Omul care înfurie Moscova. După ce a vorbit despre inițiativa munițiilor, Ucraina în NATO sau de Kursk, Petr Pavel întoarce cuțitul în rană cu subiectul Nord Stream
Cehia a provocat o nouă reacție de mahala a purtătoarei de cuvânt Maria Zaharova. Subiectul care a deranjat-o cel mai mult a fost distrugerea conductelor Nord Stream.
Zilele trecute, președintele Petr Pavel a acordat un interviu publicațiilor cehe, în care a abordat subiectele internaționale cele mai importante. Dintre aceste poziția președintelui pe subiectul distrugerii conductelor Nord Stream a deranjat cel mai mult Moscova care a răspuns prin una dintre trompetele sale oficiale - purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova.
1. Despre Kursk. Președintele ceh consideră că incursiunile ucrainene în teritoriul rus ar putea servi ca un argument puternic în eventualele negocieri de pace. ”Ucraina va fi într-o poziție mai puternică de negocieri”. De asemenea, răspunsul Rusiei la aceste incursiuni a fost mai slab decât s-ar fi așteptat, ceea ce sugerează o lipsă de capacitate militară de reacție rapidă și eficientă.
Ucraina trebuie sprijinită pentru a desfășura lovituri pe teritoriul rus, Pavel argumentând că acest lucru este esențial pentru a împiedica Rusia să acumuleze forțe aproape de graniță.
2. Inițiativa cehă de muniții pentru Ucraina, câteva aspecte importante: Cehia a reușit să contracteze până la 500.000 de piese de artilerie. Livrările continuă, cu 80.000 - 100.000 de piese livrate lunar până la sfârșitul anului.
Totuși, subiectul partenerilor care livrează muniția, subliniază complexitatea geopolitică a sprijinului militar acordat Ucrainei.
Astfel, potrivit lui Pavel, multe dintre țările care furnizează muniție evită să fie asociate public cu aceste livrări din cauza relațiilor lor cu Rusia. Ele nu doresc să-și deterioreze relațiile diplomatice cu Rusia, de aceea preferă să rămână anonime în aceste tranzacții.
Fără să avem informații confirmate în acest sens, putem specula că statele din Balcani se numără printre principalii furnizori de muniție pentru Ucraina.
3. În ceea ce privește negocierile de pace, posibilitatea unei păci juste este imposibilă pentru moment, recunoaște Pavel: ”Scopul nostru este ca Ucraina să elibereze cât mai mult din teritoriul său. Dacă vor avea loc discuții de pace, foarte probabil vom vorbi despre ocupația Rusă asupra unei părți a teritoriului ucrainean pentru o lungă perioadă de timp”.
Totuși, un compromis temporar ar fi necesar pentru a evita un conflict prelungit, crede Pavel, care introduce un alt subiect sensibil: Ucraina în NATO.
4. Admiterea Ucrainei în NATO: Președintele propune că Ucraina ar putea fi admisă în NATO chiar dacă nu controlează integral teritoriul său, aducând ca exemplu similar situația Germaniei Federale postbelice.
5. Bomboana pe colivă: Nord Stream. Pavel a afirmat că gazoductul Nord Stream ar fi putut fi o țintă legitimă pentru ucraineni dacă l-ar fi distrus cu intenția de a întrerupe aprovizionarea cu gaz și petrol către Europa și de a tăia astfel sursele de bani pentru Moscova.
Era de așteptat ca Moscova să răspundă la declarațiile lui Pavel pe acest subiect. Și reacția a venit, reflectând încă o dată tensiunile crescânde între Rusia și Cehia și implicit statele europene care se opun războiului de agresiune dus de către Rusia împotriva Ucrainei.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că președintele ceh Petr Pavel este ”un nimeni care face scandal” și care vorbește ca un „reprezentant al celulelor teroriste”.
„Când am citit aceste cuvinte, am crezut că chiar și pentru un scandalagiu neimportant e prea mult. Anterior, doar reprezentanții celulelor teroriste internaționale au venit cu astfel de idei”, a scris Zaharova pe Telegram, citată imediat de Tass.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News