Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Polonia ne-a luat-o înainte și dă liber avioanelor F-16 și antiaerienei să doboare drone și rachete ruse, cu o condiție. În ce stadiu e proiectul României?
Conflicte militare în defășurare
Data actualizării:
Data publicării:
Polonia a dat undă verde atât avioanelor de luptă de tip F-16 Fighting Falcon din dotarea Armatei poloneze, precum și sistemelor de apărare antiaeriene să doboare drone sau rachete rusești.
Avioane F-16 poloneze, foto: Forțele Aeriene din Polonia via NATO
Avioane F-16 poloneze, foto: Forțele Aeriene din Polonia via NATO

Acest lucru a fost anunțat de ministrul Apărării de la Varșovia, Vladislav Kosinyak-Kamysh, în cadrul unui interviu acordat publicației ucrianene Voice of America, citat de agenția ucraineană Unian.

Condiția este însă ca dronele și rachetele poloneze să intre spațiul aerian al Poloniei. Varșovia nu „fuge” nici de responsabilitatea de a doboră ținte rusești deasupra Ucrainei, a căror traiectorie o vizează, dar amintește că în acest sens decizia e una ce trebuie luată în interiorul NATO. Până în prezent nici în Polonia nu exista cadru legislativ privind doborârea dronelor și rachetelor ruse.

„Avem un sistem de apărare aeriană îmbunătățit. (...) Aliații noștri, SUA, Marea Britanie, Germania, Norvegia și alte țări contribuie la protejarea spațiului aerian polonez. Iar dacă acest spațiu este violat de drone sau rachete ele vor fi doborâte”, a precizat oficialul de la Varșovia.

„Ridicăm foarte des avioanele noastre F-16 pentru a proteja teritoriul național. Nu a existat niciun caz în care o rachetă să țintească teritoriul polonez, dar săptămâna trecută avioanele au intrat din nou în alertă și au decolat fiind pregătite să angajeze orice țintă”, a conchis ministrul Apărării polonez, în presa ucraineană.

 

Polonia ne-a luat-o înainte. Undă verde pentru avioanele F-16 și apărarea antiaeriană să doboare drone și rachete rusești. Situația din România actualizată la zi

 

2. Imagine il... (f-16-polonia-p--gubernat_70181600.jpg)

Imagine ilustrativă. F-16 al Poloniei / Foto: P. Gubernat (forțele armate poloneze)

În luna septembrie DefenseRomania a participat, în urma unei invitații, la întrevederi cu oficiali polonezi din Ministerul de Externe de la Varșovia sau Biroului de Securitate Naţională a Președinției Poloniei unde au fost abordate și problemele violării spațiului aerian de către agresorul rus, problemă cu care se confruntă și România.

Iar cei de la Biroul de Securitate Naţională a Președinției Poloniei ne-au confirmat că avioanele de luptă ale Poloniei sunt ridicate de la sol în timpul fiecărui atac masiv în care dronele și rachetele rusești lovesc Ucraina pe direcția Polonia. Însă angajarea lor e complicată din punct de vedere legislativ.

Astfel, potrivit legii poloneze, pe timp de pace, pilotul de vânătoare al aeronavei poloneze, trebuie să aibă contact vizual cu ținta înainte de a o angaja. Cu alte cuvinte nu poate lovi ținta pe care o „vede” pe radar până nu o vede și fizic. Fie că vorbim de o rachetă sau o dronă. Iar în contextul în care dronele sau rachete rusești intră pentru o perioadă foarte scurtă de timp în spațiul aerian al Poloniei, ele sunt aproape imposibil de angajat în momentul actual. Acest lucru se pare că a fost reglat din punct de vedere legislativ.

În România e o situație similară cu adaptarea legislației pentru a putea intercepta dronele rusești care au intrat deliberat de mai multe ori în spațiul aerian al țării noastre. Legislația la noi trebuie modificată pentru ca procedura de angajare a dronelor să fie actualizată, fiind stabilite reguli clare doar pentru aparatele cu pilot uman.

