Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Polonia cumpără 32 de avioane F-35
12 sep 2019 / 08:43
Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea a 32 de avioane F-35 din a cincea generație către Polonia, a anunțat  Defense Security Cooperation Agency (DSCA) a SUA, transmite defenceblog. 

Într-un comunicat de presă DSCA a declarat că a notificat Congresul cu privire la propunerile de vânzări militare externe (FMS), în valoare de 6,5 miliarde de dolari care constau în 32 de avioane F-35 și 33 motoare Pratt & Whitney F-135. Sunt incluse, de asemenea, sisteme electronice de război: Comandă, control, comunicații, computer și informații / comunicații și echipamente asociate.

„Vânzarea propusă va mări inventarul operațional al aeronavelor din Polonia și va îmbunătăți capacitatea de autoapărare aer-aer și aer-sol. Forța aeriană poloneză de MiG-29 și flota Su-22 vor fi înlocuite cu F-35 ”, a declarat DSCA, adăugând că „Polonia nu va avea dificultăți în a absorbi aceste aeronave în forțele sale armate.”

Tranzacţia ar putea alimenta tensiunile cu Moscova, notează AFP.

Prin onorarea acestei comenzi a Varşoviei, anunţată în iunie cu prilejul vizitei preşedintelui polonez Andrzej Duda la Washington, Statele Unite vor să "echipeze un aliat cheie al NATO cu avionul de vânătoare cel mai avansat din lume" şi "să-i reducă dependenţa de echipamentele ruseşti depăşite", a comentat un oficial din Departamentul de Stat.

Membrii Congresului american pot contesta această tranzacţie în termen de 30 de zile, ceea ce nu s-a întâmplat însă de câteva decenii.

Polonia se numără printre ţările membre ale NATO care alocă cel puţin 2% din PIB pentru apărare. Varşovia a fost de acord în 2017 să crească treptat cheltuielile pentru apărare, de la 2% la 2,5% din PIB, ceea ce înseamnă că bugetul anual ar trebui să se majoreze de aproape două ori, până la circa 80 de miliarde de zloţi (21 de miliarde de dolari) până în 2032.

Vezi și: Președintele Poloniei: Fostele relații cu Rusia nu pot fi restabilite

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Marina elenă, sursă foto: Hellenic Navy
EXCLUSIV
Jocul de putere în Mediterană: Acord istoric al Greciei și mutările Franței prin care Parisul i-a dat Turciei șah
BREAKING NEWS
SUA au sechestrat patru petroliere iraniene pe motiv că încalcă embargoul
Israelul a bombardat obiective Hamas din Fâșia Gaza
Autoritatea palestiniană condamnă acordul dintre Israel şi Emiratele Unite şi cere o reuniune de urgenţă a Ligii Arabe
Franţa mobilizează două avioane Rafale şi două nave militare în estul Mediteranei
Zeci de mii de persoane au continuat acţiunile de protest în marile orașe din Belarus
Turcia trimite liderilor UE și NATO scrisori cu privire la situația din estul Mediteranei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro