Europa apărării: Franţa şi Germania vor construi împreună următoarea generație de tancuri şi avioane de luptă (Foto)
Franţa şi Germania au detaliat miercuri primele etape în cadrul proiectelor lor de apărare comună, avionul de luptă (Scaf) şi tanc de luptă ale viitorului, salutând o ,,etapă decisivă pentru apărarea europeană'', potrivit AFP.
Aceasta 'arată că Franţa şi Germania îşi pot uni forţele în proiecte pentru viitor şi că Europa îşi poate controla destinul şi poate construi o apărare puternică', au menţionat cele două capitale într-un comunicat comun.
Anunţul intervine la câteva zile după ce preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au pledat pentru crearea unei 'armate europene', perspectivă căreia preşedintele american Donald Trump i se opune ferm.
Titulara de la Apărare din Franţa, Florence Parly, şi omoloaga sa germană, Ursula Von der Leyen, s-au întâlnit luni în marja unei reuniuni a miniştrilor de externe şi ai apărării din UE la Bruxelles.
,,În ceea ce priveşte viitorul sistem de luptă aerian (Scaf), sub conducerea Franţei, industriile franceză şi germană au colaborat într-un mod foarte eficient şi au subliniat ambiţia lor de a crea un viitor sistem aerian de luptă'', se afirmă în comunicatul postat online de către Ministerul Apărării de la Berlin.
,,Miniştrii au validat împreună prima fază a proiectului, precum şi organizarea industrială'' şi au ,,convenit asupra unui leadership Dassault-Airbus pentru efectuarea unui studiu comun de concept şi de arhitectură (inclusiv conectivitate)' pentru Scaf'', precizează textul.
Contractul ,,va fi semnat de cele două ţări la începutul anului 2019''. Grupul francez Thales va juca, de asemenea, un rol în proiect.
Cei doi miniştri ai apărării au convenit de asemenea să lanseze studii de cercetare şi dezvoltare R&D, care vor fi urmate de validarea conceptelor şi eliminarea riscurilor în cazul viitorului sistem aerian Scaf şi a motoarelor sale la Salonul internaţional aeronautic şi spaţial (SIAE) de la Paris-Le Bourget, preconizat să aibă loc în iunie viitor.
Parisul şi Berlinul au convenit în iulie 2017 să 'dezvolte un sistem de luptă aerian european'. Element de bază în strategia lor de a asigura suveranitatea europeană, Scaf a fost conceput ca un sistem ce combină o nouă generaţie de avioane de luptă, drone, viitoare rachete de croazieră şi drone ce acţionează în roiuri. Acesta va fi conectat la avioane, sateliţi, sisteme NATO şi sisteme de luptă terestră şi navală.
Parisul şi Berlinul au indicat că au înregistrat progrese şi în privinţa proiectului viitorului tanc de luptă franco-german (sistem terestru de luptă, Main Ground Combat System, MGCS), care va fi construit 'sub leadership-ul german'.
La începutul lunii iunie a acestui an, Franţa şi Germania au prezentat noul tanc sub numele de cod Euro Main Battle Tank (foto). Berlinul şi Parisul vor ca prin acest model de ţanc să reînnoiască parcul european de blindate.
Proiectul este realizat de firma KNDS, creată în 2015 prin fuziunea Krauss Maffei Wegman (KMW) şi Nexter care produce în special tancuri Leclerc, tunuri Caesar şi blindate VBCI. Tancul EMBT, de fapt un hibrid alcătuit pe baza saşiului tancului german Leopard 2A7 dar cu turela tancului francez Leclerc, a fost dezvăluit de către ministrul francez al Apărării, Francoise Parly, cu ocazia salonului Eurosatory organizat la Villepinte, în apropiere de Paris.
Proiectul are ca principal obiectiv reînnoirea parcului european care număra la ora actuală 8000 de tancuri şi 3500 sisteme de artilerie, potrivit unui studiu al KNDS. Pe de altă parte, apreciază observatorii, noul blindat european ar fi destinat în mod egal şi exportului. Cu câteva luni în urmă, PDG-ul Nexter şi copreşedintele KNDS, Stephan Mayer, a evocat noul tanc în cursul unei conferinţe de presă, precizând că un prototip va fi dezvăluit în 2020 iar producţia de serie va fi lansată în 2025. Primele livrări ale tancului EMBT ar trebui să fie făcute în 2030.
În iunie, Parisul şi Berlinul au semnat 'două scrisori comune de intenţie' în jurul acestor două proiecte, care trebuie să concretizeze voinţa lor 'de a construi împreună sisteme de armament ale viitorului şi de a acţiona pentru edificarea Europei apărării'.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News