Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Poate profita Turcia de crizele militare din Africa? Cu o influență a Franței în scădere, Ankara nu pare pregătită pentru rolul principal
News
Data publicării:
Analiști specializați în problematica specifică Africii de Nord și Orientului Mijlociu consideră că pe fondul tulburărilor politice din Sahel, după recentele lovituri de stat din Niger și Gabon, Turcia se pregătește să exploateze oportunitatea scăderii influenței franceze în regiune.
Harta Africa / pexels, Nothing Ahead
Harta Africa / pexels, Nothing Ahead

“Regiunea Sahel  se află în chinurile tulburărilor politice după recentele lovituri de stat din Niger și Gabon” și este pregătită pentru alte tulburări, pe măsură ce amenințarea intervenției străine se profilează, consideră site-ul britanic Middle East Eye.

Din punct de vedere istoric, regiunea a fost dominată de foștii săi stăpâni coloniali de la Paris, dar în ultimii ani organizația mercenară rusă, Grupul Wagner, și-a stabilit un punct de sprijin. Asta ca să nu mai vorbim de legăturile strânse de securitate ale SUA cu mai multe guverne din Africa de Vest, diplomația investițională chineză și politica Egiptului și Emiratelor Arabe Unite. Acest mediu internațional a avut ca efect diminuarea influenței Franței în vechea sa fortăreață.

Criza Parisului este exacerbată de sentimentul anti-francez din țările africane, care de multe ori izbucnește după lovituri de stat militare. Din 2020, au avut loc lovituri de stat sau tulburări politice majore în Mali, Ciad, Sudan, Guineea, Burkina Faso, Niger și, în cele din urmă, în Gabon, luna trecută. În multe dintre aceste cazuri, noua gardă a folosit sentimentul anti-francez pentru a-și consolida controlul asupra puterii și a câștiga sprijinul public.

Având în vedere acest lucru, regiunea Sahel, cu resursele sale naturale și nevoile sale de dezvoltare a infrastructurii, justifică instituirea unei prezențe politice turcești, potrivit site-ului britanic, menționând că Turcia a folosit strategic retorica anticolonială în favoarea sa și s-a poziționat ca o țară cu un trecut curat în relațiile cu Africa, spre deosebire de Franța.

În context, președintele turc Recep Tayyip Erdogan și-a descris țara ca fiind o țară "afro-euro-asiatică" și a adoptat poziții care i-au îngrijorat pe factorii de decizie francezi, care au amintiri recente despre intervenția Turciei în Libia.

Ankara susține că prezența sa militară a fost esențială în prevenirea prăbușirii guvernului libian recunoscut internațional, în fața unei facțiuni susținute de Rusia condusă de Khalifa Haftar, în timp ce Franța a acuzat Turcia că a încălcat embargoul ONU asupra armelor pentru a pune capăt războiului civil libian.

 

Turcia își dorește de mult timp legături mai strânse cu Africa

 

Contrar percepției populare, Turcia își dorește de multă vreme să stabilească legături mai strânse cu continentul african. În 1998, înainte de venirea la putere a Partidului Justiției și Dezvoltării, al lui Erdogan, țara și-a anunțat Planul de acțiune pentru Africa, care urmărea consolidarea relațiilor bilaterale cu statele din regiune. Aceste eforturi au luat amploare odată cu epoca Erdogan și există și o dimensiune militară a prezenței țării în Africa.

Turcia are baze militare în Libia și Somalia și oferă pregătire militară altor state africane.

Deschiderea Africii în 2008 și Planul de parteneriat african din 2013 au condus la stabilirea unei politici duale turcești de investiții economice și la consolidarea relațiilor militare. În timpul lui Erdogan, numărul ambasadelor Turciei în Africa a crescut de la 12 în 2002 la 43 în prezent. Turkish Airlines a extins, de asemenea, numărul de destinații pe care le deservește pe continent la 61, în timp ce Agenția Turcă de Cooperare și Coordonare a deschis 22 de birouri. Influența culturală a Ankarei este consolidată în continuare de Fundația Maarif, care a înființat 175 de școli în 26 de țări africane. Peste 6.000 de studenți africani studiază, de asemenea, în instituții din Turcia, cu burse oferite de Ankara.

Cu toate acestea, coloana vertebrală a campaniilor de influență ale Turciei în Africa o reprezintă industriile sale militare. În ultimele două decenii, Ankara a oferit guvernelor locale drone armate, vehicule blindate și arme pentru a lupta împotriva grupărilor armate. Valoarea totală a exporturilor turcești de apărare către țările africane în 2021 s-a situat însă sub 300 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă doar 0,5% din importurile militare africane.

Acest procent mic se datorează parțial prezenței altor jucători importanți pe continentul african. În Sahel, Franța își susține aliații locali cu arme și bani, așa că înființarea de noi guverne opuse influenței franceze ar putea reprezenta noi oportunități pentru Turcia.

 

Are Turcia infrastructura necesară pentru a profita de oportunități? Sunt exagerate acuzațiile de ostilitate dintre Paris și Ankara?

 

O sursă din cadrul guvernului turc, care cunoaște bine regiunea africană, a observă că Franța și Turcia, aliate în cadrul NATO, promit sprijin împotriva acelorași grupuri militante și sprijină aceleași guverne.

Un exemplu în acest sens este în Niger, unde Turcia a sprijinit guvernul nigerian acum înlăturat cu drone armate. De asemenea, a semnat un acord în 2020 care permite companiilor turce să exploreze mine pentru minerale, inclusiv aur.

Turcia a donat, de asemenea, 5 milioane de dolari Forței Comune G5 Sahel în 2018, înainte de loviturile de stat, pentru a-și sprijini eforturile împotriva grupărilor jihadiste. Acest bloc militar este format din Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania și Niger - dintre care patru au suferit lovituri de stat în ultimii ani.

"Dacă Turcia ar fi adoptat o poziție anti-franceză în regiunea Sahel, am fi asistat la o campanie mediatică împotriva Franței, care vizează crimele sale din perioada colonială", a spus sursa guvernamentală, reiterând că chiar și în Libia motivația principală a Turciei a fost atenuarea influenței ruse, și nu a celei franceze. Turcia a fost cea care a salvat guvernul libian de la căderea în mâinile Rusiei în 2020”, a adăugat sursa guvernamentală, continuând: "Turcia va juca un rol cheie ca membru NATO și în regiunea Sahel".

Potrivit sursei guvernamentale, chiar dacă Ankara ar avea ambiții expansioniste în Africa, care ar pune-o în contradicție cu aliatul său francez, cel puțin pentru moment, îi lipsesc resursele necesare, cunoștințele locale și vânzările de arme pentru a schimba jocul în regiune.

Mehmet Ozkan, profesor la Universitatea Națională de Apărare din Istanbul, a declarat că Turcia nu este în măsură să dicteze evoluțiile din Sahel în funcție de preferințele sale. El a menționat că exporturile de apărare ale Turciei ar putea să nu schimbe cursul unui război, dar pot fi valoroase, în special împotriva grupărilor militante. În prezent, a spus acesta, Turcia adoptă o politică de așteptare, menținându-și în primul rând prezența folosind expertiza comercială, în special în sectorul construcțiilor.

Federico Donelli, universitar italian din Trieste și autor al cărții Turcia în Africa, consideră că în ultimele decenii au existat oportunități pentru jucători netradiționali precum Turcia în Africa. În Sahel, Ankara a adoptat o abordare măsurată, dar persistentă pentru extinderea amprentei sale, cu accent pe relațiile diplomatice și comerciale. Donelli susține că regiunea Sahel prezintă oportunități economice semnificative pentru Turcia. Cu toate acestea, la fel ca sursa guvernamentală, el a spus că politica turcă în regiune va fi în conformitate cu poziția sa de membru NATO.

Înțelegerea acestor limitări și considerații diplomatice va fi crucială pentru a determina dacă Ankara reușește în Sahel, a declarat Serhat Orakci, analist la Centrul de Cercetare Umanitară și Socială (INSAMER). "Sunt necesare specializare și cunoștințe aprofundate, mai ales într-o regiune instabilă și nesigură".


