Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Parlamentul European a aprobat Pactul privind migrația. Legile care reglementează migrația și azilul nu sunt pe placul Ungariei și Poloniei
News
Data actualizării:
Data publicării:
Parlamentarii europeni au aprobat miercuri întregul pachet privind migrația, care constă din zece propuneri legislative. Votul a decurs ca o adevărată dramă până în ultimul moment, deoarece sprijinul pentru toate cele zece reglementări care modifică normele UE în materie de migrație și azil nu a fost deloc sigur.
Criza migranților. Sursă foto: Polska Policja - Poliția poloneză
Criza migranților. Sursă foto: Polska Policja - Poliția poloneză

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a calificat drept „istoric” votul de astăzi pentru aprobarea pachetului privind migrația. Potrivit acesteia, europarlamentarii au aprobat „un cadru legislativ solid pentru modul de abordare a migrației și azilului în UE”. „A durat mai bine de zece ani, dar ne-am ținut de cuvânt”, a scris ea pe rețeaua de socializare X.

Negociatorii Parlamentului European și ai statelor membre UE au convenit asupra noilor reguli de migrație și azil ale blocului european în decembrie anul trecut, după mulți ani de eforturi nereușite pentru a ajunge la un compromis.

Printre altele, pachetul prevede controale mai eficiente asupra migranților și returnarea mai rapidă în țările lor de origine a solicitanților cărora nu li se acordă azil.

De asemenea, stabileşte un sistem de solidaritate între statele membre, potrivit căruia statele membre mai puțin afectate de presiunea migrației vor ajuta, fie luând parte din migranți, fie sprijinind financiar sau material.

Controversată a fost și reglementarea privind gestionarea situațiilor de criză și a intervențiilor de forță majoră, care introduce un mecanism de reacție la o creștere bruscă a numărului de sosiri și asigură solidaritate și sprijin statelor membre care se confruntă cu un aflux extraordinar de resortisanți ai țărilor terțe.

Pentru ca să intre în vigoare, cele 27 de țări membre UE trebuie acum să aprobe pachetul de reforme, într-un vot ce va avea loc probabil la sfârșitul lunii aprilie.

Ungaria a promis că nu va accepta niciun refugiat „indiferent de orice pact de migrație”, potrivit BBC. Prim-ministrul polonez Donald Tusk a făcut o declarație similară, considerând inacceptabil faptul că Polonia va trebui să accepte un anumit număr de solicitanți de azil sau să contribuie la fondul UE pentru statele de la granițele Uniunii.

 

Repere ale Pactului UE privind migrația și azilul 

Regulamentul de gestionare a azilului și a migrației - AMMR 

Pentru a ajuta statele membre care se află sub presiunea migrației, alte țări membre vor putea alege între primirea solicitanților de azil pe teritoriul lor, oferirea de contribuții financiare sau acordarea de sprijin operațional și tehnic. De asemenea, vor fi actualizate criteriile conform cărora un stat membru este competent să evalueze o cerere de protecție internațională (așa-numitele reguli Dublin).

Acest regulament include și o excepție care reglementează situația în care statele sunt supuse unei presiuni migratorii semnificative, care include, de exemplu, faptul că au acceptat un număr semnificativ de refugiați ucraineni, așa cum face acum România sau Polonia. Articolul 9 din regulamentul AMMR prevede că Comisia Europeană va evalua în fiecare an situația din Uniunea Europeană și va afla care țări sunt sub ce presiuni, inclusiv, de exemplu, numărul de protecții temporare acordate. Dacă depășește cota echitabilă a fiecărei țări, va însemna că acest stat membru nu va mai fi obligat să fie solidar cu alte țări membre.

Regulamentul privind soluționarea situațiilor de criză

Regulamentul privind gestionarea crizelor și forța majoră stabilește un mecanism de răspuns la o creștere bruscă a numărului de sosiri și oferă solidaritate și sprijin statelor membre care se confruntă cu un aflux extraordinar de resortisanți ai țărilor terțe. Noile reguli se vor aplica și utilizării intenționate a migranților, adică situațiilor în care o țară terță sau actori nestatali ostili doresc să le folosească pentru a destabiliza UE.

