Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Parlamentul European a aprobat Pactul privind migrația. Legile care reglementează migrația și azilul nu sunt pe placul Ungariei și Poloniei
News
Data actualizării:
Data publicării:
Parlamentarii europeni au aprobat miercuri întregul pachet privind migrația, care constă din zece propuneri legislative. Votul a decurs ca o adevărată dramă până în ultimul moment, deoarece sprijinul pentru toate cele zece reglementări care modifică normele UE în materie de migrație și azil nu a fost deloc sigur.
Criza migranților. Sursă foto: Polska Policja - Poliția poloneză
Criza migranților. Sursă foto: Polska Policja - Poliția poloneză

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a calificat drept „istoric” votul de astăzi pentru aprobarea pachetului privind migrația. Potrivit acesteia, europarlamentarii au aprobat „un cadru legislativ solid pentru modul de abordare a migrației și azilului în UE”. „A durat mai bine de zece ani, dar ne-am ținut de cuvânt”, a scris ea pe rețeaua de socializare X.

Negociatorii Parlamentului European și ai statelor membre UE au convenit asupra noilor reguli de migrație și azil ale blocului european în decembrie anul trecut, după mulți ani de eforturi nereușite pentru a ajunge la un compromis.

Printre altele, pachetul prevede controale mai eficiente asupra migranților și returnarea mai rapidă în țările lor de origine a solicitanților cărora nu li se acordă azil.

De asemenea, stabileşte un sistem de solidaritate între statele membre, potrivit căruia statele membre mai puțin afectate de presiunea migrației vor ajuta, fie luând parte din migranți, fie sprijinind financiar sau material.

Controversată a fost și reglementarea privind gestionarea situațiilor de criză și a intervențiilor de forță majoră, care introduce un mecanism de reacție la o creștere bruscă a numărului de sosiri și asigură solidaritate și sprijin statelor membre care se confruntă cu un aflux extraordinar de resortisanți ai țărilor terțe.

Pentru ca să intre în vigoare, cele 27 de țări membre UE trebuie acum să aprobe pachetul de reforme, într-un vot ce va avea loc probabil la sfârșitul lunii aprilie.

Ungaria a promis că nu va accepta niciun refugiat „indiferent de orice pact de migrație”, potrivit BBC. Prim-ministrul polonez Donald Tusk a făcut o declarație similară, considerând inacceptabil faptul că Polonia va trebui să accepte un anumit număr de solicitanți de azil sau să contribuie la fondul UE pentru statele de la granițele Uniunii.

 

Repere ale Pactului UE privind migrația și azilul 

Regulamentul de gestionare a azilului și a migrației - AMMR 

Pentru a ajuta statele membre care se află sub presiunea migrației, alte țări membre vor putea alege între primirea solicitanților de azil pe teritoriul lor, oferirea de contribuții financiare sau acordarea de sprijin operațional și tehnic. De asemenea, vor fi actualizate criteriile conform cărora un stat membru este competent să evalueze o cerere de protecție internațională (așa-numitele reguli Dublin).

Acest regulament include și o excepție care reglementează situația în care statele sunt supuse unei presiuni migratorii semnificative, care include, de exemplu, faptul că au acceptat un număr semnificativ de refugiați ucraineni, așa cum face acum România sau Polonia. Articolul 9 din regulamentul AMMR prevede că Comisia Europeană va evalua în fiecare an situația din Uniunea Europeană și va afla care țări sunt sub ce presiuni, inclusiv, de exemplu, numărul de protecții temporare acordate. Dacă depășește cota echitabilă a fiecărei țări, va însemna că acest stat membru nu va mai fi obligat să fie solidar cu alte țări membre.

Regulamentul privind soluționarea situațiilor de criză

Regulamentul privind gestionarea crizelor și forța majoră stabilește un mecanism de răspuns la o creștere bruscă a numărului de sosiri și oferă solidaritate și sprijin statelor membre care se confruntă cu un aflux extraordinar de resortisanți ai țărilor terțe. Noile reguli se vor aplica și utilizării intenționate a migranților, adică situațiilor în care o țară terță sau actori nestatali ostili doresc să le folosească pentru a destabiliza UE.

