Pe fondul situației din Ucraina, Forțele Navale ale NATO și Rusiei se supraveghează reciproc în centrul și estul Mării Mediterane
Comunitatea internațională de experți continuă să privească cu îngrijorare confruntarea continuă dintre flotele NATO și Rusiei, în diverse raioane ale Oceanului Planetar. Situația cea mai încordată este în Marea Mediterană, unde trei portavioane occidentale și grupările navale ale acestora se opun unei escadre rusești, care include 15 nave de luptă și auxiliare, între care și două submarine.
Experții occidentali, care urmăresc situația maritimă, au determinat componența actuală a Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Rusiei din centrul și estul Mării Mediterane. Potrivit acestora, în perioada 19-25 martie, în regiune au fost identificate 15 nave, care asigură flancul sudic al Rusiei, întrebuințând în acest scop Punctul 720 Asigurare Tehnico-Materială din portul sirian Tartus.
Lista navelor rusești a fost întocmită, probabil, în ordinea pericolului pe care acestea îl reprezintă pentru flotele occidentale. Astfel, aceasta este deschisă de două submarine diesel-electrice, B-265 Krasnodar și B-261 Novorossiysk, din clasa Varshavyanka, ce aparțin Brigăzii 4 Submarine a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). Urmează o pereche de crucișătoare, Mareșal Ustinov al Flotei de Nord (FN) și Varyag al Flotei din Oceanul Pacific (FOP), ambele Proiect 1164, clasa Atlant. La acestea se alătură două distrugătoare, Viceamiral Kulakov al FN și Amiral Tributs al FOP, ambele Proiect 1155, precum și două fregate, Amiral Kasatonov (Proiect 22350) a FN și Amiral Grigorovici (Proiect 11356R) aparținând FRMN.
Lista continuă cu nava mică purtătoare de rachete Orekhovo-Zuevo (Proiect 21631, clasa Buyan-M) din compunerea FRMN. Pe locul al zecelea se află cea mai nouă navă de apărare antimină, Vladimir Emelyanov (Proiect 12700, clasa Alexandrit) a FRMN. Escadra mai include petrolierele Boris Butoma al FN, Viceamiral Paromov al FRMN și Vyazma al Flotei din Marea Baltică (FMB). Urmează atelierul plutitor PM-82 (Proiect 304, clasa Amur) și nava de cercetare Vasili Tatishchev (Proiect 864, clasa Meridian), ambele din compunerea FMB.
Potrivit anumitor surse, în estul Mării Mediterane s-ar afla și submarinul nuclear Sankt Petersburg (clasa Lada) din cadrul FN, precum și un submarin nuclear strategic din clasa Akula al aceleiași flote.
Trebuie precizat faptul că, de regulă, navele escadrei rusești din Marea Mediterană se rotesc la trei luni, prin aducerea, în principiu, de nave de luptă și auxiliare de la FRMN. În această perioadă, din cauza închiderii strâmtorilor turcești pentru navele de luptă ale Rusiei și Ucrainei, partea rusă va fi nevoită fie să rotească doar echipajele navelor de luptă ale FRMN, fie să aducă în locul acestora alte nave de la FN sau FMB.
Potrivit prevederilor Convenției de la Montreux din anul 1936, chiar dacă Strâmtorile Bosfor și Dardanele au fost închise pentru navele de luptă rusești, cele aflate deja în misiune vor avea dreptul să revină în bazele de dislocare permanentă din Marea Neagră.
În ceea ce privește navele occidentale, trebuie spus că, în prezent, în Regiunea Mării Mediterane se află trei portavioane și grupările navale ale acestora. Este vorba despre portavionul american Harry S. Truman, portavionul francez Charles de Gaulle și portavionul italian Cavour.
Gruparea occidentală are ca misiune menținerea prezenței navale în zona Mării Mediterane pentru a descuraja partea rusă și pentru a interveni în cazul extinderii conflictului de pe teritoriul Ucrainei, în timp ce escadra rusească vizează blocarea acesteia.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News