Olanda nu a găsit nici măcar o țară care să se alăture formării unui sistem Patriot „pe componente” pentru Ucraina. Vor livra singuri un radar și 3 lansatoare
Olanda e una din cele mai active state europene în ceea ce privește asistența militară acordată Ucrainei. Într-o ultimă inițiativă olandezii au încercat să identifice mai multe state care ar putea să livreze componente ale unui sistem Patriot, astfel încât, „mână de la mână”, ucrainenii să mai poată folosi un sistem complet. Din păcate nimeni nu s-a alăturat inițiativei.
Sisteme Patriot olandeze, transportate pe o șosea din Olanda pentru a fi îmbarcate și transportate în Turia în vederea unui exercițiu militar. Foto: NATO
Ucraina are în continuare nevoie ca de aer de sisteme de apărare antiaeriană. Chiar și aeronavele F-16 Fighting Falcon pe care le-a primit, primul lot fiind format din 6 și 10 aparate, sunt folosite intens pentru interceptarea rachetelor pe care Rusia le lanseză zilnic asupra Ucrainei.
Iar perspectivele de viitor nu sunt tocmai roz. După ce iranienii au livrat un nou lot de rachete balistice, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul ministru al Apărării Serghei Şoigu a vizitat Coreea de Nord unde a fost primit de dictatorul Kim Jong-un, în vederea unor discuții pentru a accelera armamentul trimis Rusiei, inclusiv rachete.
În acest context ucrainenii caută soluții pentru a suplimenta cât mai rapid sistemele de apărare antiaeriene. Olanda a încercat o inițiativă interesantă în care mai multe state aliate ar fi trebuit să ofere diferite componente ale sistemului și astfel să formeze un nou sistem de care ar fi beneficiat Ucraina.
Din păcate guvernul olandez a anunțat că nu a găsit niciun stat care să se alăture inițiativei. În acest sens olandezii au livrat doar un radar AN/MPQ-53 pentru Patriot și trei lansatoare.
Alte țări ar trebui să furnizeze centrul de control, lansatoare suplimentare și echipamente de sprijin. Nu s-au găsit însă doritori.
„Recent am livrat Ucrainei un radar pentru sistemul Patriot. În plus, vom preda trei lansatoare foarte curând. Kievul poate folosi aceste componente imediat integrându-le în sistemele Patriot existente ”, anunțat ministrul Apărării al Țărilor de Jos, Ruben Brekelmans, potrivit publicației olandeze FAZ, citată de ucrainenii de la Militarnyi.
Totodată, ministrul Apărării al Țărilor de Jos a menționat că țara sa va continua să caute opțiuni pentru finalizarea proiectului de a livra un sistem Patriot complet pe componente, cooperând cu partenerii.
România donează singură un sistem complet Patriot către Ucraina
Imagini din timpul primelor trageri cu sisteme Patriot de către Armata României. Foto: Video MApN
Președintele Klaus Iohannis a promulgat săptămâna trecută legea privind donarea unui sistem de rachete sol-aer Patriot către terţi. Legea a fost adoptată decizional de Camera Deputaţilor în 3 septembrie și e vorba de donarea unui sistem Patriot Ucrainei.
România a semnat un acord de 4 miliarde de dolari - cel mai mare contract de achiziție de până acum.- pentru cumpărarea a patru sisteme Patriot. Primul sistem a fost livrat în 2020. România a primit până acum patru sisteme, dintre care două operaționalizate, iar două sunt în curs de operaționalizare.
De asemenea țara noastră va achiziționa încă trei sisteme Patriot, dar detaliile legate de furnizarea acestor baterii încă rămân a fi stabilite împreună cu partenerul american.
Ucraina va primi cinci dintre cele mai recente baterii de apărare aeriană în urma rezultatelor celui de-al 75-lea summit NATO de la Washington. Patru baterii Patriot și o baterie Samp/T vor fi furnizate de Statele Unite, România, Germania, Țările de Jos, respectiv de Italia.
CITEȘTE ȘI: Olanda sparge gheața și dă Ucrainei permisiunea ca armele sale să fie folosite pentru lovituri în adâncimea teritoriului Rusiei
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News