Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Perspectivele relației dintre Cehia și Rusia în președinția lui Petr Pavel. Moscova nu are motive de bucurie
News
Data actualizării:
Data publicării:
Alegerile prezidențiale din Cehia au fost câștigate de generalul în retragere Petr Pavel, care și-a început cariera militară în Cehoslovacia, în timpul fostului Tratat de la Varșovia. Apoi, acesta a urcat la rangul de președinte al Comitetului Militar al NATO. Analiștii politici cred că Pavel nu poate fi considerat un rusofob ideologic, dar, cu toate acestea, din punctul de vedere al intereselor Rusiei, vor fi probleme cu el.
Petr Pavel, președintele ales al Cehiei. Foto: Petr Pavel @OfficialFacebook
Petr Pavel, președintele ales al Cehiei. Foto: Petr Pavel @OfficialFacebook

După cum a anunțat televiziunea cehă, potrivit rezultatelor votului, fostul general și șef al Comitetului Militar al NATO, Petr Pavel, și-a asigurat sprijinul a 58,32% dintre alegători. Rivalul său, fostul premier Andrei Babiš, a primit numai 41,67%. Primul tur a avut loc în perioada 13-14 ianuarie, iar conform rezultatelor sale, Babiš s-a situat în frunte cu un ușor avans, dar nu a reușit să obțină cele 50% din voturi necesare victoriei.

Conform constituției sale, Cehia este o republică parlamentară, iar președintele îndeplinește, în principal, funcții ceremoniale. Cu toate acestea, el este comandantul suprem al Forțelor Armate și reprezintă statul pe arena internațională. Printre competențele importante ale șefului statului se numără și numirea judecătorilor Curții Constituționale. În plus, fără acordul său, cabinetul de miniștri nu poate numi ambasadori și șefi de misiuni diplomatice ale republicii la organizațiile internaționale.

 

Cine e Petr Pavel

 

În biografia lui Pavel, care a fost prezentată de agenția de presă rusă RIA Novosti, se notează faptul că noul președinte al Cehiei are 61 de ani. Acesta și-a început cariera militară în anul 1983, când a fost numit comandant al unui pluton special de cercetare aeropurtată. În septembrie 2014, Pavel a fost ales președinte al Comitetului Militar al NATO, deținând această funcție până în iunie 2018 și devenind primul reprezentant al fostelor țări socialiste, care a primit cea mai înaltă funcție militară în Alianța Nord-Atlantică.

Pavel este unul dintre criticii de multă vreme ai Rusiei. În depășirea crizei energetice, în opinia sa, Cehia trebuie să pună capăt dependenței de Federația Rusă, fapt care a fost ignorat timp de mulți ani. El sprijină atât livrările de arme către Kiev, cât și sancțiunile economice împotriva Moscovei, inclusiv un embargo asupra importurilor de petrol.

În același timp, Cehia a fost inclusă între țările neprietenoase cu Rusia încă din mai 2021, deschizând lista împreună cu Statele Unite. Anterior, Praga a acuzat serviciile speciale ruse că au fost implicate într-o explozie la un depozit de muniții din satul Vrbetica, în anul 2014. Cu toate acestea, publicația germană World Economy, după ce a analizat versiunea autorităților cehe, a atras atenția asupra semnelor unui atac informațional asupra Moscovei.

După începerea invaziei în Ucraina, Cehia nu s-a alăturat tuturor sancțiunilor europene împotriva Rusiei, ci și-a prezentat propriile inițiative. În special, Praga, care prezida Consiliul UE, a propus scăderea plafonului de preț al gazelor din Federația Rusă la 188 de euro.

Este adevărat și faptul că, în apogeul epopeii tancurilor occidentale, premierul ceh, Petr Fiala, a spus că Praga nu intenționează să renunțe la tancurile de luptă Leopard 2 de fabricație germană în favoarea Ucrainei, pe care Germania le-a promis părții cehe în cadrul unui “schimb circular”. El a făcut o astfel de declarație după o întâlnire cu cancelarul german, Olaf Scholz. Fiala a subliniat că Cehia are nevoie de aceste tancuri pentru a-și asigura propria securitate.

