Palestina revine pe agenda internațională. Va urma Marea Britanie calea deschisă de Franța?
Pe fondul accentuării crizei umanitare din Fâșia Gaza, poziția Franței privind recunoașterea Palestinei ca stat pare să câștige teren în Europa. Parlamentari britanici din nu mai puțin de nouă partide politice au semnat recent o scrisoare comună adresată prim-ministrului Keir Starmer, prin care solicită guvernului recunoașterea statului palestinian independent.
Intervenția Israelului în Fâșia Gaza pentru eliminarea grupării teroriste Hamas. Photo source: IDF
„Deși recunoaștem că Regatul Unit nu este în măsură să ofere o Palestină liberă și independentă, recunoașterea de către Regatul Unit ar avea un impact semnificativ, având în vedere legăturile noastre istorice și apartenența la Consiliul de Securitate al ONU”, se precizează în scrisoarea semnată de 221 de parlamentari (din cei 650 de membri ai Camerei Comunelor) și publicată de Guardian vineri, 25 iulie.
Autorii scrisorii și-au exprimat, de asemenea, încrederea că recunoașterea statului Palestina de către Londra ar avea un „efect deosebit de puternic”, având în vedere că Marea Britanie a guvernat teritoriul înainte de a fi împărțit în părți arabe și evreiești.
Potrivit presei britanice, viceprim-ministrul Angela Rayner, ministrul de interne Yvette Cooper și ministrul de externe David Lammy sunt, de asemenea, în favoarea asumării de către guvernul britanic a unui rol principal în crearea unui stat palestinian împreună cu Franța, deși sunt conștienți că această poziție diferă de cea a SUA, cu care de regulă Londra își coordonează politica externă.
Anterior (24 iulie), președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că intenționează să recunoască oficial independența statului palestinian la Adunarea Generală a ONU din septembrie.
„Pacea este posibilă. Sunt necesare un armistițiu imediat, eliberarea tuturor ostaticilor și ajutor umanitar la scară largă pentru populația din Fâșia Gaza. De asemenea, este necesar să se asigure demilitarizarea Hamas, securitatea și reconstrucția Gazei. Și, în final, este necesar să se construiască Palestina ca stat, să se garanteze viabilitatea acestuia și, sub rezerva demilitarizării sale și a recunoașterii depline a Israelului, să se asigure participarea sa la asigurarea securității întregului Orient Mijlociu”, a declarat Macron într-o declarație scrisă.
Franța va coprezida atunci, împreună cu Arabia Saudită, o conferință internațională a șefilor de stat și de guvern menită să relanseze așa-numita soluție cu „două state”, palestinian și israelian.
Această conferință, programată inițial pentru iunie, a fost amânată în ultimul moment din cauza războiului dintre Israel și Iran. Între timp, o reuniune la nivel ministerial va avea loc în perioada 28-29 iulie la New York.
În prezent, 142 de țări, printre care și România, au recunoscut statul palestinian, însă țări precum SUA, Germania și Marea Britanie nu au făcut încă acest pas.
Spre deosebire de poziția fermă a Franței și de mișcările din Marea Britanie, Germania nu are planuri de a recunoaște statul Palestina în viitorul apropiat, după cum a declarat tot vineri purtătorul de cuvânt al guvernului german, Stefan Kornelius.
Berlinul consideră în continuare această mișcare „ca unul dintre ultimii pași către realizarea soluției cu două state”, a subliniat Kornelius, adăugând că doar o astfel de „soluție coordonată” poate „aduce pace și securitate durabilă israelienilor și palestinienilor”.
Cu toate acestea, Germania solicită Israelului să „îmbunătățească imediat și radical situația umanitară catastrofală din Fâșia Gaza” și să ofere populației civile aflate în suferință asistență umanitară, în regim de urgență.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News