Legea a fost adoptată recent de Guvern după ce a fost pus în transparență decizională, dar ea trebuie adoptată în Parlament iar acest lucru nu s-a mai făcut în contextul în care vechiul Parlament și-a încheiat activitatea pe data de 20 decembrie 2024. Noul Parlament a fost convocat pe 21 decembrie 2024 și ne așteptăm ca această lege să fie adoptată în viitorul apropiat după stabilirea comisiilor și, desigur, trecerea în Parlament a viitorului Guvern.

 

Câteva date esențiale pe care trebuie să le știm despre Legile Apărării care urmează să fie adoptate de Parlament

 

3. Tragere cu... (sisteme-gepard-romania-exerciu-militar-polonia_23674900.jpg)

Tragere cu sistem Ghepard din dotarea Armatei României, foto: MApN

 

 

  • Proiectul Legii privind controlul utilizării spațiului aerian national

 

(MApN) Acest proiect legislative își propune să stabilească un nou cadru de cooperare și coordonare la nivelul autorităților și instituțiilor care au competențe în gestionarea și monitorizarea spațiului aerian național.

Noua perspectivă cu privire la controlul utilizării spațiului aerian național are în vedere realitățile mediului de securitate actual și viitor. Ca urmare a războiului ilegal declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, țară cu care

România împarte o graniță cu o lungime semnificativă, a devenit evident că sfera riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale, a integrității spațiului aerian național și siguranței aeronautice, a vieții și sănătății persoanelor și a patrimoniului trebuie extinsă pentru a include și noile tipuri de mijloace de atac utilizate.

Astfel, actul normativ va reglementa măsurile pe care statul român le va putea lua pentru controlul utilizării spațiului aerian național, va stabili autoritățile și instituțiile care au competente în luarea măsurilor de prevenire și contracarare a utilizării spațiului aerian național, nu doar de către aeronave, ci și de sisteme de aeronave fără pilot la bord – cunoscute în spațiul public prin termenul generic de drone, precum și alte vehicule aeriene care ar putea fi folosite în viitor.

Prin completările și prevederilor noi incluse, actul normativ va adapta cadrul legislativ aflat la dispoziția autorităților competente, în scopul asigurării unei eficiențe sporite în ceea ce privește respectarea regulilor de utilizare a spațiului aerian național, ceea ce va contribui la creșterea siguranței și securității aviației, inclusiv în situații de genul celor înregistrate în ultimul an, în care drone folosite de Federația Rusă în atacurile ilegale executate împotriva infrastructurii portuare civile ucrainene de la Dunăre sau fragmente din acestea au căzut pe teritoriul național al României, precum și pentru cazurile de aeronave fără pilot, de mici dimensiuni, care au survolat, pentru anumite perioade de timp, teritoriul național.

 

  • Proiectul Legii privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului roman

 

4. FOTO: MApN... (gepard-13_77817600.jpg)

FOTO: MApN via Foto: lt. Mădălina Boboc, cap. Lungu Florin

Acest proiect va creare cadrul juridic care să permită desfășurarea unor misiuni și operații pe teritoriul statului român, în vederea întreprinderii măsurilor necesare, prin care să fie protejată viața, sănătatea, proprietatea, drepturile și libertățile cetățenilor români.

Necesitatea promovării proiectului de lege a apărut, în mod obiectiv, din faptul că actualul cadru normativ nu acoperă nevoile noilor realități rezultate din urma acelorași evoluții din regiune, în care agresiunile repetate și ilegale ale Federației Ruse împotriva unui stat suveran, cu care țara noastră se învecinează, creează riscuri de securitate pentru România și pentru Alianța Nord Atlantică.