Regulamentul privind screeningul

Cei care nu îndeplinesc condițiile pentru intrarea în UE vor fi supuși unui control înainte de intrare, inclusiv identificare, colectare de date biometrice și controale de sănătate și siguranță, care pot dura până la șapte zile. Statele membre vor trebui să instituie mecanisme de monitorizare independente pentru a se asigura că drepturile fundamentale ale solicitanților sunt respectate.

O altă reglementare se referă la noile reguli pentru Sistemul Informațional Centralizat privind Foștii Condamnați (ECRIS-TCN).

Regulamentul privind procedurile de azil

O nouă procedură comună pentru acordarea și retragerea protecției internaționale va fi introdusă în întreaga UE. Procesarea cererilor de azil la frontierele UE va trebui să fie mai rapidă în viitor, iar termenele de procesare a cererilor nejustificate sau inadmisibile vor fi mai scurte.

Un alt regulament se referă la întoarcerea la frontieră.

Se prevede o "procedură la frontieră" pentru persoanele care, din punct de vedere statistic, au cele mai puţine şanse de a li se acorda azil: acestea vor fi ţinute în centre în timp ce cazurile lor sunt examinate într-un mod accelerat, cu scopul de a trimite mai rapid cazurile respinse.

Regulamentul privind sistemul EURODAC

Verificarea obligatorie a migranţilor care sosesc la frontierele UE. Datele persoanelor care intră ilegal în UE, inclusiv amprentele digitale și imaginile faciale ale persoanelor în vârstă de șase ani și peste, vor fi stocate în baza de date actualizată Eurodac. Autoritățile vor putea, de asemenea, să creeze o înregistrare a unei anumite persoane, indiferent dacă aceasta poate reprezenta o amenințare pentru securitate sau dacă a fost violentă sau înarmată.

Regulamentul de calificare

Noi standarde uniforme pentru toate statele membre cu privire la recunoașterea statutului de refugiat sau a statutului de protecție subsidiară și a drepturilor acordate persoanelor care au dreptul la protecție. Statele membre ar trebui să evalueze situația din țara de origine a persoanelor care sosesc în UE pe baza informațiilor de la Agenția UE pentru Azil, iar statutul de refugiat ar trebui revizuit în mod regulat. Solicitanții de protecție vor trebui să rămână pe teritoriul statului membru responsabil cu examinarea cererii lor sau în care a fost acordată protecția.

Directiva privind condițiile de primire a solicitanților de azil

Statele membre trebuie să asigure un nivel echivalent pentru primirea solicitanților de azil, de exemplu în ceea ce privește cazarea, școlarizarea și asistența medicală. Solicitanții de azil înregistrați vor putea începe să lucreze în cel mult șase luni de la depunerea cererii. Condițiile de detenție și restricțiile privind libera circulație vor fi ajustate pentru a descuraja solicitanții să se deplaseze în interiorul UE.