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Moldova respiră aer european. Maia Sandu, aproape de o victorie istorică pentru președinția Republicii Moldova
Sondajul din Iowa îi dă lui Harris un avantaj surpriză chiar în fieful republicanilor. Cele șapte statele cheie care vor decide alegerile din SUA
Alegeri în Moldova | S-a încheiat votul în Republica Moldova și România. Peste 310.000 de moldoveni din Diaspora au votat până la ora 21.00
Mai ieftine decât ținta? Ucraina va lovi dronele rusești cu rachete de 30.000 de euro, produse în comun cu Thales
”Scutul estic” chiar se întâmplă: Polonia începe lucrările la cele mai mari fortificații din Europa ultimelor decenii
Pentru a-și astupa găurile din ”șvaițerul” informațional, UE intenționează să înființeze o Agenție de spionaj
Orban acuză UE de conspirație pentru răsturnarea guvernul ungar
Deși ține la ordin toată presa din Federație, Kremlinul acuză Washingtonul de încălcarea libertății presei: ”Jurnaliştii Izvestia au fost interogați 10 ore”
Încă un ”patriot” care rupe rândurile europene: Robert Fico a apărut pe canalul Rossiya 1 la o emisiune de propagandă. ”Voi negocia cu Putin fără ezitare”
După Ungaria și Slovacia, blocul pro-rus din cadrul UE ar putea include și Cehia, în urma alegerilor de anul viitor
Universitatea Forțelor Speciale din Cecenia atacată cu drone: Un mesaj pentru Ramzan Kadîrov de la ''pretenii'' din Daghestan și Ingușetia
Renumărare de fațadă a voturilor în Georgia. Cum discursul ”Pro-european” promovat de Visul Georgian ar putea hipnotiza și R. Moldova
Relația Rusia - Sudan. Sau cum extinde Moscova războiul pe orizontală
F-urile noastre, liber la doborât drone rusești. România a făcut azi un pas mare în schimbarea legislației după provocările Rusiei din ultimele zile
Polonia merge înainte cu fortificațiile de la granița cu Rusia și Belarus. “Scutul de Est” va costa 2,5 miliarde de dolari
Vot în Europa: Conservatorii din Bulgaria și socialiștii din Lituania câștigă alegerile / ”Visul Georgian” îndreaptă țara spre orbita Moscovei
Georgia, încotro? Președinta pro-europeană cere oamenilor să iasă în stradă și acuză o „operațiune specială rusă” și fraudă masivă a partidului Visul Georgian
România, parte a „Triunghiului de la Weimar”? Geoană: Ar fi un echilibru natural alături de Franța, Germania și Polonia
Rusia pregătește o ofensivă majoră în regiunea Kursk. Trupele ruse verifică acum punctele slabe ale apărării ucrainene
SUA își va înarma navele cu rachete Patriot. Interceptoarele PAC-3 MSE ar urma să contracareze rachetele hipersonice ale Chinei
Liderul ucis al Hamas lucra pentru agenția ONU pentru refugiații palestinieni. Israelul cere o anchetă
Rusia le-a furnizat rebelilor Houthi date satelitare pentru atacurile din Marea Roșie. Informațiile au fost transmise prin intermediul Iranului
Șeful SpaceX, Elon Musk, a negociat în secret cu Putin încă din 2022, scrie WSJ. Produsele SpaceX sunt folosite inclusiv de Armata SUA
Tranziția către energia verde este inevitabilă. Cu cât acționăm rapid, cu atât costurile vor fi mai reduse | Aspen – GMF Bucharest Forum 2024
Invadarea Ucrainei de către Rusia a aruncat Europa pe un teritoriu energetic necunoscut. Christina Verchere, CEO OMV - Petrom: Europa trebuie să facă tranziția energetică
Balansul Serbiei între banii UE și BRICS-ul Rusiei. ”Vor să împace capra cu varza”
Sisteme rusești Pantsir-S1M, lângă THAAD americane? Rusia convinge un important aliat al SUA în Orient să-i achiziționeze sistemele
Iranul are planuri mari pentru anul viitor și crește masiv investițiile în mașina de război

