Politolog rus: Rusia nu trebuie să subestimeze amenințarea României ci să răspundă urgent. În caz contrar vom pierde R. Moldova
Alegerile din Republica Moldova unde partidul prezidențial PAS și-a spulberat adversarii, obținând un scor istoric de aproximativ 53%, nu au rămas fără ecou în Federația Rusă. Experții de la Moscova sunt îngrijorați cu privire la drumul pro-european al Republicii Moldova și avertizează că România devine din ce în ce mai atractivă, în comparație cu Federația Rusă.
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Sursă foto: Maia Sandu Facebook
Politologul Vadim Trukhachev, profesor în cadrul Universității de Stat de la Moscova, a analizat rezultatele alegerilor de la Chișinău, într-un editorial publicat în Vzglyad. Expertul rus are o opinie controversată cu privire la politica României pe care o acuză de „lovitura de stat” din 2009 din Republica Moldova și de faptul că în perioada președintelui Traian Băsescu Bucureștiul a urmărit o politică de „anexare” a Basarabiei.
Trukhachev e de părere că marele câștigător al alegerilor din Republica Moldova nu e neapărat Maia Sandu, ci este România. În pofida faptului că președintele Maia Sandu duce mai degrabă o politică pro-europeană decât una unionistă, politologul rus amintește că Maia Sandu deține și cetățenia română.
„Rusia nu ar trebui să subestimeze amenințarea românească, ci trebuie să îi răspundă urgent. În caz contrar Moscova va pierde Republica Moldova”
„România lucrează de mult timp la schimbarea mentalității cetățenilor moldoveni și, din păcate, are succes”, e de părere profesorul rus care amintește că în ultimii ani România a devenit tot mai atractivă și atrage atenția că „Rusia nu ar trebui să subestimeze amenințarea românească, ci trebuie să îi răspundă urgent. În caz contrar Moscova va pierde Republica Moldova”.
Trukhachev amintește că rezultatul istoric al PAS este și eșecul a doi președinți moldoveni care s-au unit sub steagul aceleiaiși alianțe: Comunistul Vladimir Voronin și socialistul Igor Dodon.
„Anexarea Republicii Moldova a fost un obiectiv strategic al fostului președinte român Traian Băsescu, care a deținut funcția prezidențială între 2004 și 2014. (...) Succesul acestor mandate a fost lovitura de stat din Moldova din 2009 care a adus la putere o coaliție de partide pro-occidentale și pro-române”, e de părere Trukhachev, care a subliniat că de atunci Moldova a urmat predominant un drum pro-occidental și pro-românesc în multe privințe, amintind că peste jumătate de milion de persoane au optat pentru pașaportul românesc.
În pofida faptului că nu se poate vorbi încă de o dominație românească în Basarabia, consideră expertul rus, politica Bucureștiului produce rezultate. El e de părere că la aceasta contribuie și „fundațiile UE, americane sau germane” care investesc în „propaganda anti-rusă” în Republica Moldova.
România a cunoscut o dezvoltare fulminantă, în numai un deceniu de la aderarea la UE, devenind foarte atractivă pentru cetățenii Republicii Moldova
Trukhachev admite însă că în pofida faptului că România e încă la coada clasamentului în UE în ceea ce privește nivelul de trai, țara noastră a făcut salturi uriașe de-a lungul timpului, fiind extrem de atractivă pentru o Republică Moldova aflată la limita subzistenței. Profesorul rus amintește că moldovenii pot câștiga mai bine în România decât în Federația Rusă și, în plus, pașaportul românesc le oferă posibilitatea de a pleca în Occident, în Germania.
Politologul citează datele Eurostat care arată că România a devenit un exemplu reușit de dezvoltare în ultimul deceniu. Dacă la momentul aderării la UE, în 2007, produsul intern brut pe cap de locuitor nici măcar nu atingea jumătate din PIB-ul per capita al UE, azi România a lăsat în urmă cu mult Bulgaria, a ajuns aproape de nivelul Poloniei și amenință cifrele Portugaliei.
„Prin urmare nu e deloc surprinzător că influența României în Republica Moldova e în creștere. Politica consecventă a României reprezintă o provocare uriașă pentru Federația Rusă iar succesul ei nu poate fi explicat doar prin ajutorul din partea UE, NATO, Statelor Unite sau Germaniei. Iar dacă Moscova nu răspunde la timp, influența rusă va rămâne doar în Transnistria și Găgăuzia. Chișinăul și alte orașe mari din Republica Moldova vor deveni românești. Nu imediat, ci, desigur, în timp”, a conchis politologul rus.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News