Cadrul UE de relocare

Pe baza noului cadru al UE pentru relocarea și primirea persoanelor din motive umanitare, statele membre vor oferi în mod voluntar refugiu persoanelor din țări terțe recunoscute ca refugiați de ONU și care se deplasează pe teritoriul UE într-un mod legal, organizat și sigur.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Cine mai merge la parada lui Putin. Din SUA, președintele sârb Aleksandar Vucic a confirmat că merge la Moscova pentru că „îl obligă cuvântul dat”
Administraţia Trump se clatină: Consilierul pentru securitate națională, Mike Waltz, demisionează după gafa comisă cu publicarea de informaţii clasificate
HIMARS blindează granița cu Rusia: Estonia primește cele șase lansatoare de rachete promise
Coreea de Sud va construi două reactoare nucleare în Republica Cehă, o investiție de 18,2 miliarde de dolari
În prag de conflict militar India a închis spațiul aerian pentru toate avioanele pakistaneze
Economia de război a Rusiei gâfâie, afectată de petrolul ieftin
România va crește bugetul pentru apărare, etapizat în anii următori. Principalele decizii di CSAT, 30 aprilie 2025
Avioanele Gripen ale Suediei, folosite pentru prima dată în misiuni NATO de Poliție Aeriană pentru a intercepta aeronave rusești
Rusia și Coreea de Nord construiesc al doilea ”Pod al Prieteniei”. Singura rută terestră existentă este insuficientă
Pas important al Comisiei: Aproape un miliard de euro, mobilizat pentru a stimula industria europeană de apărare
China a elaborat o listă de produse americane scutite de taxele de 125%. 'Există în continuare multe tehnologii americane de care avem nevoie'
Kim Jong Un a ordonat accelerarea înarmării nucleare a Marinei Coreei de Nord
„Invazie iminentă” a unei puteri nucleare asupra alteia în următoarele 48 de ore. SUA, îngrijorate că războiul indiano-pakistanez din munți va escalada
Ion Bazac, decorat cu titlul de Cavaler de Gran Croce de către Ambasada Italiei în România
Locomotiva militară a Europei? Berlinul cere UE activarea clauzei de urgență pentru a crește cheltuielile de apărare contra Rusiei
Pakistanul avertizează asupra unei posibile incursiuni militare indiene, pe fondul tensiunilor crescânde
Liberalii conduși de prim-ministrul Carney câștigă în Canada, arată sondajele
Atac cu drone în Ucraina, lângă frontiera cu România. Două F-16 și două Eurofighter au fost ridicate în aer
UE va prelungi schema de subvenții pentru muniție pentru încă un an
Război pe gheață: SUA au băgat frica în singura țară din Europa fără armată, dar membră NATO și o forțează să se înarmeze
Cheltuielile militare mondiale, la un nivel record în 2024. Germania este campioana înarmărilor în Europa, spun datele SIPRI
Coreea de Nord dezvăluie noua navă de război construită în 400 de zile ”cu propria noastră tehnologie”
O explozie de proporții a avut loc într-un port important din Iran. Accidentul are probabil la bază manipularea necorespunzătoare a combustibililor pentru rachete
Putin, gata să negocieze? După întâlnirea cu Zelenski, Trump pare că a descifrat în cele din urmă stilul de operare al Kremlinului: Nu exclud varianta ca Putin să vrea să mă inducă în eroare
Polonia acuză că un elicopter militar rusesc a încălcat spațiul aerian de deasupra apelor teritoriale poloneze din Marea Baltică
Efectul Trump. Aderarea Ucrainei la NATO nu mai este menționată în raportul anual al Alianței
În timp ce Patriotul european SAMP/T devine mai ager cu radarul Ground Fire 300, Thales convinge a cincea țară NATO să cumpere fratele mai mic: Ground Master 200
Chinezii îi răspund lui Trump: Eliminați tarifele, abia apoi vom negocia încheierea războiului comercial
România a cheltuit pentru Apărare cu 50% mai mult decât în 2023, confirmă NATO. Principalele programe de înzestrare ale Armatei

Ştiri Recomandate

Estonia acuză că un avion rusesc Su-35 i-a încălcat spațiul aerian în zona Golfului Finlandei. Avioane NATO au fost ridicate la interceptare
Sistemul german IRIS-T în acțiune pe frontul din Ucraina (Foto/Video): 33 de interceptări perfecte înregistrate de o singură unitate a armatei ucrainene
Dronele maritime ucrainene: Arma "cât o mașină de luptă" care a făcut ca Marea Neagră să devină un cimitir pentru flota rusă
Ucraina lansează strategia „hide & strike” după ce a pierdut 1.000 de blindate în fața dronelor rusești: Vor fi trimise mai puţine tancuri pe linia frontului
Marea Britanie va implica Inteligența Artificială în supravegherea submarinelor rusești
SUA dezvăluie noi date despre „bijuteria” F-47: Un avion de luptă ce va atinge viteza de 2 Mach, dar o rază cu 70% mai mare decât F-22 Raptor
Nu iese fum fără foc: În telenovela avionului Rafale doborât în premieră de un J-10 de producție chineză, India recunoaște „pierderi”. Dar doar atât
Pachetul 17 de sancțiuni europene va lovi flota fantomă a Moscovei. Noi bariere și pentru componente cu dublă utilizare folosite de industria militară rusească
Criză profundă în Bosnia Herzegovina. Pierde Guvernul central controlul asupra armatei?
Comisarul european pentru apărare: Rusia va folosi pacea pentru a se pregăti de atacarea UE. Există o singură modalitate de a descuraja Rusia
Iată un motiv pentru care Putin nu vrea armistițiu: Rusia a adunat suficiente forțe pe front pentru o ofensivă majoră
SUA au găsit echipamente de comunicații ascunse în invertoare și în baterii din China, care pot fi controlate de la distanță
Imposibilul a fost reușit cu șansă și măiestrie: Piloții ruși de Su-30 doborâți de drone maritime cu rachete americane AIM-9 au făcut o mare greșeală
Voluntariat made in Russia: Deși Putin susține că recrutările în Armată duduie, dezertările voluntarilor sunt la ordinea zilei
Marea Britanie nu vrea să fie surprinsă de submarinele Rusiei: Sute de drone subacvatice Lura și SG-1 Fathom vor împânzi apele britanice pentru a monitoriza tot ce mișcă rușii
Un avion de antrenament T-4 Kawasaki s-a prăbușit într-un lac în Japonia, imediat după decolare
Blufează Parisul? Franța spune că are trei condiții pentru a disloca avioane Mirage 2000 sau Rafale cu arme nucleare în alte țări
"America First" cu aliați: De ce este România esențială și devine coloana vertebrală a strategiei SUA la Marea Neagră
Cooperare strategică: UE valorifică experiența Ucrainei pentru a-și consolida industria de apărare
Zelenski: Acesta e războiul lui Putin iar el decide totul în Rusia. Trump va trebui să se convingă că Putin minte
Rebelii houthi au încercat să-şi măsoare forţa cu aviaţia militară a SUA: „Aproape au lovit” avioane F-16 şi F-35 americane în tipul Operation Rough Rider
Forțele Armate Ucrainene prezintă versiunea modificată a vechiului sistem antiaerian S-200 (Video). Cu ajutorul său, ucrainenii au doborât un avion de avertizare timpurie Beriev A-50
Cât de vulnerabili sutem în faţa unei agresiuni militare ruseşti? Oficial NATO: Alianța trebuie să-și schimbe radical capacitățile de război electronic pentru a învinge Rusia
Programul european EDIRPA produce efecte pentru Cipru, România e încă în „stand by”: Cipru cumpără 40 de rachete Mistral, România vrea și ea sistemele
Tancurile Abrams nu vor mai fi „vârf de lance”. SUA schimbă modul în care vor purta războaie: Blindatele americane, deși formidabile ca putere de foc, vulnerabile în conducerea asalturilor
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
A refuzat România un proiect comun de producere de proiectile cu Ucraina? Proiectul era bazat pe idei și tehnologii ucrainene
Sistemele Piorun sunt la mare căutare pe frontul din Ucraina. Un stat NATO, convins să cumpere câteva sute de sisteme de tip MANPAD
Epuizată de războiul civil, Siria încearcă modelul ucrainean și îl tentează pe Trump cu o afacere cu minerale, dar și cu proiectul unui zgârie-nori în centrul Damascului
Forțele americane nu pleacă din Europa. Toate calculele arată că pericolul militar rusesc rămâne în continuare foarte mare
Rusia are stocurile de tancuri, drone și rachete asigurate pe jumătate și o mare problemă. Ce este tantalul, minereul critic de care rușii au nevoie urgent
„Lupii Nopții” ruși amenință Europa: „Motocicliștii lui Putin” au plantat la granița cu Polonia puieți de alun, aluzie la„arma-minune” a Rusiei
Dacă ați crezut că e „aglomerație” de obuziere de 155 mm, tocmai a mai apărut unul: Nemesis, cel mai nou produs de pe piață țintește înlocuirea unui obuzier consacrat
pixel