Regulamentul privind screeningul

Cei care nu îndeplinesc condițiile pentru intrarea în UE vor fi supuși unui control înainte de intrare, inclusiv identificare, colectare de date biometrice și controale de sănătate și siguranță, care pot dura până la șapte zile. Statele membre vor trebui să instituie mecanisme de monitorizare independente pentru a se asigura că drepturile fundamentale ale solicitanților sunt respectate.

O altă reglementare se referă la noile reguli pentru Sistemul Informațional Centralizat privind Foștii Condamnați (ECRIS-TCN).

Regulamentul privind procedurile de azil

O nouă procedură comună pentru acordarea și retragerea protecției internaționale va fi introdusă în întreaga UE. Procesarea cererilor de azil la frontierele UE va trebui să fie mai rapidă în viitor, iar termenele de procesare a cererilor nejustificate sau inadmisibile vor fi mai scurte.

Un alt regulament se referă la întoarcerea la frontieră.

Se prevede o "procedură la frontieră" pentru persoanele care, din punct de vedere statistic, au cele mai puţine şanse de a li se acorda azil: acestea vor fi ţinute în centre în timp ce cazurile lor sunt examinate într-un mod accelerat, cu scopul de a trimite mai rapid cazurile respinse.

Regulamentul privind sistemul EURODAC

Verificarea obligatorie a migranţilor care sosesc la frontierele UE. Datele persoanelor care intră ilegal în UE, inclusiv amprentele digitale și imaginile faciale ale persoanelor în vârstă de șase ani și peste, vor fi stocate în baza de date actualizată Eurodac. Autoritățile vor putea, de asemenea, să creeze o înregistrare a unei anumite persoane, indiferent dacă aceasta poate reprezenta o amenințare pentru securitate sau dacă a fost violentă sau înarmată.

Regulamentul de calificare

Noi standarde uniforme pentru toate statele membre cu privire la recunoașterea statutului de refugiat sau a statutului de protecție subsidiară și a drepturilor acordate persoanelor care au dreptul la protecție. Statele membre ar trebui să evalueze situația din țara de origine a persoanelor care sosesc în UE pe baza informațiilor de la Agenția UE pentru Azil, iar statutul de refugiat ar trebui revizuit în mod regulat. Solicitanții de protecție vor trebui să rămână pe teritoriul statului membru responsabil cu examinarea cererii lor sau în care a fost acordată protecția.

Directiva privind condițiile de primire a solicitanților de azil

Statele membre trebuie să asigure un nivel echivalent pentru primirea solicitanților de azil, de exemplu în ceea ce privește cazarea, școlarizarea și asistența medicală. Solicitanții de azil înregistrați vor putea începe să lucreze în cel mult șase luni de la depunerea cererii. Condițiile de detenție și restricțiile privind libera circulație vor fi ajustate pentru a descuraja solicitanții să se deplaseze în interiorul UE.

Cadrul UE de relocare

Pe baza noului cadru al UE pentru relocarea și primirea persoanelor din motive umanitare, statele membre vor oferi în mod voluntar refugiu persoanelor din țări terțe recunoscute ca refugiați de ONU și care se deplasează pe teritoriul UE într-un mod legal, organizat și sigur.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Iranul a plasat pe orbită un satelit militar
Antony Blinken acuză Rusia că a influențat alegerile din România printr-un efort ”de amploare și bine finanțat”
Convorbire telefonică Gherasimov-Brown: Șeful Armatei ruse susține că Moscova plănuia lansarea Oreshnik cu mult timp înainte de decizia SUA de a permite lovituri cu rachete ATACMS
”Mașină de scris automată la penețeu”. Autoritățile georgiene - declarații pro-UE, fapte pro-Moscova. Pe scenariul mineriadelor, perchezițiile la sediile opoziției găsesc ”echipament pentru revolte”
Pashinyan spune că Armenia refuză să mai revină în OTSC: “Punctul de la care mai este posibilă întoarcerea a fost depășit”
Așa arată o demonstrație de forță de generația a 5-a: Avioane F-35 completate de bombardiere B-52 au arătat Rusiei ce înseamnă puterea aviației aliate
Nordul Flancului Estic a ieșit din sală în timpul discursului lui Lavrov de la OSCE
Războiul sancțiunilor: China ripostează la măsurile SUA și vizează 13 companii americane din industria de apărare
Guvernul premierului francez Barnier a fost demis de Adunarea Naţională
Rutte: Nu trebuie să fim naivi, tehnologiile nucleare rusești care ajung în RPDC pot amenința Europa și SUA
Fără precedent: Iohannis desecretizează rapoartele SRI și SIE: România, percepută de Rusia ca inamic. Operațiunea de creștere a lui Călin Georgescu
Trump are pe masă trei planuri pentru conflictul din Ucraina. Fiecare implică mai multe arme pentru Kiev, dar niciunul nu include aderarea la NATO
Moscova devine tot mai agresivă: O navă rusă a tras o rachetă de semnalizare asupra unui elicopter german
E.S. Adrian Zuckerman, live, înainte de un moment crucial pentru România. Ce urmează?
România, la răscruce. Mesajul diplomației române: Neutralitatea este o vorbă în vânt. Toate ororile războiului se întâmplă în state fără umbrela NATO
Rubla scade, un scenariu negru amenință Rusia, dar Kremlinul răspunde: ”Uite ce se întâmplă cu dolarul, e clar cine eșuează”
Situație ciudată în Coreea de Sud: A fost ridicată legea marțială după ce Parlamentul a blocat decretul președintelui de instituire a legii
Salome Zurabişvili, președinta Georgiei: „Înainte de România au fost Moldova și Georgia”. Rusia bate la porți
Mark Rutte: ”Două procente din PIB pentru apărare nu vor fi suficiente”. Șeful NATO preconizează o iarnă crucială pentru Ucraina
Germania vrea încă patru submarine. Flancul Nordic al NATO trebuie întărit în fața Flotei ruse, spune ministrul apărării
CCR validează primul tur al alegerilor prezidențiale; turul II, pe 8 decembrie între Călin Georgescu și Elena Lasconi
SUA vor să încetinească avântul Chinei în dezvoltarea AI pentru domeniul militar: Restricții pentru 140 de producători chinezi de cipuri
Alegeri parlamentare 2024, rezultate finale
Scenariul Germaniei de Vest? „Articolul 5 nu se va aplica pe întreg teritoriul Ucrainei”. Zelenski face primul pas în direcția negocierilor și solicită garanţii de la NATO
Putin aprobă cheltuieli militare record. Cel mai secret buget de la prăbușirea Uniunii Sovietice
A început Parada Militară Naţională de 1 Decembrie: Circa 2.500 de militari vor trece pe sub Arcul de Triumf (Video)
Generalul Vlad, șeful Armatei, după o întâlnire cu omologul său din R. Moldova: Armata României sprijină modernizarea și pregătirea Armatei moldovene
Polonia anunță finalizarea primei secțiuni din „Scutul estic” împotriva Rusiei. „Cel mai mare proiect de acest tip din istoria Europei după 1945”
România transmite că e alături de georgienii din stradă. Violențe mari în Georgia după ce guvernul a suspendat drumul pro-european al țării
Unsprezece avioane militare chineze și rusești s-au apropiat de Coreea de Sud; armata sud-coreeană a ridicat avioanele de luptă

