Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova lansează un nou atac asupra instituțiilor și oficialilor Republicii Moldova.
Fluor Corporation și RoPower au semnat un acord pentru cea de-a doua fază a studiului FEED (Front-End Engineering and Design), care va permite proiectului să treacă la o faza finală în ceea ce privește investiția și construcția. Prima fază a studiului FEED a fost finalizată la sfârșitul anului 2023, cu finanțare de la Agenția pentru Comerț și Dezvoltare a SUA, Departamentul de Stat al SUA, Guvernul României și NuScale Power.
Bazându-se pe experiența României de peste un sfert de secol în ceea ce privește exploatarea în condiții de siguranță și securitate a centralelor nucleare, acest proiect SMR cu tehnologie de vârf va înlocui o fostă centrală pe cărbune din Doicești, cu energie curată, fără emisii de carbon, va crea locuri de muncă, va stimula creșterea economică și va contribui la poziționarea României ca lider regional în domeniul energiei curate.
Statele Unite se angajează să sprijine utilizarea tehnologiilor nucleare avansate pentru a contribui la eforturile globale de decarbonizare și pentru a oferi securitate energetică partenerilor din întreaga lume.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova lansează un nou atac asupra instituțiilor și oficialilor Republicii Moldova.
În timp ce lansează atacuri furibunde cu rachete și drone asupra întregului teritoriu al Ucrainei, Armata rusă se apropie și de fortificația Pokrovsk. Totuși, rușii vor avea dificultăți în a menține ritmul și intensitatea atacurilor, mai ales că pierderile de echipamente și personal au depășit orice record.
Acțiunile tot mai asertive ale Chinei îngrijorează statele din regiunea Asiei de Sud-Est. Practic, niciun stat asiatic (cu excepția Correi de Nord) nu se simte în siguranță, văzând avântul militar pe care China îl are în ultimii 10 ani.
Lituania instalează obstacole permanente anti-mobilitate, cunoscute și sub numele de dinți de dragon și arici, în unele zone de la granița cu enclava Kaliningrad a Rusiei, care sunt concepute pentru a apăra împotriva tancurilor sau unităților motorizate.
Ministrul sirian al Apărării, generalul Ali Mahmoud Abbas, a declarat că Siria și țările Axei Rezistenței se află în "aceeași barcă" și luptă pe "același front" împotriva Israelului, precizând că "acțiunea comună" le va face mai puternice în fața "axei arogante".
Forțele ruse au stabilit o nouă bază la Quneitra, lângă granița Golanului sirian ocupat, într-o mișcare aparent menită să împiedice Iranul sau milițiile afiliate să folosească teritoriul sirian pentru a lansa atacuri împotriva Israelului.
În dimineața de marți, 3 septembrie, Rusia a lovit Ucraina cu trei rachete balistice Iskander-M/KN-23, o rachetă aeriană ghidată Kh-59/69 și 35 de UAV-uri de atac Shahed-131/136.
Autoritățile ruse l-au reținut pe fostul șef al departamentului de resurse al Ministerului rus al Apărării Valery Muminyanov, care ar fi trebuit să fi acceptat o mită de 20 de milioane de ruble (aproximativ 200.000 de euro) în cazul achiziției de uniforme militare.
Doi cercetători americani spun că au identificat locul probabil de desfășurare în Rusia a rachetei 9M370 Burevestnik, o nouă rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, înarmată nucleară, prezentată de președintele Vladimir Putin drept „invincibilă”, scrie Reuters.
România face ultimele pregătiri pentru livrarea sistemului sistemului de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina.
Turcia pariază pe BRICS - grupul care reunește cele mai mari piețe emergente.
Serviciul de presă al corporației de stat Rostec din Federația Rusă a anunțat, pe 02.09.2024, că Întreprinderea de aviație din Novosibirsk a predat Ministerului rus al Apărării încă un lot de avioane de bombardament și vânătoare de tip Su-34.
Străzile din Tel Aviv au fost pline, duminică. Sute de mii persoane au ieşit în stradă la Ierusalim, Tel Aviv şi în alte oraşe, potrivit estimărilor mass-mediei israeliene. Potrivit organizatorilor protestelor de aseară, 300.000 au ieșit în stradă doar în Tel Aviv, jumătate de milion în toată țara.
La momentul zborului luptătorului, pe lângă Patriot, Stinger și Starstreak erau active împotriva țintelor inamice.
Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta), plasat pe primul loc la scrutinul regional de duminică din Turingia, a primit din partea alegătorilor un 'mandat clar pentru a guverna' în acest land estic german, a declarat co-liderul Tino Chrupalla, după ce proiecţiile iniţiale arată o victorie clară a formaţiunii sale, transmit dpa şi AFP.
Dmitri Peskov s-a referit la declarațiile anterioare ale fostului președinte american conform cărora va pune capăt războiului într-o singură zi.
Rusia va aduce modificări doctrinei sale nucleare ca răspuns la acțiunile Occidentului asupra conflictului din Ucraina.
Din 2025, Armata cehă operează 14 avioane suedeze JAS-39 Gripen închiriate, care ar trebui să înlocuiască americanul F-35 în 2035. La acea vreme Gripen-urile au înlocuit avioanele sovietice, în special MiG-21.
Peste 100 de aeronave civile şi militare, dar şi peste 150 de piloţi şi paraşutişti din 13 state participă sâmbătă la cea de-a XIV-a ediţie a celui mai mare show aerian din România - BIAS 2024 (Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition).
Românii de pe ambele maluri ale Prutului împărtăşesc o comunitate de limbă, cultură şi istorie, a declarat, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis, într-un mesaj transmis în contextul celebrării Zilei Limbii Române.
Armatele americană şi irakiană au efectuat joi un raid împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în vestul Irakului şi au ucis 15 dintre luptătorii acesteia, a anunţat vineri Comandamentul Militar al SUA pentru Orientul Mijlociu (CENTCOM).
BIAS 2024 este organizat de CNAB, Forţele Aeriene Române, Aeroclubul României, ROMATSA, ROMAERO şi Clubul Sportiv AIBO, sub patronajul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Economiei.
China nu este capabilă de o invazie „la scară largă” a Taiwanului, a declarat ministerul apărării al națiunii insulare într-o evaluare a amenințării chineze la adresa parlamentarilor. Cu toate acestea, încă mai are alte modalități de a amenința Taiwan și pune în funcțiune noi arme avansate.
Deși Europa încearcă să reducă dependența de gazul rusesc, acesta încă reprezintă 15% din totalul importurilor de gaze ale UE. Gazul rusesc va ajunge în Europa prin diverse rute, în principal TurkStream și Ucraina, iar planurile Turciei ar permite Gazprom să eludeze sancțiunile și să continue exporturile.
Kamala Harris la granița de sud a SUA și a promis o abordare mai dură a migrației de-a lungul graniței de sud a SUA.
Olanda vorbește despre limitele transparenței în domeniul militar și ne arată care ar trebui să fie strategia privind livrările sistemelor Patriot către Ucraina.
Pe 3 septembrie, liderul rus Vladimir Putin va merge în Mongolia.
Liderii din Pacific, reuniţi în Tonga, au respins vineri apelurile, susţinute de Beijing, vizând ruperea legăturilor cu Taiwanul, afirmând că alianţa regională îşi va menţine politica ce datează de mai multe decenii, relatează Agerpres și AFP.
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, sâmbătă, o vizită oficială la Chişinău, care are loc inclusiv în contextul în care, la această dată, România şi Republica Moldova sărbătoresc Ziua Limbii Române, a informat Administraţia Prezidenţială.
Autoritățile ruse l-au reținut joi pe fostul adjunct al ministrului apărării Pavel Popov, care a slujit sub șeful demis al departamentului, Serghei Șoigu. Mesajul a fost transmis chiar prin intermediul agenției guvernamentale rusă de știri TASS, potrivit căreia Popov a fost reținut sub suspiciunea de fraudă.
Rusia se șubrezește tot mai mult în urma războiului cu Ucraina. Cheltuielile militare, într-o creștere permanentă, au generat presiune nu doar pe economia și resursele ruse ci și pe sateliții săi, inclusiv pe republicile nerecunoscute din Caucazul de Sud, aflate pe teritoriul Georgiei.
Aviația militară a Israelului zboară deasupra Beirutului, capitala Libanului, chiar în momentul în care Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, susține un discurs.
China reprezintă cea mai mare provocare din istoria Statelor Unite, chiar mai semnificativă decât Războiul Rece, a declarat miercuri Kurt Campbell, numărul doi în ierarhia diplomației americane. El a îndemnat Uniunea Europeană să adopte o atitudine mai fermă față de China, relatează Agerpres și France Presse.
După ce „operațiunea militară specială” de cucerire a Kievului s-a transformat într-un adevărat război de uzură în tranșee ce se întinde deja de aproape trei ani, pierderile înregistrate de ambele părți sunt uriașe. Nu doar în număr de victime ci și în tehnică pierdută.
Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care are pe agendă subiecte precum războiul din Ucraina şi înzestrarea Armatei, a început joi, la Palatul Cotroceni, şi este prezidată de preşedintele Klaus Iohannis.
Fostul șef al Statului Major al armatei Republicii Moldova, generalul Igor Gorgan, a fost acuzat de presupuse acte de spionaj în favoarea Rusiei, informează agențiile Agerore și EFE, dar și presa din Moldova.
Într-un raport prezentat pe 19.09.2024, Misiunea Națiunilor Unite de Monitorizare a Drepturilor Omului pentru Ucraina (HRMMU) a apreciat că atacurile aeriene sistematice ale Rusiei asupra rețelei energetice a Ucrainei reprezintă, probabil, o încălcare a dreptului internațional umanitar.
Zonele din nordul Siriei sunt martorele unor tensiuni de securitate între forțele turce și facțiunea Brigada Suqur Al-Shamal, condusă de Hassan Khairiya. Motivul tensiunii se datorează faptului că partea turcă a emis recent ordine de dizolvare a facțiunii din cadrul așa-numitei Armate Naționale și de a preda sectoarele acesteia Brigăzii de Grăniceri și Poliției Militare.
Bărci de asalt care vor fi utilizate de ucraineni și donate de Suedia au ajuns în România. Țara noastră va asigura sprijinul logistic privind antrenarea ucrainenilor. Mai mult, președintele Klaus Iohannis a propus Parlamentului intrarea României în Coaliția pentru capabilități maritime dezvoltată sub egida Grupului de contact pentru Ucraina (UDCG).
Germania a înmânat Ucrainei un nou pachet de ajutor militar , care include tancuri Leopard 1 A5, vehicule de teren cu șenile Bandvagn 206, tunuri antiaeriene Gepard și muniție de 155 mm, a informat Interfax-Ucraina joi, 19 septembrie, citând date de la guvernul german.
Muniția de artilerie indiană ajunge în Ucraina prin Italia și Republica Cehă, iar transferul se desfășoară de cel puțin un an, relatează oficiali europeni și indieni, citați de Reuters.
Ultimii doi ani au adus progrese semnificative în inovarea pe câmpul de luptă, cu implicații profunde asupra modului în care se desfășoară războiul modern. Cel mai nou document al Marinei SUA - ”Proiectul 33” - propune, printre altele, creșterea substanțială a numărului de drone maritime ce vor fi integrate în sistemul de luptă.
E.S. David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta, în cadrul Budapest Forum 2024, a susținut un discurs manifest și extrem de sugestiv și îngrijorător cu privire la calea pe care Ungaria, stat membru UE și NATO a ales-o. Iar din păcate nu mai vorbim de „simple cuvinte” pe care Guvernul Orban le folosește, ci de acțiuni profund anti-europene și anti-americane care vor schimba inevitabil raportul de relație între Budapesta și aliați.
Armata chineză a difuzat un videoclip al evenimentului din 2022, ca parte a unui documentar militar de propagandă.
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a anunţat miercuri că centrul de greutate al războiului "se deplasează spre nord", o referire la frontul cu organizaţia şiită libaneză Hezbollah.
Ulterior, armata israeliană a anunțat că a efectuat atacuri aeriene asupra sudului Libanului în timpul nopții. Ei au vizat locațiile infrastructurii Hezbollah și depozitele de arme.
Uniunea Europeană trebuie să accelereze întărirea apărării sale, deoarece Rusia ar putea fi pregătită pentru o confruntare în următorii 6-8 ani, a afirmat candidatul pentru funcția de comisar european pentru apărare, într-un interviu acordat Reuters.
România a cerut pe 18 septembrie un răspuns „robust și coordonat” al NATO în cazul dronelor rusești care încalcă spațiul aerian aliat în timpul atacurilor împotriva Ucrainei. Vorbind la o reuniune a formatului București Nouă (B9), ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a cerut „aplicarea cât mai curând posibil a modelului rotativ de apărare aeriană și antirachetă integrată”.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe rețelele de socializare, pe 18.09.2024, Forțele Aeriene ale Marii Britanii au îndeplinit o misiune complexă de cercetare în zona Mării Negre. La aceasta a participat un avion de cercetare radioelectronică RC-135W, care a fost sprijinit de un avion de vânătoare Typhoon și o aeronavă de realimentare în aer KC2.
