Planul de pace al Chinei îi nemulțumește pe oficialii ucraineni. Ce pași ar putea propune Beijingul
China pregătește lansarea, în zilele următoare, unui „document de poziție” cu privire la Ucraina, iar președintele Xi Jinping este de așteptat să susțină un „discurs de pace” în această săptămână, a declarat ministrul de externe al Italiei. MAE chinez a transmis Kievului o selecție cu principalele puncte ce vor fi abordate. La o primă lectură, oficialii ucrainenii care au fost informați de conținutul documentului chinez, nu au încredere în pașii propuși de Beijing.
Potrivit unui oficial ucrainean, citat de publicația NV, poziția Beijingului cu privire la războiul din Ucraina, include câteva puncte din formula de pace a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Oficialul nu a precizat care sunt punctele din planu de pace ucrainean care se regăsesc în documentul Chinei.
”Cu toate acestea, având în vedere relațiile strânse dintre Beijing și Moscova, o parte din tezele documentului s-ar putea să nu fie pe placul Ucrainei, adaugă interlocutorul NV. Și, deși China apără în mod constant poziția de suveranitate deplină a Ucrainei, este puțin probabil ca conducerea țării să ceară direct Rusiei necesitatea retragerii trupelor la granițele din 1991”, se arată în articol.
Documentul de poziție al Chinei privind războiul din Ucraina ar putea cere încetarea livrărilor de arme care alimentează conflictul din Ucraina, ceea ce înseamnă practic o condamnare a poziției SUA care, în ultimul an, a acordat Kievului asistență militară în valoare de zeci de miliarde de dolari.
Alexander Gabuev, analist la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat pentru TheGuardian, că Beijingul ar putea lega livrările de arme cu un sprijin similar al SUA pentru Taiwan.
Mesaj la ONU pentru Federația Rusă
Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, ministrul de externe Bogdan Aurescu a subliniat rolul important pe care îl joacă China.
”Cred că este foarte important ca şi China sau oricare alt actor din lume să rămână neutră în ce priveşte acest conflict şi să nu ajute agresorul care este Rusia. Din contră, este responsabilitatea oricărui stat din lume să sprijine Ucraina.
Mă voi îndrepta către New York, pentru evenimentele dedicate comemorării unui an de la începutul războiului din Ucraina, dezbaterile Consiliului de Securitate şi dezbaterile Adunării Generale unde ar trebui să adoptăm cu, sper o largă majoritate, o rezoluţie privind pacea atotcuprinzătoare şi justă din Ucraina.
Deci, cred că este important ca toate statele membre ale ONU, ale comunităţii internaţionale să condamne ferm ce face Rusia în Ucraina şi să ceară o oprire imediată a ostilităţilor, o retragere imediată a trupelor ruseşti din Ucraina şi începerea imediată a procesului de pace. Bineîneţes, asta depinde de Ucraina. Definiţia victoriei depinde de Ucraina. Asta discutam ieri la întâlnirea cu liderii B9 de la Varşovia, alături de preşedintele Biden şi secretarul general al NATO. Şi cred că este important să sprijinim Ucraina cât este nevoie pentru a câştiga acest război”, a arătat Aurescu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News