Concret, proiectul de lege propune completarea normelor în vigoare cu privire la pregătirea și desfășurarea misiunilor și operațiilor pe timp de pace, pe teritoriul național de către forțele armate ale României sau ale statelor aliate dislocate pe teritoriul nostru național, ca parte a măsurilor de consolidare a posturii de apărare și descurajare a oricărei agresiuni împotriva țării noastre sau a teritoriului comun al Alianței.

Adoptarea acestui proiect va oferi baza legală pentru luarea în mod oportun și eficient de măsuri de prevenire și descurajare a riscurilor și amenințărilor, precum și reacția promptă la acestea, pe durate limitate, în raport cu evoluția crizei, însă fără a fi necesară instituirea sau declanșarea unei stări excepționale (stare de mobilizare, de asediu sau război), potrivit legislației în materie.

Ca urmare a declanșării războiului de agresiune împotriva Ucrainei de către Federația Rusă, NATO a activat, pentru prima dată în istorie, planurile regionale de apărare pentru țările aliate de pe flancul estic, state care sunt cele mai expuse riscurilor și amenințărilor generate de această situație, inclusiv pentru România. Astfel, începând cu anul 2022, efectivele militare ale țărilor NATO dislocate pe teritoriul României au fost sporite, fiind în prezent de aproximativ 5.000 de militari din Statele Unite, Franța – țara care și-a asumat conducerea Grupului de Luptă NATO de la Cincu, Spania, Portugalia, Polonia, Belgia, Marea Britanie, Țările de Jos, Italia, Norvegia, Bulgaria, Turcia, Luxemburg, Germania, Grecia, Macedonia de Nord și Ungaria.

Pentru anul 2025, este estimat ca acest număr să se apropie de 9.000, pe timpul primăverii, când se va desfășura pe teritoriul național un exercițiu important, în cadrul căruia Franța va disloca în România, așa cum a anunțat deja, efectivele unei brigăzi.