Ştiri Recomandate

Pachet militar important acordat Ucrainei de către Germania: Printre altele, tancuri Leopard 1A5, obuziere PzH 2000 sau sisteme Iris-T
41 e mai mare decât 9. Avioanele Gripen au „distrus” Su-27 la foc automat în cadrul unor lupte aeriene de tip dogfight
Carne de tun de la Kim: 1 din 10 militari nord-coreeni trimiși în Rusia au murit deja în luptele cu ucrainenii
Fortăreața Taiwan. Ultima linie de apărare în fața unei invazii chineze va fi formată din tancuri Abrams, o versiune specială dezvoltată pentru Taiwan
Viitorul avion de luptă de generația a VI-a se naște greu. SUA însă aprobă conceptul NGAD, cu echipaj uman
Rusia, o amenințare existențială pentru Finlanda: Apărarea trebuie consolidată prin toate mijloacele posibile
,,Expresul sirian'' se îndreaptă spre portul Tartus: Trei nave mari de desant și două cargouri rusești au intrat deja în Marea Mediterană
Un detaliu mai puţin cunoscut: Avionul de vânătoare stealth F-22 Raptor a luat naştere în urma îngrijorărilor legate de apărarea aeriană siriană
Ce spune un comandat ucrainean despre principalele vulnerabilități și avantaje ale tancului M1 Abrams
Rușii încep să construiască noi adăposturi militare ca răspuns la utilizarea tot mai intensă de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acţiune
Coreea de Nord ar livra Rusiei rachete balistice KN-15 Pukguksong-2 pe fondul escaladării conflictului din Ucraina (Foto/Video)
Nu e doar o joacă. Documente clasificate tehnice despre radarul CAPTOR al Eurofighter, publicate pe un forum de gaming al unei companii ruse
De frica Ucrainei rușii extind Flota Mării Negre în Marea Caspică. Noua navă Tucha din clasa Karakurt e „bună de luptă”, dar departe de front
Ciudatul caz al unui F/A-18 doborât din „friendly fire”: SUA pierd un F/A-18E lovit din greșeală de o rachetă a crucișătorului USS Gettysburg
Comandă uriașă plasată pentru 145 de avioane F-35. Americanii vor construi o parte din ele și în Europa, dar și într-un stat din Asia
Polonia ne-a luat-o înainte și dă liber avioanelor F-16 și antiaerienei să doboare drone și rachete ruse, cu o condiție. În ce stadiu e proiectul României?
Arde, uite cum arde. Dronele ucrainene au atacat un depozit de petrol din regiunea Oryol din Rusia (Video)
Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Franța retrage primul contingent din Ciad, ultima țară din Sahel care mai găzduia trupe franceze 
Unde pun rușii piciorul începe războiul. Un stat din Africa se teme că va fi următoarea țară răvășită de război după ce Rusia a mutat aici armele din Siria
Războiul aerian va arăta complet diferit. Dronele CCA vor revoluționa tot ce știm, dar SUA dau verdictul: F-35 nu va dispărea
Orașul rus Kazan, sub asediul atacurilor ucrainene. Drone kamikaze au lovit mai multe clădiri, zborurile de pe aeroport sunt suspendate (Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Masacrul comis de ruși și gropile comune de la Bucha. Înalți diplomați din Austria au vizitat locul masacrului de la Bucha, Ucraina
Se formează noua armată a Siriei. Fondatorul Armatei Siriene Libere: Lucrăm la integrarea facțiunilor și reintegrarea foștilor dezertori în noua armată
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
Noi schimburi de lovituri între Rusia și Ucraina: Rușii au atacat Kievul cu rachete Iskander și hipersonice Kinjal, în timp ce Ucraina a lovit cu ATACMS și Storm Shadow regiunea rusă Kursk
Prezența militară a SUA în Siria este mai mare decât cea declarată oficial. Pentagonul afirmă însă că asta nu are nicio legătură cu căderea lui Assad  
Carte de vizită pentru atât de criticatele F-16 ale României: F-urile aviației militare române vor apăra cele mai fierbinți regiuni ale Europei
pixel