Comisia Electorală Centrală (CEC) a furnizat primele rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.
“Regiunea Sahel se află în chinurile tulburărilor politice după recentele lovituri de stat din Niger și Gabon” și este pregătită pentru alte tulburări, pe măsură ce amenințarea intervenției străine se profilează, consideră site-ul britanic Middle East Eye.
Din punct de vedere istoric, regiunea a fost dominată de foștii săi stăpâni coloniali de la Paris, dar în ultimii ani organizația mercenară rusă, Grupul Wagner, și-a stabilit un punct de sprijin. Asta ca să nu mai vorbim de legăturile strânse de securitate ale SUA cu mai multe guverne din Africa de Vest, diplomația investițională chineză și politica Egiptului și Emiratelor Arabe Unite. Acest mediu internațional a avut ca efect diminuarea influenței Franței în vechea sa fortăreață.
Criza Parisului este exacerbată de sentimentul anti-francez din țările africane, care de multe ori izbucnește după lovituri de stat militare. Din 2020, au avut loc lovituri de stat sau tulburări politice majore în Mali, Ciad, Sudan, Guineea, Burkina Faso, Niger și, în cele din urmă, în Gabon, luna trecută. În multe dintre aceste cazuri, noua gardă a folosit sentimentul anti-francez pentru a-și consolida controlul asupra puterii și a câștiga sprijinul public.
Având în vedere acest lucru, regiunea Sahel, cu resursele sale naturale și nevoile sale de dezvoltare a infrastructurii, justifică instituirea unei prezențe politice turcești, potrivit site-ului britanic, menționând că Turcia a folosit strategic retorica anticolonială în favoarea sa și s-a poziționat ca o țară cu un trecut curat în relațiile cu Africa, spre deosebire de Franța.
În context, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a descris țara ca fiind o țară "afro-euro-asiatică" și a adoptat poziții care i-au îngrijorat pe factorii de decizie francezi, care au amintiri recente despre intervenția Turciei în Libia.
Ankara susține că prezența sa militară a fost esențială în prevenirea prăbușirii guvernului libian recunoscut internațional, în fața unei facțiuni susținute de Rusia condusă de Khalifa Haftar, în timp ce Franța a acuzat Turcia că a încălcat embargoul ONU asupra armelor pentru a pune capăt războiului civil libian.
Contrar percepției populare, Turcia își dorește de multă vreme să stabilească legături mai strânse cu continentul african. În 1998, înainte de venirea la putere a Partidului Justiției și Dezvoltării, al lui Erdogan, țara și-a anunțat Planul de acțiune pentru Africa, care urmărea consolidarea relațiilor bilaterale cu statele din regiune. Aceste eforturi au luat amploare odată cu epoca Erdogan și există și o dimensiune militară a prezenței țării în Africa.
Turcia are baze militare în Libia și Somalia și oferă pregătire militară altor state africane.
Deschiderea Africii în 2008 și Planul de parteneriat african din 2013 au condus la stabilirea unei politici duale turcești de investiții economice și la consolidarea relațiilor militare. În timpul lui Erdogan, numărul ambasadelor Turciei în Africa a crescut de la 12 în 2002 la 43 în prezent. Turkish Airlines a extins, de asemenea, numărul de destinații pe care le deservește pe continent la 61, în timp ce Agenția Turcă de Cooperare și Coordonare a deschis 22 de birouri. Influența culturală a Ankarei este consolidată în continuare de Fundația Maarif, care a înființat 175 de școli în 26 de țări africane. Peste 6.000 de studenți africani studiază, de asemenea, în instituții din Turcia, cu burse oferite de Ankara.
Cu toate acestea, coloana vertebrală a campaniilor de influență ale Turciei în Africa o reprezintă industriile sale militare. În ultimele două decenii, Ankara a oferit guvernelor locale drone armate, vehicule blindate și arme pentru a lupta împotriva grupărilor armate. Valoarea totală a exporturilor turcești de apărare către țările africane în 2021 s-a situat însă sub 300 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă doar 0,5% din importurile militare africane.
Acest procent mic se datorează parțial prezenței altor jucători importanți pe continentul african. În Sahel, Franța își susține aliații locali cu arme și bani, așa că înființarea de noi guverne opuse influenței franceze ar putea reprezenta noi oportunități pentru Turcia.
O sursă din cadrul guvernului turc, care cunoaște bine regiunea africană, a observă că Franța și Turcia, aliate în cadrul NATO, promit sprijin împotriva acelorași grupuri militante și sprijină aceleași guverne.
