024
Armata rusă are o listă de ținte din Japonia și Coreea. Planurile sunt foarte detaliate
Rușii nu au oprit atacurile nici în noaptea de Anul Nou. Peste 110 drone kamikaze au vizat teritoriului ucrainean
De la tractoare la blindate de luptă. Aflată în colaps, celebra fabrică de tractoare Ursus din Polonia se reprofilează radical în fața amenințărilor Rusiei
După un început „secetos”, Armata României a avut unul din cei mai fructuoși ani. Cei trei grei: Obuziere K9, avioane F-35 și blindate Cobra II
2025, suntem oficial „full acces” Schengen! Spațiul Schengen pe înțelesul tuturor, puncte de frontieră care au dispărut și ce trebuie să știi când pleci din România
Moment istoric pentru R. Moldova: Prima zi fără gaz rusesc după 1945. Renunță Moscova atât de ușor la Transnistria?
Cazul avionului chinez L-15 Falcon care a „învins” avioane europene într-un stat din Africa. Dar cu motoare fabricate în Ucraina
Pentru prima dată, ucrainenii au doborât un elicopter rusesc cu o rachetă trasă de o dronă navală
În ultimul mesaj din 2024 Xi Jinping spune că reunificarea Chinei cu Taiwanul este inevitabilă și „nimeni nu o poate opri”
Industria rusă învață din greșeli: Tancurile T-90 și T-72, modernizate împotriva dronelor. ”Tancul de acum nu mai seamănă cu unul din 2022”
Rezultatele suveranismului tip Orban: Economia a intrat în recesiune, iar Ungaria pierde definitiv un miliard de euro de la UE
Media americană a analizat cu Chat GPT informările Pentagonului din 2024. Concluziile puternicului sistem IA și concluziile noastre
Iohannis, mesaj de Anul Nou: 2025 va fi crucial. Cei care vor să ne întoarcă spre un trecut întunecat, nu vor reuși
Ahmad al-Sharaa, noul conducător al Siriei, și-a promovat camarazii din HTS la rangul de general. Alegerile, organizate peste patru ani
Moscova are o nouă modalitate de a-și reface deficitul de personal: Radierea datoriilor la bancă pentru noii soldați (informațiile britanice)
Xi i-a spus lui Putin că China și Rusia merg întotdeauna „mână în mână” pe calea cea bună
Polonia întărește hotarul de est: Construcția la drumul până în Kaliningrad, finalizată în 2025 / Zidul de la frontiera cu Belarus continuă
Vine rândul Leopard să arate de ce e în stare: Odată cu apropierea bătăliei pentru Pokrovsk, ucrainenii mută tancuri și obuziere
Militarii ruși se plâng de calitatea foarte slabă a echipamentelor electronice primite din China
Baze permanente SUA în Europa, scenariu ideal pentru România. Prezența militară rotațională costă în plus Pentagonul sute de milioane de dolari
Sabotajele din Baltica, avanpremieră pentru proiectele României din Marea Neagră? NATO intensifică patrulele, iar UE promite ”măsuri mai puternice”
Lavrov, nemulțumit de semnalele date de administrația Trump. Moscova nu dorește trupe europene de menținere a păcii în Ucraina
Rusia va renunța la moratoriul privind desfășurarea armelor cu rază scurtă și medie de acțiune: “Americanii dislocă astfel de rachete în toată lumea”
Fico nu renunță la gazul rusesc și se plânge de ucraineni într-o scrisoare deschisă adresată liderilor europeni
Actualul președinte Milanović, foarte aproape să câștige din primul tur alegerile prezidențiale din Croația
Sistemul polonez de apărare antiaeriană Wisla atinge gradul de pregătire operațională: Niciun sistem modern nu poate funcționa fără personal bine pregătit, iar noi avem astfel de oameni
Sfârșitul unei ere. Fostul președinte american Jimmy Carter a murit
NATO consideră real riscul unui atac neconvențional al Rusiei asupra Alianței, care să provoace pierderi „substanțiale”
pixel