Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Poate România achiziționa avioane F-16 noi? Leș a purtat discuții în SUA
01 apr, 19:03
Ministrul Gabriel Leș a voribt într-un interviu pentru Defense România despre achiziționarea avioanelor F-16, dar și modernizarea acestor aparate.
F-16, România. Sursă: MApN
EXCLUSIV

Întrebat dacă există vreo șansă ca România să achiziționeze avioane F-16 noi, ministrul Apărării a dezvăluit că a purtat în acest sens o discuție în vizita sa recentă în Statele Unite.

„În acest moment nu se fabrică avioane F-16 noi. Dar se pare că producătorul, la o comandă suficient de mare, nu îmi dau seama ce ar însemna, ar putea să producă un astfel de avion nou. Am întrebat inclusiv la ultima mea vizită din SUA și nu a știut nimeni să îmi spună dacă există o șansă ca ei să pornească linia pentru a produce acest avion.

O altă discuție ar fi costul. Depinde cât costă un avion nou față de unul modernizat. Dacă diferența de preț este foarte mare nu merită să te gândești la el. Pe de altă parte dacă diferența nu e foarte mare merită să te gândești să nu faci upgradare la un avion second hand”, ne-a precizat Gabriel Leș.

Ministrul a ținut să sublinieze faptul că în cazul avioanelor second hand, de regulă „motoarele se schimbă și se pun motoare noi upgradate” acestea fiind aduse la cele mai înalte standarde.

 

Modernizările pentru avioanele F-16 se vor face în România

 

În ceea ce privește avionica, Gabriel Leș a precizat că acesta este un domeniu foarte modern, adăugând: „Vreau să vă dau o veste. Dacă discutăm de avionică, noi putem pe cele 12 avioane F-16 să facem upgradarea în acest moment. Avionica avansează foarte mult, indiferent că discuți de radare, comunicații sau softul care operează armamentul

În funcție cu ce se va întâmpla cu următoarele avioane, cel puțin cele 5 și următoarele 36, dar și cele 12 pe care le avem le vom upgrada pentru a fi la același nivel cu cele pe care le vom moderniza în România. Vreau să vă spun clar că următoarele avioane F-16 vreau să le modernizăm în țară. Le vom moderniza la ultimul stadiu care există acest moment pentru F-16. Este foarte posibil ca și cele 12 pe care le avem să necesite o minimă upgradare”, a declarat ministrul Gabriel Leș pentru Defense România.

Ştiri Recomandate

Tensiuni în Marea Chinei de Sud
Erdogan, vizită la Mosova, pe fondul tensiunilor dintre Turcia și Rusia în Siria
MApN a prelungit termenul pentru recrutarea şi selecţia rezerviştilor voluntari
Mark Esper anunță când SUA vor deține arme hipersonice
EXCLUSIV
23 august 1944. România și 'trădarea' celui care deja a trădat
John Bolton merge în R. Moldova. Maia Sandu: SUA ne transmit un semnal de sprijin
Discuții Franța - Iran pe tema acordului nuclear, în prag de summit G7
Iranul anunță că deține arme cu laser de mare putere