 

Petr Pavel - o victorie așteptată și de ruși. Pavel susține linia comună UE șI NATO

 

2. Petr Pavel... (petr-pavel-cehia-presedinte_96261900.jpg)

Petr Pavel, președintele ales al Cehiei. Foto: Petr Pavel @OfficialFacebook

“Victoria lui Petr Pavel la alegerile prezidențiale era pe deplin așteptată. Pentru prima dată, Cehia va avea un președinte tehnic, care va fi cu greu observabil. După liderii străluciți ai țării Vaclav Havel, Vaclav Klaus și Miloš Zeman, Pavel va reprezenta o nouă realitate ”, a declarat analistul politic rus Vadim Trukhachev pentru ziarul Vzglyad.

“Fostul prim-ministru Andrej Babiš ar fi putut fi al patrulea cel mai strălucit președinte din istoria Cehiei. În plus, acesta ar fi fost mai convenabil pentru Rusia, deoarece susținea încetarea livrărilor de arme către Ucraina. Cu toate acestea, în urma lui au rămas prea multe scandaluri de corupție, ceea ce i-a afectat ratingul”, a menționat politologul.

Comentând relațiile dintre Moscova și Praga, Trukhachev a menționat că  “acestea sunt deja la zero și vor rămâne la același nivel”. 

“Pavel nu este un rusofob ideologic, ci mai degrabă un susținător al liniei comune a UE și NATO. Drept urmare, Cehia, pentru încă doi ani și jumătate, până la următoarele alegeri parlamentare, va fi condusă de guvernul rusofob al lui Petr Fiala. Noul președinte nu va schimba poziția Pragăi în raport cu Moscova, iar Cehia va rămâne una dintre cele mai ostile țări din lume față de Rusia”, susține expertul.

El prezice că Fiala va aduce cel puțin relațiile diplomatice ruso-cehe la nivelul de însărcinat cu afaceri, ca și în cazul statelor baltice, dacă nu chiar la un punct maxim, adică la ruptura completă. 

 

Cehia poate deveni un furnizor important de armament pentru Ucraina

 

“În plus, Praga va continua să înarmeze Kievul până când își va epuiza rezervele. Și acest lucru s-ar putea să nu se întâmple curând, deoarece în Cehia sunt produse o mulțime de arme”, a adăugat Trukhachev.

Și directorul general al Consiliului pentru Afaceri Internaționale din Rusia, Andrei Kortunov, într-o conversație cu un jurnalist al ziarului Vzglyad, și-a exprimat convingerea că “în relațiile dintre Rusia și Cehia, aproape nimic se va schimba în bine”.

“Conform constituției cehe, puterile președintelui sunt destul de limitate. Am observat deja cum președintele Zeman și-a exprimat opinii care diferă de poziția Cabinetului de Miniștri, dar acestea nu au afectat în niciun fel poziția oficială a Pragăi”, a spus politologul.

Cât despre figura lui Peter Pavel însuși, trebuie spus faptul că, în campania sa electorală, a pledat pentru întărirea legăturilor cu Occidentul și a integrării în structurile nord-atlantice. “În același timp, este o persoană mai previzibilă decât adversarul său Babiš”, crede Kortunov.

“Deși Babiš a fost prim-ministru al Cehiei, el conduce mișcarea politică ANO, care este un partid destul de populist. Prin urmare, rezultatul alegerilor poate fi considerat o înfrângere a populismului european”, a subliniat el.

“Ar trebui să presupunem că deciziile Pragăi privind asistența militară acordată Ucrainei pot deveni mai profesionale și mai potrivite cu interesele Cehiei. Pavel cunoaște foarte bine potențialul militar al țării și poate evalua mai atent ce poate și ce nu poate fi transferat la Kiev”, spune expertul.

