Pentagonul dă undă verde pentru vânzarea sistemelor de rachete de coastă NSM către Letonia
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea potențială a unui sistem de apărare antirachetă de coastă și a echipamentelor aferente Letoniei pentru o valoare estimată la 110 milioane de dolari, a anunțat Pentagonul aseară, scrie Reuters.
Lansarea rachetei Naval Strike de pe o platformă terestră. Racheta a lovit fregata americană USS Ingraham, scoasă din serviciu. Sursă foto: US Navy
Pachetul va include un număr nespecificat de rachete tactice și de antrenament, o platformă operațională mobilă și echipamente de integrare și suport, precum și piese de schimb și suport tehnic, a spus Pentagonul. Agenția de Cooperare pentru Apărare și Securitate a Pentagonului a notificat Congresul despre posibila vânzare.
În ciuda aprobării Departamentului de Stat, avizul nu indică faptul că a fost semnat un contract sau că s-au încheiat negocierile.
Rachetele din sistemul Naval Strike Missile (NSM) pot fi lansate de pe mare sau de pe uscat și au o rază de acțiune de aproximativ 250 km. NSM este produs de compania norvegiană Kongsberg Gruppen împreună cu americanii de la Raytheon Technologies.
Cererea europeană pentru arme americane este în creștere, dar în loc de echipamente scumpe, cum ar fi avioane și tancuri, se cumpără tot mai multe echipamente mai ieftine, cum ar fi rachete, artilerie și drone, care s-au dovedit a fi cruciale pentru o poziție mai bună a armatei ucrainene în războiul de apărare împotriva Federației Ruse.
Polonia dorește să-și completeze sistemul de baterii de coastă
Ministerul polonez al Apărării ar fi decis să achiziționeze sisteme suplimentare de rachete de coastă NSM pentru Marina poloneză, care vor fi utilizate de către ''Unitatea de Rachete Navale''. Marina poloneză dispune în prezent de două baterii de sisteme de rachete anti-navă NSM (Naval Strike Missile), care pot lansa până la 48 de rachete de croazieră într-o singură salvă, precizează publicaţia poloneză Defence24. Cu toate acestea, noua achiziţie se pare că ar costa mai mult decât precedenta şi chiar mai mult decât sistemele NSM pe care le-a achiziţionat România, deoarece preţul echipamentelor militare a crescut în ultimii ani.
Se presupune că negocierile cu compania norvegiană Kongsberg, producătorul NSM (Naval Strike Missile), sunt deja în faza finală. Încă nu a fost precizat în mod oficial câte sisteme vor să cumpere polonezii. Cu toate acestea, costul estimat al achiziției, care este luat în considerare în prezent de Varşovia, este de 3 miliarde de zloți polonezi, echivalentul a aproximativ 700 de milioane de dolari la cursul de schimb valutar actual.
Citește și: Sistemele de rachete sunt tot mai scumpe: Polonia plăteşte acum mai mult pe sistemele NSM decât România
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News