Generalul Ismail Qaani, comandantul Forței Quds, unitatea specială a Gardienilor Revoluţiei Iraniene însărcinată cu operaţiile externe, a efectuat, marți, o vizită inopinată în capitala irakiană, Bagdad, în cadrul căreia a avut o serie de întâlniri cu lideri politici din Cadrul de Coordonare și liderii unor facţiuni armate irakiene sprijinite de Teheran.
Dronele ucrainene au țintit cu succes un depozit de arme din Toropets, în regiunea rusă Tver, în cursul nopții, a declarat o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) pentru Kyiv Independent la 18 septembrie.
Franța a anunțat o creștere a sprijinului militar acordat Ucrainei prin modernizarea unora dintre avioanele de luptă Mirage-2000-5 pe care s-a angajat să le livreze, după cum informează SudOuest. Aceste modificări vor conferi avioanelor capacități de atac la sol, marcând o schimbare față de rolul tradițional al Mirage-2000-5 de interceptor, care inițial nu includea utilizarea de muniții aer-sol.
În noaptea zilei de 17 septembrie, mai multe explozii au fost înregistrate de martori oculari locali în apropierea bazei aeriene ruse Engels, aflată la 750 km de Ucraina. Deși rapoartele oficiale nu au fost încă publicate, există probabilitatea unui atac cu dronă, deoarece presa rusă a relatat desfășurarea de misiuni de apărare aeriană, în regim de urgenţă, în regiunile Kursk și Bryansk în acea noapte.
Președintele României Klaus Iohannis a înștiințat Parlamentul că a aprobat dislocarea în țara noastră a unui contingent de Forțe navale pentru Operații Speciale (FOS) americane. Acestea vor contribui la securitatea țării noastre și vor lucra, coopera și antrena alături de FOS român.
De peste trei săptămâni, atacurile rusești cu drone explozive Shahed s-au intensificat la un nivel nemaiîntâlnit până acum în războiul ruso-ucrainean. Noaptea trecută, forțele ruse au lansat din nou peste 50 de UAV-uri Shahed asupra Ucrainei.
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a trimis către Parlament aprobarea pentru achiziția unor vehicule amfibii de asalt americane de tip AAV-7. Potrivit documentului oficial consultat de DefenseRomania, e vorba de 44 de astfel de vehicule de asalt amfibii.
Invadarea Ucrainei de către Rusia este adesea menționată ca fiind primul război cu drone de amploare din lume. Dar ce înseamnă exact „războiul dronelor” în termeni practici și cum este purtat acest război?
Rusia a pregătit o facilitate militară pe insula Novaya Zemlya pentru noi teste nucleare. Acest lucru a fost anunțat într-un interviu cu contraamiralul Andrei Sinitsin, șeful facilității de testare a armelor nucleare, realizat de presă rusă. În timpul interviului, oficialul rus a precizat că facilitatea este pe deplin pregătită pentru reluarea testelor nucleare, care nu au mai fost efectuate pe acest sit de la 24 octombrie 1990.
România are în vedere achiziția de elicoptere de atac și multirol în următorii ani, într-un program major pentru Forțele Terestre ce se va întinde și în deceniului următor. Una dintre propuneri este legendarul elicopter Black Hawk, produs de americanii de la Lockheed Martin în Polonia în cadrul companiei PZL Mielec, parte a Lockheed. Despre Black Hawk și propunerea pentru Armata României, DefenseRomania a discutat cu oficialii PZL Mielec.
În cursul nopții de 18.09.2024, Forțele Armate ale Ucrainei au atacat cu drone un depozit de muniții din orașul Toropets (regiunea Tver).
Piloții Forțelor Aeriene ale SUA care termină programe de pregătire pe avioane T-38 Talon ar putea fi nevoiți să nu piloteze avioane de luptă, așa cum se așteptau, ci alte tipuri de aeronave inclusiv bombardiere.
Cotidianul american The Wall Street Journal a informat, în ediția din 17.09.2024, că numărul de ucraineni și ruși morți sau răniți în războiul care durează deja de doi ani și jumătate a ajuns la un million de persoane. Pierderile mari înregistrate de ambele părți crează nu numai probleme pe câmpul de luptă, ci provoacă și îngrijorări demografice.
Sute de pagere portabile au explodat aproape simultan marți în Liban și în unele părți ale Siriei, omorând cel puțin opt persoane, inclusiv membri ai organizației jihadiste Hezbollah și o fetiță, și rănind un ambasador iranian, au declarat oficiali ai guvernului și Hezbollah. Oficialii au arătat cu degetul spre Israel în ceea ce a părut a fi un atac complex, de la distanță, care a rănit mai mult de 2 700 de persoane într-un moment de creșterea tensiunilor de la granița cu Libanul.