Această nouă realitate operațională impune un cadru de cooperare între forțele aliate care sunt dislocate pe teritoriul național și Armata României, un cadru juridic adaptat, în mod realist și eficient, la exigențele desfășurării unor misiuni sau operații în context aliat.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Phenianul își "ascute săbiile" în Ucraina: Precizia rachetelor nord-coreene s-a îmbunătățit simțitor
Bilanț sumbru al Rusiei în Kurskul ocupat de ucraineni: Pentru prima dată în 80 de ani rușii pierd mii de soldați și sute de tancuri, adânc în teritoriul rus
Ucrainenii au lovit aerodromul militar din regiunea Krasnodar din Rusia, folosit pentru lansarea dronelor Shahed
Statele Unite intenționează să retragă toate trupele din Siria
Într-o declarație rară, Kievul recunoaște că are 45.000 de militari ucraineni morți în războiul cu Rusia. Armata Ucrainei folosește deja unități robotizate complet autonome
Trump vrea ca SUA să preia controlul asupra Fâşiei Gaza. S-ar putea întâmpla o strămutare majoră din Gaza?
Transportor blindat TAB-71M, produs de România în perioada Războiului Rece, sub licență sovietică. Foto: Ministerul Apărării Naționale (MApM)
EXCLUSIV
Sistemul Patriot donat Ucrainei e doar vârful aisbergului. „Secretul” ciudat al României când pe toate mitralierele trimise Ucrainei scrie „Cugir”
De ce trece Armata Ucrainei la o organizare pe corpuri. După trei ani de război Ucraina își adaptează armata
Cu piloții în prima linie luptând în tranșee? Frontul din Ucraina se clatină, dar ucrainenii încă rezistă valurilor de atacuri ruse
O dronă rusă a intrat în spațiul aerian al R. Moldova dinspre Ucraina
„From America with love”: Arme împotriva Rusiei, dar pământurile rare ucrainene să ajungă în SUA. E oferta propusă Ucrainei de Trump
„From America with love”: Arme împotriva Rusiei, dar pământurile rare ucrainene să ajungă în SUA. E oferta propusă Ucrainei de Trump
Primele imagini cu un Su-27 ucrainean care lansează bombe JDAM-ER de 500 kg asupra unor ținte rusești (Foto/Video)
Explozie la Moscova: Fondatorul batalionului Arbat, rănit grav într-un atentat cu bombă
Arme laser, avioane Gripen sau sisteme THAAD. Care sunt cele mai dorite arme de către Ucraina, chiar dacă unele rămân mai mult o fantezie
Emisarul lui Trump pentru Ucraina spune că „nu Putin decide” dacă negociază sau nu cu Zelenski și ambele țări vor trebui să facă concesii
Ucraina prezintă dovezi că rușii au lovit cămin social din Sudja, Kursk. Rușii neagă și susțin că ucrainenii și-au bombardat propriile poziții
Rușii folosesc în Ucraina un nou tip de rachetă balistică: Sistemul Iskander-M folosește rachete cu focos penetrant
Pe un scenariu similar cu cel din România, avioane de luptă poloneze și aliate au fost ridicate în aer din cauza atacurilor rusești cu drone și rachete în vestul Ucrainei
Sfârșitul războiului din Ucraina e la o distanță de luni, nu de ani. Reprezentantul special al SUA, Keith Kellogg: Nu va fi ca în Afganistan
Dacă rușii au pus aripi bombelor aeriene sovietice, ucrainenii folosesc altă soluție: FAB-urile de 250 de kilograme sunt lansate de pe drone
„Situația este în general dificilă”. Rușii atacă puternic în direcția Pokrovsk
China furnizează Rusiei materii prime critice pentru producția de microcipuri și senzori folosite inclusiv de dronele Orlan
Trupele nord-coreene au fost retrase din prima linie în Kursk. Care ar putea fi motivul
Sisteme S300/S-400 și hangare fortificate. Rușii suplimentează apărarea bazelor aeriene din apropierea frontului din Ucraina
Suedia anunță un sprijin militar record pentru Ucraina și donează aproape 2.000 de rachete și lansatoare antitanc
Obuzierele britanice AS90, aduse de ucraineni la Pokrovsk. Militar din Brigada 117: Diferența e colosală, ca între Lada și Mercedes E-class
Avansul rușilor încetinește la nivelul din august, iar experții explică ce se întâmplă: ”Ucrainenii au înțeles în sfârșit”
Coloane de mercenari români ies din Congo pe la frontiera cu Ruanda / UPDATE: MAE confirmă că cetățenii români au părăsit zona de conflict
Forțele ucrainene au atacat unul dintre cele mai importante complexe industriale ruseşti (Video): Mai multe drone au lovit rafinăria Lukoil-Nizhegorodnefteorgsintez, a patra ca mărime din Rusia