Un exemplu în acest sens este în Niger, unde Turcia a sprijinit guvernul nigerian acum înlăturat cu drone armate. De asemenea, a semnat un acord în 2020 care permite companiilor turce să exploreze mine pentru minerale, inclusiv aur.
Turcia a donat, de asemenea, 5 milioane de dolari Forței Comune G5 Sahel în 2018, înainte de loviturile de stat, pentru a-și sprijini eforturile împotriva grupărilor jihadiste. Acest bloc militar este format din Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania și Niger - dintre care patru au suferit lovituri de stat în ultimii ani.
"Dacă Turcia ar fi adoptat o poziție anti-franceză în regiunea Sahel, am fi asistat la o campanie mediatică împotriva Franței, care vizează crimele sale din perioada colonială", a spus sursa guvernamentală, reiterând că chiar și în Libia motivația principală a Turciei a fost atenuarea influenței ruse, și nu a celei franceze. Turcia a fost cea care a salvat guvernul libian de la căderea în mâinile Rusiei în 2020”, a adăugat sursa guvernamentală, continuând: "Turcia va juca un rol cheie ca membru NATO și în regiunea Sahel".
Potrivit sursei guvernamentale, chiar dacă Ankara ar avea ambiții expansioniste în Africa, care ar pune-o în contradicție cu aliatul său francez, cel puțin pentru moment, îi lipsesc resursele necesare, cunoștințele locale și vânzările de arme pentru a schimba jocul în regiune.
Mehmet Ozkan, profesor la Universitatea Națională de Apărare din Istanbul, a declarat că Turcia nu este în măsură să dicteze evoluțiile din Sahel în funcție de preferințele sale. El a menționat că exporturile de apărare ale Turciei ar putea să nu schimbe cursul unui război, dar pot fi valoroase, în special împotriva grupărilor militante. În prezent, a spus acesta, Turcia adoptă o politică de așteptare, menținându-și în primul rând prezența folosind expertiza comercială, în special în sectorul construcțiilor.
Federico Donelli, universitar italian din Trieste și autor al cărții Turcia în Africa, consideră că în ultimele decenii au existat oportunități pentru jucători netradiționali precum Turcia în Africa. În Sahel, Ankara a adoptat o abordare măsurată, dar persistentă pentru extinderea amprentei sale, cu accent pe relațiile diplomatice și comerciale. Donelli susține că regiunea Sahel prezintă oportunități economice semnificative pentru Turcia. Cu toate acestea, la fel ca sursa guvernamentală, el a spus că politica turcă în regiune va fi în conformitate cu poziția sa de membru NATO.
Înțelegerea acestor limitări și considerații diplomatice va fi crucială pentru a determina dacă Ankara reușește în Sahel, a declarat Serhat Orakci, analist la Centrul de Cercetare Umanitară și Socială (INSAMER). "Sunt necesare specializare și cunoștințe aprofundate, mai ales într-o regiune instabilă și nesigură".
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Comisia Electorală Centrală (CEC) a furnizat primele rezultate parțiale ale alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.
Candidatul democrat din SUA la președinție Kamala Harris l-a depășit pe republicanul Donald Trump în Iowa, alegătoarele fiind probabil responsabile pentru o schimbare într-un stat câștigat cu ușurință de Trump în 2016 și 2020, potrivit unui nou sondaj Des Moines Register/Mediacom Iowa, publicat sâmbătă. Stafful de campanie al lui Trump a spus că sondajul nu reflectă situația electorală din Iowa.
Toate secţiile de votare constituite pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova s-au deschis duminică la ora 7:00, a anunţat, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
Compania belgiană THALES Belgium a semnat un Memorandum de Cooperare cu o întreprindere de apărare ucraineană.
Premierul polonez Donald Tusk a anunțat, joi, pe rețeaua X, că Polonia a început construcția de fortificații la granița cu regiunea Kaliningrad a Rusiei.
Uniunea Europeană ar putea avea propria agenție de spionaj, pentru a putea răspunde coordonat la amenințările cu care se confruntă blocul european.
Coreea de Nord a efectuat lansarea de probă a unei rachete balistice intercontinentale.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat marți că Uniunea Europeană încearcă să-i submineze guvernul și să-l înlocuiască cu o administrație mai conformistă la Budapesta.
Autoritățile ruse sunt scandalizate de acțiunile Washingtonului, acuzat de încălcarea libertății presei.
Premierul Slovaciei, Robert Fico (Fițo), a acordat un interviu propagandistei Skabeyeva și a declarat că „ar fi onorat” să vină la Moscova în 2025 pentru a participa la sărbătorirea Zilei Victoriei Ruse.
Grupul de țări din Europa Centrală prietenoase cu Rusia s-ar putea extinde pentru a include Republica Cehă odată cu revenirea lui Andrej Babiš la conducerea guvernului. Potrivit serverului Politico, extinderea în continuare a blocului, care include acum Ungaria și Slovacia, va reprezenta o problemă majoră pentru Uniunea Europeană.
Un atac cu dronă care a distrus Universitatea Forțelor Speciale Ruse a din orașul cecen Gudermes pe 29 octombrie ar fi putut fi lansat din republicile limitrofe ale Rusiei din Caucazul de Nord, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de informații pentru Kyiv Independent.
Comisia Electorală Centrală din Georgia va renumăra voturile în aproximativ 14% din secțiile de votare, după alegerile parlamentare contestate de opoziție.
Recent, Departamentul de Stat al SUA a impus noi sancțiuni împotriva unui șef al Forțelor Armate sudaneze, Mirghani Idris Suleiman, responsabil cu achiziționarea de arme.
Proiectul de lege care reglementează doborârea dronelor care trec ilegal frontiera României a fost pus azi în transparență decizională. Avem practic cale liberă după adoptare pentru a doborî dronele rusești care violează spațiul aerian al României.
Premierul ungar Viktor Orban merge în Georgia în perioada 28-29 octombrie.
În cadrul unui interviu acordat ziarului britanic The Sunday Times, președintele polonez, Andrzej Duda, a declarat, pe 27.10.2024, că sistemul de fortificații defensive “Scutul de Est” construit la granița cu Rusia și Belarus ar putea fi considerat o nouă versiune a “Cortinei de Fier”.
Partidul bulgar de centru-dreapta GERB a câștigat alegerile parlamentare, în timp ce social-democrații de opoziție sunt aproape de victoria electorală în Lituania. Georgia se apropie tot mai mult de Moscova, după ce ”Visul Georgian” a câștigat alegerile cu 53%.
Președinta Georgiei, Salome Zurabișvili, a făcut duminică un apel către cetățeni să participe luni seara la un protest față de rezultatele controversate ale alegerilor parlamentare de sâmbătă, după ce Comisia Electorală a anunțat victoria partidului aflat la guvernare, Visul Georgian, informează Agerpres și Reuters.
”Triunghiul de la Weimar” a fost revitalizat după agresiunea rusă din Ucraina și joacă un rol important în actualul context de securitate - cu Rusia care încearcă să destabilizeze Europa prin orice mijloace.
După ce, pe 6 august, forțele ucrainene i-au luat pe ruși prin surprindere, Moscova a angajat peste 50.000 de soldați să apere regiunea Kursk, au declarat oficialii ucraineni.
Un oficial american a declarat pentru Reuters că integrarea la bordul navelor a interceptorilor PAC-3 MSE, folosiți de sistemul terestru Patriot, anticipează progresele tehnologice ale rachetelor chinezești.
Forțele de Apărare Israelului (IDF) au raportat joi că l-au eliminat pe unul dintre liderii Hamas, Mohammad Abu Itiwi, care era acuzat că a participat la un atac mortal asupra Israelului pe 7 octombrie 2023.
La începutul acestui an, Rusia le-a oferit rebelilor Houthi din Yemen informații, pe care le-au folosit pentru a ataca navele din Marea Roșie cu rachete și drone, a raportat în exclusivitate The Wall Street Journal.
Miliardarul Elon Musk, unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a avut discuții regulate cu președintele rus Vladimir Putin și cu alți oficiali ai Kremlinului, încă de la sfârșitul anului 2022. Cel puțin așa susține ziarul american The Wall Street Journal (WSJ), care a publicat vineri această informație cu referire la actuali și foști oficiali nenumiți din diferite țări.
Tranziția către energia verde rămâne unul dintre obiectivele cruciale ale Europei. Problematica a fost abordată și în cadrul Aspen – GMF Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen România și German Marshall Fund of the United States, ajuns la a 13-a ediție.
În cadrul celei de-a doua zi a conferinței „Aspen - GMF Bucharest Forum 2024”, unde DefeneRomania a fost partener media, a avut loc panelul „Ensuring Energy Security in a Turbulent Geopolitical Context”. Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, și Mihaela Mihăilescu, director adjunct pentru România al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), au luat parte la discuția moderata de Corina Murafa, senior energy specialist si membru al Aspen.
Președintele sârb Alexandar Vucic nu a mers la Summitul BRICS de la Kazan, Rusia, dar și-a trimis vice-premierul să asiste la discuții.
Presa rusă a informat, pe 24.10.2024, că Ministerul Apărării din Arabia Saudită a confirmat achiziționarea de sisteme rusești de apărare antiaeriană Pantsir-S1M, ca parte a întăririi apărării antiaeriene a regatului. Astfel, mijloacele rusești, care au fost testate în condiții reale de luptă, vor fi integrate în sistemul unificat de apărare antiaeriană al țării.
Potrivit unui raport, Iranul va deturna mai mult de jumătate din veniturile din petrol și gaze către forțele militare, inclusiv Corpul Gardienilor Revoluției.
Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat în a treia lectură bugetul pentru anul viitor.
Ucraina mai controlează 800 de kilometri pătrați în regiunea rusă Kursk, cu 40% mai puțin decât cei 1.376 km cuceriți la începutul incursiunii din august, spune o sursă de la Statul Major ucrainean.
Grecia plănuiește modernizarea armatei sale, în primul rând prin achiziția de noi avioane F-35 americane și Rafale, de producție franceză, dar și prin dezvoltarea unui sistem antiaerian.
Rusia și-a atins scopul. Lovitura cu racheta balistică Oreshnik cu rază de aproximativ 5.000 de km, lansată asupra Ucrainei pe 21 noiembrie, a fost privită cu îngrijorare în Occident, de unde vine tot ajutorul pentru Ucraina. Conducerea rusă continuă să glorifice racheta balistică Oreshnik și este foarte posibil ca aceasta să-și repete lansarea în zilele următoare, potrivit analiștilor Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).
Secretarul general al NATO, Mark Rutte , s-a întâlnit cu președintele proaspăt ales al SUA, Donald Trump. Întâlnirea a avut loc la Palm Beach, Florida, a declarat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a NATO.
Capturarea mai multor sate din apropierea orașului Siversk din regiunea Donețk din Ucraina, raportată de comandanții ruși către superiori, s-a dovedit a fi o minciună. ”Succese” similare au fost raportate și la Torske.
Zilele trecute, două cabluri de fibră optică îngropate pe fundul Mării Baltice au fost avariate tocmai în timp ce deasupra lor se afla o navă chineză cu un căpitan rus.
Industria de apărare din Ucraina reușește ca în plin război împotriva unui adversar cu capacități economice, industriale, militare și demografice mult mai mari, să facă față și să producă în Ucraina tehnică, dar și muniție. Ucrainenii au nevoie de parteneriate pe termen lung cu state aliate, care să aibă și o componentă de finanțare, pentru ca producția să fie sustenabilă. Pentru că, cu alte cuvinte, industria are capacitatea de a produce mai mult decât poate Kievul cumpăra.
Un nou raport privind strategia nucleară a Statelor Unite, sosit în ultimele zile la Congresul SUA, avertizează împotriva impredictibilității Rusiei, a arsenalul în creștere al Chinei și a pericolelor din Iran și Coreea de Nord.
Militarii Armatei SUA din Regimentul 57 de Artilerie Apărare Aeriană desfășoară în țara noastră un exercițiu de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune (SHORAD) având ca scop consolidarea și apărarea spațiului aerian al NATO.
Northrop Grumman a livrat Forțelor Aeriene americane (USAF) prima rachetă aer-sol de ultimă generație pentru atac apropiat. Arma va fi folosită pentru teste de transport și de separare, a anunțat compania.
În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, Direcția principală de informații (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a anunțat, pe 22.11.2024, că trupele ruse nu au întrebuințat în Ucraina o nouă rachetă balistică hipersonică de tip Oreshnik, așa cum a declarat președintele rus, Vladimir Putin, cu o zi înainte, ci o rachetă balistică a complexului de rachete Kedr.
Evenimentele recente arată că există un risc real de izbucnire a unui conflict global, a declarat vineri prim-ministrul polonez Donald Tusk, după ce Rusia a lansat o rachetă balistică hipersonică cu rază medie asupra unui oraş ucrainean, relatează Agerpres și Reuters.
Avionul de luptă Northrop F-20 Tigershark este adesea considerat „cel mai bun avion de luptă care nu a fost construit niciodată.”
Medierea asigurată de Sultanatul Oman și Arabia Saudită pentru normalizarea relațiilor diplomatice dintre Iran și Maroc, confirmată de purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe Ismail Baghaei, a iritat Algeria care și-a activat diplomația pentru a bloca o reconciliere ce ar normaliza legăturile dintre cele două state islamice.
