Polonia revizuiește raportul, afirmând că este posibil să nu fi avut loc nicio încălcare a spațiului aerian de către o dronă rusească
Armata poloneză a anunțat joi, 5 septembrie, că este „foarte probabil” ca nicio dronă să nu fi încălcat spațiul aerian al Poloniei săptămâna trecută, revizuind o declarație anterioară privind o posibilă intruziune. La 26 august, Polonia a raportat că un obiect zburător, probabil o dronă Shahed de fabricație iraniană, utilizata de rusi, a intrat în spațiul său aerian în urma atacurilor rusești asupra Ucrainei. Generalul Maciej Klisz a confirmat incidentul pe baza datelor de la trei stații radar.
Cu toate acestea, acesta și-a actualizat ulterior evaluarea, declarând: „În prezent, este foarte probabil să nu fi existat nicio încălcare a spațiului aerian polonez la 26 august”.
A fost efectuată o căutare a dronei, dar s-a încheiat fără niciun rezultat. Klisz a precizat, de asemenea, că armata își va actualiza sistemele radar pentru a îmbunătăți precizia și a evita viitoarele alarme false.
Polonia a înregistrat cel puțin două încălcări confirmate ale spațiului aerian de către drone sau rachete rusești în timpul atacurilor asupra Ucrainei, cel mai recent incident având loc în decembrie 2023. În noiembrie 2022, o rachetă ucraineană a lovit accidental satul polonez Przewodow, omorând două persoane.
Citeşte şi: De ce e aproape imposibil pentru avioanele F-16 ale Poloniei să doboare rachete rusești. O chichiță legală, în timp ce rușii ne testează aproape zilnic
Într-un interviu recent, ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că Varșovia ar trebui să aibă dreptul de a doborî rachetele rusești care se îndreaptă spre Ucraina înainte ca acestea să intre în spațiul aerian polonez, făcând referire la datoria constituțională a țării de a-și proteja teritoriul.
„Apartenența la NATO nu prevalează asupra responsabilității fiecărei țări de a-și proteja propriul spațiu aerian - este propria noastră datorie constituțională”, a declarat ministrul de externe Radoslaw Sikorski într-un interviu pentru Financial Times, citat şi de DefenseRomania.
„Personal, sunt de părere că, atunci când rachetele ostile sunt pe cale să intre în spațiul nostru aerian, ar fi legitimă autoapărarea (de a le lovi), deoarece odată ce trec în spațiul nostru aerian, riscul ca resturile să rănească pe cineva este semnificativ”, a adăugat el.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat săptămâna trecută națiunile europene să ajute la doborârea dronelor și rachetelor deasupra Ucrainei.
În martie, Polonia a raportat o încălcare a spațiului său aerian de către o rachetă de croazieră rusească, cerând explicații Moscovei.
Un incident similar a avut loc în decembrie 2023, când o rachetă rusească a pătruns în spațiul aerian polonez timp de câteva minute înainte de a reveni în Ucraina.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News