Ştiri Recomandate

Friedrich Merz, liderul CDU
BREAKING NEWS
GERMANIA ALEGE: Primele rezultate ale scrutinului / LIVE. CDU câștigă, dar un viitor guvern nu va fi negociat ușor
După ce a fost numit dictator, Zelenski îl îndeamnă pe Trump să verifice ce părere au americanii. Zelenski spune că va preda puterea, dar nu lui Putin
Pe hârtie aviația militară ucraineană nu mai există: Rușii au „doborât” încă trei MiG-29. Pe cifrele date de ruși, Ucraina nu ar mai trebui să aibă niciun avion
Aflat în vizită la Washington, președintele Duda transmite că prezența SUA în Polonia și Europa Centrală trebuie consolidată
Trei ani de crime de război ruse în Ucraina. Marș de solidaritate pentru Ucraina desfășurat la București: „Rusia, stat terorist”
Marea Britanie vrea să strângă șurubul în jurul Rusiei. Plan major de sancțiuni pentru erodarea mașinăriei ruse de război, la trei ani de la invadarea Ucrainei
Rușii își comasează trupe masive în Belarus pentru un exercițiu major cu 13.000 de soldați. Un scenariu care amintește de invadarea Ucrainei de pe direcția Belarus
Blindat amfibiu Saur 2, la Automecanica Moreni. Phot source: Forbes
EXCLUSIV
Motivul real pentru care Armata României a refuzat să cumpere blindate amfibii Saur 2 românești
Olandezii au nave de luptă de ultimă generație „made in Romania”. Nava Den Helder construită la Galați a fost livrată Marinei Olandei
Hamas a eliberat 6 ostatici. Unul din ei e cetățean român și a fost răpit dramatic în timpul cumplitelor masacre asupra Israelului
”Acesta este de-a dreptul terorism”. După ce Ucraina nu a mai prelungit contractul cu Gazprom, rachetele și dronele rusești au paralizat infrastructura de gaze a țării
Ucraina a prezentat în premieră racheta de croazieră care costă cât o mașină second hand cumpărată de români de la o „bătrânică din Germania”
Hurezeanu a discutat cu americanii: SUA nu doar că nu se vor retrage din România, dar își vor mări prezența militară în bazele noastre
Câte bombe de mare precizie GBU-39 cumpără România pentru avioanele F-16. „Sunt suficiente pentru doar câteva zile de război. Probabil e o primă etapă”
Trump a schimbat șeful Statului Major al SUA. Noul șef al Armatei americane e generalul Caine, pilot de avioane de luptă
Keith Kellogg a jucat rolul polițistului bun la Kiev: “Președintele Zelenski este un lider combativ și curajos al unei țări care este în război cu Rusia”
Compania Saab continuă să analizeze posibilitatea furnizării de avioane Gripen către Ucraina - mai întâi second-hand, apoi noi
Dacă SUA nu mai ajută Ucraina, Europa va avea nevoie de până la 350 de miliarde de dolari, iar 30 000 de militari nu sunt suficienți
Un NATO tot îngrijorat a organizat exerciții de luptă pe scară largă în România, pe măsură ce poziția SUA față de Europa se schimbă sub Trump
Forțele Aeriene ale SUA nu renunţă prea uşor la F-22 Raptor: Compania Pratt & Whitney începe modernizarea tuturor motoarelor avioanelor de generaţia a V-a
”Nu schimbăm cursul”. Rubio i-a sunat pe politicieni europeni pentru a calma tensiunile
Negocieri peste capul europenilor. Reuters dezvăluie că oamenii lui Putin și ai lui Trump s-au întâlnit în secret în Elveția în ultimele câteva luni
Avione de luptă de tip F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene Române. Photo source: Baza 86 Aeriană Borcea
EXCLUSIV
Unde vor fi modernizate la noua configurație M6.6, avioanele F-16 ale României? Vestea bună vine de la Bacău, unde discuțiile avansează
Europenii stau la masa copiilor. Șeful Rheinmetall explică de ce liderii europeni au fost lăsați pe dinafară
EXCLUSIV
România și sferele de influență. O lume multipolară: Cum vor juca SUA, Rusia, Europa sau China? Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic
Microsoft, susținută de DARPA, anunță un microprocesor cuantic revoluționar. ”Majorana 1” folosește o nouă stare a materiei
”Nu sunt exerciții, sunt testări”. China exersează manevre ce includ aterizări în apropierea Taiwanului, avertizează amiralul american
Administraţia Trump duce presiunile asupra ucrainenilor la următorul nivel? Statele Unite ar fi întrerupt vânzările de arme către Ucraina
Consilierul pentru securitate națională al SUA se declară „dezamăgit” de comunicarea echipei Trump cu Ucraina și apără o diplomație de tip ,,shuttle''
Prima imagine care confirmată utilizarea unui avion F-16AM ucrainean într-o misiune de luptă împotriva forţelor ruse (Foto)
Rachete din ce în ce mai puține: Zelenski avertizează asupra lipsei de Patriot în contextul discuțiilor privind securitatea şi cere aprobare pentru producţia acestora
pixel