“Cariera noului președinte al Cehiei a început în Tratatul de la Varșovia. El știe rusă și are o idee despre tipurile de arme sovietice, deoarece a lucrat personal cu ele. În același timp însă, el cunoaște activitatea NATO din interior și, cred că, legăturile militare ale Pragăi cu alianța vor fi consolidate”, a concluzionat Kortunov.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Criza franco-algeriană se adâncește: Parisul anunță că expulzează 12 oficiali algerieni
Emil Hurezean / Harta europei, mapchart
EXCLUSIV
Prezența militară americană în Europa poate fi redistribuită. Hurezeanu: Securitatea Statelor Unite, apărată mai bine de la Mihail Kogălniceanu decât din Virginia
SVR rusesc amenință patru țări NATO că vor fi primele atacate. Rusia, deranjată inclusiv de minele antitanc instalate pe teritoriul NATO
SUA intenţionează să îşi închidă aproape 30 de ambasade şi consulate
Relația cu SUA, vizita oficialilor Congresului american, Europa și războiul rus de agresiune | Interviu cu ministrul Emil Hurezeanu
Ce se mai întâmplă cu Nord Stream, sau cum poate Europa să depindă energetic și de SUA și de Rusia în același timp?
Beijingul ordonă companiilor sale aeriene să oprească importurile de avioane Boeing. Decizia, luată la pachet cu interzicerea exporturilor de minerale rare și magneți
Fan Club HIMARS. În timp ce SUA a dublat deja producția, alte țări preiau modelul: Polonia va avea și Himars-uri coreene ”Chunmoo”, iar Franța lucrează la variantă proprie FLP-T
Realitatea alternativă a agresorului: Rusia cere dizolvarea NATO și spune că menirea Alianței azi e doar pregătirea unui război major împotriva ei
JD Vance s-a supărat după ce Zelenski l-a făcut „pro-rus”. Vicepreședintele SUA spune că trebuie înțelese și „liniile roșii strategice” ale Rusiei
Nimeni nu trebuie să se culce pe o ureche. Generalul Vlad, șeful Armatei României: Rusia ar putea testa Articolul 5 în următorii ani
Mihai Daraban (CCIR) spune că are informații că SUA analizează mutarea bazei de la Ramstein în România. Se pregătește terenul la Kogălniceanu pentru ceva major?
Mesajul diplomației UE pentru țările membre: Nu mergeți la Moscova pentru parada militară de 9 mai
Ministrul iranian merge la Moscova pentru a pregăti negocierile cu SUA în dosarul nuclear
Pentru prima dată în istoria SUA, Trump va „îngheța” 2 miliarde de dolari pentru Universitatea Harvard
S-a săturat Ungaria de izolaționism? Opoziția e convinsă că Orban va pierde alegerile și anunță că Ungaria va fi din nou un aliat de încredere în NATO și UE
Toate drumurile duc la Moscova. Rețeaua Călin Gerogescu, campanie, finanțare, mercenari
Rusia va fi capabilă de un atac la scară largă în maxim 4 ani. Șeful Armatei germane: Prioritate o au armele din Europa, dar va trebui să cumpărăm din SUA
Un mic pas spre corectarea propriilor greșeli. China răspunde scutirilor de taxe vamale pe electronice, aprobate de Trump
Cine sunt membrii delegației Congresului SUA care ajung în România. Delegația e bipartizană, formată din republicani și democrați
Poarta Focșanilor, călcâiul lui Achile? Francezii cartografiază în detaliu terenul potențialului câmp de luptă din România
”Nu vom lăsa Bruxellesul să ne oblige”. Orbán rostogolește propaganda Kremlinului și spune că aderarea Ucrainei la UE va distruge Ungaria
Ambasadorul SUA la Keiv a demisionat după trei ani în Ucraina
125%. Beijingul mărește taxele pentru bunurile americane. Președintele chinez rupe tăcerea și spune că țara sa ”nu va da înapoi niciodată”
Comandantul bazei SUA din Groenlanda a fost schimbat din funcție după comentarii etichetate de Pentagon ca fiind ”acțiuni care perturbă agenda președintelui Trump”
Reuniunea Comisiei Permanente a Adunării Parlamentare NATO: România face apel pentru o apărare antirachetă unitară și consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic
Cincisprezece țări vor să trimită trupe în Ucraina, dar doar la încheierea unui acord de încetarea a luptelor
Răsturnare de situație: Trump s-a răzgândit și suspendă 90 de zile toate tarifele, cu excepția Chinei căreia i le-a urcat la 125%
Europa răspunde tarifelor într-o manieră creativă: Tarife de 25%, dar doar în statele republicane, lovind în electoratul lui Trump. Lista produselor vizate
Atașatul militar al României la Moscova și adjunctul acestuia, declarați persona non-grata de către MAE rus