Deși, din punct de vedere al amenințării nucleare, Rusia reprezintă pericolul cel mai acut pentru Statele Unite, potențialul nuclear al Chinei este cea mai mare amenințare pe termen mediu și lung, declară oficialii americani.
Aderarea țării noastre la Spațiul Schengen și cu frontierele terestre începând de anul viitor și strânsa cooperare între România și Ungaria în plan bilateral și regional au fost temele de interes discutate astăzi de prim-ministrul Marcel Ciolacu și omologul său ungar Viktor Orbán.
Austria a renunțat la blocajul pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen. Acesta pare să fie mesajul care reiese din declarația președintei Comisiei, Ursula von der Leyen.
Racheta balistică cu rază de acțiune intermediară cu care Rusia a atacat Ucraina a fost creată pe baza rachetei rusești RS-26 Rubizh.
Implicarea tot mai mare a puterilor din Asia de Est în războiul din Ucraina devine tot mai evidentă.
Premieră neagră pentru Armata lui Kim din Ucraina - un ofițer superior din Armata nord-coreeană (posibil, chiar unul dintre cei trei generali trimiși de Kim în zona de război) a fost rănit în regiunea Kursk, în urma unui recent atac cu rachetă Storm Shadow, efectuat de Forțele de Apărare ale Ucrainei.
Președintele american Joe Biden s-a alăturat acelor lideri care au condamnat mandatele de arestare ale Curții Penale Internaționale (CPI) pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru fostul ministru al Apărării Yo'av Galant din cauza presupuselor crime de război comise în Fâșia Gaza.
Thales și MBDA, doi dintre cei mai importanți producători din industria de apărare din Franța, lucrează prin intermediul joint-venture-ului EUROSAM pentru a convinge Grecia să adopte sistemul de rachete de apărare antiaeriană SAMP/T.
Vladimir Putin, președintele Rusiei, într-o declarație de presă, a afirmat că războiul din Ucraina a devenit unul global după ce rachete occidentale au lovit teritoriul rus.
Marea Britanie este pregătită să își trimită soldații să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară NATO de pe flancul estic al alianței, a declarat Rob Magowan, șeful adjunct al Statului Major al Apărării din Marea Britanie, pe 21 noiembrie, potrivit Politico. Preocupările cu privire la agresiunea rusă cresc în Europa, alimentate de progresele Rusiei în estul Ucrainei.
Kievul „nu va încheia niciun acord cu Moscova în schimbul cedării unor teritorii”, a declarat ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, adăugând că nu există alternativă la „pacea prin forță”. „Ucraina nu va accepta nicio propunere care implică un compromis privind suveranitatea sau integritatea noastră teritorială. Nu vom accepta nicio inițiativă elaborată fără participarea noastră. Nu vom accepta acorduri de forma „teitoriu la schimb pentru pace”, a declarat oficialul ucrainean în timpul unei audieri în Congresul SUA. Aceasta ar însemna să lase milioane de oameni în mâinile agresorului, ceea ce ar duce la genocid, tortură și opresiune, a explicat Sîbiga.
Federația Rusă amenință Republica Moldova iar propaganda rusă folosește tot mai intens narativul potrivit căruia Basarabia e transformată într-o bază militară a NATO pentru susținerea Ucrainei.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri că Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, va trebui să revină sub suveranitatea Ucrainei pe cale diplomatică, informează Agerpres și Reuters.
Forțele Aeriene Române (ROAF) au anunțat că în următoarea perioadă urmează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României. Zborurile vor fi efectuate de avioane de luptă F-16 Fighting Falcon din dotarea ROAF.
Potrivit informațiilor apărute în portalele de propagandă ruse, Federația Rusă a reușit în ultima perioadă să crească semnificativ producția pentru toate tipurile de rachete. Astfel, în prezent, partea rusă dispune de o rezervă de aproximativ 1.500 de rachete de diferite tipuri, pe care le poate întrebuința împotriva Ucrainei. Există și canale de Telegram ucrainene care arată că producția rusă a crescut.
"Statele Unite resping în mod categoric decizia Curţii (Penale Internaţionale, CPI) de a emite mandate de arestare împotriva unor înalţi responsabili israelieni", a reacţionat joi un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, citat de Agerpres și AFP.
Ungaria va desfășura elemente de apărare aeriană de-a lungul graniței sale de nord-est cu Ucraina, a declarat miercuri ministrul ungar al apărării, Kristóf Szalay-Bobrovniczky.