Ştiri Recomandate

Duma Rusă a aprobat bugetul de stat. Armata înghite aproape jumătate din cheltuielile Rusiei
Moment delicat pentru Ucraina: Nevoită să renunțe la 40% din teritoriile cucerite în regiunea rusă Kursk, Armata Kievului încearcă să oprească ofensiva rusă din Donbas
Cu un ochi la vecinul său mai mare, Grecia vrea să aibă propriul „Iron Dome”, cu ajutorul Israelului
Putin plusează: Occidentul nu are tehnologie împotriva Oreshnik / Ucraina negociază un sistem capabil să intercepteze rachete balistice cu rază medie
Trump s-a întâlnit cu secretarul general al NATO
Victorii-record ”la hectar”: Comandanții ruși inventează succese pe front. Minciuna a ieșit la iveală atunci când superiorii au vrut să viziteze teritoriul cucerit
Navă chineză cu căpitan rus. Coincidență sau nu, cargoul ”YI PENG 3” a trecut fix prin zona unde au fost secționate cablurile din Marea Baltică
Rachete Neptun, drone și alte tipuri de muniție? Ucraina face un apel inclusiv către România pentru investiții comune în industria de apărare
SUA pregătesc schimbări importante în strategia nucleară și se concentrează pe descurajarea simultană a mai multor adversari
Americanii simulează apărarea României cu sisteme cu rază scurtă de acțiune (Foto/Video). Col. Ruff: Le spunem ferm românilor: SUA sunt aici pentru a apăra România
F-35 va fi de neoprit. SUA livrează prima rachetă SiAW aer-sol de ultimă generație. Detalii și datele tehnice ale SiAW, ce vor fi integrate pe F-35
Rușii au lovit de fapt cu o rachetă balistică Kedr nu cu una hipersonică. Ucrainenii confirmă că racheta a atins viteza de 11 Mach și a lovit ținta la 15 minute de la lansare
Polonia spune că riscul unui război mondial generat de agresiunea Rusiei este real și „simte cum întunericul se apropie”
F-20 primește titlul de „cel mai performant avion de luptă care nu a mai fost construit vreodată”. Cine și de ce au pus cruce în SUA pe F-20 Tigershark
Medierea din Golf pentru reconcilierea dintre Maroc și Iran irită Algeria
”Expansiune nucleară fără precedent”. China va deține peste 1.000 de focoase nucleare până în 2030 (Oficial al Pentagonului)
Austria a ridicat veto-ul. Guvernul confirmă: România va adera deplin la Spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025
România în Schengen. Mesajul Președintei von der Leyen: Rezultat pozitiv astăzi, la Budapesta, urmează votul oficial în Consiliul de miniștri UE
Rusia a folosit o rachetă IRBM în Ucraina, confirmă și Pentagonul. ”Oreshnik” este bazată pe RS-26 Rubizh, iar costul unei unități este de zeci de milioane de dolari
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Efectul Storm Shadow: Un ofițer superior nord-coreean a fost rănit într-un atac de zilele trecute, efectuat pe teritoriul Rusiei
Nu există asemănare între Israel și Hamas, Biden a respins mandatul de arestare al CPI pentru Netanyahu
Grecia ar putea alege sistemul franco-italian SAMP/T de apărare aeriană
Vladimir Putin: Războiul din Ucraina a devenit un conflict global
Marea Britanie este pregătită să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară est-europeană membră NATO
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii
„Basarabia, bază militară”. Rusia „vede” avioane F-16 și în Moldova și amenință susținând că are informații despre dislocări de armament peste Prut
Zelenski nu cedează teritorii, dar în privința Crimeei admite că nu poate fi recuperată doar cu forță militară: Ucraina nu-și permite să piardă zeci de mii de oameni în Crimeea
Avioanele F-16 ale României vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Apel către populație pentru a evita îngrijorările
Câte rachete arată estimările că are Rusia azi în stoc? De la Iskander la Kalibr sau hipersonice Kinjal se anunță o iarnă grea pentru Ucraina
Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Netanyahu și Yoav Gallant, fostul ministru al Apărării. SUA reacționează imediat
Ungaria își va desfășura sistemele antiaeriene (probabil NASAMS) lângă granița cu Ucraina, a anunțat ministrul apărării
pixel