Polonia avertizează: Dacă Rusia lovește o centrală nucleară, vom răspunde în mod adecvat
Folosirea acestui gen de arme sau recurgerea la acest gen de șantaj va crea o situație complet nouă, a declarat ministrul de externe al Poloniei pentru BBC Newsnight, citat de Rzeczpospolita, pe 6 iulie.
Pe tot parcursul zilei de miercuri, ochii Europei au fost ațintiți asupra centralei nucleare Zaporojie. Atacul anunțat nu a avut loc, iar nivelul radiațiilor din jurul centralei nu a crescut.
Deși președintele Zelenski a avertizat că rușii sunt capabili să efectueze un act de sabotaj la centrală, iar în centrală au fost observați explozivi, experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, prezenți permanent la centrală - deși pot inspecta doar parte din ea - nu au confirmat această informație.
Ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, a declarat pentru BBC Newsnight că dacă Rusia lovește centrala nucleară Zaporojie, Polonia va reacționa în consecință.
„Va fi o situație cu totul nouă”. Deci vom răspunde în mod adecvat”, a spus Rau.
Ministrul a adăugat că folosirea unor astfel de arme sau recurgerea la acest tip de șantaj va crea o situație complet nouă în Ucraina, dar va afecta și o mare parte a teritoriului NATO.
Deci va necesita un răspuns adecvat. ”Și nu vă așteptați să vă spun exact care va fi reacția”, a adăugat șeful diplomației poloneze.
Marți, Statul Major General ucrainean a avertizat că forțele ruse ar putea începe în curând pregătirile pentru provocări la centrala nucleară Zaporojie și au plasat obiecte asemănătoare explozibililor pe acoperișurile a două reactoare nucleare.
Comentariul autorului:
În urma exploziei reactorului 4 de la centrala nucleară Cernobîl, din 1986, a fost declarată o zonă de excludere de aproximativ 2.600 kmp în jurul centralei, echivalentul unui cerc cu raza de maximum 30 de km. Cu toate acestea, activitatea la reactoarele 1, 2 și 3 aflate în apropiere a continuat, fiind furnizată energie electrică până în 2013, când au fost închise definitiv.
Luând în calcul o rază similară de excludere de 30 de km în jurul localității Energodar unde se află centrala nucleară Zaporojie, am fi tentați să credem să credem că operația ucraineană de contraofensivă va fi puțin afectată dacă se ține cont că linia totală a frontului pe care se desfășoară confruntări active este de aproximativ 1.200 de km.
Însă praful radioactiv se va depune pe sol pe o rază mult mai mare decât cei 30 de km, posibil pe toată zona frontului din regiunile Zaporojie și Herson. Preconizata creștere a ritmului contraofensivei ucrainene va presupune deplasarea multor mijloace de luptă, care, în condiții de vară, va ridica mult mai ușor în aer particulele radioactive. Pericolul intoxicării radioactive a militarilor va fi foarte mare, în special pentru forțele care vor fi în ofensivă.
Pe lângă afectarea contraofensivei, decidenții ucraineni vor trebui să gestioneze și criza umanitară și de mediu. Atenția lor se va axa mai mult pe limitarea consecințelor dezastrului, fapt care va determina alocarea prioritară de resurse în această direcție, operațiile militare căzând în planul doi. În această ipoteză, Rusia ar câștiga timp pentru a reface forțele care luptă pe întreg frontul.
După aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka, a devenit evident că Rusia va apela la orice mijloc pentru a întârzia contraofensiva ucraineană, mizând pe faptul că nu se poate stabili cu exactitate ce s-a întâmplat și crezând că se află la adăpostul armelor sale nucleare pentru a nu fi trasă la răspundere.
Referitor la ceea ce ar putea face NATO sau Polonia direct împotriva Rusiei, paleta militară convențională este destul de mare, dar tot la fel de mare este și riscul de a se ajunge la un conflict armat de scară mondială. În schimb, aliații Ucrainei ar putea alege să ofere forțelor ucrainene rachete sol-sol și aer-sol cu rază de acțiune de peste 300 de km, chiar și muniție cu dispersie care, să compenseze încetinirea poate chiar oprirea contraofensivei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News