Plecarea mercenarilor ruşi Wagner şi a luptătorilor străini din Libia, cerută de Consiliul de Securitate al ONU
Consiliul de Securitate al ONU a cerut marţi plecarea mercenarilor şi a luptătorilor străini din Libia, într-o declaraţie unanimă care a inclus şi Rusia, ţară suspectată că ar fi acoperit trimiterea în Libia a paramilitarilor din grupul privat rus Wagner, transmite AFP.
În această declaraţie, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate solicită "retragerea tuturor luptătorilor şi a mercenarilor străini din Libia în conformitate cu acordul de încetare a focului încheiat de părţile libiene pe 23 octombrie, cu angajamentele participanţilor la Conferinţa de la Berlin (din ianuarie) şi a rezoluţiilor relevante ale Consiliului de Securitate al ONU".
Declaraţia a fost făcută publică la încheierea unei videoconferinţe cu uşile închise a Consiliului de Securitate consacrate Libiei.
În declaraţia sa, Consiliul de Securitate subliniază, de asemenea,"importanţa unui mecanism credibil şi eficient de monitorizare a încetării focului condus de Libia".
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, urmează să prezinte Consiliului la sfârşitul lunii decembrie opţiuni pentru crearea acestui mecanism care ar urma să funcţioneze sub egida ONU.
În privinţa acestui mecanism, ţările europene ar dori ca el să fie cât mai solid, să includă eventual o prezenţă la faţa locului, în timp ce secretariatul Naţiunilor Unite ar prefera o implicare minimă a ONU, au declarat pentru AFP diplomaţi sub protecţia anonimatului.
ONU nu dispune până acum în Libia decât de o mică misiune politică de aproximativ 230 de persoane.
Mecanismul preconizat ar trebui să poată monitoriza aplicarea încetării focului şi plecarea mercenarilor şi a luptătorilor străini, consideră ţările europene, care refuză varianta în care aceştia ar urma să rămână în Libia, în calitate de "consilieri militari".
La începutul lunii decembrie, emisarul interimar al ONU în Libia, Stephanie Williams, a susţinut că aproximativ 20.000 de "forţe străine şi / sau mercenari" se află încă în Libia. "Există acum 10 baze militare (în Libia) ocupate total sau parţial de forţe străine", a spus Williams.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News