Ştiri Recomandate

Consecințele mobilizării lui Putin - Rusia înregistrează o lipsă record de forță de muncă în ultimii 17 ani. Trei mari regiuni, printre cele mai afectate
Elitele ruse îl presează tot mai mult pe Putin să facă concesii în privința Ucrainei
UE pregătește un document care consfințește separarea energetică de Rusia. Omul lui Orban în Comisie se opune
Kremlinul îi compătimește pe români, despre care spune că au fost privaţi de posibilitatea de a vota pentru un candidat care le-a plăcut
Avioane Kaan cu motoare americane F110, integrate și pe F-15EX, dar turcii promit să rezolve rapid „problema”. Turcia a anunțat și când începe producția în serie
Ce a însemnat pentru ucraineni operaţia militară Kursk? Generalul Sîrskîi: În fața unui adversar superior numeric, singura cale de a obține victoria este prin acțiuni neconvenționale
Iranul se laudă cu o nouă rachetă balistică și amenință Israelul și SUA
Cu un singur portavion care ruginește, rușii râd de F-35B pe care îl consideră „supraevaluat”. Și au trei explicații pentru care Rafale a învins avioanele ruse
Faceți cunoștință cu Dmytro! El este tânărul programator ucrainean care a reușit să doboare prima rachetă hipersonică Kinzhal (Video)
Trump spune că lideri europeni l-au rugat să îl sune el pe Putin pentru că președintele Rusiei nu le răspunde lor la telefon
Europenii promit o mobilizare fără precedent pentru a ajuta Ucraina: Vom dubla ajutorul militar dacă Trump nu reușește să-l convingă pe Putin să facă pace
Mesaj de la preşedintele Cehiei: Desfășurarea forțelor de menținere a păcii în Ucraina este imposibilă fără un acord de pace
UE critică planul israelian privind „cucerirea” Fâșiei Gaza
Kremlinul mizează pe o participare internațională mare la parada de la Moscova. China confirmă prezența președintelui Xi
Date oficiale ale AEP: După rezultatele înregistrate în primul tur, George Simion și Nicușor Dan își vor disputa turul doi
Donald Trump: Statele Unite sunt mai aproape de încheierea unui acord privind Ucraina cu una dintre părțile implicate în conflict, dar cu cealaltă parte “lucrurile nu sunt atât de bune”
SUA vor transfera Ucrainei un sistem Patriot de generație mai veche, care acoperea anterior Israelul
România intenționează să semneze în acest an contractul pentru noi vehicule de luptă: Programul militar a fost descris drept o „prioritate”
Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApN)
EXCLUSIV
Un mandat foarte greu pentru viitorul președinte al României, indiferent cine va fi el: De la războiul din Ucraina până la relația cu SUA și Europa
Putin: Utilizarea armelor nucleare s-ar putea să nu fie necesară
Pentru a ţine China la distanţă, Taiwanul va primi de la Statele Unite lansatoare de rachete antinavă Harpoon: Livrarea acestora ar trebui urgentată până nu este prea târziu
Alegerile din România sub semnul întrebării: Presa internațională şi factorii de decizie se uită la provocările cu care se confruntă procesul electoral
Cum au reuşit ucrainenii să doboare avioane ruseşti Su-30 cu o dronă navală Magura: Au fost utilizate în premieră rachete AIM-9 Sidewinder
U.S. Navy testează cu succes o rachetă hipersonică pentru utilizare viitoare la bordul distrugătoarelor din clasa Zumwalt
Statele Unite, pe un nou drum al superiorităţii aeriene: Ce înseamnă alegerea avionului F-47 pentru Forţele Aeriene ale SUA
Impuls aerian pentru Ucraina: Statele Unite oferă servicii de suport și modernizare pentru flota de avioane F-16
Polonia nu vrea să fie luată prin surprindere de o agresiune militară a Rusiei: Opţiunea armelor nucleare este pe masă, ca parte a unui pact de apărare semnat cu Franţa
Calul troian digital al Rusiei a intrat pe porțile democraţiei din România: Ofensiva Telegram şi TikTok pentru erodarea integrității procesului electoral
Un tanc Leopard 2A4 a rezista la 10 lovituri cu drone FPV pe frontul din Ucraina, demonstrând superioritatea față de blindatele sovietice
O nouă premieră în Ucraina (Foto/Video): Un avion rusesc Su-30, doborât cu rachete lansate de o dronă navală ucraineană
Se spală Statele Unite pe mâini cu medierea negocierilor de pace din Ucraina? Administrația Trump şi-a asumat un obiectiv care naşte multă frustrare
În ritmul actual, Rusia are nevoie de 230 de ani și peste 70% din populația sa actuală pentru a ocupa întreg teritoriul Ucrainei
pixel